Yhteisöllistä oppilashuoltoa

YOHR 23.3.2021

 

Kuokkalan koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä:

Kokemuksia etäopetuksesta ja teknologian käytöstä sekä opettajan että oppilaan näkökulmasta

Teams-kokous 23.3.2021

Osallistujat: toimipaikkavastaava Heidi Rantanen, hallinnollinen vastaava Katja Savinainen (kirjaaja), luokanopettaja Antti Katajisto, luokanopettaja Tiina Rinne, esiopettaja Sari Jouhtinen, psykiatrinen sairaanhoitaja Pauliina Tonteri, koulupsykologi Kerttu Peltola, oppilasedustajat 4.-6.luokilta

6. luokkalaisten terveisiä etäopetuksesta:

Etäopetusjakso keväällä 2020 oli mukava, uusi kokemus. Ajan kanssa siihen kyllästyikin, mutta kokemuksena ja teknologisesti etäopetusjakso oli mukavaa vaihtelua tavalliseen kouluarkeen. Ensimmäiset päivät etäopetuksessa olivat haastavia, kun opeteltiin uusia toimintatapoja, tekniikkaa ja ohjelmia, joista ihan kaikki ei ollut ennalta tuttuja. 6.luokkalaiset työskentelivät mieluiten tietokoneella. Kirjatkin koetaan tärkeiksi, kaikkea ei ole hyvä tehdä koneella.

5. luokkalaisten mielestä etäopetusta voisi olla enemmänkin. Tehtävien itsenäinen tekeminen ja niissä omaan tahtiin eteneminen oli mukavaa ja työrauha oli hyvä. Tekniikka ei aina välttämättä toimi. Oppilaiden mukaan olisi helpompaa ja selkeämpää, jos ohjeet olisivat kaikilla opettajilla ja kaikissa oppiaineissa samalla alustalla/ohjelmalla. Se helpottaisi myös niitä tilanteita, jolloin oppilaat neuvovat nuorempiaan. Etäkokousten lisäksi on tärkeää, että on tarpeeksi kirjatehtäviä.

4. luokkalaiset työskentelevät etäopetustehtäviä tehdessään mieluummin tietokoneella kuin puhelimella. Etäopetus oli kiva kokemus, mutta lähiopetus koetaan tärkeämmäksi, koska silloin kavereiden ja koulun henkilökunnan näkeminen onnistuu helpommin ja kommunikointi on luontevampaa. ”Kaverit ja aikuiset luovat koulun ja ovat tärkeitä.”

Muita huomioita/kokemuksia etä- ja lähiopetuksen eri puolista:
  • Etäkoulussa oli myös vapaa-ajan huoneita, joissa pääsi juttelemaan kavereiden kanssa, silloin kun siltä tuntui.
  • Oppilailla on kokemus, että joidenkin kavereiden, joilla on oppimisvaikeuksia, on ollut vaikeampi oppia asioita etänä.
  • Etätukiopetus on auttanut paljon, jos on ollut vaikeuksia ymmärtää jotain asiaa. Myös koulunkäynninohjaajien apu ja tuki koettiin tärkeiksi.
  • Tietokoneella työskentely pitkän päivän ajan passivoi. Illalla ei jaksanut välttämättä lähteä enää liikkumaan, koneelle tuli helposti jäätyä pelaamaan ja juttelemaan kavereiden kanssa myös koulupäivän jälkeen.
  • Työskentelyasentoon kotona on tärkeää kiinnittää huomiota.
  • Välitunnit etäpäivinä ja välipalan syöminen ovat tärkeitä jaksamisen kannalta.
  • Liikuntatehtävät koettiin hyväksi ja niitä olisi voinut olla enemmänkin. Liikuntatunneille kaivattiin enemmän yhdessä tekemistä esim. Meetin äärellä. Keskusteltiin siitä, että myös aikuisilla on ottanut aikaa tottua kameran kautta opettamiseen, nyt live-tunnitkin sujuisivat varmasti sutjakkaammin.
  • Kodeissa tehtiin jonkin verran sopimuksia siitä, miten työskenneltiin, ruokailtiin jne. Joissain perheissä ulkoiltiin yhdessä etäkoulu/-työpäivän jälkeen. Muutamat oppilaat huomasivat, että valmisruokia tuli syötyä etäillessä entistä enemmän.
  • Kouluilta jaettuja ruokia haettiin jonkin verran ja ne helpottivat etäarkea ruokailun kannalta.
  • Joskus kodeissa oli vaikeaa löytää rauhallista työskentelypaikkaa. Tietokoneita ei monissa kodeissa ole useita ja se toi oman haasteensa etätyöskentelyyn. Jotkut pääsivät isovanhempienkin luokse etäkouluun.
  • Psykiatrisen sairaanhoitajan terveiset: Uni, ravinto, liikunta, sosiaaliset suhteet ova tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille. Mieli ja aivot ovat kovalla rasituksella, jos ollaan koneella päivät pitkät. Välitunnit koulupäivän aikana ja ulkoilu koulupäivän jälkeen ovat tärkeitä hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Kysymys oppilaille; miten oppilaat onnistuivat pitämään etäkoulupäivän ja vapaa-ajan erillään?

