Oppimisen ja opiskelun tuki (Paikalliset kirjaukset)

Lukiossa pyritään huomioimaan opiskelijan yksilölliset tarpeet jo mahdollisimman varhain. Keväällä yhteishaun päätyttyä yläkoulun erityisopettaja / opinto-ohjaaja kertoo lukion opinto-ohjaajalle, jos jonkun hakijan osalta on syytä ottaa huomioon erityisjärjestelyjä jo tässä vaiheessa, esimerkiksi ryhmiin sijoittamisessa.

Syksyllä lukion alkaessa järjestetään siirtopalaveri, jossa yläkoulun erityisopettaja kertoo lukion aloittavien osalta erityistä tukea tarvitsevista opiskelijoista opinto-ohjaajalle, rehtorille ja ryhmänohjaajalle sekä lukion erityisopettajalle. Kunkin erityistukea tarvitsevan opiskelijan kohdalla sovitaan erikseen, millaista tukea järjestetään. Tarvittaessa huoltajat ovat mukana yhteistyössä heti koulun alusta lähtien.

Lukion erityisopetus on pedagogista tukea. Se kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen ja itsetunnon vahvistamiseen oppijana pulmista huolimatta. Erityisopetus tukee niitä oppilaita, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia tai muita oppimisvaikeuksia. Aineenopettaja antaa tarvittaessa tukiopetusta omassa aineessaan.

Erityisopettaja järjestää kaikille lukion aloittaville opiskelijoille ensimmäisten kouluviikkojen aikana seulontatestauksen LUKI -vaikeuksien kartoittamiseksi. Tulosten perusteella erityisopettaja voi testata opiskelijan vielä yksilötesteillä erityistä tukea, erityisjärjestelyjä ja LUKI -lausuntoa varten. Erityisopettaja kirjaa Wilman tuki -osioon erityisen tuen tarpeet ja mahdollisen LUKI -lausunnon. Opiskelijalla itsellään on päävastuu siitä, miten ja kenelle hän tuo mahdollisen oppimisvaikeutensa esille. Erityisopettaja huolehtii YO -kirjoituksiin ilmoittautumisen yhteydessä tarvittavan lausunnon sairaudesta, vammasta tai puoltolauseesta yhteistyössä opiskelijan ja muun henkilöstön kanssa.

Erityisopettajan antama tuki voi olla yksilöllisesti järjestetyn tuen lisäksi kurssimuotoista, useamman opiskelijan yhtäaikaista tukea ryhmässä. Tuki voidaan toteuttaa joko LUE -kurssina tai soveltaen kunakin lukuvuonna käytössä olevaa resurssia. Tärkeää on että erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat saavat tukea sitä tarvitessaan.

Jokainen opettaja seuraa ja tukee opiskelijoiden opiskelua. Ryhmänohjaajan velvollisuus on seurata opiskelijoidensa opintojen etenemistä ja poissaoloja. Joka jaksoarvioinnin valmistumisen jälkeen pidetään pedagoginen palaveri, johon osallistuvat opettajat, rehtori, opinto-ohjaaja ja erityisopettaja.
Palaverissa käydään ohjausryhmittäin opiskelijoiden tilanne läpi ja tällöin kenellä tahansa on mahdollisuus nostaa huolensa esiin ja samalla sovitaan, kuinka asiassa edetään.

Opettaja voi huolen herättyä pyytää esimerkiksi opinto-ohjaajaa tai erityisopettajaa pohtimaan kanssaan tarvittavia tukitoimia. Jos kyse on pedagogisista asioista,voi opettaja keskustella opiskelijan kanssa tukitoimista siten, että myös toinen kollega on tilaisuudessa läsnä.

Opiskelijat voivat käydä keskustelemassa opinto-ohjaajan kanssa yksilöllisestä opintosuunnitelmastaan ja tekemässä siihen tarvittaessa muutoksia. Opinto-ohjaaja keskustelee kaikkien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa ja auttaa opiskelijaa tekemään yo-kirjoitussuunnitelman.
Opiskelijalla on myös mahdollisuus tehdä 3,5- tai 4-vuoden opintosuunnitelma, mikäli se on tarpeen hänen tilanteensa kannalta.



Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin