vk 20 tehtävät
Mitä kemiasta tulee tehdä viikolla 20 (11.5.-15.5.)
Vk 20 tehtävät 7D
Tällä viikolla aiheena on kirjan kpl 21, neutraloituminen. Tehtäväsi ovat:
- Katso kemian tiimin viesteistä tallentamani video ”Kpl 21 neutraloituminen”. Käyn videossa läpi tiimin tiedostoista löytyvät kpl 21 muistiinpanot, selitän kirjan kpl 21 kuvia ja annan neuvoja kirjan tehtävien tekoa varten. Käyn videolla myös esimerkkinä läpi pari kirjan s. 141 tehtävää. Pidä oppikirjan kpl 21 auki edessäsi samalla kun katsot videota. Tauota videota tarvittaessa.
- Lue kirjan kpl 21, s. 136-141 huolellisesti läpi. Lue myös kaikki kuvatekstit ja reaktioyhtälöt ajatuksella läpi.
- Tee kirjan s. 141 tehtävät 201, 203, 205 ja 209 seuraavien ohjeiden mukaan. Muista kysyä apua tarvittaessa.
- 201: Selitä omin sanoin mitä neutraloituminen tarkoittaa. Vastaa myös kysymykseen mitä neutraloitumisreaktiossa syntyy. Apua tehtävään saat erityisesti kirjan sivuilta 137-138.
- 203: Kopioi tehtävänannon mukainen taulukko, ja täydennä siihen merkittyihin kohtiin a-f neutraloitumisreaktiossa syntyvien suolojen kaavat ja nimet. Apua saat kirjan s. 139 taulukosta ja esimerkistä. Alla on lisäksi suoraan tehty esimerkkinä tehtävän a-kohta. Muista, että muodostuva suola saa alkuosansa reagoivan emäksen alkuosastaja loppuosan hapon loppuosasta. Sinun tarvitsee ikään kuin pilkkoa happo ja emäs palasiksi ja ottaa syntyvään suolaan mukaan emäksen alkuosa ja hapon loppuosa.
- tehtävän 203 kohta a) emäs NaOH reagoi happo HCl:n kanssa. Emäksen alkuosasta tulee suolan alkuosa Na ja hapon loppuosasta suolan loppuosa Cl. Syntyvä suola on siis NaCl. Suolan nimi on natriumkloridi (muodostuu suoraan suolan alkuosana olevan metallin nimestä ja loppuosana olevan epämetalli-ionin nimestä).
- 205: Selitä omin sanoin, mikä on puskuriliuos. Anna myös vähintään yksi esimerkki puskuriliuoksesta. Apua tehtävään saat erityisesti kirjan sivulta 140.
- 209 ”tutki kotona”: Toimi tehtävänannon mukaan ja kirjoita havaintosi ylös. Mitä astiassa tapahtuu, kun olet lisännyt vedellä laimennettuun hilloon (esim. ota teelusikallinen hilloa juomalasiin ja lisää suurin piirtein saman verran vettä. Sekoita ja lisää vettä tarvittaessa vähän lisää jotta saat hillosta selvästi löysempää) puoli teelusikallista ruokasoodaa (ruokasoodaa käytetään esim. leivonnassa). Mieti millaisia aineita hillo ja ruokasooda ovat (vinkkinä kirjan kpl 19), ja mistä astiassa havaitsemasi ilmiö voisi johtua. Huom. jos teillä ei ole kotona hilloa, voit tehdä tutkimuksen myös millä tahansa mehulla. Mehua sinun ei tarvitse laimentaa.
- 4. Tee kpl 21 Ville-tehtävät. Ne ovat auki ti 12.5. klo 9 – pe 15.5. klo 15. Kyseiset Ville-tehtävät korvaavat kirjallisen testin joka olisi tehty koulussa, joten tee ne huolellisesti.
Palauta vastauksesi Teamsin henkilökohtaisessa keskustelussa viimeistään to 14.5. klo 15.