Ohjeet: 6. luokan kirjallisuusdiplomi

Ohjeet kirjallisuusdiplomin suorittamiseen

Kirjallisuusdiplomin suoritus, tavoitteet ja aikataulu

6. luokan kirjallisuusdiplomin saat luettuasi kahdeksan kirjaa lukuvuoden aikana. Lue kirjoja pitkin lukuvuotta, esim. kaksi ennen syyslomaa, kaksi syysloman ja joululoman välissä, kaksi ensi vuoden alussa ennen talvilomaa ja vielä kaksi talviloman jälkeen. Näin urakka ei kasva kerralla liian suureksi! Kahdeksan kirjaa on minimimäärä kirjallisuusdiplomiin ja sillä saa arvosanan 8. Kiitettävään arvosanaan vaaditaan erityistä kiinnostusta lukuharrastusta kohtaan ja että lukemasi kirjallisuus on monipuolista. Mieti itsellesi tavoite ja valitse luettavia kirjoja tavoitteesi mukaan.

Kirjan valinta

Yksi (tai useampi <- kysy tästä opelta) kirjallisuusdiplomin kirjoista voi olla myös äänikirja. Valitse sellaisia kirjoja, jota et ole vielä lukenut. Pidä kirjaa mukana repussasi, jotta voit lukea sitä aina, jos oppitunneilla jää aikaa. Lue kirjaa myös kotona.

Valitse monipuolisesti erilaisia ja eri tyyppisiä kirjoja. Tutustu rohkeasti myös sellaiseen kirjallisuuteen, jonka tyyppistä et ole ennen lukenut (esim. tietokirjallisuus, fantasia, scifi, dekkarit jne.) Kirjavinkkejä löydät äidinkielen oppikirjasta Kirjallisuus-kappaleiden kohdalta.

Kirja-arvio ja dokumentointi

Kirjoita arviot lukemistasi kirjoista omaan tilaan peda.netiin Äidinkieli-sivun alle (luo omaan tilaan Äidinkieli-sivu, jos siellä ei sellaista vielä ole). Voit tarvittaessa kirjoittaa esitelmän paperillekin, mutta se on kuitenkin kirjoitettava puhtaaksi peda.netiin. Esitelmät kopioidaan ja julkaistaan myös oman luokan peda.net-sivulla kirjallisuusdiplomi-blogissa.


Esitelmään kirjoitettavat asiat:

1. Kirjoita tietopalkki, jossa lukee:

Kirjan nimi:
Kirjan sivumäärä:
Muut sarjan kirjat:
Kirjailija:
Mitä muita kirjoja kirjailija on kirjoittanut:

2. Motivointiosuus: kerro kirjan nimi ja kirjailija ja miksi valitsit juuri tämän kirjan. Ota kirjan kannesta kuva ja liitä se esitelmään.

3. Henkilöt: lyhyet ja napakat selostukset pää- ja sivuhenkilöistä, voit piirtää henkilöiden kuvat paperille, ottaa niistä kuvat ja liittää ne esitelmään.

4. Juoni: selosta juoni ja huippukohdat. Älä kuitenkaan kerro kokonaan loppuratkaisua, vaan koita saada kuulija kiinnostumaan kirjasta ja lukemaan kirja itse.

5. Arvio: oma perusteltu mielipide ja tähdet 1-5.

6. Kenelle suosittelisit kirjaa?


Huom! Hienot otsikot ja kuvat piristävät. Voit myös miettiä kuvien ja tekstin ryhmittelyä.

Malleja esitelmään löytyy osoitteesta:

http://apkirjat.blogspot.fi/2014_02_01_archive.html
http://vitoskutoset.blogspot.fi/2011/04/merkillinen-murtovaras.html