5.18 Liikunta
Paikalliset kirjaukset
5.18 Liikunta
Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.
Liikunnan ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen, kyseisen vuodenajan ja paikallisten liikuntatoimijoiden tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.
Opetuksen tavoitteet
Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään itsenäisesti huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.
Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.
Kurssien suoritusjärjestys
Pakolliset kurssit suoritetaan pääsääntöisesti ensimmäisen ja toisen lukiovuoden aikana. Syventäviä ja koulukohtaisia kursseja voi vapaasti valita haluaamaansa ajankohtaan lukuunottamatta LI4-kurssia (Vanhojen tanssit).
Arviointi
Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, ja oppiaineen opiskelun etenemisestä. Liikunnan arviointi koostuu sekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa käytetään arvioinnin perusteena vain siltä osin, kun se on kurssin tavoitteiden mukaista. Opetuksessa ja arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet. Koulukohtaiset kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.
Pakolliset kurssit
Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua joihinkin uusiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.
1. Energiaa liikunnasta (LI1)
Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.
Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.
2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)
Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.
Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi ja kehittäminen, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.
Valtakunnalliset syventävät kurssit
Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.
3. Terveyttä liikkuen (LI3)
Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Fyysistä toimintakykyä harjoitetaan moninaisten harjoitteiden, lajien ja pelien avulla. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen.
4. Yhdessä liikkuen (LI4)
Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä on valmistautuminen Vanhojen tanssien juhlapäivään. Vanhojen päivien esitystanssien lisäksi kurssilla harjoitellaan yleisimpiä lavatanssilajeja. Tärkeänä osana kurssia ovat kohteliaat käytöstavat.
5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)
Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia. Opiskelijat tarkentavat kurssin lajit yhdessä opettajan kanssa.
Koulukohtaiset kurssit
Uusien lajien kurssi 1 (LIK1)
Kurssilla opiskelija pääsee tutustumaan lajeihin, joita monen ei tule itsenäisesti kokeiltua. Lajivalikoimassa korostuvat vuodenajan mukaiset ulkolajit kuten esimerkiksi melonta, laskettelu tai golf. Kurssilla tehdään yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen ja yritysten kanssa. Mahdollisuuksien mukaan voidaan tehdä retkiä lähiseudun liikuntapaikkoihin.
Pelikurssi (LIK2)
Kurssilla pelataan erilaisia pelejä sisällä ja ulkona vuodenajan mukaan. Pelimuodot valitaan yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.
Uusien lajien kurssi 2 (LIK3)
Uusiin lajeihin tutustuminen jatkuu korostaen sisälajeja kuten esimerkiksi potkunyrkkeily, ammunta ja jooga.
Aamuliikunnan ½ kurssi (LIK4)
Kurssi antaa mahdollisuuden aloittaa päivä liikunnlla. Reipas liikunta ja pikainen suihku ennen koulupäivää antavat kivan startin päivälle. Lukion tunnit alkavat pääsääntöisesti klo 8.55, jolloin aamuun jää aikaa liikkua. Kurssi toteutaan hajautettuna kerran viikossa tuntina syys- tai kevätlukukauden aikana. Kurssilla liikutaan monipuolisesti opiskelijoiden toiveiden mukaan.
Liikuntadiplomikurssi (LIK5)
Liikunnalliset opiskelijat voivat suorittaa valtakunnallisen Lukion liikuntadiplomin. Suoritukseen kuuluu fyysisen toimintakyvyn testit (Move!), oman erityisosaamisen tai harrastuneisuuden näyttö, kirjallinen tutkielma sekä portfolio. Diplomin suorittamisesta saa lisäpisteitä esimerkiksi liikunnanopettajakoulutukseen haettaessa. Diplomin voi suorittaa kakkos- tai kolmosvuoden aikana opettajan kanssa yhdessä sovittavana tarjottimen ulkopuolisena aikana tai LI5-kurssin yhteydessä. Oheisen linkin takaa lisätietoa liikunnan diplomista: Lukiodiplomit (edu.fi/lukiodiplomit/liikunnan_lukiodiplomi)