Robotteja kaiken ikäisille

1. Beebot & Bluebot

Beebot ja Bluebot ovat yksinkertaisia, pääasiassa sisäkäyttöön tarkoitettuja, ohjelmoitavia lattiarobotteja. Molemmat robotit ovat käytännössä väritystä lukuunottamatta keskenään identtiset ja niitä käytetään samalla tavalla. Bluebot on kuitenkin mahdollista yhdistää tabletlaitteeseen, jolloin sitä voi ohjelmoida myös sovelluksen tai muiden yhteensopivien lisäosien avulla. 

Perusidea

Bee- ja Bluebot tarvitsevat toimiakseen mahdollisimman tasaisen alusta, ja usein niitä käytetään 15 x 15 cm ruuduista koostuvan "pelilaudan" päällä. Tehtävänä on ohjata robotti haluttuun ruutuun syöttämällä komentoja robotin selässä olevia painikkeita painamalla. Kun robotille annetaan lähtökäsky painamalla GO-painiketta, se suorittaa annetut komennot järjestyksessä. 

Käyttöohje

  1. Suunnittele robotin reitti (voit käyttää suunnittelussa apuna painikkeita vastaavia kuvakortteja); jos reitti on pitkä tai muuten haastava, tehtävän voi jakaa useampaan pienempään osaan
  2. Tyhjennä robotin muisti painamalla X
  3. Anna robotille toimintaohjeet painamalla sen selässä olevia painikkeita
  4. Käynnistä painamalla GO
  5. Muista tyhjentää robotin muisti ennen kuin annat sille uusia ohjeita

 

Vinkkejä/esimerkkejä

  • Jos robotti ei ole entuudestaan tuttu, tai lapset ovat pieniä, aloittakaa ohjaamalla robottia aluksi pelkästään eteen ja taaksepäin; järjestä kuvakortteja jonoon ja laskekaa yhdessä tarvittavat askeleet halutun kuvan luokse pääsemiseksi (esimerkiksi numerot, värit, kirjaimet, symbolit, jne.)
  • Käyttäkää värikortteja ja värinoppaa; ohjatkaa robotti nopan näyttämän värin luokse.
  • Järjestäkää ruudukkoon kuvakortteja, joissa on erilaisia liikuntatehtäviä (liikkeitä, jooga-asentoja, liikkumistapoja, jne.); ohjatkaa robotti kuvakortin luokse ja suorittakaa tehtävä.
  • On olemassa erilaisia valmiita Bee- ja Bluebot -mattoja (kuvallisia sekä läpinäkyviä taskuilla varustettuja), mutta voit helposti tehdä myös omia pelialustoja pitämällä mielessä muutan asian: 1) alustan täytyy olla tasainen ja sileä, 2) alusta ei saa olla liian liukas mutta toisaalta ei myöstkään tahmea, ja 3) ruutujen tulee olla kooltaan 15 x 15 cm. Voit valmistaa ruudukon esimerkiksi piirtämällä suurelle paperille tai teippaamalla lattiaan. Myös erilaiset läpinäkyvät muoviset hyllynpäällysmatot ovat hyviä pohjia, sillä niitä voi käyttää asettamalla maton alle erilaisia kuvakortteja. 
  • Kiinnittäkää robottiin tussikynä ja ohjelmoikaa se liikkumaan ympäriinsä paperilla - millaisia muotoja ja kuvioita saatte aikaiseksi? 
  • Aina ei tarvita ruudukkoa; mitatkaa ja arvioikaa tarvittavien askeleiden määrää käyttämällä 15 cm pituista mittatikkua. 

 

2. Rugged robot


Rugged robot on vesiroiskeita kestävä ja suurien renkaidensa ansiosta myös epätasaisessa maastossa liikkuva ohjelmoitava robotti, jonka toimintaperiaate on samanlainen kuin Bee- ja Blueboteissa. Rugged robot soveltuu kuitenkin myös ulkokäyttöön. Maasto ja olosuhteet kuitenkin vaikuttavat robotin liikkeisiin siinä määrin, ettei sitä useinkaan voi ohjata yhtä tarkasti kuin Bee- ja Bluebotteja.

Perusidea

Robotille annetaan toimintaohjeet painelemalla sen päällä olevia painikkeita; Rugged robot suorittaa sille annetut komennot painamalla lopuksi GO-painiketta. Rugged robotin "yksi askel" on 20 cm ja yksi käännös on 45º, mutta nämä vaihtelevat maastosta ja olosuhteista riippuen. 

Käyttöohje

Vinkkejä/esimerkkejä

  • Kovalla ja tasaisella alustalla (esim. asfaltti, kova hiekkapohja, tampattu lumi) voitte järestää kuvakortteja ruudukoksi tai suoraksi 
  • Etätasaisessa ja haastavassa maastossa voitte arvioida etäisyyksiä 20 cm mittatikulla
  • Rakentakaa luonnonmateriaaleista robotille rata ja ohjatkaa se maaliin arvioimalla ja/tai mittaamalla
  • Järjestäkää värikortteja suoralle 20 cm etäisyyden päähän toisistaan ja sijoittakaa ympäristöön vastaavilla väreillä varustetut jumppaohjeet; arpokaa väri ja ohjelmoikaa robotti ajamaan värin luokse. Robotin saapuessa maaliin juoskaa (tai liikkukaa sovitulla tavalla) ohjekortin luokse ja suorittakaa tehtävä. 

