Pakolliset opinnot

Pakolliset opinnot

Pakollisten opintojen moduulien 1–3 aikana painotetaan opiskelijan kielten opiskelutaitojen ja opiskelu- ja vuorovaikutusstrategioiden kehittämistä hänen omista lähtökohdistaan. Opiskelija tulee tietoiseksi vahvuuksistaan ja kehittämiskohteistaan ja vahvistaa perusopetuksessa luotua pohjaa jatkuvalle kielten opiskelulle. Tätä tarkoitusta varten opiskelija laatii kieliprofiilin ensimmäisen moduulin yhteydessä tai täydentää sitä. Kieliprofiilia työstetään oppimisprosessin edetessä lukio-opintojen aikana.

Moduulien 1–2 aikana opiskelija luo kokonaiskuvan omasta kehittymisestään ruotsin kielen oppijana ja osaajana sekä ruotsista Suomen kansalliskielenä. Samalla tarkastellaan kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta yhteisön, mutta myös opiskelijan henkilökohtaisesta näkökulmasta. Opiskelija tarkastelee kieliprofiilissaan itseään myös muiden kielten, mukaan lukien äidinkielten, käyttäjänä, osaajana ja oppijana.

Moduulista 3 lähtien kiinnitetään entistä enemmän huomiota eri tekstilajien edellyttämään kieleen muodollisuusasteeltaan erityyppisissä kielenkäyttötilanteissa. Moduulien 4–5 opinnoissa painotetaan kieltä tiedonhankinnan, olennaisen tiedon tiivistämisen ja tiedon jakamisen välineenä ottaen huomioon kohdekielen kehittyvän kielitaidon kuvausasteikon tavoitetaso lukio-opinnoille.

Pakollisten opintojen loppuvaiheessa huomio kiinnittyy vahvistamaan taitoja, joita opiskelija hyödyntää pystyäkseen jatkamaan osaamisensa omaehtoista kehittämistä.

Opintojen aikana varataan aikaa käsitellä ajankohtaisia tai paikallisia asioita, joista voidaan sopia yhdessä. Kaikkien opintojen aikana harjoitellaan monipuolisesti sekä suullista että kirjallista vuorovaikutusta.

Ruotsin startti, 4 op (RUB11+2)



Opintojakson moduulit:
*Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen, 1 op (RUB11), Pakollinen
* Ruotsin kieli arjessani, 3 op (RUB12), Pakollinen

Tavoitteet: Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
• tunnistaa olemassa olevaa kielitaitoaan ja omia vahvuuksiaan
• rohkaistuu käyttämään ruotsin taitoaan arkipäiväisissä vuorovaikutustilanteissa painottaen suullista viestintää • kehittää omia opiskelustrategioitaan ja vuorovaikutustaitojaan ja löytää itselle sopivia työtapoja
• syventää tietämystään suomen ja ruotsin kielten vaikutuksesta toisiinsa sekä Suomessa vallitsevista kieliolosuhteista
• pystyy suhteuttamaan ruotsin kielen osaamistaan oppimäärän opiskelulle määriteltyyn taitotasoon B1.1.
Ruotsin kieli arjessani Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
• osaa kertoa ruotsiksi omasta elämästään, ihmissuhteistaan ja lähiympäristöstään eri tilanteissa erilaisia viestintäkanavia käyttäen
• kehittää keskustelu- ja kuuntelutaitojaan ruotsiksi
• kehittää palautteen antamisen ja vastaanottamisen sekä osaamisensa arvioinnin taitoja.

Paikallinen lisäys
• pyritään kehittämään opiskelijan palautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja sekä oman osaamisen realistisen arvioinnin taitoja. Keskeiset sisällöt Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen
• opiskelijan kieliprofiilin laatiminen tai täydentäminen sekä omien tavoitteiden asettaminen
• kielitietoisuus, monikielisyys, kielten väliset suhteet
• omaa oppimista edistävien työkalujen löytäminen ja hyödyntäminen Ruotsin kieli arjessani
• ruotsin kielen käyttö opiskelijan arkipäivään liittyvissä vuorovaikutustilanteissa
• oma elämä, ihmissuhteet ja lähiympäristö
• yksilön ja yhteisön hyvinvointi • ääntämisen harjaannuttaminen

Paikallinen lisäys
• pyritään vahvistamaan opiskelijan kielitietoisuutta ja ymmärrystä eri kielten välisistä suhteista
• pyritään löytämään konkreettisia keinoja ja strategioita, jotka edistävät omaa oppimista

