Kirjavinkkaukset

Valitse kirja, josta haluat vinkata muulle luokalle.
Kirjan tulee edustaa nuorille suunnattua kaunokirjallisuutta. Esimerkkejä löydät oppikirjan sivuilta 170-171. Kirjan voit ottaa kotihyllystä, kirjastosta tai koulun valikoimista. Tärkeää on, että valitset itseäsi kiinnostavan kirjan. Kirjan voit lukea e-kirjana tai äänikirjana, mutta esittelyä varten tarvitset siitä perinteisen version. Muista varmistaa opettajalta, että teos on tehtävään sopiva.

Sinulla on mahdollisuus tehdä kirjavinkkausvideo tai pitää lyhyt esitys luokassa.

Ohjeet kirjavinkkauksen tekemiseen ovat oppikirjan sivulla 168.

Tarkoituksena on kertoa lukemastaan kirjasta siten, että kuulijat kiinnostuvat myös lukemaan kyseisen kirjan.

  1. Aloitus: Kerro aluksi kuka on kirjoittanut kirjan, mikä on kirjan nimi ja mihin genreen se kuuluu.

  2. Kirjan juoni lyhyesti: Kuvaile hieman päähenkilöä. Kerro, mihin hän pyrkii tai mitä haluaa ja mihin suuntaan tapahtumat alkavat kehittyä. Älä paljasta loppuratkaisua! HUOM! Jos kirja on runokirja tai novellikokoelma, kuvaile, millaisia tekstejä kirja sisältää. Voit myös kuvailla kirjan yleistunnelmaa (hauska, pelottava, synkkä, iloinen tms.).
    Voit ottaa mukaan rekvisiittaa tai tehdä tueksi vaikka PowerPoint-esityksen.

  3. Lopetus: Pidä huoli, että vinkkauksesi päättyy johonkin niin kiinnostavaan kohtaan, että kuulijat haluavat ehdottomasti tietää, miten kirja päättyy. Voit esimerkiksi lukea hyvin valitun katkelman, jonka päätät sopivan jännittävään kohtaan eli "Kun luette kirjan, saatte tietää, mitä sitten tapahtui." Runokirjasta voit valita mielestäsi kiinnostavan runon ja novellikokoelmasta parhaan novellin ja jättää sen lukemisen myös sellaiseen kohtaan, että kuulijaa kutkuttaa saada tietää, kuinka se päättyy.

Aikataulu:
Kirja on valittu, hankittu ja mukana oppitunnilla 21.8.
Kirja on luettu (jamukana) ja vinkkaus suunniteltu 18.9. 
18.9. oppitunnilla viimeistellään vinkkaukset ja sovitaan esitysvuorot.