Kestävyysajattelu musiikissa

Oppimisen iloa kestävästi!

Kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyysajattelu

Musiikin opetus perustuu pitkälti mallioppimiseen. Muusikkous on meissä kaikissa. Musiikki, sen ymmärtäminen ja tulkitseminen, luo ihmiselle itselleen välineitä ymmärtää paremmin itseään, keskustella itsensä ja omien tuntemustensa kanssa, ymmärtää ja kehittää omia suhtautumistapojaan ja auttaa jaksamaan arjessa. Musiikki on itsehoidollista terapiaa. Musiikki tukee erittäin merkittävällä tavalla henkistä hyvinvointia. Musiikkiryhmät luovat ja ylläpitävät myös sosiaalisia kontakteja ja näin ehkäisevät syrjäytymistä. Sosiaalinen kestävyys on siis erittäin merkittävässä roolissa kansalaisopiston musiikin opiskelussa. Musiikin ainealueella soitinopintojen ja yksinlaulun yhtenä keskeisenä sisältönä on perehtyä oman instrumentin perusohjelmistoon. Sisältöalueita solistisessa opetuksessa ovat perustekniikan ja ohjelmiston lisäksi musiikin lukutaito, musiikin hahmottaminen sekä musiikin historian ja tyylien tuntemus. Nämä luovat kulttuurista kestävyyttä, vaalivat ja siirtävät sukupolvelta toiselle musiikin eri traditioita.

Taloudellinen ja ekologinen kestävyysajattelu

Kansalaisopiston musiikin opetus järjestetään kansalaisopiston ja musiikkiopiston tiloissa ja eri kouluissa. Kansalaisopiston kurssit ovat hinnoiteltu siten, että jokainen taloudelliseen tilanteeseen katsomatta voivat osallistua kursseille. Kansalaisopiston musiikin kursseille on voimassa 20 euron sisaralennus alle 16-vuotiaille sisaruksille. Opetusministeriö myöntää myös jonkin verran opintosetelityyppistä avustusta kohdennettavaksi eläkeläisten, senioreiden ja maahanmuuttajien kurssimaksuihin. Myös työttömille on kohdennettu jonkin verran opintoseteleitä. Osa taloudellista kestävyyttä on myös osaamisperusteisten kurssien olemassaolo opiston musiikin alueella. Opiskelija voi halutessaan suorittaa esimerkiksi pianon, kitaran, kuoron tai yksinlaulun kurssin osaamisperusteisesti, jolloin siitä voi olla hyötyä esimerkiksi opintoihin pyrkiessä tai työtehtävissä jo oleville. Toisaalta myös yhteiskunnan vaade on kohti suorituskeskeisempää osaamista, mikä on yhteydessä markkinaliberaaliin näkökulmaan kestävyysajattelussa.


Musiikin opettajia ja opiskelijoita kannustetaan ekologiseen ajattelutapaan. Turhia kopiointeja vältetään. Opistolla on omia pianon nuottikirjoja, joita säilytetään kansalaisopiston omassa musiikkiluokassa. Sieltä niitä voidaan lainata ja palauttaa omalle paikalleen. Kopioita voidaan ottaa oppilaalle jonkin verran. Laulunuoteista on omia kansioita, joita voidaan hyödyntää. Opistolla on omasta takaa viisi pianoa. Lisäksi jonkin verran erityisryhmien tarpeisiin on lyömä- ja laattasoittimia. Muita soittimia kansalaisopistolla ei ole. Muutoin käytämme muiden toimijoiden ja opiskelijoiden omia soittimia soitinopetukseen.