Oppilaat vastasivat: rajaamalla tarkasti, milloin koulupäivä päättyi ja milloin vapaa-aika alkoi. Kone suljettiin tiettyyn aikaan ja koulukirjat laitettiin kaappiin, kun koulupäivä loppui. Ulos lähteminen heti etäkoulupäivän päättyessä auttoi irtaantumaan kouluasioista. Esim. huoneen siivoaminen tai järjesteleminen auttoi siinä, että sai tekemisen hetkeksi tauolle.

  • Onko etäopetuksessa opittuja taitoja hyödynnetty edelleen?

Ohjelmia osataan käyttää näppärästi. Monet asiat ovat helpottaneet arkea myös lähiopetuksessa. Esim. ympäristöopin Aivot yhdessä käyttöön sähköistä oppimateriaalia käytettiin etäopetuksessa ja sen käyttö nyt lähiopetuksessa sujuu hienosti. Opettajan näkökulmasta nykyisin esim. tehtävien palautus Peda.nettiin tms. sujuu ongelmitta. Esim. 3.luokkalaiset työskentelivät padlet-ohjelmalla. Etäkoulun jälkeenkin on pidetty Padlet-tuokioita, jotta taito on pysynyt yllä. Oppilaiden tietotekniset taidot ovat kasvaneet hurjasti, samoin opettajien.

 

 

 

YOHR 26.1.2021

Kuokkalan koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä:

Yhteisöllisyyden tukeminen poikkeuksellisissa koronaoloissa

 

Teams-kokous 26.1.2021

Osallistujat: toimipaikkavastaava Heidi Rantanen, hallinnollinen vastaava Katja Savinainen (kirjaaja), luokanopettaja Antti Katajisto, luokanopettaja Jenni Marttila, erityisopettaja Päivi Tuomi-Uusitalo, koulunkäynninohjaaja Johanna Niemi, koulunkäynninohjaaja Elmer Stucki, koulupsykologi Kerttu Peltola, vanhempainyhdistyksen edustaja Elina Aine-Simonen, oppilaskunnan edustajat Väinö ja Ilona

1. Esittäytymiset

2. Syyslukukaudella koulun 4.-6.-luokkien oppilaat vastasivat laajaan kyselyyn: Koulun hyvinvointiprofiili. Se koostuu kuudesta eri osiosta: koulun olosuhteet, sosiaaliset suhteet, itsensätoteuttamisen mahdollisuudet koulussa, terveydentila, vahvuudetvoimavarat ja digitaalinen maailma. Kyselyn tulokset käsiteltiin perusteellisemmin joulukuun yhteisöllisessä ryhmässä. Kyselytuloksissa koulun vahvuutena nousi esiin yhteisöllisyys ja hyvä yhteishenki niin oppilaiden kuin henkilökunnankin kesken. Tätä hienoa voimavaraa halutaan ylläpitää myös korona-aikana.

