Arvioinnin tekemiseen käytännön vinkkejä

Yhdessä työskentelyyn on hyvä ottaa jatkuva havainnointi käyttöön ja merkata ylös pitkin matkaa, miten oppilas suoriutuu yhetistyöstä. Kuinka hän osallistuu tilanteisiin ja teietenkin tapahtuuko kehitystämatkan varrella. 

Oppilaan tulisi teitää, miten keiliä opitaan ja siihen yhteinen pohdinta on yksi hyvä keino. Yhdessä voi miettiä mitä on oppinut ja mikä keino sopii itselle parhaiten. Toinen oppii lauluista ja toinen taas leikeistä. 

Ymmärtämistä oppilas osoittaa jatkuvasti, kun opettaja esimerkiksi kysyy jotain tutulla fraasilla, oppilaan tulisi tietää mitä on kysytty ja osata myös vastata takaisin asiaan kuuluvasti. Esimerkkinä tutut tervehdykset aamulla tai säätilan pohtiminen. Ymmärryksen edistyneisyyttä taas voi havainnoida esimerkiksi tilanteissa, joissa aiemmin opittua pitää yhdistää uuteen asiaan. Ymmärtämisen kartoittamiseen voi käyttää apuan esimerkiksi värityskuvia tai tehtävämonisteita, joissa pitää värittää tai numeroida kohdat opettajan ohjeen mukaan. Oppilas oppii käyttämään esimerkiksi fraaseja: Do you like, I don´t like, Do you have?, I don´t have, I have. 


Oppilaan tulisi osata myös käyttää ilmeitä ja eleitä. Esimerkiksi tunteita opiskellessa on hyvä havainnoida tätä osaamista. Kun tunteita opiskellaan oppilas osaa varmasti jo opettajan ilmeista ymmärtää ja yhdistää tunnetilan ja sanan esim. sad. Oppilaita voi havainnoida heidän tehdessä sanatonta harjoitusta esim. pantomiimi ja muut oppilaat yrittävät arvata. 

Kohteliaiden fraasien ja sanojen käyttö kanntattaa ottaa osaksi jokapäiväistä toimintaa. Opettajan on helppo havainnoida, kuka sanoo aamulla: Good morning!, Nice to see you!, How are you? jne. Thank you ja Can I have ...please ovat sanoja joita pääsee helposti toistamaan kouluarjessa. Kynän hakemiseen tai pyyhekumin lainaamiseen on helppo liittää Can I have a pencil please?