Lukuliike - ryhmän kokousmuistiot

Lukujutun kokous 17.4.2024

Lukutiimin kokoontuminen ke 17.4. kirjastolla. 

Paikalla: Liisa Lehtimäki (sihteeri), Emilia Pakarinen, Anu Nokkala, Leena Simola, Piia Peltokangas, Maarit Siren ja Heli Rantala.

Asiaa lukuviikosta.

Miinan koululla on lukuviikolla monenlaista toimintaa. Viikko alkaa maanantaiaamuna Reksi lukee -aamunavauksella, jolloin kaksi oppilasta haastattelevat Miinan koulun rehtoria Juha Mäkelää hänen lukemisharrastuksestaan. Lisäksi koulun monitoimitilassa on lukuvälkkä päivittäin klo 12.00-12.15. Koululla on myös kirjatori eskareille, 1.-luokkalaisille ja 2. -luokkalaisille. Kirjatorille voi tuoda kirjan ja vaihtaa sen toiseen kirjaan, jonka voi viedä kotiin. Leena järjestää vitsivälkkiä 4.- ja 5.-luokkalaisille. Koululla on esillä myös lukuviikkomainoksia. Tämän kaiken lisäksi eskareille on kehitelty lukuhaaste Lukulumo-sovelluksen käytön lisäämiseksi.

Paanan koululla lukuviikolle on kehitelty erilaisia tehtäviä. Erikan kehittelemä tehtävä perustuu hänen kirjoittamaansa tarinaan. Hupaisa tarina tulee lukea tarkkaan, ennen kuin oppilasryhmä lähtee kiertämään koulua etsien vastauksia, jotka liittyvät tarinan hahmoihin ja juonen kulkuun.Tehtävä on suunnattu koko koulun oppilaille 5. lk - 9. lk. Sarin ja Liisan yhdessä tukioppilaiden kanssa kehittämä tehtävä liittyy tuttujen tarinoiden ja kuvien väliseen intertekstuaalisuuteen. Kuvia analysoimalla oppilaat etsivät yhteyksiä annettujen kuvien ja tunnettujen tarinoiden ja satujen välillä. Tehtävä on tulostettu paperille ja sitä on mahdollista tehdä välituntiajanvietteenä. Lisäksi torstaina 25.4. Paanan koululla vierailee artisti Paleface, jonka esitys on suunnattu 8.-luokkalaisille.

Lukuviikon maanantaina Helin luokkalaiset pääsevät tapaamaan lukukoiran kirjastolla. Koiralle luetaan kirjaa. Miinan nelosilla on kirjavinkkauksia lukuviikolla kirjastossa. Piia pohti, että olisiko hyvä, jos hän osallistuisi 1.-luokkalaisten vanhempainiltaan syksyllä. Ideaa pidettiin hyvänä.

FAI:n videokuvaajat kuvaavat esittelyvideon kesälukukampanjasta “Tarinoiden virta”. Mukana mahdollisesti jokioislaisia lapsia. Kirjaston kesälukukampanja on ajalla 1.6.-31.8.2024. Osasto 23 -kirjaan perustuva pakopeli tulee kirjastolle toukokuussa. Pakopeliin mennään puolikas luokka kerrallaan ja pelin suorittaminen kestää noin tunnin. Ysit ovat keväällä etusijalla pakopelissä, mutta loput yläkoululuokat pääsevät pelaamaan sitten syksyllä. Ysit yritetään sovittaa jo toukokuun toiseksiviimeiselle viikolle, sillä yseillä on viimeisellä viikolla paljon tapahtumia, kuten pizzapäivät, futisturnaus ja ysien kahvitus.

Piia palaa kesälomalta 27.8.

Puhetta lukudiplomista. Kesällä ehkä uudistusta luvassa.

Seuraava tapaaminen 28.8. klo 15.


Lukujutun kokousmuistio 31.1.2024

Lukujutun kokousmuistio 31.1.2024

Paikka: Miinan koulu 31.1.2024

Paikalla: Sari Huiko (pj.), Liisa Lehtimäki, Anu Nokkala, Emilia Pakarinen, Piia Peltokangas, Leena Simola, Maarit Sirén, Heli Rantala ja Erika Kemppinen (kirjaaja).

1. Ensi viikko on Uutisten viikko (29.1.–2.2.)
  • positiiviset uutiset
  • yle, uutiset, oppiminen
2. Mediataitoviikon (5.–11.2.) kuviot eri toimipisteissä.
3. Palefacen esiintyminen Paanalla.
  • hinta, Piia selvittelee, ei olekaan listahinta
  • milloin, lukuviikolla?
4.Kirjaston tulevat vinkkaukset ala- ja yläkoululaisille.
  • Piia hoitaa yläkoulun 8-luokat ja alakoulun luokat
5. Lukulemmikki-toimintaa Jokioisten kirjastolla.
  • Sari kertoi toiminnasta, koirista ja lukulemmikkitoiminnan pitäjästä
6. Miinan 1A-luokka vieraili Paanalla. Yhteinen lukuhetki tukioppilaiden kanssa. 
  • Voisivatko tukarit tehdä yhteistyötä Miinan viitosten kanssa tutustuttaessa tulevaan, uuteen kouluun? Lukuhetki, lautapelejä tms.
7. Lukuviikon (22.–28.4.) ideointia.
  • Paleface, Revi se -runotyöpaja
  • Haikupaja
  • Black out Poetry -paja
  • kirjanselkärunot

Seuraava kokous 13.3.2024 Paanalla

Lukujutun kokousmuistio 13.3.2024

Lukujutun kokousmuistio 13.3.2024

Paikka: Paanan koulu

Paikalla: Sari Huiko (pj.), Liisa Lehtimäki, Anu Nokkala, Emilia Pakarinen, Piia Peltokangas, Leena Simola, Maarit Sirén ja Heli Rantala (kirjaaja).

1. Lukuviikon suunnitelmia

Lukuviikkoa vietetään tänä vuonna 22.-28.4. teemalla Kirjallisuus luo kohtaamisia. Keskustelimme yhdessä eri yksiköiden ajatuksia tulevan Lukuviikon toteuttamiseksi. Mäntypuiston päiväkodin suunnitelmissa oli lukea äitien ja isien lempikirjoja, Teerimäen päiväkodissa lukemista runojen maailmassa. Paanan koulun 8.luokkalaiset saavat vieraakseen suomiräpistä tunnetun Palefacen. Kirjailija Paula Noronen saapuu Miinan koulun 3.luokkalaisten vieraaksi Lukuviikkoa edeltävällä viikolla.

2. Lukemisen iloa pääsiäisestä vappuun?

Mietimme yhdessä mahdollisuutta toteuttaa yhteistä lukukampanjaa ryhmämme jäsenten työyhteisöissä.

3. Kuulumisia kirjastosta

Piia kertoi kuulumisia kirjastosta. Tiedossa niin kirjavinkkauksia kuin satutuntejakin. 6.-8. luokkalaisille suunnitelmissa järjestää kirjastossa pakopeli. Kesäkuussa alkaa Louna-kirjastojen yhteinen kesälukukampanja Tarinoiden virta.

4. Minna Canthin päivä (19.3.) ja Agricolan päivä (9.4.). 

5. Seuraava kokous keskiviikkona 17.4. klo 15.00 kirjastossa.

Lukujutun muistio 29.11.2023

Lukujutun kokousmuistio 29.11.2023

Paikka: Jokioisten kirjasto

Paikalla: Liisa Lehtimäki, Erika Kemppinen, Heli Rantala, Leena Simola, Maarit Sirén, Piia Peltokangas ja Anu Nokkala (kirjaaja).

  1. Lukulumo

Lukulumo jatkuu vuoden sopimuksella vuodenvaihteesta alkaen. Home access –tunnukset on ykkös- ja kakkosluokkien oppilailla, pienluokkien oppilailla ja esiopetuksen oppilailla.

  1. Lukujunat

Miinan lukujunassa on 80 kirjaa. Paanalla noin 120 kirjaa seinällä, mutta osa on laittamatta vielä seinälle. Kun ne ovat paikalla, saldo on käytännössä täysi. Päiväkotien junassa on 143 kirjaa.

Todettiin, että lukujuna on hyvin konkreettinen menetelmä tuoda lukeminen näkyväksi. Kun lukujunat ovat valmiit, taltioidaan yksiköittäin luetut kirjat sähköiseen muotoon.

  1. KAUK-näyttely

Kirja astuu ulos kansistaan –näyttely oli kirjastossa 2.-17.11.2023. Siellä kävi 225 lasta ja 39 aikuista. Näyttely oli mieluinen ja siitä tykättiin!!!

  1. Lukujutun vuosikello

Jokainen täydentää omissa yksiköissään vuosikelloon kaikki Lukujuttuun liittyvät tapahtumat.  

  1. Mediataitoviikko

Mediataitoviikko on viikolla 6, eli 5.-11.2.2024. Paanan koulun ysiluokkalaisilta oli tullut toive, että voisiko Paleface tulla esiintymään koululle. Tätä lupasi selvittää Piia Peltokangas, Erika Kemppinen ja Liisa Lehtimäki. Ajatuksena oli saada hänet puhumaan joko Runebergin päivänä 5.2.2024 tai sitten Lukuviikolla 22.-28.4.2024. Paleface on julkaissut kirjan: Revi se. Tämä on Lukukeskuksen runokokoelma.

Muita mediataitoviikon ideoita olivat Masked Reader runoilla, riimipolku, haikupaja, kirjanselkärunot, yhteiset riimeihin / loruihin / runoihin liittyvät puuhat eri toimipisteiden kesken.

  1. Lukuvierailut

Isommat oppilaat ovat käyneet lukemassa pienemmille oppilaille kouluissa ja päiväkodeissa. Yhteiset lukuhetket koettiin kivoiksi ja niissä tuli mukavia yhteisiä kohtaamisia. Mäntypuiston eskarit lupasivat tehdä kiitosjoulukortit lukijavierailleen.

Seuraava Lukujutun kokous ke 31.1.2024 Miinalla.

Lukuryhmän kokousmuistio 27.9.2023


Lukuryhmän kokousmuistio 

Aika 27.9.2023 klo 15-16.15

Paikka Paanan koulu

Läsnä

Anu Nokkala
Emilia Pakarinen
Erika Kemppinen
Heli Rantala
Leena Simola
Liisa Lehtimäki
Maarit Siren
Piia Peltomäki
Sari Huiko (pj. ja siht.)

