6. Koulun toimintatapoja

Koulun toimintatapoja

Arvoesineet

Opiskelija vastaa mukanaan tuomistaan arvoesineistään ja muista tavaroistaan. Pidä arvotavarat aina mukanasi. Koulun vakuutus ei korvaa arvoesineiden häviämistä. Koulun vakuutus ei myöskään korvaa arvoesineiden katoamista koulun retkien aikana. Liikuntatilojen pukuhuoneet eivät ole valvottuja. Liikuntatunneilla kannattaakin arvoesineet antaa opettajan säilytettäväksi. Voit myös varata kansliasta lokeron omaan käyttöösi. Lukituksesta ja lokerikossa olevista esineistä vastaa opiskelija.

Ilmoitustaulut

Lupa koulun ulkopuolista toimintaa koskevien ilmoitusten kiinnittämiseen on AINA hankittava
ennakkoon rehtorilta tai kansliasta. Kaupalliseen toimintaan ja yleisiin vaaleihin liittyvää materiaalia ei saa kiinnittää ilmoitustauluille.

Korvausvelvollisuus

Koulun omaisuuden tahallisesta turmelemisesta on tekijä korvausvelvollinen. Havaitusta vahingosta kannattaa heti ilmoittaa opettajalle tai kansliaan. Tällä tavoin pidämme koulutilat kunnossa.

Kouluaika

Kouluajaksi katsotaan aika 7.30 – 16.00 ja kaikki koulun tilaisuudet tapahtumisajankohdasta riippumatta (opintomatkat, juhlat, erityistapahtumat). Kiinteistöjen ulko-ovet avataan n. klo 7.30. Jos olet koulussa kouluajan ulkopuolella, niin varmista henkilökunnalta ulospääsysi.

Koulualue

Koulualueeseen kuuluu koulurakennus, piha-alue sekä koulun käytössä olevat muut pysyvät
tai tilapäiset opetustilat. Kouluyhteisön jäsenet pitävät koulun ja sen alueen siistinä.

Koulun juhlat ja tilaisuudet

Koulun juhlat ja koulun järjestämät tilaisuudet kuuluvat opiskelijan lukio-opintoihin.

Opiskelijatilat ja opiskelutilat

Opiskelijatiloja löytyy Yhteislyseon kiinteistöstä seuraavasti:
  • uusi puoli, 2. kerros kirjastotila (hiljainen työtila)
  • vanha puoli, 2. kerros opiskelutila (hiljainen työtila)
  • vanha puoli, 3. kerros kirjastotila (hiljainen työtila)
  • vanha puoli, 2. kerros, Perinneaula
  • vanha puoli, pohjakerros, Opiskelijakunnan tila
  • Istumapaikkoja löytyy myös aulatiloista uudella ja vanhalla puolella.

Opiskelijakunta

Jokainen Yhteislyseon opiskelija kuuluu lukion opiskelijakuntaan. Opiskelijakunnalla on hallitus, jossa on edustaja jokaisesta ryhmästä. Hallitus, puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä eri vastuuhenkilöt valitaan toisen jakson alkaessa. Opiskelijakunta järjestää erilaisia tapahtumia lukuvuoden aikana, ylläpitää ruokalan aulassa
olevaa juoma-automaattia, ja pitää kioskitoimintaa vanhan puolen ala-aulassa. Opiskelijakunnan tila on vanhan puolen kellarikerroksessa, ja tila on avoinna Opiskelijakunnan hallituksen määrittelemällä tavalla. Opiskelijakunnan edustajat ovat mukana opettajakokouksissa.

Oppitunnit

Opiskelija tulee oppitunneille ajoissa mukanaan oppitunnille kuuluvat työvälineet. Opiskelija on aktiivinen ja noudattaa oppitunneilla hyviä tapoja. Mikäli opiskelija myöhästyy oppitunnilta, selvitetään syy opettajalle välittömästi oppitunnin päätyttyä.

