1.1 Opetussuunnitelman laatiminen

1.1 Opetussuunnitelman laatiminen

Lukiokoulutuksen opetussuunnitelmajärjestelmän osia ovat

  • lukiolaki (629/1998) ja -asetus (810/1998)
  • valtioneuvoston asetus lukiolaissa tarkoitetun koulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (942/2014)
  • Opetushallituksen määräys lukion opetussuunnitelman perusteista
  • koulutuksen järjestäjän hyväksymä opetussuunnitelma
  • lukioasetuksen (810/1998) 3 §:n mukainen vuosittainen suunnitelma.

Lukion opetussuunnitelma on laadittu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan. Opetussuunnitelmassa päätetään lukion opetus- ja kasvatustyöstä. Koulutuksen järjestäjä laatii opetussuunnitelman pohjalta lukuvuosittaisen suunnitelman opetuksen käytännön järjestämisestä. Opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa lukion opetussuunnitelman sekä lukuvuosittaisen suunnitelman pohjalta.

Kannuksen lukion opetussuunnitelman laadinnasta on lukuvuoden 2015-2016 aikana vastannut tiimi, johon on kuulunut opettajia eri aineryhmistä ja kaksi opiskelijajäsentä. Rehtori on ollut tiiviisti mukana tiimin työskentelyssä. Tiimin vastuulle on painottunut opetussuunnitelman osiot 3 Opetuksen toteuttaminen ja 6 Opiskelijan oppimisen arviointi. Tiimityöskentelyssä huomattiin tarpeelliseksi perustaa lisäksi osiot 7 Toiminnan kehittäminen ja arviointi ja 8 Yhteistyö eri toimijoiden kanssa.

Opetussuunnitelmaa laadittaessa on otettu huomioon muiden oppilaitosten opetustarjonta sekä lukion toimintaympäristö, paikalliset osaamisvahvuudet ja erityisresurssit. Lukiopaikkakunnan tai -alueen luonto ja ympäristö, historia, kieliolosuhteet sekä elinkeino- ja kulttuurielämä tuovat opetussuunnitelmaan paikallisuutta. Osio 4 Opiskelijan ohjaus ja tukeminen on tehty yhteistyössä Toholammin lukion kanssa. Osion ovat laatineet rehtorit ja opinto-ohjaajat. Myös osion 5 oppiainekohtaisia osuuksia on laadittu yhteistyössä Toholammin lukion kanssa.

Opiskelijan mahdollisuus suorittaa lukion oppimäärään sisältyvät opinnot kolmessa vuodessa on turvattava järjestämällä opintojen eteneminen joustavasti ja tarjoamalla tarvittava oppimisen ja opiskelun tuki. Opetussuunnitelma on laadittu siten, että se antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilöllisiin valintoihin myös muiden koulutuksen järjestäjien antamaa opetusta hyväksi käyttäen.

Lukion opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä lukion henkilöstön, opiskelijoiden, opiskelijoiden vanhempien ja huoltajien sekä säännösten edellyttämiltä osin lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa. Yhteistyötä opetussuunnitelman laatimisessa on tehty myös muiden koulutuksen järjestäjien ja eri sidosryhmien kanssa. Kaikilla opiskelijoiden vanhemmilla ja huoltajilla on ollut mahdollisuus tutustua opetussuunnitelmaan. Opiskelijoille, huoltajille ja yhteistyötahoille osoitettiin sähköiset kyselyt, joissa kysyttiin mm. mitä asioita opetussuunnitelmassa olisi hyvä säilyttää ja millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Lukuvuoden 2015-2016 aikana opetussuunnitelmatyön vaiheita on käsitelty kaikissa opettajainkokouksissa. Opetussuunnitelmaluonnos esiteltiin sivistyslautakunnalle huhtikuussa. Opiskelijoilla ja huoltajilla on ollut mahdollisuus kommentoida opetussuunnitelman viimeisintä luonnosta toukokuussa 2016. Ennen opetussuunnitelman hyväksymistä kuullaan opiskelijakuntaa ja lukion henkilöstöä sekä varataan lukion kaikille opiskelijoille mahdollisuus ilmaista mielipiteensä siitä.

Opetussuunnitelmaa laadittaessa pyritään ratkaisuihin, jotka kehittävät lukion toimintakulttuuria, tukevat opiskelijoiden hyvinvointia, jaksamista ja osallisuutta, rohkaisevat resurssien joustavaan ja tehokkaaseen käyttöön sekä monipuolistavat vuorovaikusta lukion sisällä ja suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan. Opetussuunnitelmatyössä keskeinen kehittämisalue on toimintakulttuurin edistäminen. Koulun toimintakulttuuria ohjaa oppimiskäsitys. Oppimiskäsitystä on käsitelty toiminnallisesti opettajainkokouksessa ja opiskelijoiden osalta ryhmänohjaajien vetäminä. Käsittelyillä haettiin minimiyhteiskäsitystä, jonka pohjalta toimintakulttuuria uudistetaan opetussuunnitelman toteutuksessa. Esille nousseet kohdat on korostettu osioon 3.1. Oppimiskäsitys.