TVT-laitteiden ajanmukaistaminen -hanke

Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt - TVT-kokeiluja Kangasniemen kouluissa

Ulos luontoon!

Viidesluokkalaiset ovat ottaneet käyttöön GAFE-tilinsä. Ne pääsivät heti tehokäyttöön: oppilaat loivat Drive-tallennustilaan itselleen Kasvio-kansion ja sinne Slides-esityksen, johon tehdään oma dia jokaiselle oppilaan kuvaamalle kasville. Helteinen toukokuun viimeinen maanantai oli oivallinen päivä lähteä kävelylle ja etsimään kevään kasveja. Niitä löytyikin mukavasti: voikukka, koiranputki, pihlaja, nurmitädyke, niittyleinikki, peltokanankaali, rätvänä, puna-ailakki, suo-orvokki, metsätähti, nokkonen, peltokorte... Luokkaan palattuamme oppilaat siirsivät kuvat iPadeiltä omaan kasvioon.

Kangasniemellä oppilaat tekevät kasviota 7. luokan jälkeisenä kesänä. Näillä oppilailla on hieno alku - kasvio säilyy tallessa omassa Drivessa, sen voi jakaa myöhemmin tulevalle yläkoulun biologian opettajalle ja jatkaa sen työstämistä. Ehkä jollekin oppilaalle jäi tästä kipinä jo tulevan kesän varalle. Löysimme muutaman nupullaan olevan kukan (mm. huopaohdake, apila), joista saisi paremman otoksen myöhemmin kesällä...

rentukka.JPG

KiVa-koulu -kyselyt ja Pikku Pähkinöitä

Koulussamme on käytössä koulujen kiusaamisen vastainen ohjelma KiVa-koulu. Keväisin tehdään tilannekartoitus, jossa oppilailta ja henkilökunnalta kysytään, onko kiusaamista ollut. Tarkoituksena on selvittää, toimiiko ohjelma kiusaamista vähentävänä tekijänä kouluissa.

Koulussamme kyselyt tehdään tänä vuonna iPadeilla, jolloin koko luokka pääsee tekemään kyselyn yhtä aikaa. 3B-luokkalaiset pelasivat kyselyn tekemisen jälkeen hauskaa Pikku Pähkinät -peliä, jossa on paljon erilaisia nokkeluutta vaativia tehtäviä.

image.jpeg

Aiheena mainonta

Äidinkielessä aiheena oli mainonta. Viidesluokkalaiset tarttuivat teemaan tekemällä kolmen hengen ryhmissä tv-mainoksia. Opettaja antoi ideoita aiheista ja ryhmät saivat valita mieleisensä. Ensin tehtiin paperille käsikirjoitus, jonka jälkeen ryhmä pääsi työstämään tarvittavaa rekvisiittaa. Luokassa on tarkoitusta varten pieni roolivaate-/asustekassi. Kuvaus tehtiin iPadeilla ja lopulliseen muotoon mainokset editoitiin iMoviella.

On ilo seurata, mitä oppilaat saavat aikaan, kun heille antaa vapaat kädet. Eräs ryhmä mm. keksi, miten mainostekstit voi tehdä PicCollage-sovelluksella ja liittää iMovie-mainokseen.
koiruus.JPG

GAFE-työskentelyn aloittelua

Kuntamme on ottanut käyttöön Google Apps for Education -palvelun. Kaikki kunnan oppilaat ja opettajat saavat käyttöönsä gafe-tunnukset (@edukgn.fi). Google-palveluun liittymisen myötä oppilas saa opiskelukäyttöönsä sähköpostin, tallennustilaa, sähköisen kalenterin, dokumenttienluontityökalut ja paljon muita sähköisiä palveluja, joita oppilas voi käyttää myös omalla koneellaan kotona tai koulussa.
Tunnus on voimassa koko sen ajan, jonka oppilas opiskelee Kangasniemen perusopetuksessa.

Beckerin koululla Gafe-tilit otti ensimmäisenä käyttöön 6B-luokka. Kirjautumisen jälkeen oppilaat tekivät kokeilumielessä pienen koosteen historian tähtitieteilijöistä Slides-sovelluksella. iPadeilla Gafe-tililtä uloskirjautuminen on monen mutkan takana ja hieman harhaanjohtavasti laite kysyy: "Poistetaanko tili" - tämä kuitenkin tarkoittaa, että tili unohdetaan kyseiseltä laitteelta. Yhteiskäytössä olevilla laitteilla onkin tärkeää, että oppilaat muistavat kirjautua ulos, kun lopettavat työskentelyn omalla tilillään.

Etäyhteys Virroille

Koulumme opettajalla Pasi Vahvaselällä on kokemusta toisella paikkakunnalla toimivan luokan kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Tänään pääsin katsomaan, miten 2B-luokka otti matematiikan tunnilla etäyhteyden Virroilla toimivaan 2.-luokkaan Skypellä. Oppilaat siellä olivat tehneet kertotaulutehtäviä, jotka he lukivat ääneen. Meidän oppilaamme ratkaisivat tehtävät omiin vihkoihinsa. Hienoa yhteistyötä!

image.jpeg