Sananvapaus ja sensuuri

Sananvapaus ja sensuuri

Tutustu Tiellä sananvapauteen -sivuston (https://sananvapauteen.fi/) sadan vuoden aikamatkaan suomalaisen sananvapauden ja sensuurin historiaan. Valitse aikamatkalta kolme itseäsi kiinnostavaa sananvapauteen liittyvää tapahtumaa. Perustele lyhyesti, miksi valitsit juuri kyseiset tapahtumat.
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kirjailijat ja vapaat sanat

Valitse oheisista videoista kaksi tai kolme ja vertaile, minkälaisia aiheita videoiden kirjailijat nostavat esiin sananvapaudesta. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä heidän valitsemissaan aiheissa on? Palauta merkintänä.

Suomen PEN – Finlands PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa kansainvälistä PENiä.

Suomen PEN – 90 vuotta sananvapautta –videosarja.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Perustuslaki, 12 §

"12 §
Sananvapaus ja julkisuus

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.

Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta."


Lähde: Suomen perustuslaki. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Euroopan ihmisoikeussopimus, 10 artikla

"10 artikla
Sananvapaus

1. Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta. Tämä artikla ei estä valtioita tekemästä radio-, televisio- ja elokuvayhtiöitä luvanvaraisiksi.

2. Koska näiden vapauksien käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, se voidaan asettaa sellaisten muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaiseksi, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa kansallisen turvallisuuden, alueellisen koskemattomuuden tai yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen tai rikollisuuden estämiseksi, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi, luottamuksellisten tietojen paljastumisen estämiseksi, tai tuomioistuinten arvovallan ja puolueettomuuden varmistamiseksi."

Lähde: Euroopan ihmisoikeussopimus 1999. https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1999/19990063