Poissaolot ja niihin liittyvät ohjeet

  • Poissaolot lasketaan aina kurssi/opintojaksokohtaisesti. Lukiossamme on periaate, että kaikki poissaolot oppitunneilta on selvitettävä. Poissaolojen selvittäminen tehdään Wilmassa.
  • Alle 18- vuotiaan opiskelijan huoltaja käy varmentamassa poissaolon omilla tunnuksillaan Wilmaan käyttäen annettuja poissaoloselityksiä. Tarvittaessa huoltaja voi kirjoittaa selvennyksen. Huoltaja saa omat tunnuksensa opiskelijan lukio-opintojen alussa. Poissaolon syy on varmennettava Wilmaan mahdollisimman nopeasti ja viimeistään viikon kuluessa siitä, kun opiskelija on palannut kouluun.
  • Yli 18 -vuotias opiskelija varmentaa itse poissaolon syyn Wilmaan mahdollisimman nopeasti ja viimeistään viikon kuluessa siitä, kun on palannut kouluun.
  • Opettajat merkitsevät poissaolot Wilma-järjestelmään, joka tilastoi kaikki poissaolot.
  • Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajat käyvät kuittaamassa poissaolon Wilmassa. Täysi-ikäiset opiskelijat vastaavat itse omista poissaoloistaan ja seuraamuksista.
  • Epäselvässä tilanteessa opettaja voi vaatia terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittamaa todistusta.
  • Kurssilta/opintojaksolta ei voi olla poissa kuin hyväksyttävästä syystä (sairaus, anottu ja myönnetty loma tms.).
  • Opiskelijan tulee itse ottaa selvää tunnilla tehdyistä tehtävistä ja huolehtia niiden suorittamisesta. Ilmoita ryhmänohjaajallesi jo kotoa käsin esim. Wilmalla, jos sairauden vuoksi joudut olemaan koulusta poissa. Poissaolo kokeesta edellyttää yhteydenottoa kurssin/opintojaksonopettajaan.
  • Lupa muusta kuin sairaudesta johtuvaan poissaoloon tulee pyytää etukäteen. Luvan myöntäjä riippuu pyydettävän lupa-ajan pituudesta:
    • yksittäiseksi oppitunniksi luvan myöntää ao. aineen opettaja
    • enintään viideksi koulupäiväksi ryhmänohjaaja
    • edellä mainittuja pidemmäksi ajanjaksoksi rehtori
  • Poissaolo on anottava hyvissä ajoin (viimeistään viikkoa ennen poissaoloa) erillisellä lomakkeella (kansliasta, kotisivuilta). Poissaoloanomukseen merkitään kaikki opiskelijalta poissaolon aikana poisjäävät tunnit. Luvan myöntäjä siirtää poissaolon suoraan Wilmaan. Tätä poissaoloa ei enää erikseen huoltaja varmenna.
  • Suosittelemme lomamatkojen ajoittamista koulujen loma-aikoihin, jotta lukiotyö edistyy toivotulla tavalla.
  • Toivomme, että olette hyvissä ajoin yhteydessä kouluun ja ryhmänohjaajaan ennen poissaoloa.
  • Poissaolo koulun järjestämästä tilaisuudesta (juhlat, konsertit, luennot, retket, opintokäynnit yms.) tulkitaan poissaoloiksi siltä tunnilta tai niiltä tunneilta, jolloin tilaisuus on.
  • EDU -poissaolo tarkoittaa poissaoloa, mikä liittyy koulun opetukseen. Näitä ei lasketa mukaan poissaolokertymään kun selvitellään poissaolojen määrää kurssilla/opintojaksossa. EDU -merkintä tehdään opettajan toimesta.

Pysäköinti

  • Polkupyörät pidetään niille varatuilla alueilla polkupyörätelineillä. Liian lähelle sisäänkäyntejä olevat polkupyörät siirretään oikeaan paikkaan.
  • Moottoriajoneuvot pysäköidään pysäköintialueille ja pysäköinnissä noudatetaan liikennesääntöjä.
  • Henkilökunnalle on varattu omat pysäköintipaikat. Myös lämmitystolpalliset pysäköintiruudut on varattu henkilökunnalle.
  • Moottoripyörät ja mopot laitetaan niille osoitettuun vinoparkkiin.

Päivänavaus

Päivänavaus tapahtuvat pääsääntöisesti luokissa. Erikoispäivänavaukset (penkkarit, Wanhojen päivä, vieraat yms.) pidetään erikseen mainitussa tilassa.

Rehtorin päätösvalta

Rehtorin päätösvaltaan kuuluu mm. opiskelijoiden hyväksyminen lukioon, oppikirjojen käyttöönotto, työjärjestys, ryhmänohjaajien määrääminen, opiskelun poikkeava järjestäminen, oppilaskunnan ohjaajan määrääminen ja opiskelijan poissaololuvan myöntäminen viittä päivää pitemmäksi ajaksi.

Ryhmänohjaajan päätösvalta

Ryhmänohjaaja antaa opiskelijalle poissaololuvan 1-5 päivän poissaoloille.

Tekniset laitteet

Tietokoneet ja älypuhelimet ovat osa lukio-opetusta. Oppitunnilla älypuhelinten ja tietokoneiden käyttösäännöt ja – oikeudet sovitaan yhdessä tunnin opettajan kanssa.

Tupakointi, nuuska ja päihteet

Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä kouluaikana ja -alueella päihteiden vaikutuksen alaisena.
Tupakointi ja nuuskan käyttö on koulualueella sekä sen välittömässä läheisyydessä kielletty.

Turvallisuus

Tulipalon tai muun koulun tyhjentämistä vaativan tapahtuman vuoksi on aiheellista tutustua
luokkien seinille asetettuun poistumisohjeeseen. Turvallista poistumista harjoitellaan lukuvuoden aikana.

Työrauha

Kouluyhteisön jäsen edistää käyttäytymisellään koulun työrauhaa. Oppituntia häiritsevä opiskelija voidaan poistaa luokasta oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi.

Urheiluvälineet

Jääkiekkomailoja, suksia yms. välineitä ei tuoda käytävätiloihin turvallisuussyistä. Säilytystilasta opiskelija sopii liikunnanopettajan kanssa. Kauden päättyessä opiskelijat huolehtivat urheiluvälineensä kotivarastoon.

Vaihto-oppilaaksi?

Rehtori voi perustellusta syystä myöntää oikeuden keskeyttää lukio-opinnot jakson tai lukuvuoden ajaksi. Keskeytysoikeutta anotaan rehtorilta erityisellä lomakkeella (saat kotisivuilta tai kansliasta).
Vaihto-oppilaaksi aikovan on viimeistään lähtövuoden huhtikuussa anottava oikeutta opiskelun keskeyttämiseen vaihto-opiskelun ajaksi.

Viikkotiedote

Wilmassa olevasta Opiskelijaviikko-tiedotteesta näkyvät koulun tulevat tapahtumat. Viikkotiedotetta tulee seurata säännöllisesti.

Vilppi ja plagiointi

Mikäli opiskelija syyllistyy kurssi/opintojaksosuoritukseen liittyvässä kokeessa vilpilliseen menettelyyn (esim. lunttaamiseen) tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hänen kurssi/opintojaksosuorituksensa hylätään ja hän joutuu käymään kyseisen kurssin/opintojakson uudelleen. Samoin menetellään, jos jokin kurssiin/opintojaksoon liittyvä osasuoritus osoittautuu plagiaatiksi eli toisen
tekstin kopionniksi omana suorituksena kokonaan tai osittain ilman lähteen mainintaa.

Välitunnit

Välitunnit vietetään aulatiloissa, opiskelijoiden käyttöön annetuissa opiskelutiloissa tai ulkona.