1. Sovimme seuraavien kokousten sihteerit. Tähän mennessä kirjureina ovat toimineet Emilia Pakarinen ja Sari Huiko. Jatkossa järjestys on seuraava: Anu Nokkala, Erika Kemppinen, Heli Rantala, Leena Simola, Liisa Lehtimäki, Maarit Siren ja Piia Peltokangas.

2. Keskusteltiin Lukulumo-palvelun käytön jatkamisesta. Lukuryhmä toivoo, että Lukulumo-toiminta jatkuu Jokioisten kunnassa. Leena Simola kartoittaa tilanteen ja keskustelee asiasta Miinan ja Paanan koulun rehtorien kanssa. Perhepäivähoitajien Lukulumon käytön tarvetta pohditaan. Kirjastolla on tarjolla myös kirjakasseja, joita on perhepäivähoitajilla ollutkin käytössä. 

3. Jokioinen 150-juhlavuoden teeman liittyvät lukujunat ovat jo nähtävillä päiväkodeissa, Miinalla ja Paanalla. Lisää vaunuja tulee jatkuvasti. Viime kokouksessa ideoitu projekti etenee hienosti eri toimipisteissä.

4. Forssan kirjastossa ja Forssan kouluissa alkanut Lukulemmikki-toiminta on tarjolla myös Jokioisille. Mari Yli-Jaakkolan Lukulemmikit innostavat lapsia ja nuoria lukemaan. Keskustelimme toiminnan laajentamisesta myös Jokioisille.

5. Miinan ja Paanan koulujen välinen lukuyhteistyö jatkuu. Miinan eskarit ja ekaluokkalaiset kohtaavat Paanan 8.-luokkalaiset yhteisten lukuhetkien muodossa. Aikataulut sovitaan opettajien kesken tarkemmin.

6. Jokioisten kirjasto järjestää lapsille ja nuorille monenlaista toimintaa. Kirja astuu ulos kansistaan - näyttely alkaa Jokioisilla 30.10.2023. Peliviikko on 6.11. alkaen. Lounakirjastoissa toteutetaan Piirrä oma supersankarisi lukemassa -piirrustuskilpailu. Kirjaston Lasten viikko alkaa 23.10.  ja se sisältää paljon mukavaa toimintaa -joka päivä on omat aktiviteettinsa.

7. Seuraava kokous on ke 29.11.2023 klo 15 Jokioisten kunnankirjastossa.

Lukujuttu palaveri 23.8

Paikalla: Sari Huiko-Mäkelä, Heli Rantala, Maarit Siren, Piia Peltokangas, Anu Nokkala, Leena Simola, Liisa Lehtimäki, Emilia Pakarinen (kirjasi)

  1. Alussa työryhmän esittely
  2. Puheenjohtajan valinta: Sari Huiko-Mäkelä valittiin puheenjohtajaksi. Puheenjohtajan tehtävänä on mm. lähettää kokouskutsut, tehdä asialistat kokouksiin.
  3. 150-vuotta juhlateema lukujutussa: edellisessä kokouksessa mietittiin, että luettaisiin kouluissa ja varhaiskasvatuksessa 150 kirjaa vuoden loppuun mennessä. Tehdään junan vaunut ja vaunuihin lisätään kuvat kirjoista. Teerimäki ja Mäntypuisto tekee yhteisen junan, joka tulee kirjastoon näkyville. Miinan koulu ja eskarit tekee yhteisen ja Paanan koulu omansa. Junaan lisätään yhdessä lasten kanssa luetut kirjat. Aloitus heti, voidaan ottaa mukaan jo kauden alussa luetut kirjat. 
  4. Lukulumon jatko: Leena on yhteydessä lukulumon käytöstä Jari Sillanpäähän, Kirsi Sundqvistiin ja Minna Heinämäkeen. Jatkossa lukulumo voisi olla käytössä varhaiskasvatuksessa päiväkodissa ja eskarissa sekä 1-2- luokkalaisilla. Leena pyytää tarjouspyynnön. 
  5. Tarkistetaan, että kevään vuosikello on päivitetty yksiköittäin.
  6. Kirjastolta: tulossa 3. luokkalaisille kirjavinkkaukset, ennen joulua 4.luokkalaisille, 2. luokkalaisten vinkkaus tulossa keväällä. Keväällä myös 8 ja 9- luokkalaisille. Päiväkotilaisille tulossa satutunnit. Ekaluokkalaisille tulossa kirjastopassi- käyntejä.


Seuraava kokous: 27.9.23 klo 15 Paanan koululla opehuoneessa.

Lukujutun kokous 4.5.2023

Paikka: Miinan opehuone

Paikalla: Heli Rantala, Maarit Sirén, Leena Simola, Emilia Pakarinen, Leena Peltonen ja Anu Nokkala (kirjaaja)

 

Keskusteltiin Lukulumon jatkosta. Leena Simola oli tehnyt kaikille opettajille kyselyn, joiden opetusryhmät ovat olleet Lukulumon käyttäjinä. Koulun opettajista vastanneita oli 9 / 20. Perhepäivähoidosta 2 / 17. Varhaiskasvatuksesta 3 / 11. Kyselyyn vastanneet olivat tykänneet Lukulumon käytöstä ja kokivat myös ehkä merkitykselliseksi vastata kyselyyn. Lukulumon käyttö koettiin helpoksi. Tekniikkamurheitakaan ei kukaan tuonut esiin. Ehdotettiin, että tulevaisuudessa jatkettaisiin Lukulumon käyttöä eskarilaisilla ja ykkös- ja kakkosluokilla ilman kotitunnuksia. Tämä voisi mahdollisesti olla yksi ja sama sisältö kaikilla kolmella ikäluokalla.  Jos päätös jatkosta tehdään ennen kesälomia, paketin hinta olisi hiukan edullisempi. Leena Simola on asian tiimoilta yhteydessä Jari Sillanpäähän.

 

Keskusteltiin ryhmän jatkumisesta, kokoonpanosta ja puheenjohtajan puuttumisesta. Miinalta ja Paanalta kaivataan yksi edustaja lisää, sekä kirjastosta myös. Nyt mukana Paanalta Sari Huiko-Mäkelä ja Leena Vainio. Miinalta Maarit Sirén ja Heli Rantala. Teerimäestä Pauliina Pakarinen. Mäntypuistosta Anu Nokkala. Miinan eskarista Leena Simola. Puheenjohtajaksi halukkaita ei tunnu olevan.

 

Lukuviikon sarjakuvahommasta tykättiin. Oppilaskunta päätti ketkä sarjakuvan tekijät palkitaan. Palkinnot (ilmapallo / vappupilli / vappuhuiska / serpentiini / karkki) jaettiin Miinalla discon yhteydessä ja. Koettiin, että tämä oli luontevaa yhteistyöltä eri yksiköiden kesken. Palkitseminen koettiin tärkeäksi ja isoksi jutuksi lapsille.

 

Keskustelimme Jokioinen 150 vuotta –teeman huomioimista myös Lukujuttu-toiminnassa. Ehdotettiin, että joka yksikössä luetaan syksyn aikana 150 kirjaa vuoden päättymiseen mennessä. Asiaa pohjustetaan kaikille yksiköille heti syyskauden alkaessa.

 

Keskiviikkona 10.5. kirjaston eteen istutetaan puu ja muita kasveja. Mäntypuiston päiväkodin lapsia on pyydetty sinne apulaisiksi. Itse istutuspuuhiin pääsevät ne lapset, jotka ovat olleet aktiivisimpia iltasatukirjahyllyn käyttäjiä, eli aktiivisimpia lainaajia. Heidän lukuinnostuksensa huomioidaan tässä ja jos hyvä tuuri käy, myös lehdistö on paikalla.

 

Seuraava Lukujuttu-kokous on Miinalla ke 23.8.2023.

 

Lukujuttu palaveri 28.3.2023

läsnä: Sari Huiko-Mäkelä, Tuula Peltonen, Heli Rantala, Maarit Siren, Anu Nokkala, Emilia Pakarinen, Leena Simola (kirjuri)

1. Heli ja Leena kävivät kirjastossa muistamassa Pauliinaa hänen viimeisenä työpäivänään (tänään). Hänelle annettiin muistoksi Lukujuttu-työstä vanerinen kirjanmerkki ja kukkakimppu. 
Jäädään odottelemaan syksyä, kun kirjastossa varmentuu, kuka työntekijöistä ottaa vastuun yhteistyöstä koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa.

2. KUULUMISIA:
-4.-luokkalaisten näyttely kirjastoon: sisälsi kirjaesitelmiä ja kirjankansi-näyttelyn
- Miinan eskarit ja 1.-2.-luokan näytelmät saduista, joita oli kutsuttu päiväkodin eskarit katsomaan. Sadut ovat kovasti innostaneet lapsia.
- 8.-luokkalaiset olivat lukemassa kirjoja eskarilaisille
- Lukulumo-tunnukset nyt koekäytössä 3.-6. -luokille

3. LUKULUMOSTA
pohdittiin Lukulumon jatkoa, miten paljon Lukulumoa käytetään. Tehdään kysely, jolla selvitetään nykyistä käyttöä ja sen pohjalta tehdään päätöksiä jatkon suhteen. Kysely tehdään varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen
Kysymyksiä:
- käytätkö Lukulumoa
- kuinka usein
- jos et käytä, miksi et käytä
- aiotko käyttää, jos Lukulumon jatkosopimus tehdään

4. LUKUVIIKKO viikko 16
- voisiko oppilaat Miinalla ja varhaiskasvatuksessa tehdä sarjakuvia (tekstejä) valmiisiin pohjiin. Paanan oppilaat voisivat tuomaroida alakoululaisten tekemiä tekstejä/sarjakuvia ja alakoululaiset varhaiskasvatuksen tekemiä juttuja. 
Miinalla pohditaan miten asia markkinoidaan Miinalla?
- Paanalla suunnitteilla Lukuviikkoon liittyen tietokilpailu kirjallisuusaiheiseeen.
- to. 20.4. Elina Rouhiainen vierailee Paanalla

5. JOKIOINEN 150 vuotta huomioiminen Lukujutun asioissa. Miten tehtäisiin esim. Jokioisten kartta, jolla pääsisi etenemään ja siihen liitettäisiin jotain tehtäviä.... pohdittiin erilaisia toteuttamistapoja. Laitetaan mietintään:)

6. Seuraava kokous torstai 4.5. klo 15 Paanan koululla

Kokous keskiviikkona 15.2.2023 kello 15.00

Kokous Miinan koulun opettajistossa kello 15

paikalla: Heli Rantala, Pauliina Hartikainen, Leena Simola, Tuula Peltonen, Maarit Siren

sihteeri: Maarit Siren

1. Puhuttiin kokemuksista lukutuokioista, ekaluokkalaiset - kahdeksasluokkalaiset ja tokaluokkalaiset - eskarit. Isot lukivat pienille 2 kertaa. 

