TURKOOSIT

MEIDÄN LUOKASSA TAPAHTUU

Viikko 17-30.4.2019

Tekijä: Tiina Lepola
Viime viikolla tiistai aamu alkoi pääsiäisloman kuulumisilla. Kaikilla olikin paljon kerrottavaa ja ulkona oltiin oltu erityisen ahkerasti, olihan sää tosi lämmin!
Tämän jälkeen kertasimme vielä kellonaikoja. Ruokailun ja ulkoilun jälkeen oli väritystehtävä ja sen jälkeen aikaa omille leikeille.
Keskiviikkona oli alku- ja loppuäänteitä. Katsoimme ensin yhdessä kuvaa ja mietimme siinä olevan sanan alkuäännettä, loppuäännettä sekä tavujen määrää. Tämän jälkeen järjestimme tavut oikeaan järjestykseen ja saimme sanan. Jokainen sai tehdä saman harjoituksen myös aivan itse. Lukevat oppilaat yhdistivät lauseita oikeisiin kuviin.

Lisäksi oli vielä tehtävä, jossa lisättiin kuvan alapuolelle sanaan puuttuva alku- tai loppuäänne. Lukijat kirjoittivat pieniä tarinoita.


Torstaina jatkui mittaamiset ja nyt oli tilavuuden vuoro. Veden kanssa mittasimme kahden erimuotoisen purkin välillä sitä kumpaan mahtuu enemmän nestettä. Totesimme, että purkin muoto ei vaikuta tilavuuteen. Arvuuttelimme moneenko pienempään purkkiin riittää isomman purkin vesimäärä.
Mietimme myös millä muilla voi mitata tilavuutta kuin nesteellä. Ja mieleen tuli ainakin hiekka, legot, palikat, helmet... Muutamat lapsista laittoivat purkkiinsa jotakin luokasta ja muut arvuuttelivat montako niitä mahtui purkkiin.
Kummassa purkissa on enemmän helmiä? Niitä olikin yhtä monta!

Montakohan sukkaa mahtuu rasiaan?

Perjantaina valmistauduimme jo vapun viettoon ja koristelimme jokainen oman vappunaamarin.
Vappuviikolla keskitymme kevään juhlapäivän valmisteluihin ja tiistaina juhlistamme vappua leikkien, ulkoillen, loruillen, pelaten.
Jätämme pedanetin päivityksen tämän kevään osalta tähän. Toukokuun keskitymme opittujen asioiden kertaamiseen, ulkoiluun ja yhdessäoloon.
Hauskaa Vappua!! Ja mukavaa kesän odotusta kaikille!

Viikko 16

Tekijä: Tiina Lepola
Askartelimme maanantaina aamulla kalenteriasioiden jälkeen tipu-aiheisen huhtikuun välilehden kansioon. Ruokailun ja ulkoilun jälkeen kertasimme opetuskellosta tasatunteja, uutena asiana opettelimme puolet tunnit.
Tiistaina jatkoimme mittaamisilla ja vuorossa oli massa eli painon mittaus. Keskustelimme aluksi millä ja mitä kotona tai muualla on nähty mitattavan.
Tämän jälkeen vertailimme käsituntumalla kahta esinettä kumpi on painavampi. Tasapainovaaka kertoi meille sitten lopuksi vastauksen.
Tämän jälkeen laitoin vaakaan pikkuauton ja jokainen haki luokasta jotakin minkä luulisi olevan painavampi. Ja taas tarkistimme tilanteen.
Kynätehtävässä vertailimme vielä kuvasta kumpi on painavampi kahdesta vaihtoehdosta. Toisessa tehtävässä piti miettiä, onko kuvassa oleva asia itseä kevyempi vai painavampi.

Keskiviikkona pidimme vuoden viimeisen eskareiden yhteisen lauluhetken täällä meillä turkooseilla. Lauloimme pääsiäislauluja ja väliin mahtui pääsiäisaiheisia loruja.

Kävimme välillä syömässä ja ulkoilemassa ja jatkoimme päivää kirjainten kertauksella "kirjainläpsyn" merkeissä. Kirjainläpsyssä lapset ovat 3-4 hengen ryhmissä, jokaisella ryhmällä on kirjaimet pöydällä. Sanon jonkin kirjaimen ja nopein läppäsee kädellä kirjainta ja ottaa sen omaan kippoonsa. Lopuksi laskemme kuinka monta kirjainta kukin on kippoonsa saanut.

Pelihetken jälkeen jäi loppupäivästä aikaa omille leikeille ja muille touhuille.
Huomenna torstaina onkin sitten lelupäivä ja retki seurakuntakeskukseen. Lapset saavat leikkiä kaiken muun ajan mikä jää retkeltä vapaaksi.
Me toivotamme täältä teille kaikille: Hyvää Pääsiäistä!!

