5.2.3. Päiväkodin ja koulun sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa

5.2.3. Päiväkodin ja koulun sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa

Päiväkodin ja koulun aikuisten yhteistyö toimii mallina oppilaiden yhteistyölle. Yhteistyötä tehdään eri muodoissaan arjen työssä mm. yhteissuunnitteluna, opetuksen toteuttamisena samanaikaisopetuksena, oppimisen arviointina sekä oppilashuollon toteuttamisena.

Yhteistyö päiväkodin ja koulun sisällä näkyy erityisesti laaja-alaisten alaisen osaamisen ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Yhteistyöhön osallistuu koko henkilöstö sekä oppilaat. Yhteistyötä päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuu yksikön sisällä myös henkilökunnan ja oppilaiden välillä. Päiväkodeissa ja kouluissa yhteistyö näkyy tiiviinä tiimityönä koko kasvatusyhteisön kesken, kouluissa mm. joustavina opetusryhminä.

Koulut ja päiväkodit tekevät yhteistyötä opetussuunnitelman toteuttamisen eri osa- alueilla kaupungin eri toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään kulttuurikasvatus- ja kirjastopalveluiden, liikuntatoimen ym. kanssa, kouluissa lisäksi nuorisopalveluiden kanssa.

Kouvolan kaupungin opetussuunnitelmassa on erikseen määritelty yhteistyö nivelvaiheissa (varhaiskasvatus – esiopetus; esiopetus – 1. lk.; 6. lk. – 7. lk.; 9. lk. – toinen aste).

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa määritellään alueellinen yhteistyö toisten koulujen ja päiväkotien kanssa. Painopiste on lähikoulujen ja päiväkotien välisessä yhteistyössä. Opetussuunnitelmassa kuvataan myös yhteistyö ulkopuolisten tahojen kanssa.

Seurakunnat ovat yhteistyökumppaneita mm. päivänavauksissa, perinteisissä juhlissa ja uskonnollisissa tilaisuuksissa, yleissivistävän opetuksen yhtenä oppimisympäristönä, osallisuuden ja demokratiakasvatuksen tukena sekä kasvun ja hyvinvoinnin tukena.

Vuosittaisessa suunnitelmassa voidaan määritellä vaihtuvat tavat tehdä yhteistyötä.

Valkealan yläkoulussa

Valkealan yläkoulu tekee oma-aloitteisesti yhteistyötä kuuden - kahdeksan alakoulun kanssa, joista tulee oppilaat seitsemännelle luokalle. Yhteistyössä usean alakoulun kanssa keskeisintä on oppilaan tukeminen nivelvaiheessa yläluokille siirryttäessä.

Valkealan yläkoulu tekee yhteistyötä aineopetuksen ja koulun toiminnan kehittämisessä kaikkien Kouvolan vuosiluokkien 7-9 opetusta antavien koulujen kanssa aiheeseen, kehittämistehtävään tai hankkeeseen liittyvissä asioissa.

Valkealan koulukeskuksessa on Valkealan yläkoulun lisäksi Valkealan lukio ja Kirkonkylän koulu. Yhteistyö näiden lähikoulujen välillä tarkoittaa toiminnallisesti aikataulujen ja tilojen yhteensovittamista huomioiden kaikkien koulujen tarpeet. Osittain valinnaisissa oppiaineissa voidaan soveltavissa ja syventävissä aineissa huomioida oppilaiden hakeutuminen peruskoulun jälkeen eri koulumuotoihin toisella asteella.

Valkealan yläkoulu on avoin oppilaiden oppimista ja hyvinvointia edistävälle yhteistyölle lähikoulualueen yritysten, yhdistysten ja seurojen kanssa. Keskeisiä lähikoulualueen ulkopuolisia toimijoita ovat urheiluseurat, seurakunnat, metsästysseurat, vapaapalokunnat, maa- ja metsätalouteen liittyvät yhteisöt ja yritykset, Valkealan alueen yritykset sekä erilaiset vapaaehtoisjärjestöt.

Vapaan sivistystyön osalta Valkealan yläkoulu tarjoaa monipuoliset tilat koulupäivien ulkopuolella kansalaisopiston ja musiikkiopiston käyttöön nuorten ja aikuisten vapaa-ajan harrastustoiminnassa.