Varhaiskasvatus ja esiopetus

Varhaiskasvatus ja esiopetus

Ohjelmointiosaaminen on hyödyllinen taito meille jokaiselle. Ohjelmointia ei tule nähdä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa pelkkänä koodaamisena, vaan siihen liittyvät monipuoliset ajattelutaidot sekä ymmärrys digitaalisesta maailmasta ja siellä toimimisesta.

Ohjelmoinnillisten ajattelutaitojen harjoittelu voidaan tuoda luontevaksi osaksi muuta oppimista varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Helpoimmillaan se voi olla järjestykseen asettamista, ohjeiden mukaan toimimista, lajittelemista, ryhmittelemistä tai mallista rakentamista.

Alla on esimerkkejä toiminnasta ja leikeistä, jotka kehittävät ohjelmoinnillisia ajattelutaitoja:

Järjestykseen asettaminen

Pohditaan yhdessä arjen tilanteita (esim. ruokailu, pukeutuminen, käsien pesu) ja mietitään, missä järjestyksessä asiat tehdään.
Tehdään toiminnoista kuvituskuvat ja järjestetään ne oikeaan järjestykseen.

Myös eri asioita kuten leluja voidaan asettaa järjestykseen niiden ominaisuuksien perusteella, esimerkiksi pienimmästä suurempaan.

Ohjeiden mukaan toimiminen

Keksitään erilaisia käskyjä ja niitä vastaavia toimintoja. Esimerkiksi jos käskynä on liikkua kuin karhu, käskyn saaja liikkuu karhukävelyä. Muita vastaavia leikkejä ovat muun muassa:
Kapteeni käskee, robottileikki, värikuningas jne.

Lapset voivat myös leikkiä robottia ja antaa toisilleen käskyjä joko sanallisesti tai koskettamalla. Käskyn saanut lapsi liikkuu vaikkapa lattiaan teipatussa ruudukossa käskyn mukaisesti. Vaihtoehtoisesti lapset voivat antaa myös aikuisellekin käskyn!

Lajitteleminen

Suunnitellaan leluille selkeästi merkityt omat paikat, joihin lapset lajittelevat lelut leikkien jälkeen.

Ryhmitteleminen

Ryhmitellään leluja niiden ominaisuuksien (väri, muoto, pituus, koko) mukaan.
Muotoja voidaan myös tutkia muualtakin ympäristöstä esimerkiksi valokuvaamalla ympyröitä, neliöitä tai kolmioita.

Mallista rakentaminen

Rakennetaan leluista tai rakennuspalikoista muodostelma, josta toinen lapsi rakentaa samanlaisen.

Ohjelmointia voidaan harjoitella myös erilaisten ohjelmointirobottien avulla. Esimerkkejä ohjelmointiroboteista ovat muun muassa Blue-Botit ja Bee-Botit.

Ohjelmoinnillisten ajattelutaitojen harjoittelu voidaan yhdistää käytännössä mihin tahansa muuhun harjoiteltavaan asiaan kuten kirjaimiin, numeroihin, tunnetaitoihin tai vaikka eläimiin.


Lähde: 
Uudet lukutaidot