Viikko 15

Tekijä: Tiina Lepola
Maanantaina harjoittelimme viimeiset kirjaimet ja äänteet, jäljellä oli vielä Z ja Å. Aina vain vaikeampaa oli löytää näillä äänteillä alkavia sanoja, mutta sanoja joissa äänne kuuluu jossakin kohtaa löytyi kyllä. Vielä harjoitukset paperille kirjoitussuunnista ja kirjaimet on käyty kertaalleen huolella läpi. Niitä sitten vielä kevään mittaan kertaillaan!
Ruokailun jälkeen askartelimme tiput eteisen seinälle toivottelemaan hyvää pääsiäisen aikaa.

Päivän päätteeksi ulkoilimme ja kylläpä oli kylmä ilma! Toivottavasti pian taas lämpenee...
Tiistaina jatkoimme laskutarinoilla ja tällä viikolla otettiin pois. Eli pohjustimme vähennyslaskua. Apunamme oli jälleen tutut hiiret, ankka, kissa ja sammakko sekä kärpäset, pullat, pallot ja juustot.

" Leivoin pullia ja annoin ankalle 5 pullaa. Ankka söi 3 pullaa, monta jäi?"

Laskuhelminauhoilla harjoittelimme vielä hetken tarinoiden parissa ja lopuksi lapset piirsivät omat laskutarinat paperille.

Keskiviikkona harjoittelimme pääsiäislauluja ensi viikon lauluhetkeä varten. Harjoittelimme myös virpomisretkiä varten laulun: Aika monta noitaa.
Ruokailun jälkeen valmistuivat vielä tupsutiput odottamaan ruohon itämistä.

Torstaina aloitimme mittaamiset pituuden mittaamisella. Mietimme aluksi millä omilla kehonosilla voi mitata etäisyyksiä. Jalalla voi mitata: kuinka monta askelta on viivalta toiselle. Mutta miksi kaverille tuli isompi luku? Hetken mietittyään lapset kyllä keksivätkin, että se johtuu eripituisista jaloista. Totesimme että mitata voi myös esim. sormilla.

Piirsimme syksyllä käden ja jalan kuvat ja nyt teimme saman ja mittasimme onko jalka ja käsi nyt suurempi kuin silloin. Ja oltiinhan sitä kasvettu!! ja totesimmepa siinä sivussa, että saksilla leikkaaminenkin oli selvästi tarkempaa kuin elokuussa.
Kävimme välillä syömässä ja jatkoimme mittaamista muillakin välineillä esim. langalla, kirjalla multilink-kuutioilla. Teimme vielä tehtävän, jossa piti vertailla pituuksia langan avulla sekä multilink- kuutioilla. Totesimme vielä lopuksi, että näillä keinoilla ei saada luotettavia, tarkkoja mittoja. Tarkkoja mittoja varten tarvitsemme mittanauhaa, rullamittaa tai viivotinta.

Lopuksi vielä ulkoilua ennen eskaripäivän loppua.
Perjantaina valmistuivat "tekorairuohot", josta riittää iloa useammaksikin vuodeksi. Ruokailun ja ulkoilun jälkeen homma jatkui ja päivän päätteeksi jäi jälleen mukavasti aikaa omille leikeille ja muille puuhille.

Viikko 14

Tekijä: Tiina Lepola
Maanantaiaamu alkoi reippaasti uinneilla ja torstaina oli viimeinen uintivuoromme. Paljon uutta lapset oppivatkin uimaopettajan johdolla: liukumista, kellumista,potkuja, sukeltamista. Viimeisellä kerralla muutamat pääsivät käymään isossa altaassakin, kunhan ensin näyttivät pikkualtaassa uimataitonsa.

Tiistaina harjoittelimme kirjaimet ja äänteet W ja X. Miten saat itsestäsi X kirjaimen?


Kynätehtävässä harjoittelimme jälleen kirjainmerkin piirtämistä ja oikean kirjoitussuunnan.
 Lopuksi lapset värittivät aakkostaulut kotiin vietäväksi. Moni kertoikin laittavansa sen seinälle, josta on sitten helppo tarvittaessa tarkistaa kirjaimet.

Keskiviikkona aloimme pohjustaa yhteenlaskua. Tämä tapahtui laskutarinoiden avulla: ensin on, tulee lisää, lopuksi on. Aluksi tein tarinoita pehmoeläimillä ja sen jälkeen lapset tekivät tarinoita.
Sammakkolammessa on ensin 3 kärpästä, tulee 4 lisää, monta sitten on?
Lapsen tarina: sorsalla on 2 pullaa, annan sille 3 lisää, monta sitten on?
Jatkoimme harjoitusta laskuhelminauhoilla. Lopuksi vielä kynätehtävissä tehtiin tarinoita paperille.
Keskiviikkona aloitimme myös kellotauluun tutustumisen ja harjoittelimme tasatunteja.
Perjantaina musiikissa aloitimme harjoittelemaan pääsiäislauluja yhteiseen lauluhetkeen. Lauloimme laulut: jäniksellä pitkät korvat, pupuperhe, tsirp tsirp,
piio-piio, pieni kissanpoikanen ( rytmissä taputtaminen, kapulat soittavat toista rytmiä), lopuksi vielä pääsiäismuna laulu.

