Vuosisuunnitelma

Ruukin koulun lukuvuosisuunnitelma 2024-2025

Opetuksen järjestämistä ohjaavat yhteiset johtamis- ja kehittämistavoitteet

Loviisan kaupungissa tarjoamme tasokkaita koulutuspalveluja lähellä kuntalaista. Panostamme hyvään johtajuuteen sekä ammattitaitoiseen ja motivoituneeseen henkilökuntaan. Toiminta on oppilaskeskeistä ja rakentuu yhteiselle vuoropuhelulle.

Kannustamme oppilaita myönteisiin oppimiskokemuksiin, jolloin into elinikäiseen oppimiseen herää. Opetamme oppilaita arvioimaan ja pohtimaan asioita kriittisesti, sekä uudistamaan ajattelu- ja toimintatapoja. Kannustamme oppilaita ilmaisemaan mielipiteitään, sekä osallistumaan päätöksentekoon. Kehitämme toimintaa aktiivisesti muun muassa luomalla yhteistyöverkostoja, sekä kehittämällä opettajien ja oppilaiden tieto- ja viestintätekniikkataitoja (TVT) ja joustavia opetusmenetelmiä.

Lukuvuoden 2024-2025 teemana on KIELITIETOINEN KOULU. Opetuksessa keskitymme hyvään kielenkäyttöön sekä panostamme aikaisempaa enemmän kielen kehityksen tukemiseen ja monipuoliseen kielenkäyttöön. Korostamme kielen merkitystä kaikessa toiminnassa.

Lisäksi kannustamme opetuksessa yrittelijäisyyteen.

Koulu tekee yhteistyötä myös koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Arvopohja, toiminta-ajatus ja lukuvuoden painopistealueet

Valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta johdettu arvopohjamme:

Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on. Lasta kuunnellaan ja arvostetaan ja hänen hyvinvoinnistaan ja oppimisestaan välitetään. Jokaisella on oikeus hyvään opetukseen ja onnistumiseen koulun turvallisessa ympäristössä. Lasta tuetaan rakentamaan omaa arvoperustaansa; toimimaan oikein, toisia ihmisiä ja ympäristöä arvostaen. 

Ruukin koulun opetuksessa huomioitavia arvoja ovat kunnioittaminen ja arvostaminen, ystävällisyys, kohteliaisuus ja huomaavaisuus. Pyrimme vahvistamaan oppilaiden itsetuntoa ja itseluottamusta. Tavoitteena on, että oppilas oppii ja omaksuu hyvät ja kaikkia kunnioittavat käytöstavat.

Koulun toiminnan arviointi

Työntekijät ovat tietoisia vastuustaan kasvattajina ja opettajina. Itsearvioinnin lisäksi opettajien kanssa arvioidaan saavutettuja tavoitteita ja työssäjaksamista kehityskeskusteluissa. Yhteisissä opettajankokouksissa keskustellaan esiin nousseista asioista.

Kuuntelemme vanhempainyhdistystä ja opiskeluhuoltoryhmää ja huomioimme mahdolliset parannusehdotukset. Opettajakunta kuuntelee myös oppilaskunnasta esiin nousevia kehitystarpeita ja huomioi mahdollisuuksien mukaan.

Osallistumme kaupungin ja opetushallituksen järjestämiin mahdollisiin testeihin, esim. alakoulun Allu-lukutestiin 2. ja 6. luokalle sekä KiVa-koulu kyselyyn. Teetämme oppilailla hyvinvointikyselyt ja terveyskyselyt tarpeen mukaan. Myös opettajat vastaavat esim. valtakunnallisiin hyvinvointikyselyihin. 5.luokan oppilaat osallistuvat vuosittain valtakunnallisiin liikunnan Move-testeihin.

Kaupungin sivistyskeskus sekä lautakunta ohjaavat ja valvovat koulun toimintaa.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Lukuvuonna 2022-2023 Ruukin koulun monialaisena oppimiskokonaisuutena on hyvinvointi..

 Aihetta käsitellään laaja-alaisesti eri oppitunneilla läpi vuoden ja pidämme lukuvuoden aikana kaksi aiheeseen liittyvää teemaviikkoa.

Teema linkittyy Ruukin koulun arvoihin ja oppilaan ohjaamiseen kohti toisten huomioimista ja kunnioittamista. Painotamme erityisesti hyviä käytöstapoja ja kaveritaitoja.

Arviointi pyritään toteuttamaan monipuolisesti itsearvioiden ja vertaisarvioinnin kautta. Kaikessa yhteistyössä rohkaisemme hyvään käytökseen.Tekemistä dokumentoidaan valokuvaten läpi lukuvuoden. Päivitämme teemaan liittyviä tapahtumia koulun sivuille Pedanettiin.

Laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet

Laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet:

  • L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
  • L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
  • L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
  • L4 Monilukutaito
  • L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
  • L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
  • L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Laaja-alaisia osa-alueita opiskellaan kaikissa oppiaineissa ja kaikilla luokilla. Lukuvuoden painotuksina ovat etenkin osa-alueet L1, L3 ja L7. Näitä osa-alueita tuodaan esiin lukuvuoden teemalla, joka on ihminen.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) ovat alkusyksyn painopistealueita. Etenkin alkuopetusluokilla painotetaan kouluelämään liittyviä arjen taitoja. Asioita kerrataan syksyllä joka luokalla. Lukuvuoden aikana pyritään vaikuttamaan oppilaiden liikunnan lisääntymiseen, jolla pyritään myös lisäämään oppilaan hyvinvointia. Lukuvuoden teemassa ihminen opetetaan lapsille ensiaputaitoja.

Ajattelua ja oppimaan oppimista (L1) harjoitetaan jatkuvasti. 

Osallistuminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7) tulee esiin esimerkiksi oppilaskunnan vaaleissa ja niissä useissa valintatilanteissa, joita lapsille annetaan päivän mittaan. Ihmisen teemaviikolla oppilaat päsevät tutustumaan omavalintaisesti ja oman kiinnostuksen mukaisesti johonkin ihmisen osa-alueeseen. Oppilaat valitsevat itselleen valinnaisen aineen. Oppilaskunta suunnittelee ja järjestää toimintapäivinä ohjelmaa koko koululle. Oppilaiden taitoja hyödynnetään opetuksessa esimerkiksi liikuntatunneilla.

Vahvistamme läpi vuoden viestintäteknologian käyttöä (L5) sekä vuorovaikutuksellista ilmaisua (L2) .

Työelämätaitoja ja yrittäjyyttä (L6) vahvistetaan kuudesluokkalaisten Yrityskylä-kokonaisuudella. Tähän kuuluu päivä Yrityskylässä ja sitä edeltävä koulussa opiskeltava kokonaisuus. Myös muilla luokka-asteilla toteutetaan teemaa ikäluokalle sopivalla tavalla. Neljäsluokkalaiset opiskelevat Pikkuyrittäjät-ohjelman avulla ja järjestävät koko koulun teemapäivän keväällä.

Työajat

Päivittäinen työaika

0-2.-luokat:

1.tunti 8.30 - 9.15

2.tunti 9.15 - 10.00

10.00-10.30 pitkä liikuntavälitunti

10.30 -11.00 ruokailu

3.tunti: 11.00 - 11.45

4.tunti 11.45 -12.30

12.30-13.00 välitunti ja 13.00-17.00 IP-toimintaa

3.-6.-luokat:

1.tunti 8.30 - 9.15

2.tunti 9.15 - 10.00

10.00-10.15 kaikkien luokkien yhteinen välitunti

3.tunti 10.15-11.00

Ruokailu ja välitunti porrastetusti: 11.00 3.-4.-luokat ruokailu ja 11.20 5.-6.-luokat ruokailu

4.tunti 11.45 -12.30

pitkä liikuntavälitunti 12.30 - 13.00

5.tunti 13.00 - 13.45

6.tunti 13.45 - 14.30

Työ- ja loma-ajat:

Koulu alkaa ti 16.8.2022 klo 8.30

Syysloma pe-ma 21.-24.10.2022

Joululoma to 22.12.2022 - ma 9.1.2023

Talviloma vk 8, 20.-24.2.2023

Koulu päättyy la 3.6.2023

Lukuvuoden toimintakalenteri

Lukuvuoden vuosikello

Koulumme sijainti historiallisessa Strömforsin Ruukissa tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ympäröivän luonnon ja vesistön hyödyntämiseen. Aivan koulun lähistöllä on Kymijoki ja Kukuljärvi sekä Huuhkajavuoren maasto ja metsät. Vieressä sijaitseva urheilukenttä ja kaukalo tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet yleisurheiluun, tenniksen ja koripallon pelaamiseen sekä talvella luisteluun. Talvella hyödynnämme myös lähellä olevia hiihtolatuja.

Osallistumme kaupungin järjestämiin kulttuuripolku-tapahtumiin. Lisäksi teemme opetuskäyntejä ympäristössä ja pidämme 5.-6.-luokkien yö- ja leirikouluja mahdollisuuksien mukaan.

