Toimintasuunnitelma

ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 2023–2024


 ”Kun saan vaikuttaa, voin olla vähän vastuussa lopputuloksesta ja juttu on myös minun, eikä vain aikuisten” 


RYHMÄN HENKILÖSTÖ JA TOIMINTAYMPÄRISTÖ

 

Paikka, osoite ja puhelinnumero:

Jokela-Niinistön alakoulu, Jokelan toimipiste

Lukutie 1, 45360 Valkeala

puh. 020 615 7543

 

Toiminta-aika (klo): ma, ti, to, pe 12-16, ke 14.15-16

Toiminnasta vastaava (rehtori): Joonas Nikkanen

Vastuuohjaaja: Pinja Backman

Ohjaajat: Jenni Ulaska (sekä mahdollisesti harjoittelijoita)

 

Ryhmän käytössä olevat tilat ja ympäristö:

Käytössämme on yksi luokkatila (117), liikuntasali, koulun piha-alue sekä lähimetsät ja lähileikkipuisto.

 

KOUVOLAN KAUPUNGIN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMAN SISÄLLÖLLISTEN PAINOALUEIDEN TOTEUTTAMINEN

 

Ryhmän toiminta-ajatus, tavoitteet ja mahdollinen painotusalue:

Toimimme lapsilähtöisesti ja tarjoamme lapsille turvallisen paikan viettää aikaa koulun jälkeen valvotusti, ettei kenenkään tarvitse olla yksin.

Harjoittelemme toistemme huomioon ottamista, hyviä tapoja, yhdessä toimimista sekä pitämään huolta omista ja yhteisistä tavaroista.

Annamme myös mahdollisuuden rauhoittumiseen sekä läksyjen tekoon.

 

Eettinen kasvu ja yhdenvertaisuus:

Koulun säännöt yleisesti pätevät myös iltapäivätoiminnassa. Laadimme lasten kanssa omat ip:n tärkeimmät säännöt kaikkien näkyville. Välipalalla harjoittelemme hyviä ruokailutapoja. Harjoittelemme ottamaan toiset huomioon, kuuntelemaan toisia ja antamaan tilaa erilaisille mielipiteille. Tunnetaitojen harjoittelua pelien ja leikkien kanssa.

Minkäänlaista kiusaamista ei hyväksytä ja siihen puututaan.

 

Leikki ja vuorovaikutus:

Lapset saavat leikkiä yhdessä. Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja erilaisten leikkien avulla, joita lapset leikkivät. Harjoitellaan erilaisten mielipiteiden hyväksymistä leikkeissä. Kannustamme lapsia erilaisiin leikkeihin tai peleihin.

 

Liikunta ja ulkoilu:

Ulkoilemme joka päivä sään salliessa. Ulkoillessa tulee liikunta mukaan ihan itsessään lasten leikkiessä. Koulun liikuntasalia voimme käyttää liikuntaleikkeihin ja osallistumme Urheiluakatemian liikuntakerhoon. Lähimetsässä käymme tutustumassa luontoon, rakentelemassa majoja ja leikkimässä muuten. Lähileikkipuistossa käymme lasten toiveiden mukaan.

 

Ruokailu ja lepo:

Syömme toimintaan kuuluvan välipalan ja kannustamme kaikkia maistelemaan erilaisia ruokia. Välipalalla harjoittelemme hyviä ruokailutapoja.

Välipalan jälkeen on mahdollisuus lepohetkeen.

 

Kulttuuri ja perinteet:

Huomioimme vuoden aikana olevat juhlapäivät ja suomalaisen kulttuuriperinteeseen kuuluvat tapahtumat.

 

Käden taidot ja askartelu:

Lapsilla on aina halutessaan mahdollisuus askarrella, maalata tai tehdä muita käsitöitä. Tarvittaessa teemme ohjattuja askarteluja.

 

Kuvallinen, musiikillinen, kehollinen ja kielellinen ilmaisu:

Lapset saavat aina halutessaan maalata/piirtää/värittää.

Musiikin kuuntelua lasten toiveiden mukaan.