Päivän päätteeksi laitoimme loput ompelutyöt valmiiksi ja aloittelimme pääsiäisaiheisen tehtäväpaketin tekoa. Siinä on väritystehtävää, pisteestä pisteeseen tehtävä, sokkeloa ja numeroiden mukaan alueen värittämistä.

Kanat valmiina kotiinlähtöön ensi viikolla ( Marjo kiinnittää vielä helmisilmät).
Mukavaa, lämmintä viikonloppua! T. Tiina ja Marjo

Viikko 12

Tekijä: Tiina Lepola
Maanantai aamu alkoi musiikin merkeissä. Lauloimme tutut planeetta- ja aakkoslaulut, sekä jäniksellä pitkät korvat ja piio-piio-piio. Uutena lauluna opettelimme pieni kissanpoikanen ja tähän otimme soittimia mukaan: Rytmikapulat soittivat rytmiä nuottien mukaan(ti-ti, ti-ti, ti-ti,taa...)ja triangeli kilahti kaksi kertaa tahdin aikana(taa, taa). Lapset pitivät erityisesti tästä laulusta ja soittimet rytmissä kuulostivat tosi hyvältä! Väliin kurkistimme lorupussiin, jossa oli tällä kertaa kissa-aiheisia loruja. Välillä kävimme syömässä ja tämän jälkeen teimme helpon taittelutehtävän. Taittelun tuloksena valmistui kauniita tulppaaneja.

Leikkiajan jälkeen ulkoilimme vielä päivän päätteeksi melko märässä kelissä.
Tiistaina harjoittelimme kirjaimia F ja C. Katsoimme kirjoitussuunnan ja kuuntelimme miltä äänne kuulostaa. Mietimme näillä äänteillä alkavia sanoja ja kyllähän niitäkin jonkun verran löytyi. Kynätehtävissä harjoittelimme molempien kirjainmerkkien piirtämistä.
Keskiviikkona jatkoimme aamusta heti ompelutöillä. Pujotteluosuus rupeaa olemaan valmiina ja aloittelemme pikkuhiljaa ompelemaan työtä kanan muotoon. ruokailun jälkeen otimme pitkästä aikaa loogiset palat käyttöön. Lapset rakentelivat aluksi paloilla omia kuvioita. Tämän jälkeen aloitimme harjoituksen jakamalla palat kahteen kasaan: reiälliset ja reiättömät. Opettajalla oli kortissa jokin kuvio paloista ja sanallisten ohjeiden mukaan lapset tekivät samanlaisen. Seuraavalla kerralla lapset kertovat ohjeet.

Lopuksi palat jaettiin neljään kasaan värien mukaan. Ja sitten lastaaminen rasiaan: laava=punaiset sen päälle ruoho=vihreät, taivas=siniset, Aurinko=keltaiset. Samankokoiset ja -muotoiset päällekkäin, huomioitavana vielä reiälliset ja reiättömät.
Torstaina aloitimme aamun eskareiden yhteisellä lauluhetkellä. Lauloimme vielä viimeisen kerran tuttuja talvilauluja ja lopuksi muutaman toivelaulun. Seuraavassa yhteisessä hetkessä laulelemmekin jo pääsiäislauluja ja se onkin meidän Turkoosien suunnittelema. Ruokailun jälkeen puhuimme terveellisestä ruuasta ja lapset leikkasivat lehdestä paperin toiselle puolelle kuvia terveellisestä ruuasta ja toiselle puolelle ei niin terveelliset. Päivän päätteeksi vielä kävimme "kastautumassa" pihalla:)
Perjantai oli matikka päivä ja kertailimme käsitteitä yhtä monta, enemmän, vähemmän. Pelasimme aluksi malliksi isolla nopalla peliä, jossa piti peittää nopan silmälukua vastaava numero, eli yhtä monta. Seuraavassa pelissä heitettiin noppaa ja peitettiin numero joka on yksi enemmän kuin nopan silmäluku. Pelasimme vielä pelin kaksi enemmän ja yksi vähemmän samalla tekniikalla.
Tämän jälkeen lapset saivat pareittain pelilaudat ja pelasimme tänään pelit yhtä monta ja yksi enemmän.

Ruokailun jälkeen pelasimme vielä hetken ja jatkoimme ompelutyötä niin, että kaikki pääsevät ensi viikolla täyttämään kanat vanulla. Pieni hetki jäi vielä aikaa omavalintaiselle puuhastelulle ja sitten lähdimmekin ulos.
Toivottelemme oikein rentouttavaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua kaikille!!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä