Kasvio 2021

Kasvio 2021

HEI 8-luokkalainen (tuleva ysi)

Kahdeksannella luokalla olemme käsitelleet biologiassa metsiä ja soita. Opetussuunnitelmassa tärkeänä osana on lajintuntemus ja sitä harjoitellaan keräämällä kasveja. Metsän kasvit ovat kukassa kesällä, joten muista aloittaa kasvion teko hyvissä ajoin!

Kasvien keruu kuuluu jokaisen oppilaan tehtäviin. Tehtävän voi suorittaa joko keräämällä perinteisen kasvion (20 lajia) tai kuvaamalla digikasvion (25 lajia). Tarkemmat ohjeet kasvion tekoon ja kerättävien lajien lista ovat tässä monisteessa. Kasvien tunnistukseen apua löytyy esim. kasvikirjoista ja nettikasvioista (hakusana ”nettikasvio”)

Kasvion teko on osa biologian numeroa. Arviointiin vaikuttavat mm. kasvien tunnistus oikein, siisteys, huolellisuus ja lajimäärä. Kasvio palautetaan opettajalle elokuun loppuun mennessä.

Aurinkoisia kasviretkiä!!!

 

LAJILISTA

Kerää 20 lajia tai kuvaa 25 lajia oheiselta kasvilistalta.

Vesistön lajeja: lumme, ulpukka, järvikorte, järvisätkin, ahvenruoho, uistinvita, osmankäämi

Soiden lajeja: suomuurain, vaivero, tupasvilla, suokukka, kihokki, maariankämmekkä, vaivaiskoivu

Puita ja pensaita: mänty, kuusi (vain digikasvioon, kuivattaessa neulaset varisevat), hies/rauduskoivu, tammi, vaahtera, tervaleppä, harmaaleppä, pihlaja, haapa, tuomi, kataja, taikinamarja, lehtokuusama, korpipaatsama, vadelma

Metsän lajeja: metsäorvokki, metsätähti, metsäkurjenpolvi, maitohorsma, käenkaali, sudenmarja, kielo, oravanmarja, mustikka, puolukka, kanerva, sianpuolukka, juolukka, vanamo, kultapiisku, kissankäpälä, ahomansikka, metsäapila, lillukka, kalliokielo

Listalla mainittujen kasvien lisäksi voit ottaa myös muita vesistön, soiden ja metsien lajeja kasvioosi (perinteiseen kasvioon 4 ja digikasvioon 6). Rauhoitettuja kasveja ei saa kerätä. Älä kerää myöskään luonnonsuojelualueella (kuvaaminen tietenkin sallittua).

PERINTEINEN KASVIO

Välineet: Sanomalehtiä, kaksi jäykkää levyä, painoksi kirjoja kiviä tms. ja teippiä. Kansion ja kasvien taustakartongit saat koululta elokuussa.

Ohjeet:

  1. Kerää lajilistalta vähintään 20 kasvilajia.
  2. Kerää kasvit hyväkuntoisina ja kukkivina, kirjaa samalla ylös päivämäärä ja löytötiedot (unohtuu muuten).
  3. Kerää kasvit ilman juuria, mutta muuten kokonaisina. Isoista kasveista voit ottaa osan kasvista (esim lumpeesta kukka ja yksi lehti)
  4. Asettele kasvit siististi (lehdet ja kukat oiottuna) sanomalehtipaperin väliin.
  5. Kasaa sanomalehtipaperit levyjen väliin kuivumaan ja laita painoja päälle.
  6. Seuraa kuivumista ja vaihda riittävän usein kuivat sanomalehdet kasveille (homehtuvat muuten).
  7. Kiinnitä täysin kuivuneet kasvit pienillä teipin palasilla taustakartongille. Kiinnitä kartongille lappu, jossa kasvin nimi (tieteellinen nimi myös suotavaa), kasvupaikka (esim. kuusimetsä, räme...) kuvauspäivä. keruupaikkakunta ja kerääjä
  8. Toimita kasvio opettajalle elokuun loppuun mennessä.

DIGIKASVIO

Välineet: digikamera (kännykkä), tietokone ja henkilökohtainen tunniste (lappu, jossa oma nimi). Tämän tunnisteen tulee olla kasvikuvassa mukana

Ohjeet:

  1. Kuvaa vähintään 25 kasvia lajilistalta. Laita oma tunnisteesi jokaisen kasvin viereen kuvatessasi niitä.
  2. Valitse kuvattavaksi kasviksi hyväkuntoinen kukkiva yksilö.
  3. Ota kasvista useita kuvia (esim. koko kasvi, lähikuva kukasta, lehdestä...) ja varmista että kuvat ovat teräviä
  4. Merkitse jo kuvattaessa tarvittavat tiedot muistiin.
  5. Tee jokaisesta kasvista oma Power Point -dia. Laita diaan yleiskuva kasvista ja tarkempia kuvia yksityiskohdista, kasvin nimi (tieteellinen nimi myös suotavaa), kasvupaikka (esim. kuusimetsä, räme...) kuvauspäivä ja paikkakunta.
  6. Toimita digikasviosi opettajalle elokuun loppuun mennessä.
Kasvion VOI tehdä kesän aikana. Syksyllä käytetään muutama oppitunti kasvioon, mutta pääosa työstä on kotona tehtävää.