6.5 Käyttäytymisen arviointi

6.5 Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle asetettuihin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Käyttäytymiselle asetetut tavoitteet perustuvat koulun toimintatapoihin ja järjestyssääntöihin. Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena, eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon.

Oppilaan käyttäytymiseen liittyvät erityistarpeet tulee tarvittaessa kirjata oppimissuunnitelmaan tai henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan (HOJKS), jotta ne voidaan ottaa huomioon käyttäytymisen arvioinnin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kunnan OPS-sisältö (hyväksytty sivistyslautakunnassa 8.10.2020)

Luokanopettaja/-valvoja käyvät läpi käyttäytymisen tavoitteet oman luokkansa kanssa lukuvuoden alussa.

Vuosiluokilla 1-3 tavoitteena on, että oppilas 

  • noudattaa yhteisesti sovittuja sääntöjä
  • antaa toisille työrauhan
  • käyttäytyy koulun arjessa tilanteen edellyttämällä tavalla
  • huolehtii omista sekä yhteisistä tavaroista ja tiloista

Vuosiluokilla 1-3 käyttäytyminen arvioidaan sanallisella arviolla todistuksen liitteenä. Tavoitteita arvioidaan neliportaisella sanallisella arviolla: osaa jonkin verran/osaa kohtalaisesti/osaa hyvin/ osaa erinomaisesti.

Vuosiluokilla 4-9 tavoitteena on, että oppilas

  • toimii vastuuntuntoisesti
  • käyttäytyy koulun arjessa tilanteen edellyttämällä tavalla
  • toimii rehellisesti ja luotettavasti
  • ottaa huomioon toiset ihmiset
  • kunnioittaa ihmisen perusoikeuksia
  • antaa toisille työrauhan
  • saapuu ajoissa oppitunneille ja koulun kaikkiin tilaisuuksiin
  • ottaa huomioon sekä oman että muiden kouluyhteisön jäsenten turvallisuuden
  • pitää huolta omista, luokan ja koulun yhteisistä tavaroista ja tiloista
  • ottaa huomioon ympäristökysymykset koulun arjessa.
Arvosanojen kuvaus

10 (erinomainen) - Oppilas on saavuttanut erinomaisesti käyttäytymisen tavoitteet. Hän edistää aktiivisesti omalla toiminnallaan hyvää käyttäytymistä.

9 (kiitettävä) - Oppilas on saavuttanut kiitettävästi käyttäytymisen tavoitteet. Oppilaan käytös on lähes aina tavoitteiden mukaista.

8 (hyvä) - Oppilas on saavuttanut hyvin käyttäytymisen tavoitteet. Hän suhtautuu koulunkäyntiin, kouluyhteisöön ja yhteiseen omaisuuteen yleensä myönteisesti. Hänen käytökseensä on jouduttu mahdollisesti puuttumaan satunnaisesti.

7 (tyydyttävä)- Oppilas on saavuttanut tyydyttävästi käyttäytymisen tavoitteet. Hän suhtautuu koulunkäyntiin, kouluyhteisöön ja yhteiseen omaisuuteen vaihtelevasti. Hän häiritsee usein opiskelua eikä noudata aina koulun järjestyssääntöjä. Hänen käytökseensä on jouduttu puuttumaan puhuttelemalla ja/tai muilla toimenpiteillä.

6 (kohtalainen) - Oppilas on saavuttanut kohtalaisesti käyttäytymisen tavoitteet. Hän suhtautuu koulunkäyntiin, kouluyhteisöön tai yhteiseen omaisuuteen kielteisesti. Hän häiritsee opiskelua ja rikkoo järjestyssääntöjä. Hänen käytöksensä on epäasiallista ja loukkaavaa. Hänen käytökseensä on puututtu usein kurinpidollisin toimin.

5 (välttävä) - Oppilas on saavuttanut välttävästi käyttäytymisen tavoitteet. Hän rikkoo koulun järjestyssääntöjä jatkuvasti ja tietoisesti. Hänen käytöksensä on erittäin epäasiallista ja loukkaavaa. Hänen käytökseensä on puututtu erittäin usein kurinpidollisin toimin. Oppilas tarvitsee valvontaa selviytyäkseen koulutyöstä.

4 (heikko) - Oppilas ei ole koulun kurinpitokeinoin ojennettavissa ja on vaaraksi kouluyhteisölle.

Käyttäytymisen arviointiin osallistuvat kaikki oppilasta opettavat opettajat antamalla oman arvionsa oppilaan käyttäytymisestä. Vuosiluokilla 4 ja 5 luokanvalvoja tekee päätöksen oppilaan käytösarvosanasta huomioiden muiden oppilasta opettavien arviot käytöksestä.

Vuosiluokilla 6-8 kaikki oppilaan opettajat antavat oppilaan käytöksestä arvosanan Wilmassa. Näiden arvosanojen pohjalta luokanvalvoja tekee ehdotuksen oppilaan käytösarvosanasta. Lopullinen päätös arvosanasta tehdään yhdessä opettajainkokouksessa.

Vuosiluokilla 4-8 käyttäytyminen arvioidaan arvosanoilla 4-10. Oppilas, joka saa käytösarvosanaksi 4, 5 tai 6, saa todistukseensa käyttäytymistä kuvailevan sanallisen liitteen, jonka kirjoittaa oppilaan luokanopettaja/-valvoja.