Kasvatuskeskustelut ja kurinpidolliset toimet

-

Kurinpidolliset keinot

Oppilaan ojentamisessa ja kurinpidossa noudatetaan perusopetuslakia ja asetusta.
[POL 35 a?§ (30.12.2013/1267), 36 § (13.6.2003/477), POA 18 § (18.6.2003/560)]
Ojentamiskeinoina ovat ensisijaisesti enintään kahden tunnin mittainen
kasvatuskeskustelu tai toissijaisesti enintään kahden tunnin mittainen jälki-istunto.
[POL 35 a §], [POL 36.1 §], [POL 36.5 §], [POL 36.6 §], [POL 36 a 1 §], [POL 36 a 6 §], [POA 18 §]
Kurinpitorangaistuksena oppilaalle voidaan antaa kirjallinen varoitus tai hänet
voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi.
[POL 36.1 §], [POL 36 h §]
Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin
ajaksi.
[POL 36.2 §], [POL 36 b §], [RL 4. luku 6 § 3 ja 7 §], [POL 36 h §], [POA 18 §]
Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän
ajaksi.
[POL 36.3 §], [POL 36 h §]
Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään
tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.
[POL 36.4 §], [POA 18 §]

Oppilaan velvollisuudet, kasvatuskeskustelu ja kurinpito

Johdanto

Oppilaalla on velvollisuus perusopetuslain mukaan osallistua opetukseen, hoitaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Mikäli oppilas laiminlyö velvollisuuksiensa asianmukaisen noudattamisen , häneen voidaan kohdistaa kurinpitotoimia.

Kurinpitotoimenpiteet alkavat aina oppilaan kuulemisella. Kaikista kurinpitotoimista ja rangaistuksista on ilmoitettava huoltajille. Kuitenkin vain kirjallisessa varoituksessa ja määräaikaisessa erottamisessa on huoltajille varattava mahdollisuus tulla kuulluiksi ennen rangaistuksen määräämistä. Huoltajan lupaa kurinpitotoimiin ei tarvita, eikä oppilaan kuulemisessa ole huoltajalla oikeutta vaatia olla läsnä.

Koulun opettaja tai rehtori ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Koululla ei ole kuitenkaan toimivaltaa määrätä rangaistuksia koulumatkoilla sattuneista tapauksista. Järjestyssäännöt eivät ole voimassa koulumatkalla.

Kiusaamistapaukset käsitellään KiVa-ohjelman mukaisesti.

Tehtävien suorittaminen työpäivän jälkeen

Kotitehtäviään laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään. Huoltaja saa tiedon tekemättömistä tehtävistä Wilman kautta. Koulukuljetusta käyttävien oppilaiden tulee tehdä tehtävät kotonaan, mikäli huoltajan kanssa ei ole toisin sovittu. Läksykerho on ensisijainen mahdollisuus hoitaa tekemättömät kotitehtävät kuntoon. Tekemättä jääneet tehtävät voidaan tehdä myös samana päivänä välitunneilla.

Läksykerho kokoontumisesta tarkemmin kotisivuillamme Kerhotoiminta-osiossa.

Kasvatuskeskustelu

Kasvatuskeskustelu on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasialliseen käyttäytymiseen. Kasvatuskeskusteluin tuetaan oppilaan kasvua ja tiivistetään kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

1.Oppilas keskustelee tapahtuneesta luokanopettajansa tai muun opettajan kanssa saman päivän aikana.

2. Huoltajalle toimitetaan selvitys tapahtuneesta Wilman välityksellä. Koulun opettaja tai rehtori voi määrätä keskustelun enintään kahdeksi tunniksi.

3. Mikäli keskusteluja kertyy kolme, pyydetään vanhemmat koululle palaveriin mahdollisimman pian. Palaveri käydään rehtorin johdolla ja siihen osallistuvat oppilas ja hänen huoltajansa. Palaverin sopimisesta vastaa luokanopettaja.

