ÄI1 - Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)

Tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa tuottaa, tulkita ja arvioida erilaisia, monimuotoisia tekstejä ja niiden rakenteita ja ilmaisutapoja
  • rohkaistuu kirjoittajana ja hallitsee kirjoittamisprosessin eri vaiheet
  • osaa käyttää muita tekstejä oman kirjoittamisen pohjana
  • syventää käsitystä itsestään tekstien tulkitsijana ja tuottajana sekä palautteen antajana ja vastaanottajana.

Keskeiset sisällöt

Opintojakson keskeiset sisällöt

  • keskeiset tekstilajit: kertovat, kuvaavat, ohjaavat, kantaa ottavat ja pohtivat tekstit sekä niiden yhdistelmät
  • tekstikokonaisuuden rakentuminen; tekstin tavoitteen, kohderyhmän, kontekstien, sisällön, rakenteen, ilmaisutapojen ja näkökulmien analyysi
  • erilajisten tekstien tuottamisen prosessi yksin ja yhdessä sekä tekstien pohjalta kirjoittaminen, referointi ja kommentointi
  • tekstien moniäänisyys ja intertekstuaalisuus
  • kielen- ja tekstinhuoltoa

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

Laaja-alaisen osaamisen alueista opintojaksolla painottuvat globaali- ja kulttuuriosaaminen tekstimaailman monimuotoisuuden ja moniäänisyyden opiskelun yhteydessä sekä eettisyys ja ympäristöosaaminen käsiteltävien tekstien sisältöjen sekä mediaeettisten näkökulmien kautta.

Ehdotuksia työskentelytavoista

Opintojaksolle sopivia työtapoja ovat esimerkiksi ryhmäkeskustelu, viestinnällinen omakuva, kommentoiva referaatti, aineistopohjaisen kirjoittamisen harjoittelu (kirjoitustaidon kokeen perusteet), lukupäiväkirja, blogiteksti ja tekstilajianalyysi (lukutaidon kokeen perusteet). Valitut työtavat vahvistavat laaja-alaista osaamista.

Opintojakson arviointi

Opintojaksolla toteutetaan sekä formatiivista että summatiivista arviointia, painottaen opintojakson keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä. Formatiivinen arviointi on lähinnä opiskelijaa opinnoissa eteenpäin, tavoitteiden saavuttamista kohti auttavaa, ei dokumentoitavaa palautetta. Summatiivinen arviointi koostuu esimerkiksi opiskelijan tuotoksista ja/tai tavoitteisiin pohjautuvaa osaamista mittaavista kokeista saaduista arvosanoista.

Oppimista ja laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ohjataan opiskelun aikaisen palautteen avulla, ja sen tarkoituksena on auttaa opiskelijaa tulemaan tietoiseksi edistymisestään ja työskentelytavoistaan. Arviointiin vaikuttavat monipuoliset näytöt, esimerkiksi kirjalliset, suulliset tai mahdollisen muut tuotokset, sekä aktiivinen työskentely opintojakson aikana ja itsearviointi. Myös vertaisarviointi on mahdollista.

Opintojakso arvioidaan numeroin (4–10).