2. Heli kertoi Miinan monialaisesta, eskarit ja  eka- ja tokaluokkalaiset esittävät satuja toisilleen ja kutsuvat päiväkodin väkeä yleisöksi maaliskuussa 20.3 ja 22.3.

Koulun isommille oppilaille tehtiin lukubingo helmikuussa 2023. Osallistuneiden kesken arvotaan elokuvalippua.

3. Miinan neljäsluokkalaiset järjestävät kunnankirjastoon näyttelyn. Tämä tulee kirjastoon viikolla 11. Näyttely sisältää esittelyä Minna Canthista, kirjailijaesittelyjä ja kuvataidetöitä.

4. Alakoulun opettajille oli tiistaina 14.2 käyttäjäkoulutus Lukulumosta. Lukulumo on kokeilukäytössä isommille oppilaille (3- 6 -luokkalaisille) 20.2 - 6.4. 2023. Keskusteltiin Lukulumon tulevaisuudesta. Pienten Lukulumo päättyy joulukuussa 2023. 

5. Leena Simola kysyy Lukulumon käytön jatkosta J. Sillanpäältä ja Minna Heinämäeltä taloudellista näkökulmaa.

6. Miinan koulun kolmasluokkkalaisille tulee tiistaina 7.3 kirjailijavieraaksi Paula Noronen ja Paanan koululle tulee kirjailijavieraaksi 20.4 yhdeksäsluokkalaisille Elina Rouhiainen. 

7. Salasaaren Salapaja tulee kirjastoon 4-9 -vuotiaille lauantaina 25.3. Tapahtuma liittyy Kirjasto 150 -teemaan.

8. Puhuttiin Lukujuttu -porukassa tapahtuvista kokoonpanomuutoksista ja mietittiin tulevaa. 

9. Lukuviikon teema on tänä vuonna Lukemisen monet muodot. Jäämme miettimään, miten tämä näkyy koulussa. 

10. Seuraava kokous pidetään tiistaina 28.3 kello 15 Miinan koulun opettajistossa.

Kokouspöytäkirja 11.1.2023

Läsnä:
Sari Huiko-Mäkelä, Tuula Peltonen, Anu Nokkala, Maarit Siren, Leena Simola, Pauliina Hartikainen, Heli Rantala (sihteeri)

Paikka: Kunnan kirjasto

Keskusteltuja aiheita:

8.luokkalaisten ja ekaluokkalaisten yhteistyö tammi-/helmikuun aikana. Kasit tulevat ensin Miinalle valitsemiensa kirjojen kanssa ja sitten ekaluokkalaiset Paanalle omien kirjojensa kanssa. Yhteistyöopettajat sopivat tarkemmista ajankohdista.

Tokaluokkalaiset lukevat eskareille ja veskareille. Yhteistyö alkaa tammi-helmikuun aikana.

Kuntamme 3.-6.luokkalaiset saavat Lukulumo -palvelun käyttöönsä 20.2.-6.4. Yhteinen webinaarikoulutus opettajille ystävänpäivänä 14.2. klo 14. Leena S. on infonnut asiasta opettajia, joita koulutus koskee.

Pauliinan terveisiä kirjastolta:

- Keväällä kirjailijavieraat yläkouluun sekä 3.luokkalaisille.

- Silja Sillanpää (Salasaaren sanapaja) tulee pitämään sanaseikkailun maaliskuussa lapsille. Salapaja yhdistää vuorovaikutteisen tarinankerrontaesityksen ja sanataidepajan. 

- Kirjastokino esittää Paanan auditoriossa elokuvan.

- Eskareille tulossa juttuja kirjaleikkejä. Myös 2. ja 5.luokkalaisille tulossa toimintaa.

- Lukukerho jatkuu kunnan nuorisotoimen järjestämänä.

- Koululta kirjaston kattoon taidetta? Tarinataivas? Kirjataivas? Fantasia?

17.-23.4. Lukuviikko, teemana Lukemisen monet muodot

Lukubingo Miinalla 8.2.-23.2. 

Pohdittiin yhdessä, miten yhdistää 150 -vuotis juhlavuotta Lukujutun toimintaan. Lukusuunnistus? Missä Jokioisilla voi lukea? Paikkakunnan nimistö (rakennukset, tiet)? Yhteistyö muiden tahojen kanssa?

Seuraava kokous Miinan koululla 15.2. klo 15.00.

Kokouspöytäkirja to 3.11.2022

Paikka: Paanan koulu

Läsnä: Leena Vainio (kokouksen pj.), Maarit Siren, Anu Nokkala, Sari Huiko-Mäkelä,

Tuula Peltonen, Emilia Pakarinen, kirjasi Heli Rantala

Keskusteltuja aiheita: 

Toteutuneen Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeen loppuraportointi

Yhteiset lukuhetket: eskarit - 2.luokkalaiset ja 1.luokkalaiset - 8.luokkalaiset

Seuraava kokous: 30.11. klo 15.00 kirjastossa

Kokousmuistio 31.8.2022 klo 15

Läsnä: Leena Pienräihä, Maarit Siren, Pauliina Hartikainen, Anu Nokkala, Heli Rantala, Sari Huiko-Mäkelä, Leena Vainio,
Tuula Peltonen, kirjasi Leena Simola

1. ALKANEEN LUKUVUODEN SUUNNITTELUA:

- Teerimäen edutajaksi tiimiin tulee Emilia Pakarinen (alustavasti sovitun Teija Hämäläisen tilalle)
Terveisiä, toiveita yksiköistä:
- Mäntypuistossa toivottiin, että koululaiset (esim. ekaluokkalaiset) tulisivat lukemaan päiväkotiin
- Mäntypuistossa keskusteltu myös lukumummo/pappa -toiveesta
- Heli kertoi, että kakkosluokkalaiset olisivat jo innokkaita lukemaan pienemmille. Heli juttelee asiasta Sariannen ja Pirjon (tokaluokkien opet). Mäntypuistossa on 22 5-6-vuotiasta lasta. Teerimäki myös varmaan ottaisi lukijoita vastaan. Heli tuo asiaa esiin Miinalla.
- 8. -luokkalaiset tulevat lukemaan ekaluokkalaisille ja Miinan eskareille. Paanalta Leena P ja Sari sekä Miinalta Maarit hoitavat asiasta sopimisen ja järjestelyn. Ajatuksena, että kasit tulevat tammikuun lopulla Miinalle lukemaan ykkösille ja eskareille. KIRJASTON Pauliina on ennakkoon valinnut kirjastosta kirjat, joista kasit valitsevat luettavat kirjat.
Helmikuussa ykköset ja eskarit menevät Paanalle itse valitsemiensa kirjojen kanssa. Näitä kasit lukevat pienille oppilaille.
- Miinalla keskusteltu, että olisi hyvä koota ideoita Lukulumon kirjoista ja siihen liittyvistä tehtävistä

LUKULUMOn käyttöä pitää aktivoida edelleen. Leena S. on yhteydessä perhepäivähoitajiin ja kyselee ovatko tunnukset aktiivisessa käytössä työssä ja huoltajien kodeissa. Muistutellaan käytöstä kaikissa yksiköissä!

Paanalla READ HOUR YK:n lukutaitopäivänä 8.9. Kokoonnutaan yhdessä saliin ja osallistutaan Read Hour liveen klo 10. YouTubessa. kesto 45 min.

Pohdintaa voisiko Forssan ja Tammelan kirjastoauto tulla vierailulle Jokioisiin? Kirjastoauto on arkisin hyvin varattu ja voi olla hankalaa saada sitä kouluille vierailemaan...

2. LUKULIIKKEEN UUTISIA
- Kohtaa kirja -webinaari 1.9. järjestäjänä Suomen sanataideopetuksen seura
- paljon erilaisia webinaareja ja koulutuksia järjestetään. Tutustu Lukeva koulu ja Lukuliike -sivustoilta löytyvii
- Miinalta moni osallistumassa Kieli ja Mieli koulutukseen useampi ope

3. KIRJASTON KUULUMISET
- Kirjaston toimintasuunnitelmaa on päivitetty kulttuurikasvatuksen vuosikellon mukaisesti
- eri kuukausille suunniteltu koulujen eri luokka-asteiden vierailuja kirjastoon. Lokakuussa lisäksi lastenviikko, jolloin ohjelmassa mm. nukketeatteri, kirjastokino, satutunti, askartelupaja, Jokioisten kivi-paperi-sakset mestaruuskilpailu
- Lukudiplomi on samalla tavalla käytössä kuin aiemmin. Opet käyttävät ja muokkaavat oman luokan/oppilaiden tarpeiden mukaisesti.
- tietokirjailija Ilari Aalto tulee vierailemaan Paanalla (ysiluokkalaisille)
- ensi vuonna Jokioisten kunta ja kirjasto täyttävät 150 vuotta. Miten näitä teemoja voitaisiin työstää?

SEURAAVA KOKOUS to. 3.11. klo 15 Paanan koululla

Lukujutun kokous 11.5.2022

Lukujutun kokous ke 11.5. kello 15.00 Paanalla opettajainhuoneessa

 

Sari Huiko - Mäkelä

Anu Nokkala

Heli Rantala

Tuula Peltonen

Leena Pienräihä, kirjuri

Leena Simola

Maarit Siren

 

 

  1. Lukuliikkeen Lukeva koulu -hanke

Paana ja Miina ovat ilmoittautuneet.

 

Lukeva koulu on järjestänyt monia etäluentoja:

  • Lukeva koulu -infotilaisuus. Katsottavissa Opetushallituksen Lukeva koulu -kanavalla.
  • Mentoritekstit ja työpajamenetelmä -luento
  • Monilukutaidon ABC
  • Kielitietoisuus majakkana kielen karikoissa
  • Kuuntelen siis luen -webinaaritallenne Opetushallituksen YouTube-kanavalla

 

  1. Kirjastolta tulossa valtakunnallinen lukukampanja kesäksi

Pauliinalta on tulossa lisää tietoa.

Lounakirjastot ovat uudistamassa lukudiplomia.