Kasvatuskeskustelun aiheita:

-koulun alueelta poistuminen

-jatkuva myöhästely

- luvaton poissaolo tunneilta

- toistuva oppituntien häirintä/ koulutehtävien laiminlyönti

-epäasiallinen kielenkäyttö tai käytös

-nahistelu

-muu järjestyssääntöjen rikkominen

Häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistaminen jäljellä olevan oppitunnin tai koulupäivän ajaksi

Opettaja tai rehtori voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokasta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan. Sama koskee koulun järjestämää tilaisuutta. Rehtori voi evätä oppilaan oikeuden osallistua opetukseen enintään jäljellä olevaksi koulupäiväksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan tai muun koulussa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen vuoksi tai opetuksen toteuttaminen ja siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi,
mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota
oppilaalle oppilashuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen. Rehtorilla ja opettajalla on oikeus poistaa voimakeinoja käyttäen luokkahuoneesta, muusta opetustilasta tai koulun tilaisuudesta oppilas, joka ei noudata annettua poistumismääräystä. Rehtorilla ja opettajalla on myös oikeus poistaa koulun alueelta oppilas, joka ei poistu saatuaan tiedon opetuksen epäämisestä loppupäiväksi. 
Voimakeinojen käyttäjä on velvollinen aina kirjallisesti raportoimaan tapahtuneen koulutuksen järjestäjälle. Oppilaan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Niin ikään voidaan rajoittaa opetuksen avoimuutta, mikäli se synnyttää vaara- tai uhkatilanteen.

 

Oppilaan tarkastaminen

Opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa. Tarkastaminen koskee esineitä ja aineita, jotka vaarantavat oppilaan oman tai toisten turvallisuuden. Tarkastaminen edellyttää epäilyä tai havaintoa. Läsnä tulee olla kaksi aikuista, joista toisen oppilas voi valita, mikäli mahdollista. Oppilaan tarkastaminen tulee kirjata.

 

Häiritsevän, kielletyn tai vaarallisen esineen/aineen poistaminen

Opettajalla ja rehtorilla on oikeus määrätä haltuunsa kielletty esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista tai joka on vaarallinen aine. Kun esine otetaan haltuun, siitä ilmoitetaan huoltajalle ja tehdään kirjaus.

Oppilaan tahallaan tai huolimattomuuttaan aiheuttama vahinko

Oppilaan tekemään vahinkoon sovelletaan vahingonkorvauslakia. Vahingosta ilmoitetaan aina huoltajille. Oppilaalla on velvollisuus siivota tai korvata tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttamansa vahinko. Koulun opettaja tai rehtori voi kasvatuksellisista syistä määrätä oppilaan puhdistamaan tai uudelleen järjestämään koulun omaisuuden, jonka tämä on tahallaan tai huolimattomuuttaan liannut tai saattanut epäjärjestykseen. Oppilas ei voi jäädä pois opetuksesta tehtävän ajaksi. Siivoamisesta ilmoitetaan huoltajalle, mikäli tehtävä suoritetaan koulupäivän ulkopuolella. Työtä valvotaan, ja se saa kestää enintään kaksi tuntia.

Jälki-istunto

Oppilas voidaan määrätä koulupäivän jälkeen jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi. Jälki-istunto järjestetään kouluajan ulkopuolella. Jälki-istunnossa voidaan oppilas velvoittaa istumaan hiljaa, tekemään kirjallisia, suullisia tai yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistäviä tehtäviä. Jälki-istunnosta ilmoitetaan kotiin ja kotiin lähetetään kirjallinen tiedote, jossa ilmenee oppilaan rike, kuuleminen ja jälki-istunnon suorittamisaika.

Jälki-istuntoon johtavat rikkomukset:

-tappelut

-väkivaltainen käytös

-tupakointi

-teräaseiden ja tulentekovälineiden tuominen kouluun

-kiusaaminen

-varastaminen

-ilkivalta

-lunttaaminen

Kirjallinen varoitus

Kirjallisessa varoituksessa yksilöidään toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuullaan oppilasta tai hankitaan muu tarpeellinen selvitys, kuullaan huoltajia ja kirjataan rangaistus. Kirjallisen varoituksen antaa rehtori.

Oppilaan erottaminen määräajaksi

Jos oppilas jatkaa epäasiallista toimintaansa vielä kirjallisen varoituksen saatuaan, voi opiskelijahuoltotyöryhmä esittää sivistysvaliokunnalle oppilaan erottamista koulusta enintään kolmeksi kuukaudeksi.