Rektors översikt

Teksti

LÄSÅRSÖVERSIKT 2017-2018

SKOLANS  MÅLSÄTTNINGAR  

Skolans övergripande målsättning är  att verka för samarbete och trivsel bland eleverna  och lärarna och skolpersonal samt mellan skolan och samhället. Vi strävar till att rusta eleverna med den kunskap och de färdigheter, som samhället bygger på.  Våra målsättningar faller inom ramen för den nya läroplanen, som till de allmänna delarna tillämpas i åk 7-9 samt i sin helhet i åk 7. En central målsättning i den nya läroplanen är att ge eleverna en mångsidig kompetens genom att  bl.a. betona delaktighet, påverkan, bidrag till en hållbar framtid och förmåga att tänka och lära sig, entreprenörskap samt digital kompetens.

Vi strävar till att eleverna  skall ha möjlighet att påverka skolarbetet och skolmiljön. Den formativa bedömningen är en viktig komponent i den nya läroplanen. Den innebär bl.a. att eleverna ges möjlighet att reflektera över sitt lärande och redan i planeringsskedet  av undervisningen får möjlighet att påverka undervisningen.

Företagsamhet utgjorde temat för mångvetenskapliga lärområden med ämnesövergripande projekt .

ÄMNESÖVERGRIPANDE PROJEKT

I årskurs  7 jobbade man med produktplanering och tillverkning av en egen produkt. Som inspirationskälla hade man finländska formgivare. Marknadsföringen av produkten gjordes  på engelska. Projektet var ett samarbete mellan slöjd och engelska.

I årskurs 8 tillverkade eleverna läppfett, som sedan såldes på deras julmarknad. Planeringen skedde i samarbetet mellan finska och kemi medan tillverkningen skedde under kemilektionerna.

I årskurs 9 utmynnade samarbetsprojektet mellan modersmål, huslig ekonomi och gymnastik i självständighetsbalen den 5.12. Jubileumsbalen , Finland 100 år, ordnades för årskurserna 7-9 i Kimitonejdens skola och Dalsbruks skola. I balen deltog ca. 170 elever och lärare.

I modersmål planerade man strukturen för festen och övade samtidigt mötesteknik, att skriva inbjudan och hur konferenciererna fungerar.

I huslig ekonomi planerades och utfördes serveringen och själva bjudningen, medan man i gymnastiken övade in danserna.

I årskurs 9 har man därutöver  i ämnena elevhandledning och samhällslära grundat fiktiva företag.  Eleverna har grundat fiktiva företag och gjort digitala presentationer.  Kommunens företagsrådgivare Mats Nurmio samt representanter för unga företagare på ön har  konsulterats som externa rådgivare och bedömare av projekten.

Det vinnande konceptet hette Dogs second home av Ida Lönnroth, Erika Norrén och Josefin Korsström. På andra och tredje plats placerade sig  Lexie med Alida blomqvist och Erin Lindblom och på tredje plats kom Barbussen men Simon Bärling, Marcus Hellbom och Jesper ginström.

UNDERVISNINGEN

Vi använder oss av olika didaktiska metoder för att få eleverna motiverade och att prestera optimalt  enligt sina egna förutsättningar. Didaktiska metoder, som främjar samarbete, kreativitet och trivsel stöder även inhämtandet av kunskap på ett positivt sätt. Det är viktigt att hålla kunskapsnivån på en hög nivå och hålla eleverna motiverade för sina studier.

Digitalt material och digitala plattformer  kompletterar och ersätter traditionellt material  i allt högre grad.

Inom undervisningen kan vi i år speciellt lyfta fram följande projekt och evenemang:

Årskurs 7

I ämnet slöjd har man erbjudit eleverna en kombination av traditionella tekniker med programmering, elektronik och 3D-printning. Eleverna har tillverkat en “ smartmanick “ som lyser och blinkar genom dataprogrammering och kopplingsscheman.

Resultaten blev t.ex. blinkande  dinosaurer, traktorer, stjärnor och andra lysande mojänger.

Åk 7 har tillverkat interaktiva planscher med Makey Makey. Planscherna föreställer kartor över Nord- och Sydamerika, på vilka eleverna har avbildat sevärdheter. De har tagit reda på fakta om sevärdheterna och då man rör vid en sevärdhet spelas en kort faktasnutt upp.

Årskurs 8

I årskurs 8 har eleverna fått ta del av  Svenska Kulturfondens och Suomen Kulttuurirahastos projektet Konsttestarna.  Åttorna har fått testa, känna på och utvärdera konst. På hösten fick de se drömspelet Landet på Svenska Teatern i Helsingfors. Före teatern besökte åttorna Ateneum och fick ta del av konstskatter från Ankeborgs Nationalgalleri men även uppleva bröderna von Wrights målningar. I januari  såg de på Åbo Svenska Teater skådespelet Hjort. Efter besöken delade åttorna sina tankar, känslor och åsikter med hjälp av en webbaserad applikation där åsikterna kan ses av allmänheten.

