Järjestyssäännöt

Kouvolan Yhteislyseon järjestyssäännöt, luonnos

KOUVOLAN YHTEISLYSEON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT (luonnos 18.5.2022)

  1. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Minkäänlainen kiusaaminen, häirintä, syrjintä tai väkivalta eivät kuulu koulun toimintaan. Järjestyssäännöt ovat yhteiset kaikille koulun opiskelijoille.

Asioissa, joista ei järjestyssäännöissä tai ohjeissa erikseen määrätä, noudatetaan lakeja ja asetuksia sekä toisen asteen oppilaitosta koskevia säännöksiä, ohjeita ja määräyksiä.

Kouvolan Yhteislyseon järjestyssääntöjä noudatetaan aina koulualueella (koulun käytössä olevat tilat, piha ja katuosuudet) sekä koulupäivän aikana (alkaen ensimmäisen oppitunnin aloituksesta päättyen viimeisen oppitunnin päättymiseen), koulun järjestämillä retkillä, matkoilla, työharjoittelussa ja muissa koulun tilaisuuksissa. Koulun järjestysäännöt ovat voimassa myös etäopetustilanteissa.

  1. Opiskelijoiden oikeudet ja velvollisuudet

 2.1 Opiskelijoiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet

Toiminnassaan lukio huomioi opiskelijoiden sivistykselliset perus- ja ihmisoikeudet, kuten oikeuden maksuttomaan toisen asteen opetukseen, oikeuden yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeuden henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeuden yksityiselämän suojaan.

Kaikki opiskelijat ovat tasavertaisessa asemassa, sukupuoleen, katsomukseen, kieleen tai kulttuuriin katsomatta. Kouluyhteisössä edistetään kulttuurisesti moninaisen ilmapiirin luomista sekä kulttuurien välisen ymmärryksen edistämistä.

 2.2 Opiskelijan velvollisuudet

Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. Oppitunnille tullaan täsmällisesti ja välitunnille poistutaan opettajan annettua siihen luvan. Opiskelijan tulee suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Myös koulun erityistapahtumat ovat opetussuunnitelman mukaista koulutyötä.

Koulusta tai koulun tilaisuudesta voi olla poissa vain koulun hyväksymästä pätevästä syystä. Poissaolosta tulee aina ilmoittaa, alaikäisen opiskelijan kohdalla ilmoituksen tekee huoltaja. Poistuminen esimerkiksi sairauden vuoksi kesken koulupäivän on selvyyssyistä ilmoitettava ryhmänohjaajalle, aineenopettajalle tai rehtorille ja poissaoloista on aina annettava selvitys Wilmassa.

  1. Turvallisuus, viihtyvyys ja opiskelun esteetön sujuminen

3.1 Hyvä käytös

Oppimisympäristöissä jokaisen tulee käyttäytyä asiallisesti, hyviä käytöstapoja noudattaen, kaikkia ihmisiä kunnioittaen ja siisteyttä ylläpitäen. Kaikenlainen epärehellisyys, kuten plagiointi, vilppi tai lunttaus on kielletty. Plagioinnista määritellään tarkemmin koulun lukuvuosisivustolla.

Ruokailussa noudatetaan hyviä ruokailutapoja. Ruoka otetaan linjastolta eikä mausteita yms. viedä pöytiin. Ruokailun jälkeen astiat ja roskat palautetaan niille varattuun paikkaan.

Opiskelijan tulee pukeutua opiskelun ja työtehtävien sekä mahdollisten muiden oppimisympäristöjen vaatimusten mukaisesti. Pukeutumisella ei saa loukata muita eikä pukeutuminen saa olla hyvän tavan vastaista. Ulkovaatteet eivät kuulu oppitunneille eikä ruokalaan.

Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa, videota tai muuta tallennetta ei saa jakaa tai julkaista ilman tämän lupaa sosiaalisessa mediassa, viestipalveluissa, internetissä tai muussa julkisessa paikassa.

  • Oleskelu ja liikkuminen

 Koulumatkoilla noudatetaan liikennesääntöjä ja hyviä tapoja. Koulukuljetuksissa noudatetaan liikennöitsijän antamia ohjeita. Kulkuvälineet on säilytettävä niille osoitetuilla paikoilla.

3.3 Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen

Koulurakennusta, irtaimistoa ja kalustoa on käsiteltävä asianmukaisesti. Tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutuneesta vahingosta on tekijä korvausvelvollinen.