3. Oppilaskunta on suunnitellut lukuvuoden toimintaa vuosikelloonsa. Kevätlukukaudella tempauksia ja tapahtumia toteutetaan edelleen korona-rajoitukset huomioiden:

· oppilaskunnan vuosikello

· ystävänpäiväradio

· väriviikko maalis/huhtikuussa

· pihakirppis toukokuussa

4. Vanhempaintoimikunnan terveisiä ja suunnitelmia:

· Kalenteriprojektilla kerättiin hienosti varoja viime lukukauden aikana. Projekti on mahdollisesti suunnitteilla myös ensi vuodelle. Koululla kerätään oppilaiden kuvaamataidon töitä kevätlukukauden ajan tulevan projektin varalle.

· vastaanotetaan toiveita koulun väeltä tapahtumiin ja rahallisesti tuettaviin asioihin liittyen

· ulkotapahtuma harkinnassa

· stipendit ja mahdollinen yllätys oppilaille tulossa keväällä

· Vanhempainyhdistys tukee kirjasto/pelihuoneen sisustamista

· Toiveita koulun väeltä: rahallinen tuki retkien järjestämiseen. Apip-väen toiveena rinneliukumäki koulun pihaan

5. Koulusosionomi Heidi Salosen ja koulupsykologi Kerttu Peltolan terveisiä:

· Heidin toimenkuva on muuttunut yksilöllisestä tuesta yhteisöllisempään suuntaan. Hän on Kuokkalassa maanantaisin ja syyslukukauden aikana hän on ollut mukana kaikissa luokissa. Jonkin verran on ollut havaittavissa haasteita siinä, että luokat toimivat koronan vuoksi toisista erillään. Toisaalta kaikkien luokkien keskinäinen yhteisöllisyys on vahvistunut.

· Opiskeluhuollon tapaamiset toimivat normaaliin tapaan.

6. Oppilaskunnan edustajien Väinön ja Ilonan terveisiä kuluvasta lukuvuodesta:

· Väinö kertoi, että välitunneilla on kuusi eri ulkoilualuetta. Alueet ovat kovin erilaisia; joillain alueilla on enemmän välineitä ja tekemistä kuin toisilla. Mukava puoli on, että alueet vaihtelevat.

· Ilonan näkökulmasta: eri välituntialueisiin on jo totuttu. On mukavaa, että alueet vaihtelevat, mutta toisaalta muiden luokkien oppilaita olisi myös jo kiva tavata

Painotus ennaltaehkäisyssä

Yhteisöllistä oppilashuoltoa käsitellään koulussa lukuvuodena aikana kuukausittain. Yhtenä oppilashuollon toimena toteutetaan aihepiireittäin tilaisuuksia, joihin on kutsuttuna opppilaiden, vanhempien ja henkilökunnan lisäksi myös monialaista oppilashuoltohenkilöstöä. Vanhempainyhdistys ja eri luokkien vanhempien muodostamat työryhmät ovat tärkeä osa yhteisöllistä oppilashuoltoa.

Lukuvuoden ensimmäinen tapahtuma oli 5.9. klo 18 koulun ruokailutilassa, Tuolloin järjestettiin koulu yhteinen vanhempainilta, jossa yohr-toimintaa esiteltiin. Samoin keskusteltiin koulun toimintakulttuurista. "Toisen puoliajan" vietimme omissa luokissa vanhempien kanssa. Paikalla oli kuraattori kertomassa ohr-toiminnasta yleisesti. Paikalla yhteensä oli n.70 vanhempaa ja koulun henkilökunta,



Yhteisöllisen oppilashuollon tapaaminen 1.10.2019 klo 14.15 koulun ammattitoimijoille; pääkohtia

- esiteltiin lukuvuoden tulevaa toimintaa

- Läsnä opettajat, ohjaajaedustaja, kuraattori ja terveydenhoitaja

- OHR:n tulee olla yhteisöllistä, yksilöllistä ja konsultoivaa

- OHR-toiminnan tulee painottua ennaltaehkäisyyn

- YOHR aikataulut vanhemmille näkyvissä koulun www-sivuille ja 365-kalenteriin, lisäksi erillinen kutsu Wilmassa

- Sovittiin seuraavan 5.11.2019 tapaamisen teemaksi kouluruokailu ja turvallisuus

