Oppilaan ojentaminen ja kurinpito
Yleistä
Kauhavan peruskouluissa on käytössä kasvatuskeskustelujen ja kurinpitomenettelyjen toteuttamista koskeva suunnitelma. Suunnitelma on laadittu osana opetussuunnitelmaa. Suunnitelma on koulujen yhteinen.
Kasvatuskeskustelujen ja kurinpitomenettelyjen suunnitelman toteutuminen kirjataan koulujen toimintakertomukseen. Kirjaamista käytetään suunnitelman toteutumisen seurantaan ja vaikuttavuuden arvioitiin. Koulut kirjaavat koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan lainsäädäntöä täydentävät menettelytavat rike-, vilppi- ja häiriötilanteisiin, asioiden selvittämisvastuut, työnjaon sekä kuulemis- ja kirjaamismenettelyt. Koulut kirjaavat myös henkilökunnan perehdyttämiskäytännöt ja tiedottamismenettelytavat.
Kauhavan kaupungin suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista
Oppilaalla on velvollisuus perusopetuslain (POL) §:n 35 mukaan osallistua opetukseen, hoitaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. Jos oppilas laiminlyö perusopetuslain mukaisten velvollisuuksien asianmukaisen noudattamisen tai esim. rikkoo koulun järjestyssääntöjä, häntä voidaan ojentaa tai häneen voidaan kohdistaa kurinpitotoimia.
Kurinpitotoimenpiteet alkavat aina oppilaan kuulemisella. Oppilaalla on silloin mahdollisuus selittää toimintaansa, oikaista mahdollinen väärinkäsitys tms. Kuuleminen tehdään aina mahdollisimman pian ja yleensä vasta sen jälkeen asiasta ilmoitetaan kaikille asiaan liittyvien lasten huoltajille.
Kaikissa kurinpitotoimissa ja rangaistuksissa on huoltajille ilmoitettava asiasta ja asia on kirjattava. Kuitenkin vain kirjallisessa varoituksessa ja määräaikaisessa erottamisessa on huoltajille varattava mahdollisuus tulla kuulluksi ennen rangaistuksen määräämistä.
Koulu käyttää lakisääteistä julkista valtaa. Huoltajan lupaa kurinpitotoimiin ei tarvita, eikä oppilaan kuulemisessa ole huoltajalla oikeutta vaatia olla läsnä. Huoltajat eivät voi myöskään mitätöidä koulun antamaa rangaistusta.
Jos huoltaja haluaa selvittää rangaistuksen syitä, tulee hänen olla ensisijaisesti yhteydessä rangaistuksen määränneeseen opettajaan ja vasta sen jälkeen tarvittaessa rehtoriin/koulunjohtajaan.