Paikallinen lisäys, Laaja-alainen osaaminen:
Vuorovaikutusosaaminen. Empatia, hyvät tavat ja rakentava vuorovaikutus ovat olennainen osa kielen opiskelua. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten opiskelijoiden ja opettajan kanssa, mikä harjoittaa opiskelijan taitoa toimia ryhmässä. Mielipiteen ilmaisu ja rakentavien perustelujen harjoittaminen parantavat vuorovaikutusta.
Hyvinvointiosaaminen: Pohditaan monipuolisesti omia vahvuuksia ja näin vahvistetaan luottamusta omaan kielitaitoon. Opiskelija kehittää kielen opiskelutaitojaan tunnistamalla itselleen sopivia strategioita ja arvioimalla realistisesti omaa oppimisensa edistymistään. Opiskelijaa kannustetaan käyttämään ruotsin kieltä rohkeasti sekä luokkahuoneessa että koulun ulkopuolella. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään monipuolisen kielitaidon merkitystä. Kaikkea opiskelijan kielitaitoa arvostetaan ja pyritään hyödyntämään opiskelijan hyvinvointiosaamisen ja minäpystyvyyden kasvattaminen.

Paikallinen lisäys, opintojakson arviointi
Oppimista ja osaamista arvioidaan monipuolisesti eri kielen osa-alueisiin liittyvien harjoitusten ja testien avulla. Jakson arviointiin vaikuttaa aktiivinen työskentely sekä oppitunneilla että kotona. Vuorovaikutus- ja hyvinvointiosaamista arvioidaan erilaisten kirjallisten ja suullisten harjoitusten perusteella. Opintojakson lopussa opiskelija saa numeroarvosanan (4-10). Opintojakson aikana käytetään monipuolista arviointia. Monipuolinen arviointi ja onnistunut, kannustava palaute tukevat opiskelijan minäpystyvyyttä ja vahvistaa opiskelumotivaatiota. Opettajan suorittaman arvioinnin lisäksi opiskelija perehdytetään arvioimaan itse tuloksiaan suhteessa yhteisiin ja omiin realistisiin tavoitteisiinsa. Opiskelijan työnlaatu, oma aktiivisuus, ahkeruus ja omatoimisuus otetaan arvostelussa huomioon. Opintojakson vapaa kuvaus Opintojakso johdattaa ja motivoi ruotsin kielen opintoihin ja vahvistaa opiskelijan tietoisuutta ruotsin kielen taustasta, historista ja kielen asemasta Suomessa. Opintojakso kannustaa opiskelijaa kehittämään omia opiskelustrategioitaan, sekä käyttämään ruotsin kieltä rohkeasti omassa arjessaan.
Opintojakso koostuu kahdesta moduulista: Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (RUB11) ja Ruotsin kieli arjessani( RUB12), joista saa yhteensä neljä opintopistettä. Kumpikin moduuli arvioidaan erikseen.

Moduulin tehtävä on johdattaa ja motivoida opiskelijaa lukion toisen kotimaisen kielen opintoihin ja kasvattaa opiskelijan tietoisuutta omasta kieli- ja kulttuuritaustastaan vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa. Moduulin tehtävänä on myös vahvistaa opiskelijan tietoisuutta ruotsin kielen taustasta, historiasta ja asemasta Suomessa sekä ohjata opiskelijaa löytämään ruotsin kielen vaikutuksesta kertovia kielellisiä ja kulttuurisia piirteitä omasta arjesta ja yhteiskunnasta.

 
 

Kulttuuri ja mediat, 2 op (RUB13)

 Tavoitteet : Kulttuuri ja mediat Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
• tuntee suomenruotsalaisia, ruotsalaisia ja muita pohjoismaisia kulttuuri-ilmiöitä
• tuntee ruotsinkielisiä medioita
• osaa hyödyntää ruotsinkielisiä lähteitä tiedonhaussa
• pystyy seuraamaan ruotsinkielisiä uutistekstejä ja ymmärtää pääasiat niistä. Keskeiset sisällöt Kulttuuri ja mediat
• suomenruotsalaiset ja muut pohjoismaiset kulttuuri-ilmiöt
• ruotsinkieliset mediat
• opiskelijoita kiinnostavat ajankohtaiset aiheet ruotsiksi