- kalentereissa ja OHR-suunnitelmassa kaikki kokouspäivämäärät

- painotettiin koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseen myös kirjallisien kyselyjen keinoin

- Läsnä 5.11.2019 rehtori, opettajajäsen, psykiatrinen sairaanhoitaja, kuraattori, terveydenhoitaja, opettaja- ja ohjaajaedustajat, oppilaiden edustaja ja vanhempia

- Oppilaiden Hyvinvointiprofiilikysely 4.-5.6.-luokilla käynnissä viikoilla 43 ja 44. - Tuloksia joulukuun YOHR-kokoukseen, keskeiset tulokset julkaistaan vanhemmille Wilma-viestissä ja mahdollisuuten tutustua tuloksiin

- Henkilöstö Parempi Työyhteisö -kyselyn tuloksia käsitellään huolellisen korostetusti ja tuodaan kuukausittain kehittämiskeskustelut viikkopalavereihin. Myös työsuojeluasiat ja -kehittäminen--

- oppilashuoltoon ja ennaltaehkäisyyn liittyvät asiat jokaisen viikkopalaverin alussa keskustelussa. Huolet reippaasti ja ilman kynnystä keskusteluun ja ohjataan ajoissa tukipalvelukonsultaatioon ja -yhteyteen

- Keskusteltiin yksilöllisestä oppilashuollosta henkilökunnan ja perheiden oikeusturvan kannalta. Noudatetaan tarkasti lakia, asetuksia ja oph-määräyksiä selä Lempäälän kunnan oppilashuoltosuunnitelmaa (yksilöllinen oppilashuoltoryhmä / Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki)



Yhteisöllinen oppilashuoltotapaaminen 5.11.2019 klo 14.15 - 15.30 Kuokkalan koululla

- Läsnä 5.-luokan oppilas, 6.luokan oppilasedustaja, kuraattori, terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, opettajaedustaja, rehtori

- Keskusteltiin asioista, joita YOHR on tuottanut oppilaiden koulutoimintaan; tapahtumia (illanvietot) , välineitä (keinut), arviointituloksia (hyvinvointoprofiilikehittämistyö), vaikuttamista (järjestyssääntö ja hankinnat)

- Opettajaedustaja kertoi kouluruokailusta ja sen kehittämisestä. Lähtökohta koulun v.2018 kyselyistä, joissa ilmeni, että ruokailusta tulee saada viihtyisämpi sekä lapsille että koulun aikuisille. Oppilaskunta on tuottanut teemoja ja tilaa on fyysisesti kehitetty sekä toimintatapoja muutettu. Kerrottiin mukavaksi ja tärkeäksi koetusta ruokailuteemaviikosta.

- Tutkittiin alustavasti Hyvinvointiprofiili 2019 tuloksista

- sovittiin, että Hyvinvointiprofiiliin 2019 tutustuttuaan siten, että oppilaat ja vanhemmat voivat antaa huomioitaan kehittämistyötä varten 3.12. pidettävään YOHR-tapaamiseen. Esillä oli myös iltatilaisuus ennen joulua, johon useimmilla vanhemmilla olisi mahdollisuus saapua

- Käytiin läpi ajankohtaisia asioita, joissa toivottiin tukipalvelujen olevan mukana koulujen arjesa. Osin näistä jo sovittiin.



Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän laajennettu kokous: Moisio, Kuokkala, Nurmi ja Säijä

Moision koulu 13.11.2019 klo 8.15-9.00

 

Osallistujat: Moision koulun rehtori Anssi Lammensalo, apulaisrehtori Katja Savinainen, terveydenhoitaja Arja Mäkinen, koulupsykologi Leila Verkkala, vastaava koulukuraattori Tuija Ylä-Himanka, psykiatrinen sairaanhoitaja Hanna Pölönen, erityisopettaja Salla Kuusikko, erityisopettaja Tuija Hassi, oppilaskunnan ohjaava opettaja Siiri Kinnunen, K-Market Moision kauppias Virpi Sten, Sale Kuokkalan myymäläpäällikkö Anni Kallioinen, Kuokkalan rehtori Antti Perälä

