Sadun päivänä sadutusta

Sadun päivää voi viettää monella tapaa. Esimerkiksi lukemalla jotain valmista satua, kertomalla suullisesti omia satuja tai pyytämällä lasta kertomaan oma satu. Kun lapsen annetaan vapaasti kertoa, mitä hän haluaa ja lapsen kertoma kirjataan ylös, menetelmää kutsutaan sadutukseksi. Sadutus on Monica Riihelän ja Liisa Karlssonin kehittämä menetelmä lasten kuulemisen tueksi.

Kaksi pientä hahmoa seisovat halolla. Syksyn keltaisia lehtiä. Kuvituskuva: Pixabay. Två små figurer står i en trähall. Höstens gula blad. Bild: Pixabay

Sadutuksessa lapsi kertoo ominaisella tavallaan sadun, joka kirjataan ylös sanasta sanaan ja sen jälkeen luetaan ääneen lapselle. Näin lapsen ajatukset, tunteet ja kiinnostukset tulevat näkyviksi ja kuulluiksi. Sadutus on mukava tapa kuunnella lapsen ajatuksia. Kun sadutus on säännöllistä, lapsi tottuu kertomaan ajatuksistaan muissa tilanteissa. Lapsi näkee myös, miten oma puhe muuttuu kirjaimiksi, jotka voidaan myöhemmin lukea juuri siten, kun ne on kirjattu. Näin lapsi voi oivaltaa puheen ja kirjoitetun kielen sekä luetun välisen yhteyden ja oppia kuin itsestään kirjoittamaan ja lukemaan. Nyt vain kynä ja paperia esille ja saduttamaan! 

Sadutus ohje

-Sano lapselle:  

Kerro satu (tarina tai juttu).
Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot.
Lopuksi luen tarinasi ja voit muuttaa tai korjata sitä, mikäli haluat

(Sadutusohje: Lapsetkertovat.org)

-Kuuntele lapsen satu ja kirjoita se ylös sanasta sanaan. Satu voi olla kaikkea muutamasta sanasta tai pitkään tarinaan.

-Lue satu lapselle ääneen.

-Lapsi voi piirtää sadusta myös kuvan ennen tai jälkeen sadun kerronnan.


Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin