Arkikuntoutuksesta tuplahyöty hyvinvointialueille
31.3.2025
Teksti on julkaistu alun perin Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry:n jäsenkirjeessä.
Tiesitkö, että arkikuntoutus tuottaa enemmän hyvinvointia samalla rahalla kuin perinteinen kotihoito ja kuntoutus?
Ikääntyneiden varhainen kuntoutumisen tuki (käytämme sanaa arkikuntoutus) on havaittu kustannusvaikuttavammaksi kuin tavanomainen kotihoito ja kuntoutus. Arkikuntoutus tukee ikääntyneen asiakkaan omatoimisuutta hänen omassa elinpiirissään. Arkikuntoutus auttaa asiakasta tekemään hänelle tärkeitä arjen asioita ja elämään mielekästä elämää mahdollisimman pitkään. Asiakkaan ja häntä tukevan moniammatillisen tiimin yhteistyö ja keskinäinen kunnioitus ovat avainasemassa. Tavoitteena on, että enintään kolmen kuukauden kuntoutumista tukevan jakson jälkeen ikääntynyt henkilö selviää arjessaan omatoimisemmin pitkään. Arkikuntoutuksella ikääntyneiden toimintakyky kohenee enemmän kuin tavanomaisella tuella.
Miksi vahvasta tutkimusnäytöstä huolimatta arkikuntoutus ei ole jalkautunut Suomeen, vaikka muissa pohjoismaissa sitä toteutetaan jo laajasti? Arkikuntoutustiimin perustaminen vaatii alussa hieman työaikaa sekä rahaa ja päätöksenteossa painaa usein nykyisten kustannusten säästäminen, vaikka arkikuntoutus toisi pitkällä aikavälillä enemmän hyötyjä.
Tämän vuoksi olemme aloittaneet Toimintakykyä ikääntyneille – Työkykyä työntekijöille (TOTY) -hankkeen. Kuntoutussäätiön, Arcadan ja Lentävä liitutaulu Oy:n yhteishankkeessa on tavoitteena yhtäaikaisesti kohentaa ikääntyneiden toimintakykyä sekä lisäksi mahdollistaa täsmätyökykyisille työntekijöille työssä jatkaminen. Hankkeessa koulutetaan täsmätyökykyisiä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset toteuttamaan ikääntyvien arkikuntoutusta, joka on muuta hoitotyötä kevyempää fyysisesti ja psyykkisesti. Lisäksi hankkeessa kehitetään hyvinvointi- ja työllisyysalueen yhteistyön toimintamalli, jonka avulla koulutetut täsmätyökykyiset ammattilaiset työllistyvät hyvinvointialueiden arkikuntoutustiimeihin. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama ja hanketta tukee Blomsterfonden-säätiö.
Hyvinvointialue hyötyy uudesta toimintamallista sekä koulutuksesta ikääntyneen toimintakyvyn sekä työntekijän työkyvyn kohenemisena. Euroja säästyy, kun arkikuntoutus vähentää kotihoidon tarvetta. Jos hyvinvointialue saa räätälöityä täsmätyökykyiselle työntekijälleen työtehtävän, jonka myötä työntekijä voi jatkaa työssä, eikä siirry ennenaikaisesti eläkkeelle, se vähentää myös hyvinvointialueen eläkemaksuja. Lisäksi hyvinvointialueella voi olla mahdollisuuksia saada esimerkiksi Kevalta tai työllisyyspalveluista osatukea työntekijän palkkaamiseen.
Hanke on valtakunnallinen ja kaikki hyvinvointi- ja työllisyysalueet ovat tervetulleita mukaan yhteistyöhön! Hankkeessa kehitettävät koulutukset tarjotaan osallistujille maksutta valtakunnallisesti kesäkuusta 2025 alkaen.
Vinkkaa hankkeestamme eteenpäin ja edistät yhteistä hyvinvointia
Voisitko vinkata tästä hankkeesta sopivalle henkilölle hyvinvointialueellasi? Pienellä teollasi voi olla suuri vaikutus, jotta hyvinvointialue priorisoisi ikääntyneiden toimintakyvyn tukemisen ja työntekijöiden työssä jatkamisen muun kehittämisen edelle. Muutoksen myötä sinunkin toimintakykyäsi saatetaan tukea, kun sitä tarvitset!
Lähteet
Kjerstad, E. & Tuntland, H. 2016. Reablement in community-dwelling older adults: a cost-effectiveness analysis alongside a randomized controlled trial. Health Economics Review, 6(15),1-15.
Langeland E. ym. 2016. Modeller for hverdagsrehabilitering-en følgeevaluering i norskekommuner. Effekter for brukerne og gevinster for kommunene? Senter for omsorgsforsknings rapportserie nr6.
Lewin GF, Alfonso HS, AlanJJ. Evidence for the long term cost effectiveness of home care reablement programs. Clin Interv Aging 2013a; 8:1273–81.
Niskanen, S., Forma, L., Salminen, A.-L., & Aho, A. L. (2021). Kartoittava kirjallisuuskatsaus ikääntyneiden arkikuntoutuksen ominaispiirteistä. Gerontologia, 35(1), 13-31.