Uskonto

Uskonnon opetus

 

Koulussa järjestetään oppilaiden enemmistön - evankelis-luterilaisuuden mukaista uskonnon opetusta. Mikäli kunnassa on vähintään kolme ortodoksioppilasta, jotka eivät osallistu enemmistön uskonnon opetukseen, heille järjestetään oman uskontonsa mukaista opetusta. Tämä toteutuu tällä hetkellä kokoamalla oppilaat Keskuskoululle kerran viikossa ja järjestämällä opetus yhdysluokkaopetuksena.

Myös muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvilta / uskontokuntiin kuulumattomien oppilaiden huoltajilta kysytään oppilaan aloittaessa perusopetuksen, osallistuuko hänen lapsensa koulun enemmistön uskonnon opetukseen.

Elämänkatsomustiedon opetusta järjestetään, mikäli kunnassa on vähintään kolme sellaista uskontokuntiin tai muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumatonta oppilasta, jotka eivät osallistu enemmistön uskonnon opetukseen (tai järjestettävään ortodoksiuskonnon opetukseen). Nykyisellään elämänkatsomustietoa ei opeteta. Näin ollen uskonnon opetukseen osallistumattomille on järjestetty uskonnon tuntien aikana muuta opetusta ja ohjausta.

Jos oppilaan oma uskonnollinen yhdyskunta antaa hänelle uskonnonopetuksen eikä hän osallistu lainkaan koulun uskonnon opetukseen, koulun tulee pyytää ko. oppilaan huoltajalta luotettava selvitys oppilaan yhdyskunnan jäsenyydestä ja uskonnon opettamisesta sekä sitten vapauttaa oppilas koulun uskonnon opetuksesta.

Katsomusopetuksessa koskevissa valinnoissa pyritään ratkaisun pysyvyyteen.

Uskonnon opetus perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelman perusteisiin ja kunnan opetussuunnitelmaan. Uskonnon opetus ei ole uskonnon harjoittamista. Uskonnon eri oppimäärissä esiintyy samoja aiheita, mutta uskonnon opetukseen sisältyy myös oman uskonnon tuntemus ja tutustuminen uskonnonharjoittamisen muotoihin ja tapoihin. Opetukseen kuuluu siis edelleen myös tutustuminen rukouksiin, virsiin ja uskonnollisiin toimituksiin.

Syksyllä 2020 järjestetään kirjallinen kartoitus elämänkatsomustiedon mahdollisen opettamisen tarpeen takia.

 

 

Koulun traditiot

 

Perinteisissä lukuvuoden juhlissamme laulamme edelleen Hoosiannan, Enkeli taivaan ja Suvivirren sekä muitakin virsiä.

Vuoden mittaan huomioimme perinteen mukaisesti myös esim. pääsiäisen ja adventtiajan.

Noudattamamme juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria, eivät uskonnon harjoittamista ja kaikki osallistuvat näin ollen koulun juhliin.

 

 

 

Koulun uskonnolliset tilaisuudet

 

Koulun uskonnollisia tilaisuuksia ja toimintoja ovat kirkkohetket, joita järjestetään yhteistyössä ev.lut. seurakunnan kanssa 1-2 vuodessa.
Seurakunta pitää kouluissa myös aamunavauksia, jotka sen järjestäminä katsotaan myös uskonnon harjoittamiseksi.

Huoltajilla on oikeus ilmoittaa kouluun lukuvuoden alussa, mikäli he haluavat, etteivät heidän lapsensa osallistu näihin uskonnollisiin tilaisuuksiin.
Näille oppilaille järjestetään ko. tilaisuuksien ajaksi koulussa vaihtoehtoista muuta toimintaa.

Olemme tarkentaneet näiden uskonnollisten tilaisuuksien osalta huoltajan mahdollisuutta ilmoittaa osallistumattomuudesta kouluvuoden aikana myös tilanteiden mukaan erikseen siten, että koulut ottavat käytäntöön wilmaviesteinä kuukausikirjeet/viikkotiedotteet, joissa koulun muut tapahtumat ja tilaisuudet tiedotetaan pitkin lukuvuotta.