 

  1. Vinkkejä lukutaitotyöhön Lukuliikkeen sähköpostista 7.4.

Lukupuhetta podcast nuortenkirjoista  
https://soundcloud.com/kirjastokaista/sets/lukupuhetta-podcast

 

Puhutaan kielikoulutuksessa -podcastissa käsitellään monipuolisesti kielen oppimiseen ja opettamiseen liittyviä asioita. Kielen oppiminen ja kielitietoinen opetus ovat merkittävä osa lukutaitotyötä.

 

Celia-kirjasto tarjoaa materiaalia heille, joilla on haasteita lukutaidossa. Esimerkiksi kolmasluokkalaisille on kirjavinkkauspaketti ja kirjastoille tarkoitettu Selkis-hylly.

 

  1. Ensi lukuvuoden suunnittelua, ajatuksia ja pohdintoja

Pohdittiin mahdollisuutta ottaa mukaan edustaja Teerimäen päiväkodista. Leena lupasi selvittää asiaa sivistystoimenjohtajan kanssa. Samoin koettiin tarpeelliseksi lisätä ajatusten ja tietojen vaihtoa perhepäivähoidon kanssa.

Lukulumon käyttö on ollut vaihtelevaa. Mietimme keinoja saada Lukulumo tutuksi ja tavaksi  kaikille opettajille ja muille Lukulumon käyttäjille. Valmiiden tehtävien saaminen opettajille lisäisi varmasti käyttöä. Lukulumoa pitäisi mainostaa entistä tarmokkaammin opettajille sekä oppilaille ja huoltajille.

Syksyllä jatketaan alakoulun ja yläkoulun yhteistyötä, joka on ollut vähissä koronan takia.

 

  1. Kuulumisia Lukuviikolta

Huhtikuussa vietetyllä Lukuviikolla 4.10.4.2022 Miinan koulussa opettajat olivat lukeneet tekstejä etukäteen ja oppilaat yrittivät arvata lukijan äänen perusteella. Miinalla oli myös satuhahmosuunnistus ja Lukulumon tekstejä hyödynnettiin.

Mäntypuiston päiväkodissa Lukuviikkoa vietettiin loruviikkona.

Mäntypuiston päiväkodissa on otettu käyttöön iltasatukirjahylly, josta vanhemmat ja lapset lainaavat kotiin yhteistä luettavaa.

Paanalla opettajat tekivät omia etukäteen suunniteltuja lukemiseen liittyviä asioita.

 

Todettiin, että Päivi Heikkilä-Halttusen blogissa esitellään uutta ja ajankohtaista nuorten- ja lastenkirjallisuutta. https://lastenkirjahylly.blogspot.com/

 

  1. Seuraavan kokouksen sopiminen

Seuraava kokous pidetään keskiviikkona 31.8. Miinalla kello 15.

 

 

 

 

 

Lukujutun kokous 16.3.2022

Lukujutun kokous ke 16.3.2022 klo 15.00-16.15

Paikka: Kunnankirjasto

Paikalla:
Leena Pienräihä (pj.)
Pauliina Hartikainen
Sari Huiko
Anu Nokkala
Leena Simola
Maarit Siren
Heli Rantala (siht.)

1. Lukuviikko 4.-10.4.2022 teemalla Lukemalla parempi maailma

Keskusteltiin Lukuviikon toteuttamisesta kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Jokainen yksikkö suunnittelee omaa toimintaa tuolle viikolle. 

2. Kirjailijavieraat

Koulujen kirjailijavieraat on suunniteltu seuraavasti:

3.luokka Roope Lipasti 29.3.
8.luokka kirjavinkkaus Kaarina Sainio to 14.4.?
9.luokka Jyri Paretskoi ti 3.5.
9.luokka tietokirjailijavieras elo-tai syyskuu

3. Lukuliikkeen Lukeva -koulu hanke

"Lukeva koulu -mallin tavoitteena on luoda yhdessä opettajien ja koko koulun henkilöstön kanssa lukemiseen innostava kielitietoinen toimintakulttuuri. Mallin avulla koulu voi kehittää ja arvioida omaa lukutaitoa edistävää työtään, omien tarpeiden ja resurssien mukaisesti."
Lukeva koulu - Lukuliike

Päätettiin, että Miinan ja Paanan koulut ilmoittautuvat Lukeva koulu -mallin käyttäjiksi.

4. Lasten- ja nuortenkirjastontyön ideakirja

Kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen esitteli Lasten- ja nuortenkirjastontyön ideakirjan. Ideakirjassa esitellään viime vuosina toteutettuja hankkeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseksi. 

5. Lastenkirjainstituutin Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hanke
kansallisesti 
Kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen kertoi Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hankkeesta. Hankkeessa luodaan kevään 2022 aikana malli työpajoista, joissa nuoret perehtyvät heitä kiinnostaviin kirjoihin ja tuottavat kirjavinkkivideoita, joiden kohderyhmänä ovat samanikäiset nuoret. Tavoitteena on tehdä lukemisesta yhteisöllistä toimintaa, jossa nuoret innostavat toisiaan lukemaan ja jakamaan tietoa itseään kiinnostavasta kirjallisuudesta.

6. Erilaisia lukemiseen liittyviä koulutuksia

Keskustelimme kevään aikana lukujuttulaisten osallistumista koulutuksista. 

7. Kansallinen lukutaitostrategia 2030

Tutustuttiin kansalliseen lukutaitostrategiaan.
"Lukutaitostrategian visio – Suomi maailman monilukutaitoisin maa 2030 – tavoittelee yhteiskuntaa, jossa lukutaidon merkitys tunnustetaan laajasti kaikilla aloilla ja jokainen saa tukea ja vahvistusta omalle lukutaidolleen läpi elämän. Kansallisen lukutaitostrategian kolme suuntaviivaa ovat 1) Luodaan ja vahvistetaan lukutaitotyön rakenteita 2) Vahvistetaan monilukutaito-osaamista ja 3) Innostetaan lukemaan ja monipuolistetaan lukutaitoa."

8. Muuta

Kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen kertoi toukokuun alussa (4.-6.5.) pidettävästä Lanu -festarista. Lanu -festari on ilmainen ja virtuaalinen lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuusfestari. Pauliina tiedotti myös kouluille ja opettajille tulevasta kyselystä lukudiplomin kehittämistä varten.

9. Seuraava kokous

Seuraava kokous on keskiviikkona 11.5. klo 15.00 Paanalla.

Lukujutun kokous 12.1.2022

Lukujuttu-kokous 12.1.2022 Teams

Paikalla: Leena Pienräihä, Sari Huiko, Maarit Siren, Tuula Peltonen, Heli Rantala, Leena Simola, Pauliina Hartikainen ja Anu Nokkala (kirjaaja)

 

  1. Vuoden 2021 vuosikertomuksen hiominen

Laitetaan samoin kuin aiempanakin vuonna, eli jokainen toimija kirjoittaa mitä omassa yksikössä on tehty. Nämä kirjoitetaan Pedanetin kohtaan: Lukeminen painopisteenä - Vuosikertomukset – Vuosikertomus 2021 – Mainintoja eri tapahtumista?

 

  1. Vuosikello

Vuosikello on tehty viime vuotiselle pohjalle. Se täydentyy sitä mukaa kun jotakin tapahtuu tai jotakin tehdään. Jokainen toimija merkitsee itse sinne mitä on tehty.

 

  1. Lukulumo

Mainostetaan Lukulumoa aina lukuvuoden alussa (elokuussa) ja vuoden alussa (tammikuussa) lapsille ja varsinkin huoltajille. Pidetään yllä kiinnostusta ja käyttöä, ettei hyvä hankinta unohdu.

 

  1. Lukuliikettä kuntiin -hanke jatkuu

5. Lounakirjastojen kirjalahja ekaluokkalaisille

Ekaluokkalaiset saivat oman kirjan. Pohdittiin, josko myös yläkoululaisille hommattaisiin kunnalta kirjalahja. Jotkut tahot ovat jakaneet myös ysiluokkalaisille kirjalahjan. Todettiin myös, että on hyvä, että kouluilla on kuitenkin paljon hyvää luettavaa.

 

Keskusteltiin kirjailijavieraiden hankkimisesta. Pohdittiin, miten kirjailijavierailun saa muutettua virtuaalivierailuksi ja toimivaksi sellaiseksi. Kolmosluokkalaisille hankittaisiin ehkä kuitenkin live-vierailu.

 

Kirjaseikkailuajat sovitaan huhti- / toukokuulle. Lapset saavat tuolloin myös kaavakkeet kirjastokortin hakemiseen.

 

Seuraava palaveri ke 9.3. klo 15.00 kirjastossa tai Teamsillä

Lukujutun kokous keskiviikkona 27.10. 2021 kello 15

Muistio

Paikalla:

Maarit Siren (kirjoitti muistion)
Heli Rantala
Anu Nokkala
Pauliina Hartikainen
Sari Huiko- Mäkelä
Leena Vainio
Leena Simola
Leena Pienräihä
Tuula Peltonen

1. Ryhmän jäsenet kertoivat kuulumisia. Miinalla järjestettiin Lukutapahtumaviikoilla 39 ja 40 lukubingo. Bingotehtävissä huomioitiin elokuvaviikko ja eläinten viikko. Osallistuneiden kesken arvottiin elokuvalippuja. Oppilaskunta järjesti saliin yhtenä päivänä mukavia lukupaikkoja; vaihteeksi kirjoja luettiin patkoilla ja majoissa! Mäntypuistossa oli mukavalla tavalla huomioita "Syysloma on lukuloma" -aihe. Lapset olivat esimerkiksi miettineet, miten luettujen kirjojen päähenkilöt liikkuvat.

2. Lukujuttu hankkii kouluille kirjoja. Tilaukset tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä.

3. Mietittiin ala- ja yläkoulun välisen yhteistyön kehittämistä. Voisivatko vaikka seitsemännen luokan oppilaat käydä vinkkaamassa kirjoja alakoululaisille?

4. Mietittiin jonkinlaisten Kirjamessujen järjestämistä kouluilla ja olisiko tämä mahdollista. Pohdittiin, voisiko tätä ideaa kehitellä lauantaityöpäiväksi, monialaisiin ja liittää tähän vielä lukuviikon teeman "Lukemalla parempi maailma". Puhuttiin lukukoirista ja mietittiin, olisiko meillä tähän toimintaan mahdollisuutta.

5. Päätettiin pitää seuraava kokous 12.1.2022 kello 15 kirjastossa.

Muistio 15.9.2021

Lukujutun kokous ke 16.9.2021 klo 15-16.10

Läsnä:

Leena Pienräihä (pj.)

