Matematiikkaa 3. luokalla

Geometriaa toiminnallisesti

Tekijä: Terttu Eronen
Geometria -jaksossa pidin yhdet matematiikan tunnit jokaiselle 3. luokalle. Teimme tällä tunnilla toiminnan ja leikin avulla geometriaa, hahmottamista ja ryhmä- sekä parityöskentelytaitoja kehittäviä tehtäviä.

Aloitimme tunnin oppilaiden toiveleikillä, jossa liikuttiin ennalta sovitulla tavalla musiikin soidessa taustalla. Kun musiikki taukosi, oppilaat tekivät ryhmänä itsestään opettajan kertoman geometrisen muodon. Yllättävän vaikeaa, ympyrä onnistui vielä helposti, mutta esim. kolmion tekeminen olikin jo huomattavasti haastavampaa. Kun seuraavan kerran nimesin tulevan kuvion kärkipisteet ennakkoon (esim. neliö Simo, Katri, Pekka, Leena), tehtävä onnistui hieman paremmin. Tässä oli mielenkiintoista seurata, miten oppilaat ohjasivat toisiaan ja minkälaisen roolin yhteisen kuvion muodostamisessa kukin otti.




Lapset on helppo saada innostumaan eri liikkumistavoista!



Tämän harjoituksen jälkeen jakaannuttiin pistetyöskentelyihin. Yhdellä pistellä oli wc-paperihylsyjä. Oppilaiden piti pareittain pähkäillä, minkä muotoinen tasokuvio rullasta tulee, kun sen aukaisee. Tämä tehtiin silmillä, ei avaamalla. Lopuksi tietysti yhdessä tarkastimme, mikä kuvio siitä muodostuikaan.
Toisella pisteellä oppilailla oli Pentomino- palikoita, joilla he harjoittelivat muodostamaan opasvihkosessa annettuja kuvioita. Ensin moni tuumasi, että "tämähän on ihan helppoa", mutta aikansa pähkäiltyään nämä kommentit hälvenivät ;)

Yhdellä pisteellä oppilaat valitsivat parin kanssa 5-10 keskenään samanlaista Multilink-palikkaa. Toinen parista liitti palat toisiinsa parilta salaa ja yritti sen jälkeen ainostaan suullisesti ohjaamalla kertoa, miten palikat laitetaan. Tarkoituksena oli siis yrittää saada identtiset rakennelmat. Vaikeaa ja pitää olla suunnat hallinnassa, kun nyt kaverille ei voinutkaan sanoa, että "laita tuo tuonne jne."...

Omien lasten lelukaapeista löytyy mitä parhaimpia aarteita. Tällä kertaa rakennuspelin muotopalikat toimivat KIM-leikin välineitä. Tarkoituksena siis oli, että toinen parista yrittää painaa kuviot ja värit mieleensä. Tämän jälkeen hän sulkee silmänsä ja pari ottaa yhden muodon pois. Toinen yrittää muistella, mikä puuttuu.

Tangramien parissa vietimme tämän tunnin lisäksi vielä monia muitakin hetkiä. Tällä viikolla meillä oli kansainväliseiä opettajavieraita ympäri Eurooppaa ja hekin innostuivat pähkäilemään lasten kanssa Tangrameja.



Matematiikkaa väriryhmissä

Tekijä: Terttu Eronen
Opiskelimme muutaman tunnin matematiikkaa ns. väriryhmissä. Sekoitimme kaikki 3. luokkalaiset ryhmiin sen mukaan, miten he olivat yhdessä miettineet vanhempiensa kanssa parhaiten oppivan. Punaiseen ryhmään meni oppilaat, jotka pitävät itsenäisestä ja hiljaisesta työskentelystä. Keltaiset taas ovat lyhyesti sanottuna oppijoita, jotka haluavat tekemiseensä aikaa ja rauhaa. Minun ja Kirsi-kollegan ryhmään tuli sekaryhmät sinisistä ja vihreistä, jotka ovat holistisia oppijoita. Tähän ryhmään kuuluvat oppilaat tykkäävät ryhmätyöskentelystä, toiminnallisuudesta ja keskustelusta. Aiheena kullakin ryhmällä oli mittaaminen, tässä jaksossa keskityttiin erityisesti pituuden mittayksiköihin. Tavoitteena oli "hyppy pois kirjasta" eli kaikki tehtävät suunniteltiin toiminnallisiksi.


"Hyppää laskuihin tai mittayksiköihin, joiden tulos on 100cm".
"Etsi koulun käytäviltä qr-koodi", skannaa tehtävä
ja toimi ohjeiden mukaan".


Tehtävät sisälsivät erilaisia arviointi- ja mittaamistehtäviä,
pariharjoituksia ja pieniä kilpailuja.




Parityöskentely käynnissä.

"Miten pitkä mie olen?"