Yhteenveto Vihreä lippu -tapahtumistamme 2022-2023 (Lähiympäristö)

Alla on esitetty päiväkotimme yhteiset Vihreä lippu -tapahtumat/tempaukset vuonna 2022-2023, joihin kaikki ryhmät ovat osallistuneet. Teemanamme on ollut lähiympäristö. Kyse on jo toisesta Vihreä lippu -projektistamme. Ensimmäisessä projektissamme v. 2020-2021 teemana oli jätteiden vähentäminen.

1. VIHREITÄ VERSOJA -tempaus (kevät 2022 ja kevät 2023)

Olemme kasvattaneet ryhmissä erilaisia kasveja seurataksemme kasvun ihmettä, opettaaksemme lapsia hoitamaan kasveja ja elävöittääksemme lähiympäristöämme. Olemme toteuttaneet tempausta monella tavalla ryhmissä ja parvekkeilla: Ämpäreissä on kasvanut perunaa, puolikkaissa muovipulloissa persiljaa jne. Olemme myös rakentaneet päiväkodin pihalle kasvatuslavan, jossa ryhmät ovat kasvattaneet perinteisiä hyötykasveja kuten porkkanaa, retiisiä, hernettä, keltasipulia ja tilliä. Kokemus on ollut monelle uusi ja opettanut hyötyviljelyn sekä lähiruoka-ajattelun alkeita.

Katso aikaisempia postauksia.

2. LÄHILUONNON ELÄMÄÄ -tempaus (koko projekti)

Meillä on upea lähiluonto, jota olemme seuranneet koko vuoden ajan. Ryhmät ovat voineet toteuttaa tätä tempausta hyvin vapaasti, jolloin he ovat voineet huomioida parhaalla mahdollisella tavalla lasten ikäkauden, tarpeet ja ennen kaikkea kiinnostuksen kohteet. Tavoitteenamme on ollut toteuttaa tempausta hyvin lapsilähtöisesti ja tutkivan oppimisen hengessä. Projekteja on jaettu toisille ryhmille ja koko maailmalle muun muassa peda.net -verkkoalustan kautta.

Ryhmissä on toteutettu huikeita juttuja. Yhdessä ryhmässä lapset ovat bongailleet päiväkodin yli lentäviä isoja muuttolintuja, joihin liittyvien kysymysten perusteella on koottu ns. kysymysseinä. Toisessa ryhmässä on tutkittu lasten lumelta löytämiä sylkikuoriaisen toukkia, joiden ympärille on rakennettu kokonainen oppimiskokonaisuus eheytetyn pedagogiikan mukaisesti. Kolmannessa ryhmässä on tutkittu ja demonstroitu paikallisten eläinten keinoja selviytyä talven yli jne.

Tempauksen vapaasta toteutuksesta huolimatta, olemme opettaneet 3 paikalliseen faunaan ja flooraan kuuluvaa asiaa, jotka ovat lähiympäristössämme erittäin tuttuja. Jokaisessa ryhmässä on opittu tuntemaan mustarastas, metsäkauris ja valkovuokko ihailtavalla tavalla. Isommat lapset tietävät jopa mustarastaan munien värin ja tunnistavat metsäkauriin varoitusäänen!

Katso aikaisempia postauksia.

3. SADONKORJUUVIIKKO (syyskuu 2022)

Sadonkorjuuviikko oli luonnollinen jatke koko kevään ja kesän jatkuneelle kasvatusprojektillemme. Tutkimme ryhmissä jo tutuksi tulleita hyötykasveja uteliaasti ja kaikilla aisteilla. Toteutimme mm. makuraateja, joilla houkuttelimme lapset makustelemaan heille tuntemattomiakin makuja. Sisällytimme sadonkorjuuteemaan myös päiväkotimme pihan omat antimet kuten viinimarjat ja päärynät sekä lähimetsiemme syötävät metsämarjat. Mustikoiden poimiminen oli lapsista mukavaa ja vielä sitäkin hauskempaa oli leipoa itse piirakkaa itsekerätyistä marjoista. Yllättävän moni koki tämän ensi kertaa. Tempauksen tavoitteena oli kannustaa lapsia kasvattamaan ja syömään paikallisia juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Oli ilo huomata, että moni perhe lähti lastensa innoittamana lähimetsiin marjaan ja sieneen. Toivottavasti onnistuimme luomaan maaperää lähiruoka-ajattelulle, joka on arjen ympäristötekona yksi arvokkaimmista.