Sari Huiko

Anu Nokkala

Heli Rantala

Leena Simola

Maarit Siren

Leena Vainio

Tuula Peltonen (siht.)

Käsiteltäviä asoita:

  1. Kirjatilaus

Varhaiskasvatuksen ja koulujen kirjahankintaehdotukset toimitetaan syyskuun aikana Leena Pienräihälle, joka tarkistaa listan Pauliina Hartikaisen kanssa päällekkäisyyksien välttämiseksi. Yhteistilaus tehdään Kirjavälityksestä.

  1. Lukuliikettä kuntiin -hankkeen kuulumisia

Miinan koulu viettää lukuviikkoja vk 39-40. Koulussa toteutetaan lukubingo, jossa on erilaisia lukemiseen liittyviä tehtäviä. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan luokittain elokuvalippu.

Bingotehtävissä on myös eläimiin ja elokuviin liittyviä tehtäviä. Tällä tavoin samoihin aikoihin vietettävää eläinten viikkoa sekä elokuvaviikkoa yhdistetään lukuviikkoon.

  1. Lounakirjastojen kirjalahja ekaluokkalaisille

Lounakirjastot lahjoittivat alueen ekaluokkalaisille kirjalahjan. Jokioisten kirja liittyi käytössä olevaan äidinkielen oppikirjaan. Kirjalahja otettiin kouluissa innostuneesti vastaan.

  1. Syksyn kirjailijavieraat

30.9 Paanan koululla vierailee tietokirjailija ja toimittaja Maria Pettersson.

Joulukuussa vierailevat kirjavinkkarit Paanan koululla 6. ja 8. -luokkalaisille.

Lokakuussa on kirjailijavieras alakouluilla, Pauliina järjestänee.

  1. Kirjastokäynnit ja kirjakassit

Kirjastokäyntien ja kirjastosta tilattujen kirjakassien määrä vaihtelee eri yksiköiden välillä (koulut, päiväkodit) paljon.

Muistutellaan koulujen ja varhaiskasvatuksen opettajia kirjastokäynneistä toteutettavaksi ainakin kerran lukuvuodessa.

  1. Lukudiplomit

Lukudiplomien tekeminen ja markkinointi oppilaille koetaan edelleen hankalaksi. Opettajien innostus asiaan vaihtelee ja vaikuttaa suorituksiin. Diplomin kehittäminen koetaan tarpeelliseksi esim. lukukokemuksen korostaminen tehtävien tekemisen sijaan.

  1. Lukuliikkeen uutiskirje 8/2021

Read Hour -päivää 8.9 ei tänä vuonna huomioitu paljonkaan eri yksiköissä.

Lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on löydettävissä myös Lounakirjaston kautta seuraavasti: https://www.ellibslibrary.com/louna

Vanhempainiltaan materiaalia löytyy Lukuliikkeen sivuilta.

  1. Lukuvuoden yhteistä toimintaa ja koulujen ja päiväkotien omaa toimintaa

Miinan koulu viettää lukuviikkoja vk 39-40.

Paanan koulu suunnittelee lukuviikkoa tammikuussa, jolloin yläkoulun oppilaat voisivat vierailla lukemassa eskareille ja ykkösillle, mikäli korona sallii. Myös muiden alakoululuokkien yhteistoimintaa yläkoulun kanssa toivottiin.

Miinan koulu suunnittelee mahdollista Masked reader -toimintaa kevään lukuviikolle.

  1. Kysely Lukulumon käyttäjille, opettajille ja vanhemmille

Leena S. kertoi kyselystä. Lukulumo koettiin hyväksi hankinnaksi. Lukulumon hyödyntämisideoita toivottiin jaettavaksi eri toimijoiden kesken.

  1. Seuraava kokous

Seuraava kokous on ke 27.10 klo 15 Miinan koulun ruokalassa.

Muistio 4.5.2021

Lukujutun kokous ti 4.5.2021 kello 15.00–16.20 

Teams-kokous 

Läsnä: 
Leena Pienräihä (pj.) 
Sari Huiko 
Anu Nokkala 
Tuula Peltonen 
Heli Rantala 
Leena Simola 
Maarit Siren 
Pauliina Hartikainen (siht.) 
 

Käsiteltäviä asioita: 

 

1. Lukuliikettä kuntiin -hanke  

Koulutuksia: 27.4. Tutkimusmatka sanataiteeseen, 6.5. Ateljee-koulutus  

Lukutaitostrategian webinaari 12.5. klo 9–12 

Jokioisten ideat Lukuliikettä kuntiin -sivustolle: kerätään toukokuun aikana Teamsiin ns. parhaat palat varhaiskasvatus/Miinan koulu/Paanan koulu/kirjasto – Pauliina lähettää Sanna Paljakalle 

 

2. Kysely Lukulumon käyttäjille, opettajille ja vanhemmille 

Toteutetaan vielä kevään aikana kysely henkilöstölle (varhaiskasvatus/koulu), muutama kysymys esim. miten hyödynnetty toiminnassa. Leena S. toteuttaa teknisesti, Miinan koululla suunnitellaan kysymykset. Syksyllä kysely huoltajille/lapsille. 

 

3. Lukuviikko 5.-11.4.2021 

Korona-tilanteesta johtuen niukasti ohjelmaa, mutta mm. yläkoulussa teetettiin etäkoululaisilla sanomalehtiviikon teeman mukaisesti tehtäviä aikakausilehdistä, joita vapaasti luettavissa verkossa. Mäntypuistossa Anun ryhmä teki Lukemon Luetaan luontoa -lukubingoa 

 

4. Kirjojen hankkiminen yhteistilauksena 

Varhaiskasvatuksen ja koulujen kirjahankintaehdotukset Leena Pienräihälle, yhteistilaus tehdään Kirjavälityksestä elokuun lopussa. 

 

5. Muuta 

 

Miinan koulusta on 4 luokkaa ilmoittautunut Huuhkajien hyvin toteutettuun lukuhaasteeseen, lukemisen ja liikkumisen yhdistäminen haasteessa on innostanut etenkin poikia. 

Kesälukuhaaste – tulossa Louna-kirjastoilta 

Lukudiplomisuoritukset: mm. Miinan koululla huomioidaan ahkerat lukijat. Lukudiplomien kirjalistat päivitetään kesällä, mutta Louna-kirjastoissa on toiveissa uudistaa lukudiplomikonseptia enemmänkin. Todettiin myös, että opettajien innostuksella on tässäkin asiassa iso merkitys, eli jonkinlainen kysely lukudiplomien kehittämiseen liittyen olisi tarpeen.  

Lukemisen nostaminen esille koulun, varhaiskasvatuksen ja kirjaston julkaisuissa. 

 

Ideoita opettajien ja vanhempien innostamiseksi. Luentoja? Vanhempainiltoja? Kyselty hyviä luennoitsijoita. Esille nousi mm. Aleksi Salusjärvi. 

 

Lukemisen linkkejä mm.: 

Lanu! -lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali https://www.lanufestarit.fi/  

Lukemo https://lukemo.fi/ ,  

 
6. Seuraava kokous keskiviikkona 25.8.21 klo 15 Paanalla (Teams) 

Lukujuttu ke 3.2.2021

Aika: 3.2.2021 klo 15-16.30

Teams-kokous

Läsnä:
Leena Pienräihä (pj.)
Pauliina Hartikainen
Anu Nokkala
Heli Rantala
Leena Simola
Maarit Siren
Leena Vainio
Sari Huiko (siht.)

1. Leena Simola kertoi Lukulumo-tunnusten tekemisestä Miinan koululla. Tunnukset on tehty ja Lukulumo-sovelluksen käyttö on jo saatu hyvään alkuun. Oppilaiden huoltajia on tiedotettu, jotta sovellus saataisiin käyttöön myös kodeissa. Anu Nokkala kertoi, että päiväkodissa Lukulumon käynnistäminen on alkamassa pikapuolin. Aiemmin sovittu Lukulumon webinaari ei ilmeisesti toteutunut, mutta onneksi YouTubesta löytyy hyviä ohjevideoita.

2. Lukutyöryhmä osallistui ma 1.2.2021 Sanna Paljakan Lukuliikettä kuntiin -kokoukseen, jossa esitettiin pyyntö tehdä koontia työryhmän tekemästä työstä heidän käyttöönsä. Keskusteltiin koonnin toteuttamistavasta ja aikataulusta. Päätettiin, että jäsenet tahoillaan kirjaavat Teamsiin joitain toteutuksia talvilomaan mennessä. 

3. Keskusteltiin mahdollisuuksista tiedottaa ja markkinoida Lukulumoa Miinan koulun somessa ja Forssan Lehdessä. Pauliina Hartikainen tiedotti Lukujuttuun liittyvistä hankkeista kuten lukukasseista.

4. Keskusteltiin, mitä uutta toimintaa voitaisiin kehitellä. Iltasatukirjahylly on 25 kirjan kokoelma, jonka käyttöä Jokioisilla mietittiin. Tämä vaihtoehto voisi sopia hyvin kokeiluun Lukuviikolla huhtikuussa. Mietittiin, onko tämän toteuttaminen korona-aikana haasteellista. Ajatus voisi olla käyttökelpoinen myös syksyllä, jos kevään aikana ei ole mahdollista toteuttaa.

5. Lukujutun vuosikertomusta ja vuosikellon alustavia versioita muokataan. Niiden työstämistä jatketaan.

6. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus (6 500€)  on käytettävä ennen vuotta 31.7.2022. Keskustelua avustuksen käyttämisestä jatketaan myöhemmin.

7. Keskusteltiin Lukujutun kokouksissa Teams-sovelluksen hyödyntämisestä jatkossa. Leena Pienräihä ehdotti, että Teamsia hyödynnetään edelleenkin ryhmän toiminnassa. Pedanetissa toiminta on julkista, Teamsissa asioista, linkkejä jne. jaetaan ja työstetään ryhmäläisten kesken.

8. Pauliina Hartikainen tiedotti Lukuliikkeen isosta, valtakunnallisesta hankkeesta. Lasten ja nuorten kirjastotyöryhmä vie  Lounakirjastoissa eteenpäin ”Lapselle oma kirja” -hanketta, jonka puitteissa ekaluokkalaisille annettaisiin oma kirja. Lounakirjastoilla pohditaan, mikä on kirjastojen rooli koulukirjastoina. Kirjastoilla on menossa Lukuhaaste, josta on aktiivista viestintää kirjastojen someissa. Omatoimikirjastoihin on saatu rahoitusta.