3. Sphero SPRK+

Sphero SPRK+ on pallon muotoinen teknologialelu, jota ohjataan mobiililaitteelle asennettavan sovelluksen (Sphero Play) avulla. Ohjaustapoja on useita erilaisia, esimerkiksi joystick, ritsa, mobiililaitteen kallistelu ja koodaus. 

Perusidea ja käyttöohje

Spheroa voi käyttää samaan tapaan kuin kauko-ohjattavaa autoa. Voitte keksiä erilaisia tehtäviä ja rakentaa haasteratoja. 

  1. Tuo Sphero SPRK+ lähelle mobiililaitetta ja käynnistä Sphero Play -sovellus
  2. Valitse sovelluksessa oikea robotti ja odota hetki; robottiin syttyy valo, kun se on valmis käytettäväksi
  3. Kalibroi robotti ensin: pyöritä ruudulla näkyvää (valkoista) pistettä kunnes näet Sphero-robotissa palavan sinisen valopisteen osoittavan sinua kohti
  4. Ohjaa robottia (voit vaihtaa ohjaustapaa painamalla vasemmassa alareunassa näkyvää ohjauspyörän kuvaa
  5. Jos robotti tuntuu liikkuvan väärään suuntaan, kalibroi se tarvittaessa uudelleen
  6. Jos robottia on vaikea hallita, pienennä sen nopeutta asetuksissa (ratas-kuvake sovelluksen oikeassa yläreunassa; voit vaihtaa myös Spheron valon väriä)


Vinkkejä/esimerkkejä:

  • Slingshot ("ritsa") ja Kick sopivat hyvin ohjaustavoiksi keilapeliin; järjestäkää palikoita (tms.) muodostelmaan ja katsokaa, kuinka monta saatte kaatumaan ohjaamalla Sphero niitä päin.
  • Rakentakaa erilaisia haasteratoja, joita pitkin Spheroa yritetään ohjata. Kun ohjaamista on jo harjoiteltu, voitte myös ottaa aikaa ja kokeilla, kuka onnistuu tekemään nopeimman ajan? 
  • Spherolle on olemassa suojakuoria, jolloin sitä voi käyttää myös ulkona. Spherolla voi myös maalata: puristakaa suurelle paperille pulloväriläiskiä ja levittäkää väriä ympäriinsä ohjaamalla Spheroa (sotkuisen puuhan varoitus 😄)
  • Askarrelkaa omia robotteja esimerkiksi käyttämällä pohjana riittävän suurta kertakäyttömukia (jonka sisälle Sphero mahtuu); kun "mukirobotin" asettaa Spheron päälle, voi ohjata omaa robottia. 
  • Ohjaamista kannattaa harjoitella ja kokeilla erilaisia ohjaustapoja; robotin nopeutta kannattaa säätää sopivaksi. 

4. Sphero Indi

Indi on pieni auto, jota ohjataan värilaattojen avulla. Auton reitti suunnitellaan ja rakennetaan asettamalla tasaiselle pinnalle silikonisia 15 x 15 cm värilaattoja. Indi tunnistaa värjeä pohjassaan olevan sensorin avulla ja reagoi väreihin aina tietyllä tavalla.

Perusidea ja käyttöohje

Vihreä laatta käynnistää Indin, punainen ja violetti pysäyttävät. Indi pysähtyy myös silloin, jos se on kulkenut hieman reilun metrin matkan kohtaamatta seuraava väriä. Voit käyttää Indin reitin suunnittelussa apuna 15 x 15 cm ruudukkoa, mutta välttämätöntä se ei ole; ruudukko kuitenkin helpottaa värilaattojen asettamista niin, että ne sattuvat Indin ajoreitille. 

Kun asetat Indin vihreälle laatalle, lähtölaskenta käynnistyy. Indi ajaa eteen päin kunnes se ajaa jonkin värilaatan päälle; Indi toimii värilaatan antaman ohjeen mukaisesti:  


Vinkkejä/esimerkkejä

  • Pienten kanssa Indiin tutustumisen voi aloittaa käyttämällä pelkästään vihreää käynnistyslaattaa; joskus lähtölaskennan kärsivällisessä odottamisessa on aluksi riittävästi tekemistä 😊
  • Lisää värilaattoja voi ottaa mukaan vähitellen, mutta etenkin isompien lasten kanssa eri värien komentoja voi lähteä myös selvittämään kokeilemalla ja kirjaamalla ylös tehdyt havainnot - näin Indin käyttöönotosta voi tehdä oman pienen tutkimusprojektinsa
  • Tehtäväideoita voi keksiä erilaisia, mutta perusidean voi rakentaa asettamalla valmiiksi lähtöpisteen (vihreä laatta) ja maalin (punainen tai violetti laatta); lasten tehtävänä on suunnitella reitti näiden kahden pisteen välille. Haastetta voi lisätä asettamalla matkan varrelle erilaisia vältettäviä esteitä. 
  • Indin voi myös ottaa osaksi rakenteluleikkiä