 

Asioita: 

 

  1. K-Marketin kauppiaan terveisiä:
  • Kaupassa tiedetään hyvin, milloin koulussa oppitunnit iltapäivällä loppuvat, koska kauppa täyttyy sen jälkeen lapsista reppuineen.
  • Koulun päättymisaikoina lapsia on niin paljon, että kauppaan ei juurikaan mahdu muita asiakkaita.
  • Kauppiaan toiveena on, että lapset kävisivät ensin kotona ja tulisivat kauppa-asioille vasta sen jälkeen.
  • Näpistyksiä tapahtuu. Kauppias puuttuu niihin ja on yhteydessä oppilaan kotiin ja pyrkii aina hoitamaan tilanteen yhdessä huoltajien kanssa.
  • Myös Moision rehtori on selvittänyt näpistyksiä yhdessä kaupan väen ja huoltajien kanssa.
  • Kaikkia näpistyksiä ei pysty huomaamaan, koska oppilaita käy paljon kerralla.
  • Jos ongelmat niihin puuttumisen jälkeen jatkuvat, suosittelee koulukuraattori olemaan yhteydessä poliisiin. Tämän kautta menee tieto myös sosiaalitoimeen. Kauppias kertoi, että näin toimitaan, jos kontakti perheeseen ja keskustelu lapsen/nuoren kanssa ei riitä.

 

  1. Salen myymäläpäällikön terveisiä
  • Kaupassa asioi pääosin mukavia, kohteliaita lapsia ja nuoria
  • Näpistyksiä samalla tavalla kuin K-Marketissa
  • Kauppiaan toive samansuuntainen: ei suurina ryhminä kauppaan; osa oppilaista voi odottaa ulkona
  • Kohteliaat käytöstavat toivottavia erityisesti vanhempia ihmisiä kohtaan.
  • Alkoholivarkauksista kutsutaan aina poliisit paikalle

 

  1. Kuokkalan rehtorin Antti Perälän terveisiä:
  • Kuokkalassa keskustellaan aiheesta säännöllisesti, ei koeta suureksi ongelmaksi
  • Ehdotuksena kauppiasvierailuja kouluun ja/tai oppilaiden vierailuja kauppaan

 

  1. Oppilaskunnassa tullaan käsittelemään asiaa kokouksessa esiin nousseiden aiheiden osalta ensi viikon kokouksessa.

 

  1. Energiajuomista:
  • Sale: pyritään keskustelemaan oppilaan kanssa siitä, voitaisiinko juoma vaihtaa mehuun. Myydään vain kaksi juomaa kerralla. Ostajina sekä ylä- että alakoululaisia.
  • K-Market: pienimmille oppilaille ei myydä, noin 11-12 -vuotiaille myydään. Kaupan käytänteet ovat sidoksissa lakiin: on laitonta olla myymättä, koska laki sallii energiajuomien myymisen myös lapsille.

 

  1. Roskaisuus kaupan ympäristössä
  • kaupan kassalla muistutellaan aika ajoin roskien laittamisesta roskikseen
  • siivoustalkoita keväisin koulujen oppilaiden kanssa?

 

  1. Kehitysehdotuksia:
  • teemaviikko luokissa keskitetysti
  • viestintä huoltajille
  • Kauppavierailuja ryhmittäin tai kohderyhmittäin: Moisiossa esim. 1. ja 4. luokat. Vierailujen yhteydessä kauppias opastaisi hyvään käyttäytymiseen ja käytäntöihin. Kauppiaat pystyvät järjestämään vierailut silloin, kun koululla on tarve.
  • Toiveena, että koko kylä kasvattaa: puututaan, kun aihetta on; niin koulun ja kaupan henkilökunta kuin huoltajatkin.


Yhteisöllinen oppilashultostapaaminen 3.12.2019 klo 14.15 - 15.45

Läsnä: 
kolme oppilasedustajaa, kuraattori, terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, opettajaedustaja, rehtori

Asia: Koulun hyvinvointoprofiilin tutkimista ja tulkitsemista

Oli ilo todeta, että Kuokkalan koulussa ja Lempäälän kunnassa toteutettu hyvinvointiprofiili oli tuloksiltaa hyvinkin mallikas verrattuna koko kunnan ja kansallisiin tuloksiin verrattuna. Pyrimme pitämään siis useat tuloksista hyvällä toiminnallamme ainakin yhtä hyvällä tolalla.