Årskurs 9

Hela årskurs 9 deltog i lägerskolan i Vasatokka i  Enare under en vecka i slutet av augusti. Under veckan fick de bl.a. uppleva paddling, vandring upp till Otsamo, en ishavsrundtur till  Pykeija och träff med julgubben i Rovaniemi.

I början av september hade de elever som läser tyska möjlighet att stå som värdar för elever från Bochum. 19 elever och två lärare från Graf-Engelbert Schule besökte vår skola under en vecka i augusti-september.

De tyska eleverna följde med vår undervisning i skolan. De var mycket imponerade över den fina tekniska utrustning som fanns i klasserna och elevernas tillgång till datorer i skolan.

12-20.4.18 deltog 10 elever  och två lärare i ett svarsbesök till Bochum.

Programmet under veckan var mångsidigt. De  besökte Düsseldorf, Köln, Bonn och i Hattingen fick de se ett exempel på hurdan strukturomvandling gruvindustrin i Ruhrområdet genomgått.

Utöver detta fick de  uppleva skolvardagen, tysk matkultur och kulturevenemang som fotbollsmatch och musikalen Starlight Express.

I  matematikundervisning har eleverna fått  bekanta sig med programmering och 3D-design och 3D-printning samt utfört ett statistikprojekt med en  digital enkät.

Slutligen har niorna genomfört sina diplomarbeten under tiden 25.5-30.5, där de gett prov på både praktiska och teoretiska färdigheter.

VERKSAMHET SOM FRÄMJAR ELEVERNAS VÄLMÅENDE

Må bra dagen

I stället för den traditionella vintersportdagen ordnades en må bra-dag den 6.3 . Eleverna erbjöds  simning i badhuset Caribia, vinterdag i backarna i Teijo eller fixa och pyssla i skolan. Dagen och konceptet var mycket omtyckt och fixarna gjorde en ny sitthörna i skolan.

Elevhälsogruppen

Gruppens medlemmar är rektor, elevhandledare, speciallärare, kurator, hälsovårdare och berörda klassföreståndare.

Skolans elevhälsogrupp har regelbundet  sammanträtt under läsåret för att behandla ärenden som berör elevernas välmående.

Skolan har registrerat sig till Liikkuva koulu - en skola i rörelse, som bl.a. ger möjlighet att få finansiering för rastredskap.

I november ordnades aktiviteter inom ramen för drogförebyggande verksamhet. Det ordnades med en Må bra dag för åk 9 och samarbetsövningar får åk 7-8.

Skolan har genomfört Utbildningsstyrelsens undersökning om trivsel och välmående; Trivselprofilen och behandlat resultatet internt. Skolan har även deltagit i Hälsa i skola undersökningen i mars 2018. Undersökningen visade bl.a. att drygt hälften av eleverna äter morgonmål varje dag. På basen av detta beslöts det att  erbjuda elever ett morgonmål till självkostnadspris.

I slutet av maj genomfördes också en enkät till vårdnadshavarna om trivsel och samarbete mellan hemmet och skolan.

Kurator och elevhandledare har sammanställt en plan för förebyggande arbete vid KNS. Planen kompletteras och uppdateras årligen eller vid behov.

 

Bekantningseftermiddag för de nya sjuorna hölls 25.8.2017, där väneleverna fungerade som tutorer.

KiVa-team

Teamets huvudsakliga uppgift är att främja trivsel och välmående och utreda mobbningsfall.

Teamets medlemmar är: Skolans KiVa-ansvariga  Camilla Wisur-Heikkilä, klassföreståndare i respektive årskurs + 1 ansvarig lärare / årskurs. Åk 7 Peter + Solveig,  åk 8 Christoffer + Arna , åk 9 Carita + Thomas. Rektor kopplas in vid behov.

Kiva-lektioner har i regel ordnats 1 gång/mån. KiVa-startskottet och den första KiVa-lektionen hölls 13.9.2017. KiVa-lektioner har genomförts i alla årskurser med syfte att öka självkännedom och stärka vi-känslan i gruppen, samt att diskutera ämnet mobbning. Klassföreståndarna har i huvudsak ansvarat för innehållet och genomförandet i sina klasser. Antalet KiVa-lektioner är störst i årskurs 7.

Antimobbningsteam

Till teamet hör kurator, vänelevshandledare, en klassföreståndare per årskurs samt alla vänelever.Gruppen träffas regelbundet en gång per månad samt vid behov för att kartlägga nuläget i skolan.

Väneleverna

Elever ansöker om att få uppgiften som vänelev i åk 9 och får utbildning för uppgiften enligt

Folkhälsans rekommendationer. I år har man speciellt fäst uppmärksamhet vid att bry sig om andra .Väneleverna ingår även i antimobbningteamet.

Mera detaljerad information , foton, videoklipp m.m. finns under de enskilda flikarna i Pedanet.