Syyslukukausi 2024

elokuu

  • Luokissa vahvistetaan ryhmäytymistä erilaisin harjoituksin ja leikein
  • vesiliikuntapäivä Kiramolla 
  • Ruukin erämiesten järjestämä kalastuspäivä koko koululle 23.8.

syyskuu

  • vanhempainilta ti 6.9. klo 18
  • oppilaskunnan vaalit to 8.9.
  • koulukuvaus
  • Kulttuuripolku-tanssityöpaja 1-2 lk ke 21.9.
  • liikenneturvallisuusviikko 37
  • Kodin ja koulun päivä la 28.9.
  • 5.lk Move-mittaukset 30.9. mennessä

lokakuu

  • ruskaretki 
  • oman luokan leffapäivä 

marraskuu

  • koko koulun uinti- ja teatteriretki?
  • arviointikeskustelut alkavat
  • pikkujoulut viikolla 47 luokittain 

joulukuu   

  • arviointikeskustelut jatkuvat
  • Adventtihartaus
  • joulujuhla la 21.12. klo 9.00 koulun salissa 
  • joulukirkko pe 20.12. klo 9.00 Ruukin kirkossa

Kevätlukukausi 2025

tammikuu

  • arviointikeskustelut jatkuvat

helmikuu

  • liikuntapäivä (koko koulun talviolympialaiset) viikko 7
  • ystävänpäivä ma 14.2.

maaliskuu

  • urheilua ja kulttuuria 
  • yläkoulun siirtopalaveri
  • Allu-testit 2lk ja 5lk

huhtikuu

  • pääsiäishartaus
  • lukuviikko viikko 15

toukokuu

  • alakoulujen yleisurheilukilpailut Loviisassa
  • 6.lk yläkouluun tutustuminen
  • koulun ja esikoulun kevätretki 
  • Eskarijippo-tapahtuma Loviisassa

Edellä mainittujen tapahtumien lisäksi olemme avoimia ympäristön tarjonnalle ja osallistumme tilaisuuksiin mahdollisuuksiemme mukaan. Eri luokkien kulttuuripolkujen aikataulu selviää lukukauden edetessä.

Oppilaat

Ruukin koulun oppilasmäärä:

Esikoulu: 4 oppilasta (2 poikaa, 2 tyttöä)

1lk: 7 oppilasta ( 4 poikaa, 3 tyttöä)

2lk: 2 oppilasta ( 1 poika, 1 tyttö)

3lk: 8 oppilasta ( 3 poikaa, 5 tyttöä)

4lk: 6 oppilasta ( 4 poikaa, 2 tyttöä)

5lk: 7 oppilasta ( 4 poikaa, 3 tyttöä)

6lk: 10 oppilasta ( 2 poikaa, 8 tyttöä)

Yht. 44 oppilasta ( 20 poikaa, 24 tyttöä)

Luokat muodostuvat jaolla 0-2lk, 3-4lk ja 5-6lk. 

Oppilaiden osallisuus

Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen vaaleissa syyskuussa. Jokaiselta luokalta valitaan jäsen ja varajäsen. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu kuukausittain. Oppilaskunnan hallitus järjestää koululle toimintaa ja tekee ehdotuksia koulun toimintaan. Koulun käytävällä on aloiteboksi.

Oppilaat äänestävät lapsiparlamenttiin kaksi uutta jäsentä 3-4 luokilta.

Oppilaat voivat vaikuttaa joidenkin oppituntien sisältöön ja toimia asiantuntijoina pitäen muille oppilaille opetustuokioita, esimerkiksi liikunnassa.

Oppilaat voivat välillä vaikuttaa oman työskentelyjärjestyksensä suunnitteluun ja toteutukseen ja valita myös mieleisensä työskentelypaikan. 

Järjestyssäännöt ja kurinpidolliset toimenpiteet

Luokan omat säännöt laaditaan elokuussa. Koulun yhteiset säännöt kerrataan kouluvuoden alussa ja lukuvuoden aikana tarvittaessa. Oppilaan täytyy tietää ja ymmärtää, mitä koulun säännöt sisältää. Järjestyssäännöt suunnitelman liitteenä.

Huonosta käytöksestä ja järjestyssääntöjen rikkomistilanteista keskustellaan välittömästi oppilaan kanssa. Keskustelua jatketaan tarvittaessa luokassa ja yksilöllisesti. Asiasta tiedotetaan kotiin joko Wilma-viestillä tai soittamalla. Seuraavina toimenpiteinä ovat kasvatuskeskustelu ja tarvittaessa jälki-istunto. 

Kiusaamistapauksiin puutumme välittömästi ja tilanteet selvitetään KiVa-tiimin kanssa KiVa koulu-periaatteiden mukaan. Tarvittaessa pyydetään koulukuraattorin tukea kiusaamistilanteiden hoitamiseen ja esim. luokassa käytävien keskustelujen ohjaamiseen.  

