4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Toimintakulttuurin kehittymisen perusedellytyksenä on toisia arvostava, avoin, vuorovaikutteinen ja luottamusta rakentava keskustelu hallinnon ja koulujen ja päiväkotien sekä erilaisen sidosryhmien kesken. Toimintakulttuurin kehittyminen edellyttää aikuisilta vastuullista tapaa toimia eri tilanteissa sekä sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään päiväkodin ja koulun oma toimintakulttuuri, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet, yhteistyön muodot sekä muun koulutyön käytännön toteuttaminen. Vuosittaisessa suunnitelmassa on mahdollista täsmentää toimintakulttuuriin liittyviä asioita.

Kouvolan esi- ja perusopetuksen tavoitteena on luoda toimintakulttuuria, joka edistää oppimista ja kasvamista, osallisuutta, hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa. Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmassa määritellään, miten opetussuunnitelman perusteiden toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet toteutuvat arjen työssä.

Koulun ja päiväkodin toimintakulttuuria muovataan yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kanssa. Toimintakulttuurin muodostumisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä päiväkoteja ja koulua lähellä olevien sidosryhmien kanssa. Yhteistyön muodot ja sisällöt määritellään tarkemmin päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa.

Voikkaan koulun lisäys kohtaan Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Voikkaan koulussa toimintakulttuurin kehittämisessä toimii koko koulu yhdessä oppivana yhteisönä. Toimintakulttuurin kehittymisessä keskeistä on vapaa vuorovaikutus koulun eri toimijoiden välillä. Koulussa kiinnitetään erityistä huomiota vuorovaikutuskulttuurin myönteisyyteen. Vapaata ja myönteistä vuorovaikutusta edistää koko kouluyhteisön hyvinvointi.

Jo opetuksen suunnitteluvaiheessa oppilaita voidaan osallistaa ja antaa tilaa heidän näkemyksilleen ja ajatuksilleen koulutyön järjestämisestä. Oppilaiden tärkeä vaikutuskanava on oppilaskunta, jonka säännöllinen toiminta edistää oppilaiden äänen esille nousemista. Vanhemmat voivat osallistua koulun arkeen ja sen toimintakulttuurin kehittämiseen vanhempaintoimikunnan kautta.

Voikkaan koulussa arvioidaan toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä. Arvioinnin tukena hyödynnetään Kouvolan kaupungin yhteistä vuosittaisen suunnitelman sähköistä arviointia, jolloin arviointiin saadaan opetushenkilöstön lisäksi 3.-6. luokkien oppilaat ja heidän huoltajansa.