lv 2017-18

📝 Vinkit ja kokemukset jakoon: mitä jäi taskuun iPedasta?

Marko: Kävin ScratchEd- pajassa tekemässä erilaisia animaatioita Scratchillä. Uutta oli ScratchX-versio, jolla yksi ryhmä teki musavideon Spotifystä nappaamaan sa biisiin. Uusi anti oli aika niukkaa, koska Scratch on jo tuttu. Jutustelin Lohjalaisen tutoropen kanssa ja heillä tutoropelle oli oikeasti annettu tuntikehystä tutorointiin (6 tuntia, jotka sijoitettu iltapäiviin ja aamupäiviin niin, että ope pystyi sukkuloimaan muilla kouluilla tai oman koulun muissa luokissa/opettajien tutorina).
Ai niin, pajan nimen mukaan pitsaa, donitseja ja kokista oli myös. Ja pepsiä niille, joille kokis ei uponnut.
Heli: 3D-tulostusta alkuopetukseen: Blokify-sovellus oli ihan toimiva, vaikkei ole ”vielä” tulostintakaan. Blokkeja siirtelemällä voi rakentaa 3-ulotteisia juttuja. Teimme labyrinttejä ja örkkejä. Ennen ohjelmalla tekoa voi pienempien kanssa mallintaa legoilla. Toimii!
Toinen paja oli Applen uusi Oppitunti-appi, mikä on ilmainen ja helppokäyttöinen. Apilla ope pääsee hallitsemaan käytössä olevia iPadeja: voi lukita laitteet kokonaan, lukita oppilaan käyttämään vain yhtä appia tai jakaa laitteille suoraan linkin. Applen sivulta löytyy myös ohjeet. Ei vaadi MDM tai muita taitoja, opettajalle tarkoitettu työkalu. Stalkkerin unelma!
Pajassa käytiin myös BookCreatorin uusi Onlinejulkaisumahdollisuus. Kaivattu uutuus, vaatii open rekisteröitymisen. Kymmenen kirjaa saa julkaista ilmaiseksi, tulossa ilmeisesti maksullinen lisäresurssi. Ohjelmalla tehdyt kirja t saa näin aukeamaan kaikkine ominaisuuksineen kaikilla laitteilla ja voi lähettää linkin vaikkapa huoltajille. Oppilaiden kirjat voi yhdistää yhdeksi, jolloin riittää kun julkaisee yhden kirjan ja homma nopeutuu! Kannatti lähteä reissuun!
JARMO: Kävin Onenoten ja Swayn käyttöä käsittelevissä pajoissa. Näistä kahdesta Sway tuntui taipuvan opetuskäyttöön paremmin. Esitelmät, tutkielmat jne onnistuvat sillä hyvin ja intuitiivisesti. Suosittelen PC:n käyttöä, iPadin kanssa sovellus tuntui jäävän vajaaksi.
Eija ja Mervi: Taskuun jäi konkreettisesti 3D-tulostimella tehty kirjanmerkki :) Paja oli mielenkiintoinen. Kokeilimme mm. Sculptris -ilmaisohjelmaa, jolla sai venytettyä hauskoja hahmoja. Ohjelmalla pystyi myös havainnollistamaan peilausta suoran suhteen. Toisessa pajassa tutustuin Sanomapron Kompassiin. Se olis varmaan ihan toimiva sähköinen työkalu, jos sen saisi myös yläkoulun käyttöön.
Lea: Olin Helin kanssa samassa pajassa eli alkuopetuksen 3D-pajassa. Todella kiva Blokify-appi ja koko juttu tulostuksineen mielenkiintoista. Labyrintti-idea olisi kiva toteuttaa esimerkiksi kummioppiliaden kanssa. Toinen parani oli alkuopetuksen avaruusprojekti. Kävimme läpi funlearning.com - sivulta löytyvää projektia. Sinne on kasattu opettajaa helpottavaa materiaalia ja annetaan jopa valmiita appeja vinkiksi. Sivut julkaistaan suomeksi tammikuussa Heurekan avustuksella. Kokeilimme kahta apua: Toontastic ja Night Sky. Molemmat otan käyttöön.
Riikka: Kävin samaisessa Onenote-työpajassa kuin Jarmokin. Sehän kuuluu meidän Office3665-pakettiin ja on ikäänkuin luokan muistikirja. Opettajilla ja oppilailla omat kirjansa mitä voivat täyttää. Onenoten käyttö padilla tuntui tökkivän aika paljon ja kaikkia toiminnallisuuksia ei ollut käytettävissä. Toisessa pajassa kävin kuuntelemassa Kajaanin digimentorimallia. Kuulosti aika hienolta verrattuna meidän mahdollisuuksiin. Heillä on useita digimentoreita, jotka nykyisin toimivat myös luokanopettajina. Kukin vuorollaan toimii opettajuuden lisäksi aina yhden viikon mentorina sovitussa koulussaan, jonka vuoksi heillä on varattu 2 sijaista sijaistamaan mentori-viikoilla.  Alkuun toimivat kokoaikaisina mentoreina, mutta kokevat että tämä vaihtoehto on paljon parempi, koska mm. ehtivät kokeilemaan oman luokan kanssa digin hyödyntämistä ennen kuin ottaa sen vieraan luokan kanssa käyttöön. Heidän meilestään toimii varsin hyvin, kun heti alussa oli päätetty, että toimitaan yhteistyössä sekä johdon että tietohallinnon kanssa. TVT-laitteistoa on lisätty runsaasti sekä tarkka suunnitelma siitä mitä lähdetään totetuttamaan. Samassa työpajassa esiteltiin myös Microbit-projektia. Tämä oli hauska projekti missä yhdistettiin ohjelmointia, micro-bit-välineet ja liikunta.Olivat rakentaneet microbit-ohjaimia, jota liikuttamalla saatiin liikuteltua robottia (jonkinlainen ajoneuvo) erilaisia ratoja pitkin. Microbitin hinta taisi olla vain 15€ / kpl. http://microbit.org/fi/ 
Pilvi: Kävin Onenote-työpajassa, kuten Jarmo ja Riikka. Valitettavasti Onenoten käyttö padilla toimi todella huonosti, joten käytännön kokemukset jäivät saamatta. Onenote on kuitenkin mielenkiintoinen ja jo saatavilla meidän Office-paketissa, joten aion tutustua siihen tarkemmin. Toinen paja, missä kävin oli Teknologia ja tietoisuustaidot. Siellä meille esiteltiin erilaisia appeja, joista löytyy kuunneltavia meditaatio-ohjelmia tai joogaliikkeitä. Pajan jälkeen jäin miettimään sitä, että mitä lisäarvoa teknologia tuo tietoisuustaitoihin. Toki, jos opettaja ei ole koskaan vastaavia harjoituksia tehnyt, niin silloin näistä valmiista paketeista saa oivan avun. Useimmat sovellukset olivat englanniksi, joten aivan pienten kanssa niitä on hieman hankala käyttää.
Henrika: Kävin Pilvin, Jarmon ja Riikan tavoin Onenote-työpajassa. Harmittavasti Onenote ei tosiaankaan toiminut toivotulla tavalla, joten sen harjoittelu ei onnistunut. Onenote tarjoaa pajan vetäjän mukaan mielenkiintoisen ja hyödyllisen lisän koulutyöhön, joten pitääkin itse tutustua ohjelmaan paremmin. Lisäksi kävin Teknologia ja tietoisuus-pajassa, jossa saimme itse kokeilla erilaisia jooga- ja meditointi- harjoituksia.Tutustuimme myös erilaisiin appeihin, joita voisi hyödyntää oppitunneilla.