Opiskelija vastaa itse omasta henkilökohtaisesta omaisuudestaan ja omista kouluun tuomistaan arvoesineistään. Lokerikkoihin jätetyt tavarat ovat opiskelijan omalla vastuulla.

Oppimisympäristöt tulee pitää siistinä. Jokainen siivoaa omat jälkensä ja laittaa roskat roskakoreihin. 

 3.4 Turvallisuus

Oppilaitoksen ja muiden oppimisympäristöjen työturvallisuus- ja muita turvallisuusohjeita tulee noudattaa. Jokainen on velvollinen ilmoittamaan välittömästi työturvallisuuspuutteesta, tapaturmasta, vahingosta, onnettomuudesta tai uhkaavasta tilanteesta välittömästi opettajalle, kansliaan tai rehtorille. Kaikki oppilaitoksessa opiskelevat ja työskentelevät huolehtivat oman ja muiden turvallisuuden edistämisestä.

Turvallisuuden edistämiseksi koulun ovet ovat koulupäivinä lukittuna. Kulku koulun tiloihin tapahtuu tagia käyttäen. Tagia tulee säilyttää huolellisesti, eikä sitä saa luovuttaa eteenpäin. Kadonneesta tagista peritään maksu.

Turvallisuuden edistämiseksi koulun piha-alueilla on kameravalvonta. 

 3.5 Tietokoneen, matkapuhelimen ja mobiililaitteiden käyttö

Tietokone on opiskelijan oppimisen väline, työkalu, ja sitä ei saa käyttää pelaamiseen tai muuhun viihdekäyttöön oppituntien aikana. Kännyköillä ei voi korvata tietokonetta oppimistehtävissä kuin poikkeustilanteissa. Mobiililaitteita, kuten puhelimia, tablettitietokoneita ym. käytetään opettajan ohjeiden mukaan. Poikkeuksista sovitaan opettajan kanssa erikseen. Ilman opettajan lupaa mobiililaitteiden käyttö oppitunneilla on kielletty  

3.6 Päihteet ja vaaralliset esineet

Kouvolan Yhteislyseo on päihteetön ja savuton oppilaitos. Tupakkalain tarkoittamien tupakkatuotteiden (esim. tupakka, nuuska ja sähkötupakka) sekä päihteiden ja muiden huumaavien aineiden käyttö, myynti, välitys ja esilläpito on kielletty oppilaitoksen alueella ja oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa sekä opinto- ja vierailukäynneillä. Myös päihteiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on kielletty oppilaitoksen alueella ja oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa sekä opinto- ja vierailukäynneillä.

Aseiden (ampuma- ja teräaseet), voimakkaiden laserosoittimien sekä räjähteiden (Ml. ilotulitteet) tuonti oppilaitokseen on kielletty.

 

3.7 Kurinpito

Jokaisella on vastuu turvallisesta, häiriöttömästä ja siististä työ- ja oppimisympäristöstä. Kaikenlainen henkinen tai fyysinen väkivalta sekä kiusaaminen ja häirintä on kielletty. Syrjiminen on kielletty. Ongelmatilanteissa toimitaan Kouvolan kaupungin lukioiden kurinpitosuunnitelman mukaan.

Järjestyssääntörikkomuksesta seuraa lukiosta annetun lain mukaisia kurinpidollisia toimia kuten kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen enintään yhden vuoden ajaksi. Työrauhaa turvaavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi poistumismääräys oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta tai opetustilasta sekä opetuksen epääminen enintään kolmen työpäivän ajaksi.

 

  1. Järjestyssäännöistä tiedottaminen ja noudattaminen

Järjestyssäännöistä tiedotetaan opiskelijoille, huoltajille sekä työntekijöille säännöllisesti siten, että kaikilla on ajantasainen tieto. Järjestyssäännöt käsitellään lukuvuoden alussa ryhmänohjauksen yhteydessä sekä tarpeen mukaan.

 

Oppilaitoksen henkilökunta ja opiskelijat ovat velvollisia perehtymään järjestyssääntöihin ja noudattamaan niitä. Järjestyssääntöihin liittyvistä menettelytavoista annetaan lisäohjeita koulun opinto-oppaassa. Niissä asioissa, joita näissä järjestyssäännöissä ei mainita, noudatetaan lukiolakia, -asetusta, Kouvolan kaupungin oppilaitoksia koskevaa ohjeistusta sekä koulumme opetussuunnitelmassa mainittuja käytänteitä.