3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

Lukiolain (714/2018) 31 § edellyttää, että nuorten lukiokoulutuksessa tehdään yhteistyötä kotien kanssa. Yhteistyön lähtökohtana on avoin ja yhdenvertainen vuorovaikutus sekä keskinäinen kunnioitus. Aktiivinen yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Yhteistyö vahvistaa opiskelijoiden ja huoltajien osallisuutta sekä oppilaitosyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Yhteistyö huoltajien ja kotien kanssa kuuluu lukion toimintakulttuuriin, ja se jatkuu säännöllisenä opiskelijan koko lukio-opiskelun ajan.

 

Yhteistyö on monipuolista, ja sen toteuttamisen tapoja kehitetään suunnitelmallisesti. Lukiosta koulutusmuotona ja sen käytänteistä tiedotetaan huoltajia ja heitä kannustetaan tukemaan opiskelijan opintoja sekä osallistumaan oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön. Opiskelijan työskentelyä ja opintojen edistymistä seurataan yhdessä opiskelijan kanssa, ja niistä annetaan riittävän usein tietoa hänen huoltajilleen. Lisäksi opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa ohjauksesta, yhteisöllisestä opiskeluhuollosta sekä erityisopetuksesta ja muusta oppimisen tuesta.

 

Opiskelijan yksilölliset edellytykset ja tarpeet ohjaavat yhteistyön toteutusta. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyössä ja erityisesti yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa otetaan huomioon aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan kehittyvä itsenäisyys ja oma vastuullisuus. Yhteistyössä huomioidaan myös perheiden moninaisuus ja yksilöllisyys. Huoltajien osaamisen hyödyntäminen oppilaitoksessa vahvistaa toimintakulttuuria. Yhteistyö korostuu koulutuksen nivelvaiheissa, opintojen suunnittelussa ja mahdollista tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaamisessa ja tukemisessa.

 

Kontiolahden lukio vahvistaa huoltajien ja kotien mukaantuloa opiskelijan opintojen tukemiseen. Lukio järjestää vanhempainiltoja ja huoltajien tapaamisia. Huoltajien ja lukion välinen tiedottaminen ja yhteistyö nähdään erittäin tärkeänä opiskelijoiden lukio-opintojen ja aikuisuuteen kasvamisen tukemisessa.

Kodin ja koulun välisen yhteistyön konkreettiset muodot koostuvat pääasiassa seuraavista elementeistä:

  • Vanhempainillat luokka-asteittain vähintään kerran lukuvuodessa
  • Opettajien ja opiskeluhuollon toimijoiden arjen yhteistyö kodin kanssa: puhelut, Wilma; viestit, tiedotteet, poissaolojen seuranta, tuen antaminen, jne.
  • Yksilökohtainen monialainen asiantuntijaryhmän kokous
  • Opiskelijoiden ja Wilman kautta lähetettävät kirjalliset tiedotteet
  • Koulun nettisivut (Lukion Internet-sivut Pedanetissa)
  • Jaksotodistukset ja etenemisen seurantalomakkeet
  • Huoltajakyselyt