Paikallinen lisäys, laaja-alainen osaaminen :
Monitieteinen ja luova osaaminen:Opintojaksolla vahvistetaan opiskelija monilukutaitoa ja opitaan hyödyntämään ruotsinkielisiä lähteitä tiedonhaussa.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Vahvistetaan ja kasvatetaan opiskelijan motivaatiota, taitoja ja uteliaisuutta kulttuurisesti ja kielellisesti pohjoismaisissa ympäristöissä ja yhteyksissä. Ymmärrys kielitaidon käyttökelpoisuudesta pohjoismaisessa yhteistyössä ja globaalien kysymysten tarkastelussa syventyy. Opiskelijan maailmankansalaisuutta vahvistetaan.
Vuorovaikutusosaaminen: Osa laaja-alaista osaamista ovat empatia, hyvät tavat ja rakentava vuorovaikutus, joita opiskelija harjoittelee opintojakson aikana. Mielipiteen ilmaisu ja rakentavien perustelujen harjoittaminen parantavat vuorovaikutusta.
Paikallinen lisäys, opintojakson arviointi
Oppimista ja osaamista arvioidaan monipuolisesti eri kielen osa-alueisiin liittyvien harjoitusten ja testien avulla formatiivisesti ja summatiivisesti. Jakson arviointiin vaikuttaa aktiivinen työskentely sekä oppitunneilla että kotona. Globaali-ja kulttuuriosaaminen, monitieteellinen ja luova osaaminen sekä yhteiskunnallinen osaaminen arvioidaan erilaisten kirjallisten ja suullisten harjoitusten perusteella. Opintojakson lopussa opiskelija saa numeroarvosanan (4-10). Opintojakson aikana käytetään monipuolista arviointia, ja arvosanan antaminen perustuu opiskelijan osaamiseen kielitaidon kaikilla osa-alueilla: kuullun ymmärtäminen, puhuminen, luetun ymmärtämienen ja kirjoittaminen painotettuna. Monipuolinen arviointi ja onnistunut, kannustava palaute tukevat opiskelijan minäpystyvyyttä ja vahvistaa opiskelumotivaatiota. Opettajan suorittaman arvioinnin lisäksi opiskelija perehdytetään arvioimaan itse tuloksiaan suhteessa yhteisiin ja omiin realistisiin tavoitteisiinsa. Opiskelijoita harjaannutetaan tunnistamaan omat heikkoutensa ja vahvuutensa.. Opintojakson vapaa kuvaus Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan monilukutaitoa ja erilaisten tekstien tuottamistaitoja ruotsinkielisiä medioita hyödyntäen. Jakson aikana tutustutaan suomenruotsalaisuuteen ja muihin pohjoismaisiin kulttuuri-ilmiöihin. Jakson aikana tehdään laajempi kirjallinen portfoliotyyppinen tuotos hyödyntäen erilaisia oppimisympäristöjä. Opintojakso on kahden opintopisteen laajuinen.



Ympäristömme, 2 op (RUB14)

Tavoitteet: Ympäristömme Moduulin tavoitteena on, että 
• osaa tulkita erilaisia tekstejä, jotka käsittelevät maailman erilaisia elinympäristöjä, kulttuureja ja yhteiskuntia
• harjoittaa erityisesti kirjallisia tekstintuottamistaitojaan aiheena mielipiteen ilmaisu
• pystyy tuottamaan lyhyen ohjatun tekstin moduulin aihepiiristä.

Keskeiset sisällöt
• kulttuurinen moninaisuus
• erilaiset elinympäristöt
• ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet nuorten näkökulmasta

Paikallinen lisäys,laaja-alainen osaaminen:
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Opintojaksossa ohjataan opiskelijaa ymmärtämään ja arvostamaan kielellisiä ja kulttuurista moninaisuutta sekä erilaisiaelinympäristöjä. Pyritään vahvistamaan opiskelija uteliaisuutta toimia kulttuurisesti ja kielellisesti pohjoismaisissa ympäristöissä ja yhteyksissä. Ymmärrys kielitaidon käyttökelpoisuudesta pohjoismaisessa yhteistyössä ja globaalien kysymysten tarkastelussa syventyy ja opiskelijan maailmankansalaisen taitoja laajennetaan sekä tarjotaan mahdollisuuksia monenkeskeiseen yhteistyöhön.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Opintojaksolla vahvistetaan opiskelijan monilukutaitoa ja opitaan hyödyntämään ruotsinkielisiä lähteitä tiedonhaussa. Opintojaksomahdollistaa monipuoliset diskurssit.
Tavoitteena jaksolla on ajattelun ja analysointaitojen kehittäminen.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Opiskelija omaksuu kulttuurisia ja kielellisiä taitoja, joiden avulla hän oppii osallistumaan ja vaikuttamaan aktiivisesti yhteiskunnassa ja Pohjoismaissa. Opiskelija ottaa huomioon ajattelussaan tasa-arvoon ja demokratiaan liittyvät kysymykset ja hän saa kielellisiä valmiuksia työ- ja opiskelijaelämään siirtymiseen.

