Kuvapankkeja

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons on Yhdysvalloissa perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Järjestö tarjoaa erilaisia lisenssejä, joilla voi määrätä, mitkä tekijänoikeuslain suomista yksinoikeuksista tekijä pitää itsellään ja mitkä jakaa muille. Tästä lisää tietoa asiasta.

Hyvä valinta kuvien etsimiselle on Creative Commons -haku eli CC Search. Kuvia tarvitseva voi määrittää CC Search -palvelussa kuvahaun käyttötarkoituksen mukaisesti. Kuvilla voi olla tällaisia lisenssejä:

BY = By Attribution = alkuperäinen kuvaaja/oikeudenomistaja pitää mainita kuvan yhteydessä, kuvaa saa näyttää/esittää julkisesti
CC NC = NonCommercial = kuvaa ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, kuvaa saa kopioida, levittää ja näyttää/esittää julkisesti
CC ND = NoDerivatives = kuvaa ei saa muokata, mutta sitä saa kopioida, levittää ja näyttää/esittää julkisesti
SA = ShareAlike = kuvaa saa käyttää omissa julkaisuissa vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä kuvaa
Täällä esimerkkejä lisensseistä!

Jos kuvan yhteydessä on maininta CC0 Public Domain, se tarkoittaa, että kuva on vapaasti käytettävissä eikä alkuperäistä kuvanottajaa tarvitse mainita. Luvallisia kuvia voit myös hakea esim. kirjoittamalla Googlen hakuun hakusanasi ja perään CC0, esim. "Kiina CC0"

Kuvan oikeuksien omistaja voi myös etsiä esim. täältä omien kuviensa julkista käyttöä!

Linkkejä kuvapankkeihin