Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Monialaiset oppimiskokonaisuudet paikallisessa opetussuunnitelmassa


Yhtenäisen perusopetuksen toimintakultuuriin liittyviä periaatteita käsitellään eri oppiaineissa, eheyttävissä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa, eri opetusmetodein ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Opetussuunnitelman mukaisen toimintakulttuurin toteutumista edistetään hyvällä tiedottamisella ja työnjaolla, osallistumalla hyvinvointia edistäviin hankkeisiin (esim. KiVa-koulu, Liikkuva koulu, Hyvä teko-projekti), huolehtimalla ryhmädynamiikasta, järjestämällä erilaisia ryhmäytymistä tukevia oppimisympäristöjä, vahvistamalla me-henkeä, tekemällä yhteistyötä eri ikäisten kesken ja eri tahojen kanssa sekä vahvistamalla osallisuutta. Toimintakulttuurin toteutumista arvioidaan osana koulujen laatutyötä sekä muuta kokonaisvaltaista arviointia.

Yksilöllistä ja yhteisöllistä hyvinvointia rakennetaan hyväksyvän ja kannustavan vuorovaikutuksen avulla. Välittämällä ja kannustamalla kasvatetaan eheitä ihmisiä, jotka luottavat itseensä.Vuorovaikutuksessa käytetään aikaa läsnäoloon ja kuunteluun. Kaikessa vuorovaikutuksessa korostetaan hyvän ja kunnioittavan käytöksen merkitystä. Hyvä ja kunnioittava käytös ja vuorovaikutus lisäävät kaikkien hyvää oloa ja viihtymistä koulussa. Kouluissa panostetaan rauhallisen ja kiireettömän toimintakulttuurin luomiseen. Koulukulttuuriin kuuluu myös hauskuus, myönteisyys ja huumori sekä epäonnistumisten salliminen. Kouluympäristöstä löytyy mahdollisuuksia monenlaisen tuen antamiseen.

Oppimisympäristöt suunnitellaan ja toteutetaan siten, että oppilas voi oppia omia kokemuksiaan hyödyntäen. Oppimisympäristöihin rakennetaan siten, että ne herättävät kiinnostuksen ja motivaation. Oppimisympäristöissä otetaan huomioon mm. oppilaiden maaseutumainen kasvuympäristö ja saaristoluonto, jotka tarjoavat mahdollisuuden monimuotoiseen oppimiseen. Lähiympäristön tutut käsitteet ja ilmiöt auttavat ymmärtämään paremmin opittavaa asiaa. Oppimisympäristöinä hyödynnetään mahdollisimman paljon koulun ulkopuolisia aitoja oppimisympäristöjä yhteistyössä koulun yhteistyökumppaneiden kanssa. Kirjastoja, museoita ja erilaisia liikuntapaikkoja käytetään oppilasta aktivoivina kokemuksellisina oppimisympäristöinä. Oppimisympäristöt ja opetustilanteet toteutetaan siten, että jokainen oppilas saa onnistumisen ja oppimisen ilon kokemuksia.

Vuoden aikana toteutetaan ainakin kaksi vähintään kokonaisen työviikon laajuista eri ikäisiä oppilaita osallistavaa monialaista oppimiskokonaisuutta. Pienempiä monialaisia oppimiskokonaisuuksia toteutetaan kouluissa vuosittain useita. Oppimiskokonaisuuksien aiheet nousevat oppilaiden erityisistä mielenkiinnon kohteista ja ovat ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin liittyviä. Osa oppimiskokonaisuuksista voi olla kestoltaan ja sisällöiltään pienempiä, pelkästään oman ikäluokan kanssa toteutettavia. Oppimiskokonaisuudet suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhteistyössä oppilaiden kanssa. Laajojen oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat täsmennetään koulujen lukuvuosisuunnitelmissa. Opetuksen järjestäjät määrittelevät lukuvuosisuunnitelman sisällön ja muodon.

Opetuksen eheyttämisen toteutustapoja opsin yleisessä osuudessa


Opetuksen eheyttäminen on tärkeä osa perusopetuksen yhtenäisyyttä tukevaa toimintakulttuuria. Eheyttämisen tavoitteena on tehdä mahdolliseksi opiskeltavien asioiden välisten suhteiden ja keskinäisten riippuvuuksien ymmärtäminen. Se auttaa oppilaita yhdistämään eri tiedonalojen tietoja ja taitoja sekä jäsentämään niitä mielekkäiksi kokonaisuuksiksi vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Kokonaisuuksien tarkastelu ja tiedonaloja yhdistelevät, tutkivat työskentelyjaksot ohjaavat oppilaita soveltamaan tietojaan ja tuottavat kokemuksia osallistumisesta tiedon yhteisölliseen rakentamiseen. Oppilaat voivat näin hahmottaa koulussa opiskeltavien asioiden merkitystä oman elämän ja yhteisön sekä yhteiskunnan ja ihmiskunnan kannalta. Samalla he saavat aineksia maailmankuvansa laajentamiseen ja jäsentämiseen.

Opetuksen eheyttäminen edellyttää sekä opetuksen sisältöä että työtapoja koskevaa pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat ylittäen tarkastellaan todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. Eheyttämisen tapa ja kesto voi vaihdella oppilaiden tarpeista ja opetuksen tavoitteista riippuen. Eheyttämistä voidaan toteuttaa mm:

  • rinnastamalla eli opiskelemalla samaa teemaa kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti
  • jaksottamalla eli järjestämällä samaan teemaan liittyvät asiat peräkkäin opiskeltaviksi
  • toteuttamalla toiminnallisia aktiviteetteja kuten teemapäiviä, erilaisia tapahtumia, kampanjoita, opintokäyntejä ja leirikouluja
  • suunnittelemalla monialaisia, pitempikestoisia oppimiskokonaisuuksia, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita ja joihin voi sisältyä edellä mainittuja eheyttämistapoja
  • muodostamalla oppiaineista integroituja kokonaisuuksia
  • kokonaisopetuksena, jossa kaikki opetus toteutetaan eheytettynä kuten esiopetuksessa.