OKLS1149 Osaaminen ja asiantuntijuus 3: Pedagoginen asiantuntijuus työelämässä (5 op)
Millainen pedagoginen asiantuntija olet ja miten haluat laajentaa sitä? Miten voit omalla pedagogisella asiantuntijuudellasi tukea jotakin organisaatiota sen kehittämistarpeissa?
- Opintojakson voi suorittaa myös ulkomailla osana kv-vaihtoa.
- Opintojaksolle kootaan työelämäyhteistyöverkostoa. Yhteistyökumppaneita opintojaksolla voivat koulujen lisäksi olla esim. kustantamot, oppimisteollisuus, kolmannen sektorin toimijat.
Tavoitteet: Opintojakson suoritettuasi
- ymmärrät pedagogisen asiantuntijuuden laaja-alaisuuden
- osaat soveltaa pedagogista ja vuorovaikutusosaamistasi moniammatillisessa yhteistyössä
- osaat perustella pedagogista toimintaasi teoreettiseen tietoon nojaten
- pystyt jäsentämään organisaation toimintakulttuuria, toimimaan siinä ja vaikuttamaan siihen ammattieettisesti ja vastuullisesti
- osaat eritellä omaa pedagogista asiantuntijuuttasi ja suuntautua kohti jatkuvaa oppimista.
Toiminta: Opintojaksolla
- laadit projektillesi henkilökohtaisen oppimissuunnitelman ja toimintasuunnitelman (joka hyväksytetään ohjaajalla etukäteen; suunnitelma sisältää teoreettisen taustoituksen)
- toteutat suunnittelemasi monimuotoisen toiminnan OKL:n opettajankouluttajan ohjauksessa
- toiminta voi sisältää esim.
- organisaation toiminnan havainnointia
- organisaation toimijoiden haastatteluja
- yhteisön tilaisuuksiin osallistumista
- projektityöskentelyä ja/tai muuta tavoitteellista toimintaa organisaatiossa.
- laadit reflektoivan raportin toiminnan toteutumisesta ja omasta oppimisestasi.
Huom. Toiminnan tulee olla organisaatiota/työelämäympäristöä ja sinua itseäsi kehittävää, pitkäkestoista ja systeemista. Siten esim. yhden toimintapäivän toteuttaminen ei riitä. Organisaation/työelämäympäristön valinnassa tulee huomioida organisaation halu kehittää toimintaansa.
- Kehittämistarve voi tulla organisaatiolta itseltään tai sinä voit tarjota organisaatiolle omaa kehitysideaasi.
Arviointi (ks. tarkemmin täältä)
- Opintojakson alussa asetat itsellesi oppimistavoitteet, joiden edistymistä seuraat aktiivisesti oppimisprosessisi aikana ja ohjaajasi avustamana.
- Opintojakson päätteeksi laadit sanallisen ja numeerisen itsearvioinnin tavoitteidesi saavuttamisesta opintojaksolla.
Esimerkki yhteydenottokirjeestä
Hei,
opiskelemme Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa luokanopettajiksi ja tiedustelemme mahdollisuutta tulla suorittamaan yhteisöönne opintoihimme kuuluvaa ohjattua opintojaksoa OKLS1149 Pedagoginen asiantuntijuus työelämässä (5 op). Opintojakson tavoitteena on saada kokemusta työelämäyhteistyöstä ja laajentaa ymmärrystä siitä, miten pedagogista asiantuntijuutta tarvitaan ja voi hyödyntää myös muussa työssä kuin koulussa. Lisäksi tavoitteena on kehittää omaa pedagogista asiantuntijuutta työelämäympäristössä toteuttamalla pedagoginen kehittämisprojekti yhdessä jonkin työyhteisön kanssa. Toiminnan tulee hyödyttää sekä työelämäympäristöä että opiskelijoita itseään. Kehittämisprojektin idea voi tulla työyhteisöltä tai opiskelijoilta. Meitä kiinnostaisi [kuvatkaa ideaanne] ja ajattelisimme, että se olisi kiinnostavaa toteuttaa teidän organisaatiossa, koska [perustelkaa].
Työskentelyämme ohjaavat OKL:n opettajat Johanna Kainulainen (johanna.kainulainen@jyu.fi) ja Eija Aalto (eija.aalto@jyu.fi). Kehittämisprojektista ei makseta palkkiota työelämäyhteistyökumppanille.
Voisimmeko tavata idean äärellä? Meille sopisi esim. …
Yhteistyötä toivoen,
Nimi, sähköposti, puhelinnumero