4.1 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

4.1 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

Nuorten lukiokoulutuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa (lukiolaki 629/1998, 2 §).Yhteistyön lähtökohtana on avoin ja yhdenvertainen vuorovaikutus sekä keskinäinen kunnioitus. Yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Sen tarkoituksena on edistää myös opiskelijoiden, huoltajien ja kotien osallisuutta sekä oppilaitosyhteisön yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta. Yhteistyö huoltajien ja kotien kanssa kuuluu lukion toimintakulttuuriin, ja se jatkuu opiskelijan koko lukio-opiskelun ajan.

Yhteistyö on monipuolista, ja sen toteuttamisen tapoja kehitetään suunnitelmallisesti. Lukiosta koulutusmuotona ja sen käytänteistä tiedotetaan huoltajia ja heitä kannustetaan osallistumaan toiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön. Opiskelijan työskentelyä ja opintojen edistymistä seurataan yhdessä opiskelijan kanssa ja niistä annetaan tietoa hänen huoltajilleen. Lisäksi opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa ohjauksesta, opiskeluhuollosta sekä oppimisen ja opiskelun tuesta.

Opiskelijan yksilölliset edellytykset ja tarpeet ohjaavat yhteistyön toteutusta. Yhteistyössä otetaan huomioon aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan itsenäisyys ja oma vastuullisuus. Yhteistyössä huomioidaan myös perheiden moninaisuus ja yksilöllisyys. Huoltajien osaamisen hyödyntäminen yhteistyössä vahvistaa toimintakulttuuria. Yhteistyö korostuu koulutuksen nivelvaiheissa, opintojen suunnittelussa ja huolenpidossa mahdollista tukea tarvitsevasta opiskelijasta.

Vastuu yhteistyön kehittämisestä, sen edellytysten ja toimintatapojen luomisesta on koulutuksen järjestäjällä. Koulutuksen järjestäjä päättää opetussuunnitelmassa kodin ja oppilaitoksen yhteistyön järjestämistavasta. Koulutuksen järjestäjän tulee määräajoin selvittää opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta (lukiolaki 629/1998, 27 §). Opetussuunnitelma laaditaan kodin ja oppilaitoksen yhteistyötä koskevilta osiltaan yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.

Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö (Paikalliset kirjaukset)

Tärkein yhteyskanava kodin ja koulun välillä on Wilma, jonka kautta huoltajat kuittaavat opiskelijan poissaolot ja pystyvät seuraamaan opiskelijan opintojen etenemistä. Monet koulun tiedotteista lähetetään myös Wilman kautta. Samoin yhteydenpito ryhmänohjaajan ja huoltajien kesken tapahtuu ensisijaisesti Wilman kautta.

Vanhempainkerho kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Siihen kuuluu vanhempien edustajien lisäksi rehtori sekä opiskelijoiden ja opettajien edustaja. Vanhempainkerhossa käsitellään koulun ajankohtaisia asioita ja tarvittaessa vanhempainkerho osallistuu myös toiminnan järjestämiseen tai tukee esimerkiksi taloudellisesti toimintaa. Vanhempien edustaja on mukana myös lukion yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä. Vanhempainkerhon jäsenet kirjoittavat vuorollaan blogia kerhon tapaamisista lukion kotisivulle. Kerhon edustajat osallistuvat syksyn yo-juhlaan kukittamalla valmistuvat ja keväällä tarjoamalla kuohuvat valmistuville lakkiaisten harjoituksissa. 

Vuosittain kullekin ikäluokalle on oma vanhempainiltansa ja lisäksi järjestetään yhdeksäsluokkalaisten vanhemmille lukiota esittelevä tilaisuus.

Opettajista ryhmänohjaaja pitää ensisijaisesti yhteyttä huoltajiin. Mikäli opiskelijan koulunkäyntiin liittyy asioita, joista on syytä keskustella myös huoltajien kanssa, ryhmänohjaaja voi kutsua huoltajat koululle. Keskustelussa voi olla läsnä tilanteesta riippuen myös opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja/tai opiskeluhenkilökuntaan kuuluva työntekijä.