Seuraava kokous on 11.3.2021 klo 15 Teamsissa.

Muistio 30.11.

LUKUJUTTU ma 30.11.klo 15

Paanan koulun ruokala

Leena Pienräihä, Pauliina Hartikainen, Anu Nokkala, Heli Rantala, Maarit

Siren, Leena Vainio (poistui klo 16.10), Sari Huiko (saapui klo 15.46) Leena Simola

 

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen käytöstä keskustelua.

Lukulumosta tullut tarjous, josta keskustellaan. Kolmen vuoden kuntalisenssi:

  1. Vuosi 0€/lapsi
  2. Vuosi 10€/lapsi
  3. Vuosi 10€/lapsi.

Kolmen vuoden päiväkotilisenssi:

  1. Vuosi 0€/lapsi
  2. Vuosi 13€/lapsi
  3. Vuosi 13€/lapsi.

 

Sitoudutaanko tähän? Keskustelua, miten tätä voisi hyödyntää. Jos joudutaan siirtymään etäopetukseen olisi tämä hyvä työväline kotikäyttöön.

Lukulumoa voisi hyödyntää myös esim. kuvaamataidon, musiikin yms jutuissa.

Leena P kysyy Jari Sillanpäältä sitoutuuko Jokioisten kunta maksamaan kolmannen vuoden lisenssimaksun. Tällöin voidaan tehdä sopimus, joka alkaisi tammikuusta. Leena P on tämän jälkeen yhteydessä Lukulumoon ja kysyy sieltä lopullisen tarjouksen.

 

  1. Lukukeskuksesta tullut sähköposti, jossa kysytään halukkuutta saada uutiskirjeitä heiltä. Leena P. vastaa heille lähettämällä Lukujuttu-työryhmän jäsenten yhteystiedot lukukeskukseen.
  2. Lukuliikettä kuntiin verkostohankkeesta tullut kysely, jossa tehdään alkukartoituskysely (ent. Lukeva Kunta). Miten kyselyyn vastattaisiin? olisi tärkeää, että jokaiselta taholta tulisi ainakin yksi vastaus; varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, alakoulusta, yläkoulusta ja kirjastosta sekä MLL, neuvolasta ja seurakunnasta. Sovitaan, että jokainen Lukujuttu-tiimin jäsen vastaa kyselyyn, Pauliina lähettää linkin yhdistyksille.

 

annetaan yhdistyksille konkreettisia vinkkejä, että he voisivat olla osaltaan tukemassa lasten lukemisharrastusta ja lukutaitoa lahjoittamalla esim. kirjan jollekin tietylle ikäryhmälle. Pauliina vinkkaa tästä yhdistyksille samalla, kun hän lähettää l Lukuliikettä kuntiin -verkostohankkeen kyselyn vastauslinkin.

 

  1. Lukujutun Teams- ryhmä perustettu (Heli ja Maarit). Miten hyödynnetään? Kun lukee viestin, kuitataan ainakin peukutuksella;)
  2. Alkuvuoteen ohjelmaa: - Paanalla lukuviikko ehkä huhtikuussa, kun valtakunnallinen lukuviikko (viikko 16) -Jos Lukulumo otetaan käyttöön, siihen liittyen jonkinlainen ”Lähtölaukaus”: koulutus opettajille ja oppilaille jotain yhteistä, joka voidaan toteuttaa luokittain - kirjailijavierailu; voidaanko vielä järjestää paikan päällä vai pitääkö järjestää etänä? Mietitään ja seurataan tilannetta Koronan suhteen. Asia jää mietintään ja siihen palataan alkuvuoden kokouksissa.
  3. MUUTA: Kirjastokaista.fi löytyy hyviä videonpätkiä ja ideoita - käy katsomassa! Tutustu myös Iltasatukirjahylly.
  4. Seuraava kokous: ke. 3.2. Klo 15 Paanan ruokalassa

Kokous päättyi klo 16.25.

Lukujuttu ma 26.10.2020

Aika: 26.10.2020 kello 15.00-16.30
Paikka: Miinan koulu
Läsnä:
Pauliina Hartikainen
Anu Nokkala
Tuula Peltonen
Leena Pienräihä, muistion laatija
Heli Rantala
Leena Simola
Maarit Sirén

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen käyttäminen
Jokioisten kunta on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä helmikuussa 2020 varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen suunnatun erityisavustuksen lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistaviin toimenpiteisiin. Myönnetty summa on 6 500 euroa. Avustuksen käyttöaika on heinäkuun loppuun vuonna 2022. Avustusta voidaan käyttää lukukoordinaattorin palkkaamiseen, materiaalihankintoihin (esimerkiksi kirjat ja digisovellukset lukemiseen), oppimisympäristön muokkaamiseen, kirjastoyhteistyön edistämiseen, kodin, varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen yhteistyön kehittämiseen lukemisen kulttuurin vahvistamiseksi sekä ryhmäjakoihin ja eriytettyyn opetukseen.

Keskusteltiin Lukulumo-ohjelman hankkimisesta varhaiskasvatukseen sekä 1. ja 2. luokille. Jokioisilla on noin 200 lasta varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa on noin 120 lasta. Todettiin, että jos ohjelma hankitaan, opettajien pitää myös sitoutua käyttämään sitä. Anu Nokkala lupasi selvittää kustannuksia ja mahdollisuutta aloittaa Lukulumon käyttö alkuvuodesta tai ensi syksynä.

Lukulumo järjestää maksuttomia webinaareja. Lukulumoa pääsee kokeilemaan maksutta kuukauden ajan.

Muina kohteina erityisavustuksen käyttämiseen esitettiin kirjahankinnat, nukketeatteriesitys ja Oulun kaupungin mallin mukaiset sanataidesalkut. 

Erityisavustuksen käyttämiseen palataan seuraavassa kokouksessa.


Lukujutulle oma tiimi Teamsiin
Maarit Sirén, Heli Rantala ja Tuula Peltonen perustavat LukujutulleTeamsiin oman tiimin, jossa voimme helposti vaihtaa ajatuksia.


Yhteistyö neuvolan kanssa
Pauliina Hartikainen kertoi neuvoloiden kautta toteutettavasta Lukulahja lapselle -hankkeesta. Valtakunnallisessa hankkeessa jaetaan neuvoloiden kautta vuosina 2019-2021 syntyville lapsille kirjakassi.

Jokioisilla on alkuvuodesta toteutettu edellisenä vuonna syntyneille lapsille ja heidän vanhemmilleen tapaaminen, jonka yhteydessä on jaettu kirja. Mietittiin, että voisiko tämän tilaisuuden yhteyteen järjestää muutakin lukemiseen liittyvää ohjelmaa, vaikka loruleikkihetken tai vanhemmille tietoiskun lukemisen merkityksestä.


Lukeva kunta -verkostot
Pauliina Hartikainen esitteli Lukeva kunta -verkostohanketta, jossa Jokioinen on mukana. Kaikkiaan hankkeessa on 24 kuntaa. Myös muut Lounais-Hämeen kunnat ovat mukana. Louna-kirjastoalueen edustaja hankkeen ohjausryhmässä on Humppilan kirjaston Meeri Sipilä. Pauliina Hartikainen on Jokioisten yhdyshenkilö.

Lukeva kunta -hanke alkaa marraskuussa. Tavoitteena on tukea lukutaitotyön jalkautumista kunnissa, lukuagentin palkkaaminen, lukutaitotapahtumien järjestämistä ja lukutaitomateriaalin tuottamista. Porvoon kaupungin johtaman hankkeen nimi on Lukuliikettä kuntiin!


Erilaisia syksyn lukutapahtumia 
Kouluilla ja varhaiskasvatuksessa on ollut Seitsemän veljestä 150 vuotta -juhlavuoden tapahtumia. 
Kirjavinkkari on tulossa 6. luokkalaisille ja 8. luokkalaisille marraskuun alussa. 


Lukudiplomi
Lounakirjastojen organisoiman lukudiplomin suorittaminen on vähentynyt. Pohdittavaksi jäi, mitä voisimme innostaa oppilaita lukudiplomin pariin.


Seuraava kokous
Seuraava kokous sovittiin järjestettäväksi maanantaina 30.11. kello 15.00 Paanan ruokasalissa.

Lukujutun kokous maanantai 7.9. 2020 Paanan koulu

Lukujutun muistio

paikka: Paanan koulu

aika: maanantai 7.9.2020 kello 15

paikallaolijat:

Leena Vainio

Anu Nokkala

Pauliina Hartikainen

Sari Huiko-Mäkelä

Maarit Siren ( tämän kokouksen muistion laatija)

Leena Simola

Leena Pienräihä

Tuula Peltonen



1. Todettiin, että keväällä 2020 tilatut kirjat on toimitettu kouluille.

2. Keskusteltiin Kuuman koulun yhteydessä toimineen kirjaston sivupisteen loppumisesta. Sieltä jääneet kirjat on sijoitettu toistaiseksi Miinan koululle. Kirjat kuuluvat vielä kunnan kirjaston kokoelmiin. 

3. Pauliina kertoi Lukukassi-hankkeesta, jossa kirjasto antaa perhepäivähoitajille lainaksi kirjakasseja. Kasseja vaihdetaan ja kasseissa on monisteet, joihin voi mahdollisesti kirjata, miten kirjoja on käsitelty (askartelu, lorut...) ja muut hoitajat voivat sitten saada näistä ideoita.

4. Sovittiin, että mainostetaan Lukudiplomia opekokouksissa.

5. Leena P ja Sari kertoivat, että kirjailijavierailu Paanan yhdeksäsluokkalaisille syyskuun alussa oli menestys (historiantutkija Teemu Keskisaari). Joulukuussa on tarkoitus järjestää kirjavinkkausta kuudennen luokan oppilaille.

6. Tiistaina 8.9 on kansainvälinen lukutaitopäivä. Paanan koululla on tuolloin aiheeseen liittyvä päivänavaus ja Read Hour kello 14-15 halukkuuden ja mahdollisuuksien mukaan.

7. Muisteltiin, että viime syksynä syysloma oli lukuloma. Mietittiin, miten tämä toteutettaisiin tänä vuonna. Sovittiin, että kunkin yksikön jäsenet keskenään miettivät, miten tätä voisi tänä vuonna markkinoida ja kehittää. 

8. Puhuttiin ajankohtaisista kirjoituskilpailuista.

9. Seitsemän veljestä täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Mietittiin, miten tätä asiaa käsitellään kouluissa. Aleksis Kiven päivä ja samalla mielikirjapäivä on lauantaina 10.10 ennen syyslomaa. Jokainen yksikkö miettii tahoillaan, miten tämä huomioidaan päiväkodeissa ja kouluilla.

10. Pauliina esitteli Lukeva kunta -verkostohanketta.

11. Mietittiin, mihin saamaamme Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta käytettäisiin. Kohteet pitäisi päättää kuluvan syksyn aikana. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla Lukulumon hankkiminen. Päätettiin, että tarkat kustannukset ja henkilöstön (varhaiskasvatus) kiinnostus tähän selvitetään. Puhuttiin myös siitä, miten esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä vielä kehitetään ja miten lukeminen, tarinat ja kirjat saadaan tähän mukaan ja voisiko avustusta kohdentaa tähän ja miten. Asia jäi hautumaan.

12. Päätettiin pitää Lukujutun seuraava kokous maanantaina 26.10 kello 15 Miinan koululla.

Lukujuttu 9.3.2020

Lukujuttu -työryhmän palaverimuistio 9.3.2020

Paikka: Miinan koulu

Läsnä: Leena Pienräihä, Pauliina Hartikainen, Maarit Siren, Leena Simola, Anu Nokkala ja Heli Rantala

Poissa: Sari Huiko-Mäkelä, Tuula Peltonen ja Leena Vainio

Muistion laatija: Heli Rantala

 

  1. Syksyllä kouluihin ja päiväkoteihin tilattuja kirjoja on nyt saapunut, osa kirjoista on vielä tulematta.
  2. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt loppuvuodesta 2019 haetun erityisavustuksen Jokioisten kunnalle. Myönnetty erityisavustus on tarkoitettu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistaviin toimenpiteisiin. Avustuksen käyttöaika on 2020-31.7.2022. Jäämme miettimään rahojen käyttötarkoitusta.
  3. Keskusteltu Kuuman koulun kirjaston kirjoista. Päätettiin, että Jokioisten kirjastonjohtaja sekä Miinan koulun rehtori keskustelevat, mikäli kirjoja olisi sijoitettavissa Miinan koululle. Samalla mietittiin Miinan koulun kirjaston kehittämistä.
  4. Lukuviikko 20.4.-26.4. lähestyy. Lukuviikon teemana tänä keväänä on Luovuutta ilmassa. Lukuviikko aloitetaan viime vuotiseen tapaan yhteisesti maanantaina 20.4. klo 10. Suunnitelmissa on ainakin kirjojenvaihtopäivä Miinan koulussa ja eskareissa, kirjasuunnistusta 2.-3.luokkalaisille, kummien ja 1.luokkalaisten tarinan kirjoitusta, isommat (5.luokkalaiset?) oppilaat lukevat eskarilaisille, bingoa eri lukupaikoista, videoita.
  5. Ääneenlukuhaaste käynnistyi ääneenlukupäivänä 5.2. ja kestää lukuviikkoon 26.4. asti.
  6. Pauliina Hartikainen esitteli kunnan perhepäivähoitajille suunnattua lukukassikokeilua, jonka tavoitteena on innostaa perhepäivähoitajia, lapsia ja perheitä monipuolisen lukemisen äärelle. Kirjastossa järjestetään myös Pupun vinkkituokioita 3-5 -vuotiaille sekä varhaiskasvatusryhmien tutustumista kirjastoon. Vauvoille ja taaperoille ideoidaan kevään aikana lukupäiväkirjaa lukemisen ensiaskeleista.
  7. Seuraava kokoontuminen on tiistaina 7.4.2020 klo 15.00 Paanan koululla.

Lukujuttu 27.1.2020

Jokioisten kunta MUISTIO

Lukuliike -työryhmän palaveri 27.1.2020

 

 

Paikalla: Heli Rantala

Maarit Siren

Leena Pienräihä

Pauliina Hartikainen

Anu Nokkala

Leena Simola

Sari Huiko-Mäkelä

Leena Vainio

Tuula Peltonen

 

Paikka: Jokioisten kirjasto

 

LUKUJUTTU -PALAVERI 27.1.2020

Keskusteltiin vuoden 2019 toimintakertomuksesta. Päätettiin, että toimintakertomukseen kirjataan mitä on tehty. Ei erotella mikä porukka on tehnyt mitäkin.

 

Keskusteltiin vuosikellosta. Vuosikelloon kirjataan ainakin seuraavat: Paanan lukuviikko viikolla 3, kirjailijavierailu Jyri Paretskoi Paanan koululla 23.1., Kansainvälinen ääneenlukupäivä 5.2., yliopistonlehtori Juli-Anna Aerila Luennoimassa opettajille ja koulunkäynninohjaajille, sanomalehtiviikko 3.-7.2., mediataitoviikko 10.-16.2., Lukuviikko 20.-26.4. jolloin lukupiknik, tietokirjaviikko elokuussa, Read Hour ja YK:n lukutaitopäivä 8.9., Aleksis Kiven päivä ja Mielikirjapäivä 10.10., Syysloma on lukuloma viikolla 42, kirjavinkkausta 5.-6.-luokkalaisille kirjavinkkausta marraskuussa.

 

Jyri Paretskoin luentoa kehuttiin. Hän käytti paljon draaman keinoja esityksessään.

 

Elokuussa on tietokirjaviikko. Sinne kysytään puhujaksi Teemu Keskisarjaa. Tämä vuosi on Seitsemän veljeksen juhlavuosi (150 vuotta).

 

5.2. on valtakunnallinen ääneenlukupäivä. Saimme kirjastolta ääneenlukuhaasteen. Kirjoja luetaan ääneen, ja niistä kerätään hassuja, voimakkaita, söpöjä ja kiinnostavia sanoja, jotka toimitetaan kirjastoon maaliskuun loppuun mennessä.

 

Keskusteltiin kirjanvaihtopäivästä. Toteutettu Paanan koulussa ja todettiin järjestettävän toistekin. Otetaan mukaan mahdollisesti myös lehtiä kirjojen lisäksi.

 

Viikko 3 on Paanan koulun lukuviikko ensi vuonnakin.

 

Runebergin päivänä 5.2. Miinan koulun ykkösluokkien opettajat lukevat oppilaille kirjoista lyhyitä katkelmia, ja oppilaat arvaavat mistä kirjasta kyseinen kohta on. Eniten oikein arvanneet oppilaat palkitaan elokuvalipuilla.

 

Lukuviikko on 20.-26.4. Tuolloin järjestetään ehkäpä lukupiknik, jolloin joka paikassa luetaan yhtä aikaa, kuten vuoden 2019 lukuviikollakin. Seuraavaan lukujutun kokoukseen jokainen miettii mitä toiminnallista puuhaa tehtäisiin lukuviikolla.  

 

Lukujutun kautta tehdään kirjahankintoja 4600 eurolla. Jokainen taho saa toivomansa kirjat.

 

Seuraava Lukujutun kokous on Miinan koulun opettajistossa ma 9.3. klo 15.00.

 

 

Kokous 21.11.2019 klo 15.00

Lukujuttu-työryhmä 21.11.2019

 

LUKUJUTTU-TYÖRYHMÄN KOKOUS

 

Aika: to 21.11.2019 15.00-16.15

Paikka: Paanan koulu

Läsnä: Pauliina Hartikainen

Sari Huiko-Mäkelä

Anu Nokkala

Tuula Peltonen, muistion laatija

Leena Pienräihä

Heli Rantala

Leena Simola

Maarit Siren

Leena Vainio

 

  1. Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen hakeminen lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistaviin toimenpiteisiin

 

Päätettiin tehdä hakemus lukukoordinaattorin palkkaamiseksi suunnittelemaan lukupolkua

koti – varhaiskasvatus - esi- ja alkuopetus -akselille.

 

Lukukoordinaattorin tehtäviä olisivat kunnassamme mm. seuraavat toimenpiteet, jotka tukevat lasten lukuinnon herättämistä, vahvistamista ja ylläpitämistä kaikissa toimipisteissä:

 

-tilojen käytön kehittäminen

-koulukirjastojen toimintamahdollisuuksien selvittäminen

-materiaalihankinnat

-hyvien toimintamuotojen ja käytänteiden laajentaminen

-vuosikellon laatiminen

-henkilöstön yhteistyön kehittäminen

 

Hakemuksen perusteet toimitetaan Jari Sillanpäälle, joka laatii hakemuksen.

 

  1. Lukudiplomi

 

Keskusteltiin Satupassista ja lukudiplomien tekemisestä. Lukudiplomien tekemisessä Jokioisilla on ollut joustavia käytäntöjä luettavien kirjojen ja tehtävien tekemisen suhteen. Pauliina Hartikainen kertoi Oulussa käytössä olevasta Lukuhöperö-lukudiplomista.

 

  1. Opettajille järjestettävä tilaisuus lukemisesta ja lukutaidon merkityksestä

 

Päätettiin, että Leena Pienräihä selvittää mahdollisuuksia tilata Juli-Anna Aerilan luennoimaan opettajille järjestettävään tilaisuuteen helmikuussa 2020.

 

  1. Seuraava kokous

 

Seuraavaan kokoukseen jäi käsiteltäväksi tämän kokouksen asialistasta mm. seuraavat aiheet:

-vuosikellon hiominen

-v. 2020 lukuviikko

-kirjahankintojen tilanne

 

Seuraava kokous on ma 27.1 2020 klo 15 kirjastolla.

 

Jakelu Jokioisten kunnan Peda.net-sivusto

Kokousmuistio 5.11.2019

Jokioisten kunta Muistio 

Lukujuttu-työryhmä 5.11.2019

 

LUKUJUTTU-TYÖRYHMÄN KOKOUS

 

Aika ti 5.11.2019 15.00-16.40

Paikka Miinan koulu

Läsnä Pauliina Hartikainen, muistion laatija
Sari Huiko–Mäkelä
Tuula Peltonen
Leena Pienräihä
Heli Rantala
Leena Simola
Maarit Sirèn (klo 16.10 asti)

1 Kuulumisia päiväkodeista ja kouluilta

MIELIKIRJAPÄIVÄ
Sekä Miinan että Kuuman kouluilla oli mielikirjapäivänä (Aleksis Kiven päivä 10.10.) esillä koulun henkilökunnan mielikirjoja. Oppilaat saivat arvata, kenen kirjoista oli kyse, ja parhaat vastaukset palkittiin. Suunnitelmissa vastaava tapahtuma Paanalla alkuvuodesta.