 

Mediataidot:

Mahdollisuuksien mukaan pelaamme tableteilla kehittäviä pelejä.

 

Arkiaskareet, elinympäristö ja kestävä elämäntapa:

Harjoittelemme huolehtimaan omista tavaroista. Harjoittelemme käyttämämme tilan pitämistä siistinä siivoamalla leikit pois, jolloin tilat pysyvät myös turvallisina. Kierrätämme roskat koulun kierrätyssysteemin mukaan. Askartelumateriaaleina käytämme myös kierrätysmateriaaleja.

 

Erilaiset tiedolliset ja taidolliset aihepiirit:

Etenemme lasten kiinnostusten kohteiden mukaan. Keskustellen heitä kiinnostavista aiheista ja mahdollisuuksien ja toiveiden mukaan etsimme lisätietoa aiheista. Voimme liittää mukaan aiheeseen sopivia pelejä ja leikkejä sekä muuta toimintaa.

 

Lasten osallisuus ja toiminnan ilmiöpohjaisuus ryhmässämme:

Mahdollisimman paljon lasten omien toiveiden mukaista toimintaa niin, että jokaisen toiveet tulevat kuulluksi ja tasapuolisesti toteutetuiksi. Tutustumme koulun lähiympäristöön tehden pieniä kävelyretkiä ja tutkimme mitä ympäriltämme löytyy.

 

TOIMINNAN SUUNNITTELU

 

Viikoittaisen toiminnan keskeiset sisällöt:

Mukavaa yhdessä tekemistä. Toisten huomioonottamista ja kompromissien tekemisen harjoittelua. Rauhoittumista koulupäivän jälkeen ja läksyjen teon mahdollisuus. Ulkona erilaista tekemistä. Hyvien ruokailutapojen harjoittelemista ja noudattamista. Turvallinen paikka viettää aikaa ja leikkiä kavereiden kanssa.

 

Syyslukukauden tavoitteet ja suunnitelma:

Opetellaan tutustumaan toisiimme. Harjoitellaan muistamaan koulun ja iltapäivätoiminnan säännöt. Välipalakäytännön sujuvaksi harjoittelu. Omista ja yhteisistä tavaroista harjoitellaan huolehtimaan sekä siivoamaan yhdessä leikit ja muut tekemiset pois. Maalataan, piirretään, väritellään ja askarrellaan lapsilähtöisesti. Ulkoillaan ja retkeillään lähimetsissä ja lähileikkipuistossa oman koulunpihan lisäksi. Osallistutaan Urheiluakatemian liikuntakerhoon. Luetaan kirjoja ja pidetään toivemusadisco. Koristellaan ruokala jouluksi.

 

Kevätlukukauden tavoitteet ja suunnitelma:

Jatkamme tavaroista ja käyttämiemme tilojen siisteydestä huolehtimista. Lasten toiveiden mukaisia puuhia mahdollisuuksien mukaan. Maalaamista, piirtämistä, värityskuvia. Luetaan tarinoita. Talvipuuhia koulun pihalla ja lähimaastossa. Liikuntakerho jatkuu. Koristellaan ilmoitustaulu kesäksi. Tarinatuokioita, toivemusadisco.

 

Yhteistyö kotien kanssa:

Yleinen ja henkilökohtainen viestintä Wilman kautta. Yhteydenpito tarvittaessa puhelimitse. Vanhempien kanssa kuulumisten vaihto lasta haettaessa. Vanhempainillassa mahdollisuus keskustella myös iltapäivätoimintaan liittyvistä asioista.

Toiminta suunnitelma tulee näkyviin koulun Pedanet-sivuille sekä iltapäivätoiminnan tilaan.

 

Huoltajien osallistaminen ja vaikuttamismahdollisuudet:

Toiveiden kuuntelu ja niiden toteutus mahdollisuuksien mukaan.

 

Yhteistyö opettajien kanssa:

Tapahtuu koulupäivän aikana.

 

Yhteistyö muiden tahojen kanssa:

Akatemian liikuntakerho, koulun keittiöhenkilökunta