Paikallinen lisäys, opintojakson arviointi
Oppimista ja osaamista arvioidaan monipuolisesti eri kielen osa-alueisiin liittyvien harjoitusten ja testien avulla formatiivisesti ja summatiivisesti. Jakson arviointiin vaikuttaa aktiivinen työskentely sekä oppitunneilla että kotona. Globaali-ja kulttuuriosaaminen, monitieteellinen ja luova osaaminen sekä yhteiskunnallinen osaaminen arvioidaan erilaisten kirjallisten ja suullisten harjoitusten perusteella. Opintojakson lopussa opiskelija saa numeroarvosanan (4-10). Opintojakson aikana käytetään monipuolista arviointia, ja arvosanan antaminen perustuu opiskelijan osaamiseen kielitaidon kaikilla osa-alueilla: kuullun ja luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen ja suullinen painotettuna. jakson lopussa on sekä suullinen että kirjallinen koe. Monipuolinen arviointi ja onnistunut, kannustava palaute tukevat opiskelijan minäpystyvyyttä ja vahvistaa opiskelumotivaatiota. Opiskelijaa autetaan tunnistamaan omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Opiskelu- ja työelämä, 2 op (RUB15)

Tavoitteet :Opiskelu- ja työelämä Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
• rohkaistuu ruotsin kielen käyttäjänä erilaisissa opiskeluun ja työntekoon liittyvissä vuorovaikutustilanteissa
• kehittää tietämystään tekstilajeista, jotka liittyvät keskeisesti nuoren opiskeluun, työelämään ja itsenäistymiseen
• pohtii jatko-opintojaan, urasuunnitelmiaan sekä valmiuksiaan elinikäiseen oppimiseen. Keskeiset sisällöt Opiskelu- ja työelämä
• opiskelu, ammatit ja työelämä opiskelijan ja yhteiskunnan näkökulmasta
• tulevaisuuden suunnitelmat
• vuorovaikutustilanteet ja tekstit, jotka liittyvät jatko-opiskeluun ja työelämään
• itsenäistyvän nuoren elämänhallinta
• kieliprofiilin täydentäminen tulevaisuuden tarpeita varten
• erilaisten hakemusten laatiminen

Paikallinen lisäys, laaja-alainen osaaminen:
Yhteiskunnallinen osaaminen: Opintojaksossa korostuvat työelämävalmiudet ja yrittäjämäinen asenne. Tutustutaan yrittäjyyteen ja erilaisiin mahdollisuuksiin löytää sopivia jatko-opiskelu- ja työpaikkoja.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Opintojaksossa korostetaan ruotsin kielen merkitystä lukion jälkeen kotimaassa erityisesti suomenruotsalaisilla alueilla, sekä Suomen roolia yhtenä Pohjoismaana. Hyvinvointiosaaminen: Opintojaksossa pohditaan monipuolisesti omia vahvuuksia ja näin vahvistetaan luottamusta omaan tulevaisuuteen. Opiskelijaa kannustetaan käyttämään ruotsin kieltä rohkeaasti ja osallistumaan ruotsin valinnaisille kursseille ja ylioppilaskirjoituksiin, mikä häivyttää opiskelijan epävarmuutta omien taitojen ja tulevaisuuden suhteen.
Vuorovaikutusosaaminen: Osa laaja-alaista osaamista ovat empatioa, hyvät tavat ja rakentava vuorovaikutus.

Paikallinen lisäys, opintojakson arviointi
Oppimista ja osaamista arvioidaan monipuolisesti eri kielen osa-alueisiin liittyvien harjoitusten ja testien avulla. Jakson arviointiin vaikuttaa aktiivinen työskentely sekä oppitunneilla että kotona. Laaja-alainen osaaminen arvioidaan erilaisten kirjallisten ja suullisten harjoitusten ohessa. Opintojakson lopussa opiskelija saa numeroarvosanan (4-10). Opintojakson aikana käytetään monipuolista arviointia. Monipuolinen arviointi ja onnistunut, kannustava palaute tukevat opiskelijan minäpystyvyyttä ja vahvistaa opiskelumotivaatiota. Opettajan suorittaman arvioinnin lisäksi opiskelija perehdytetään arvioimaan itse tuloksiaan suhteessa yhteisiin ja omiin realistisiin tavoitteisiinsa. Opiskelijan työnlaatu, oma aktiivisuus, ahkeruus ja omatoimisuus otetaan arvostelussa huomioon. Opintojakson vapaa kuvaus Opintojakson tehtävä on, että opiskelija tutustuu mahdollisuuksiin opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä ja tutustuu pohjoismaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön.Laajaalaisen osaamisen osa-alueista painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen sekä yhteiskunnallinen osaaminen. Opintojakson aikana harjoitellaan opiskelupaikan ja työn hakemista ruotsiksi. Opintojakso on kahden opintopisteen arvoinen.