Tuntikehyksen käyttö ja yhteenveto

Tuntikehys lukuvuonna 2024-2025 on 98,0 + 9,0 osa-aikainen erityisopetus + 5,0 resurssiopetus + 2,0 tukiopetus

Johanna Hiljanen, 24 vkt, 5-6 lk sekä LI 3-4 lk ja RU 4.lk

Anne Jurvanen, 24 vkt, 3-4 lk, sekä EN ja KU 5-6 lk

Virve Pellinen, 20 vkt, esiopetus ja 1-2 lk sekä KS 3-6 lk

Tuntiopettaja Pekka Ahonen, 24 vkt, 0-6 lk

Erityisopettaja Katri Haverinen 9 vkt, 0-6 lk AI ja MA

Tuntiopettaja Melinda Söderholm-Pesonen, 8 vkt, LI 0-2 lk ja 5-6 lk, KS 5-6 lk, EN 1-2 lk

Resurssiopettaja Mirja Haapala, 5 vkt, 0-6 lk

 

Opetushenkilökunta

Opetushenkilökunta:

Rehtori Virve Pellinen, esikoulu ja 1-2 lk, luokanopettaja

Johanna Hiljanen, vararehtori, 5-6 lk, luokanopettaja 

Anne Jurvanen, 3-4 lk, luokanopettaja

Pekka Ahonen, 0-6 lk, tuntiopettaja

Melinda Söderholm-Pesonen, 0-6 lk, tuntiopettaja

Erityisopettaja Katri Haverinen on koulussamme maanantaisin ja perjantaisin (0-6 lk)

Resurssiopettaja Mirja Haapala, 5 vkt

 

Koulunkäynninohjaajat:

Riitta Malm, 38,15 h, 0-6 lk, IP-toiminta

Annika Saarinen, 38,15 h, 0-6 lk, IP-toiminta

 

Yleiset järjestelyt

Koulukuljetuksessa olevia oppilaita on lukuvuonna 2024-2025 yht. 23. Koulukuljetuksia hoitaa Tähtikuljettajat.

Ruokailu tapahtuu ruokalassa kolmessa vuorossa (0-2lk, 3-4lk ja 5-6lk). Ruoka tuodaan kaupungin keittiöstä kahdesti viikossa ja lämmitetään koulun keittiössä. 

Jokaisessa luokassa on omat päivänavausrutiinit.

Kirjastoauto käy koulun pihalla parillisina viikkoina keskiviikkoisin. Jokainen luokka käy kirjastoautossa opettajansa johdolla.

Koulun kerhotoiminta

Loviisan kouluissa järjestetään maksuttomia Suomen mallin kerhoja. Kaikki kerhoihin osallistujat ovat vakuutettuja Loviisan kaupungin puolesta. 

Lukuvuonna 2024-2025 tarjolla on parkouria, minecraftia ja kuvataidetta.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon painopistealueita arjen toiminnoissa lukuvuonna 2024-2025 ovat:

1. Osallisuuden edistäminen
2. liikunnan ja terveellisten elämäntapojen edistäminen ja
3. kiusaamisen ehkäiseminen ja mielenterveyden edistäminen

Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat:

Kuraattori Minna Norrila

Terveydenhoitaja Sini Rikka

Koulupsykologi Enni Hongisto

 

Koulun ja kodin välinen yhteistyö

Koulun vanhempainilta pidetään tiistaina 3.9. klo 18.00.

Esikoululaisten LEOPS-palaverit pidetään syyskuussa.

Arviointikeskustelut ovat marras-tammikuussa.

Käytämme Wilma-viestintää, puhelinta ja tapaamisia tarpeen mukaan.

Pohdimme mahdollisuutta tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa esimerkiksi teemajakson yhteydessä hyödyntämällä vanhempien erityisosaamista ja työkokemusta.

 

Koulun muu yhteistyö

Yhteistyö Loviisan vapaa-aikatoimen kanssa on tiivistä.

Teemme yhteistyötä Ruukin kyläyhdistyksen ja paikallisten tahojen (mm. Martat, Erämiehet) kanssa. Lukuvuoden aikana järjestetään toimintaa yhteistyössä paikallisen kalastus- ja metsästysseuran kanssa. 

Kouluvaari jatkaa koululla maanantaisin.

Koulumme osallistuu kaupungin järjestämiin kulttuuripolkutapahtumiin. Kulttuuripolun vetäjiä ovat: kirjastotoimi 1. ja 3. lk, Tanssiopisto 1. lk, Bongan linna 2. lk, Orkesteri tutuksi 4. lk, Loviisan oppaat 5. lk ja 6. lk (näyttämötaide).

Agricolan suomalainen seurakunta pitää päivänavauksia ja kirkollisia tapahtumia mahdollisuuksien mukaan.

Agricolan suomalaisen seurakunnan puuhakerhot 1-6 lk alakoululaisille aloittavat 5.9. torstaisin klo 14-16 Ruukin seurakuntakodilla.