Katso aikaisempia postauksia.

4. KOKO KANTVIK KOKKAA – yhteisöllinen keittokirja (talvi 2023)

Olemme toteuttaneet Vihreä lippu -peda.net.sivuillemme yhteisöllisen keittokirjan, jota kuka tahansa voi käydä helposti täydentämässä. Idea sai alkunsa siitä, kun mietimme vielä jatkoa sadonkorjuuviikollemme ja pohdimme keinoja osallistaa myös perheitä. Lähiympäristön sosiaalisen ulottuvuuden huomioiminen oli meille tärkeää. Tavoitteenamme on ollut osallistaa perheitä ja kannustaa heitä jakamaan hyviä reseptejä inspiraatioksi ja miksei arjen pelastajiksikin. Ajatuksenamme on ollut, että tästä tulisi vuosien projekti. Toivottavasti näin käy, sillä keittokirja vaatii vielä mainostamista, totuttelua ja tutustumista, jotta perheet ottavat sen omakseen.


5. KANTVIKIN MAKEA MENNEISYYS -tapahtumakokonaisuus (kevät 2023)

Kantvikin kylä on syntynyt Suomen Sokerin Porkkalan tehtaan ansiosta. Kylän tiet on nimetty erilaisten sokerien tai sokerityöntekijöiden mukaan: Fariinitie, Sirkkutie, Pulmutie, Sokerinkeittäjäntie jne. Päiväkotimme on alun perin perustettu sokeritehtaan työntekijöiden lapsia varten ja ryhmät on nimetty myös sokerisilla nimillä: Pulmuset, Muruset, Tikkarit, Sirkkuset, Fariinit, Hattarat ja Nekut.

Olemme halunneet avata päiväkotimme lapsille Kantvikin menneisyyttä sekä teiden ja päiväkotiryhmiemme nimien alkuperää. Olemme tutustuneet lukuisiin sokeritehtaan tuotteisiin tutkimalla niiden koostumusta, tuoksua, makua, käyttötarkoitusta, pakkauksia ja valmistusprosessia. Olemme tutustuneet ryhmiemme nimien alkuperään ja kylämme makeaan menneisyyteen myös katubongauksen keinoin, jonka olemme toteuttaneet isompien lasten kanssa. Tapahtumakokonaisuutemme huipennus on ollut esitys Kantvikin menneisyydestä, jonka eräs isä ja syntyperäinen kantvikilainen on iloksemme esittänyt salissamme koko päiväkodille.

Tapahtumakokonaisuuden ydintavoitteena on ollut parantaa oman lähiympäristön tuntemusta ja siten kasvattaa sen arvostusta.

Katso aikaisempia postauksia.

6. KANTVIKIN PARHAAT PAIKAT -tempaus (koko projekti, erit. kevät 2023)

Lähiympäristössämme on monia mielenkiintoisia kohteita, joissa kaikki kyläläiset voivat vierailla. Olemme kirjanneet ne ylös lasten ja päiväkodin aikuisten kanssa: Lähimetsä päiväkodin pohjoispuolella, kuntorata metsäsaarekkeineen, uusi urheilupuisto, Rinki-ekopiste, Kantvikin satama ja Syväjärvi. Tavoitteenamme on vierailla ja retkeillä niissä tehostetusti tänä vuonna. Liikumme ilman moottorikulkuneuvoja, joten kohteet rajautuvat lasten iän mukaan (kuinka pitkälle jaksaa kulkea). On hienoa tutustuttaa lapset oman kylän parhaisiin paikkoihin, auttaa heitä juurtumaan ja parantaa siten heidän lähialueen tuntemustaan ja arvostustaan.