Sippolan koulun lisäys

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet jaetaan Sippolan koulussa valtakunnallisen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 ja Kouvolan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 mukaisesti seitsemään osa-alueeseen:

1. Oppiva yhteisö
2. Hyvinvointi ja turvallinen arki
3. Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely
4. Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus
5. Osallisuus ja demokraattinen toiminta
6. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
7. Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Koulumme toimintakulttuurin ytimenä olevaan oppivaan yhteisöön (1) luetaan oppilaiden lisäksi myös opetus- ja muu henkilöstö. Pienessä yksikössämme jaamme ajatuksia ja ideoita, suunnittelemme koulutyötä yhdessä ja osallistumme täydennyskoulutuksiin, kuten VESO-koulutuksiin mahdollisuuksien mukaan.

Hyvinvoinnin ja turvallisen arjen (2) luominen on tärkeä osa Sippolan koulun toimintakulttuuria. Koulussa toimivat aikuiset ovat ensisijaisesti oppilaita varten. Oppilaiden psyykkisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamiseksi aikuiset pyrkivät olemaan aina oppilaiden saatavilla. Tätä varten Sippolan koulussa toimii myös moniammatillinen oppilashuolto, jonka toiminnasta tehdään vuosittain erillinen suunnitelma. Oppilaan hyvinvointiin ja turvalliseen arkeen vaikuttavat myös monipuolinen kouluruokailu, liikunta, ulkoilu, leikki, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys. Ruokailu suoritetaan valvotusti ja ruokailussa kiinnitetään huomiota tapakasvatukseen ja riittävään ravinnon saantiin. Liikkuvan koulun periaatteiden mukaisesti kehitämme piha-aluetta ja pyrimme lisäämään myös mahdollisuuksia oppituntien aikaiseen liikkumiseen. Välitunnit vietetään pääsääntöisesti ulkona, jossa on mahdollista pelata pihapelejä, leikkiä erilaisten ulkovälineiden kanssa tai vaikkapa rakentaa majoja koulun takana sijaitsevaan metsään. Piha-alueen turvallisuuteen kiinnitetään huomiota ja oppilaita ohjataan liikkumaan ja toimimaan turvallisesti niin koulun sisätiloissa kuin pihallakin.

Sippolan koulussa toiminta perustuu vuorovaikutukselle ja monipuolisille työtavoille (3). Vuorovaikutus ilmenee oppilaiden välisenä, aikuisten välisenä sekä oppilaiden ja aikuisten välisenä. Koulussa lapset pääsevät keskenään olemaan vuorovaikutuksessa myös yli luokkarajojen. Se näyttäytyy olevan monille lapsille oppilasmäärältään pienessä koulussa luontaista ja näkyy muun muassa yhteisinä pihapeleinä ja leikkeinä välitunneilla. Pidämme yhteisöllisyyttä yllä myös koulukummitoiminnassa, jossa koulun vanhimmat ja nuorimmat oppilaat pääsevät opastamaan toisiaan ja toimimaan yhdessä pitkin lukuvuotta järjestetyillä kummitunneilla. Koko koulun yhteiset tapahtumat ja teemapäivät tukevat myös yhteisöllisyyttä.

Aikuisen ja lapsen välinen yhteistyö pyritään kehittämään päivittäiseksi osaksi koulutyötä. Tämä voi näyttäytyä opintokokonaisuuksien yhteisenä suunnitteluna, arviointikeskusteluina, yhdessä oppimisena ja yhteisten päämäärien tavoitteluna. Koulun aikuiset tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään koulutyön suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin osalta.

Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa ja monipuolisten työtapojen avulla. Luokanopettaja vastaa monipuolisten työskentelytapojen toteutumisesta luokassaan. Oppilaat tekevät töitä niin yksin, pareittain kuin ryhmissäkin. Oppimisympäristöä pyritään laajentamaan omasta koululuokasta myös muihin tiloihin ja koulua ympäröivään luontoon. Opetuksessa käytämme mahdollisuuksien mukaan myös tietotekniikkaa, minkä ensisijaisina tarkoituksina on pyrkimys kasvattaa oppilaiden tiedonhankintataitoja ja motivoida oppilaita. Kehitämme kokemuksellisuutta, elämyksellisyyttä ja ilmiöihin perustuvaa oppimista. Sippolan koulussa toteutetaan toiminnallisuutta aina opetettavan ilmiön ja oppilasryhmän erityispiirteet huomioiden.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus (4) ovat läsnä Sippolan koulun toimintakulttuurissa. Se painottuu suomalaisen kulttuurin tuntemiseen, mutta huomioimme myös monikulttuurisista taustoista tulevat oppilaat. Kulttuurikasvatukseen kuuluu koulun tavoite sivistää lapsia myös eri kulttuureista. Sippolan koululla on monikulttuurisuussuunnitelma.

Sippolan koulun toimintaan kuuluu myös oppilaiden osallisuus ja demokraattinen toiminta (5). Oppilaiden osallistamisen ja demokraattisen toiminnan tavoitteet ja sisällöt ovat tarkemmin eriteltynä luvussa 5.2.1.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo (6) ovat Sippolan koulun toiminnassa tärkeitä lähtökohtia. Jokaiselle oppilaalle pyritään takaamaan yhdenvertainen kohtelu ja jokaisella on yhdenvertaiset vastuut omasta koulutyöstään. Oppilaat nähdään yksilöinä, joita ohjataan koulutyössä omista yksilöllisistä lähtökohdista käsin.

Koulun toiminnassa suunnataan kestävään kehitykseen ja otetaan vastuuta myös ympäristöstä (7). Kaikki jätteet kierrätetään ja oppilaita ohjataan myös kierrätykseen. Pyrimme energiatehokkuuteen ja säästämme luontoa. Vuosittaiseen lukuvuosisuunnitelmaan tarkennetaan kestävän kehityksen toimintamalleja.