Tuloksista ilmeni, että oppilaat kokevat suhteellisen paljon niska- a hartiasärkyä, samoin väsymystä. Nämä asiat päätettiin ottaa tarkempaan tarkasteluun. Asiasta järjestetään myös vanhempainilta tammikuussa.

Saatiin palautetta oppilailta sisävälkkäritoiminnasta. Toivottua ja mukavaa toimintaa.

Rehtori lähettää koteihin koosteen hyvinvointiprofiilin tuloksista ja saanee vanhemmilta huomioita esiin nostettavista ja kehitettävistä asioista.

Hyvinvointiprofiilin tuloksiin myös vanhemmat voivat tutustua ottamalla kouluun asiasta yhteyden. Pohditaan myös muita tiedotustapoja, muttaensin vietetään joulu, joka teettää jo nyt pientä kiirettä kouluarjessa. Siispä palamisiin.

Antti Perälä, reht.


YHTEISÖLLISEN OPPILASHUOLLON PALAVERI 3.2.2020 klo 14.15 – 15.05

Läsnä: kuraattori Tuija Ylä-Himanka, psykologinen sairaanhoitaja Hanna Pölönen, terveydenhoitaja Paula Salomaa, psykologi Leila Verkkala, kolme oppilasta eri luokilta 2.Sampo, 5 Kaisla ja Nanna, ja 6.lk. Iida, opettajaedustaja Antti Katajisto ja rehtori Antti Perälä.

Käytiin läpi Hyvinvointiprofiilissa 2019 Terveydentila –osiossa nousseita asioita ja toimenpiteitä, joiden tuloksia pyritään jatkossa parantamaan. Kuokkalan koulussa esiin nostettavia huolestuttavia ja kehitettäviä asioita olivat 4.-5.-6.-luokilla;

  1. 40% oppilaista kokee olevansa koulussa väsyneitä
  2. 15% kokee olevansa alakuloisia
  3. 20% heräilee kesken unien öisin
  4. 22% koki niska- ja hartiakipuja
  5. 17% vatsakipuja
  6. 24% koki päänsärkyä
  7. jännittyneisyyttä koki 16%
  8. kiukkuisuutta 21%
  9. 22% koki että koulussa ei ole kiinnostavia kerhoja: Olemme nyt 2/20202 aloittaneet hyvin suositut kerhot, joissa käy suuri osa oppilaista: liikuntakerho Liikuntaparkissa Antti P; (ilmajooga, spinning, esports, kaupunkisota, crosstraining, parkour, Antti K ohjelmointikerho, Jenni M kokkikerho, Sari J leikkikerho.

Kohdat 1-8: otetaan asia oppilaiden kanssa keskustelun aiheeksi. Samoin vanhempien kanssa arviointikeskusteluissa ja luokka- sekä vanhempainilloissa. Rehtori tiedottaa lisäksi Wilmassa.

Käytiin keskustelua siitä, miten merkittävä voisi mahdollisesti olla runsaan ruutuajan vaikutus mm.väsymykseen, niska- ja hartiakipuihin tai päänsärkyyn. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että näitä asioita tulee ottaa esiin vanhempien kanssa asioidessa. Tieto palaverista saatetaan lasten, opettajien ja ohjaajien tietoon, jotta luokissa keskustellaan asioista ja räätälöidään luokan omia toimia em. oireiden vähentämiseksi. Rehtori lupasi koostaa asiasta myös viestin Wilmaan vanhemmille tiedoksi.

Kaiken kaikkiaan Hyvinvointiprofiilissa 2019 Kuokkalan koulussa oli varsin esimerkilliset tulokset. Valitettavasti Wilman kautta ei voi lähettää vanhemmille liitteitä. Kuokkalan koulussa tulokset ovat nähtävillä koulussa. Tervetuloa tutustumaan.

Antti



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä