Tilannepuhe

Suunnittele ja pidä tilannepuhe

Vinkkejä tilannepuheen pitämiseen

Tilannepuheella tarkoitetaan esimerkiksi tervetuliaispuhetta yrityksen avajaisissa, onnittelupuhetta työntekijän merkkipäivänä tai kiitospuhetta yrityskäynnin päätteeksi. Tilannepuhe on tyypillinen suhdetoimintapuhe, jonka tarkoituksena on luoda tunnelmaa ja yhteyksiä.

Hyvä puhe on persoonallinen ja luonteva. Se ei ole liian pitkä, jossa jaarittelulla jopa latistetaan tunnelmaa, mutta ei kuitenkaan liian lyhytkään, joka voidaan tulkita välinpitämättömyydeksi. Puhetta suunnitellessa on hyvä analysoida tilanne:

  Millainen tilaisuus on kysymyksessä? Kuka sen pitää, missä se pidetään, milloin se pidetään? Millainen on tilaisuuden sävy: arvokas vai vapaamuotoinen? Millaista muuta ohjelmaa tilaisuudessa on olemassa? Keitä osallistujat ovat?
  Mikä on roolisi puhujana? Edustatko yritystä vai henkilökohtaista itseäsi? Missä vaiheessa puhut?
  Kenelle kohdistat puheesi? Kohdistatko sen tietylle henkilölle tai ryhmälle? Miten otat muun yleisön huomioon? Vaatiiko protokolla tiettyä tervehtimisjärjestystä?


Puheessa pätevät yleiset puheviestinnän periaatteet: selkeä ja kuuluva ääni, puheen osien painotukset ja tauotukset, puherytmin vaihtelut. Aloitukseen ja lopetukseen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.