READHOUR
ReadHour –tapahtuma 8.9. tuli tänä syksynä vähän yllättäen, mutta vastaisuudessa yritetään varautua tapahtumaan hyvissä ajoin. Tänä syksynä mm. Kuumassa otettiin ja näytettiin kuvia omasta ReadHourin vietosta.

LUKUKOIRA
Kuuman 1–2-luokilla vieraili syksyllä lukukoira, jonka vierailu herätti innostusta. Tähän liittyen Heli kertoi iPadin Luppakorva-sovelluksesta, joka toimii myös lukemisen innostajana.

SYYSLOMA=LUKULOMA
Miinan eskarilaiset tekivät syyslomalla lukumatkan kirjoihin. Jokainen eskarilainen sai kirjastokäynnillä lainaamansa kirjan kotiin luettavaksi. Loman jälkeen lapset tekivät kirja-arvion luetusta kirjasta. Myös Maaritin 1-luokka esitteli lukulomalla lukemiaan kirjoja loman jälkeen.

2 Monialaiset opinnot ja lukeminen

Miinan koulun 1–2-luokkien monialaisen aiheena sadut ja tarinat. Jokaisella 1-luokalla on oma toteutuksensa jonkun 2-luokan kanssa. 

3 Kahdeksasluokkalaisten lukuhetket ekaluokkalaisten kanssa

Lukuhetket toteutetaan tammikuun puolivälin jälkeen. Ajankohdat (2 x 45 min) sovitaan tuntikohtaisesti luokittain. Kuuman luokkien ja 8C:n tapaaminen  sovittiin kirjastoon to 6.2.2020 klo 9.30–11.15.

4 Kirjaston vieraat ja kirjastokäynnit

KIRJASTONKÄYTÖN OPETUS
1–luokkalaisille on syksyn aikana ollut pehmolelusuunnistuksia.
6-luokkalaisille tavoitteena järjestää Ronja-seikkailut lähikuukausina.
Yläkoululaisten kirjastokäynnit sovittuina, osin toteutettukin.

KIRJAILIJAVIERAILUT
Kirjailija Jyri Paretskoi yläkoululla kevätlukukaudella (kysytty Lukukeskuksen kautta)
Tietokirjavierailu seuraavan lukuvuoden alussa
Muut vierailut? Esim. tietylle luokkatasolle/kuvittaja/päiväkoti?

VINKKAUKSET
2-luokille tammikuun alussa (Kuuma 2–3-luokille keväämmällä)/Pauliina
6-luokille 2. joulukuuta / Anu Lehtonen-Sonkki
8-luokille 2. joulukuuta genrevinkkausta / Kaarina Sainio

NÄYTTELYT
Satujuttuja. Perhepäivähoitolasten näyttely 15.11.2019 asti
Lukuviikon tienoilla päiväkoti- ja esikouluryhmien yhteinen kirjallisuuslähtöinen toiminnallinen näyttely. Kirjaan tai kirjoihin liittyvien töiden tekemisen ja katsomisen ideana osallistaa lapsia keksimään, kokeilemaan ja tekemään.

KIRJASTOKÄYNNIT
Luokat ovat tervetulleita kirjastoon myös aukioloaikojen ulkopuolella lainaamaan tai työskentelemään.

MONILUKUTAITOA SANATAITEELLA -hanke
Jokioisten kirjasto on mukana Lahden AKE-alueen hankkeessa vuonna 2020. Pauliina tekee hanketta osa-aikaisesti keväällä 4 kuukautta ja syksyllä 4 kk. Jokioisissa kohderyhmänä ovat lapset, painotus on alle kouluikäisten ja perheiden lukuharrastuksen tukemisessa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä muiden alueen kirjastojen kanssa.

VINKKAUSTA OPETTAJILLE
Keskusteltiin, miten opettajat saisivat parhaiten tietoa uusista lasten- ja nuortenkirjoista (Peda.net, Wilma, Louna-Finna, vinkkaus).

5 Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustus lukemisen kulttuuria ja lukutaitoa vahvistaviin toimenpiteiseen

Hakuaika päättyy 5.12.2019. Sovimme, että tutustumme paremmin erityisavustuksen tavoitteisiin, hakemiseen ja ehtoihin ennen seuraavaa kokousta. Käsittelemme asiaa tuolloin tarvittaessa, jos kunta (varhaiskasvatus ja koulu) on aikeissa hakea kyseistä avustusta. Ollaan asiasta yhteydessä Arja Mikkolaan ja Jari Sillanpäähän.

Linkki: https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/erityisavustus-varhaiskasvatuksen-esiopetuksen-ja-alkuopetuksen-lukemisen-kulttuuria-ja-lukutaitoa-vahvistaviin-toimenpiteisiin  

7 Seuraava kokous

Seuraava kokous on Paanan koululla torstaina 21.11. klo 15.

Jakelu Jokioisten kunnan Peda.net-sivusto

Kokousmuistio 23.9.2019 klo 15.00

Läsnä: Leena Pienräihä, Pauliina Hartikainen, Maarit Siren, Heli Rantala, Leena Simola, Anu Nokkala

Kirjasi Leena Vainio

Poissa: Tuula Peltonen

 

  1. Leena Pienräihälle syyslomaan mennessä ideat ja toiveet hankittavista kirjoista/ kirjasarjoista. 
  2. Leena Pienräihä toi kokoukselle tiedoksi kokouspalkkion suuruus- ja korvausmenettelyn muutokset opetushenkilöstöä koskien.
  3. Syysloma on Lukuloma. Keskusteltiin mahdollisuuksista saada lukuintoa myös lomalle.  Jokainen voi miettiä omat toteutustavat liittyen netin Lukuloma-sivustoon ja sieltä löytyviin vinkkeihin.  Seuraavassa kokouksessa kootaan ideat ja käytännöt.
  4. Lasten viikko kirjastolla. Alkaa18.10. satupäivästä, 27.10. on Nalle-päivä. ja 10.10. vietetään Mielikirjapäivää. 
  5. Pohdittiin mahdollista yläkoulun ja alakoulun yhteisen kummiluokka-toiminnan aloitusta, jossa isot lukevat pienille. Esim. Mukaan lukijalle rekvisiittaa, joka liittyy kirjan aihealueeseen. Ajankohta olisi  kevät, mahdollisesti talviloman jälkeen.
  6. Seuraava kokous ti 5.11. Klo 15.00 Miinan koululla kässäluokassa. 

Lukuliike 13.5. Klo 15 Miinan opehuone

Läsnä: Leena Pienräihä, Pauliina Hartikainen, Maarit Siren, Heli Rantala

Kirjasi Leena Simola

Poissa: Tuula Peltonen, Anu Nokkala, Leena Vainio

 

  1. lukuviikon kuulumisia: luettiin sähköpostipalautteet Mäntypuistosta ja Kuumasta. Kokemukset lukuviikosta kaikissa toimipisteissä positiivisia. Keskusteltiin siitä, miten herätellä lukuintoa oppilaissa. Lukuviikon avaustilaisuus Miinalla oli onnistunut. Ohjelmassa oppilaiden esityksiä, kunniamainintojen saajien palkitseminen, videon katsominen ja lukuhetki. Paanalla kokoonnuttiin myös saliin. Rehtori piti puheen lukemisen merkityksestä, katsottiin lukuviikon avaus-video, palkittiin kunniamaininnan saanut logon tekijä ja luettiin kirjoja samaan aikaan.
  • ensi vuonna järjestetään uusi lukuviikko, tämä kuuluu osaksi lukuliikkeen vuosikelloa.
  • Haasteena miten saada myös vanhemmat ymmärtämään lukemisen merkitys. Ensi syksyn ekaluokan vanhempainillassa pyritään kertomaan lukemisen merkityksestä.
  1. Lounakirjastot järjestävät Kirjaston lukuhaaste-kampanjan, jossa kerätään leimoja lukuhaaste-perhoseen kesän aikana.
  2. Miten voittaja logoa voisi käyttää? Mietitään vielä erilaisia käyttötarkoituksia, missä logoa voi hyödyntää.
  3. Miten lukuviikon aloitusvideota voisi hyödyntää vielä syksyllä? Voisiko Paanan yläkoulun videossa esiintyneitä oppilaita hyödyntää syksyllä herättelemään lukuinnostusta edelleen? Leena P keskustelee oppilaiden kanssa tästä nyt vielä keväällä.
  4. Kodin ja koulun päivä 27.9.2019. Voisiko päivää hyödyntää lukuhankkeen esittelyyn tai eteenpäin viemiseen.... jäädään miettimään asiaa ja esitellään ajatusta opekokouksissa
  5. Kirjasto aloittaa yhteistyötä perhepäivähoitajien kanssa ja miettii miten yhteistyötä voisi kehittää. Lisäksi Lahden kaupunginkirjasto on yksi valtakunnallisista kehittäjäkirjastoista; Jokioisten kirjasto kuuluu tähän alueeseen. Lahden kaupunginkirjasto järjestää mm.
  6. Pohdintaa ensi lukuvuoden toimintatavoista ja ideoista. Mitä kirjoja esim voisi hankkia niin, että lukupiiri-tyyppisesti niitä voisi lukea. Tehtävänä miettiä ensi kokoukseen toivekirjoja, mitä voisi hankkia eri ikäisille lukijoille. Kts. Lukufiilis- sivusto sekä Vinski -sivu sekä muut lukukeskuksen sivut. Kts myös Karoliina Suoniemi. keskustelua siitä, voisiko joku tulla esim puhumaan ennen koulun alkua syksyllä vesoon tai myöhemmin syksyllä esim veso-iltapäivään opettajille lukemisen merkityksestä ja tavoista.
  7. Seuraavassa kokouksessa mietitään lisää lukuliikkeen vuosikelloa

 

Kokous päättyi klo 16.30. Syksyn ensimmäinen lukuhankkeen palaveri ma 19.8. klo 15 kirjastossa

 

Kokous 17.4.2019 kello 15.00

Paikka Paanan koulu

Läsnä: Tuula Peltonen, Heli Rantala, Maarit Siren, Leena Simola, Leena Vainio, Leena Pienräihä


1. Keskusteltiin käytännön asioista tulevaan lukuviikkoon liittyen: päivänavauksesta tiistaina 23.4.2019, siellä esitettävästä videosta ja nimilogokilpailun voittajan julistamisesta. Leena Pienräihä lupasi hankkia palkinnot ja toimittaa ne perille.

2. Valittiin nimilogokilpailun voittaja ja 4 kunniamaininnan saajaa. Maarit lupasi ilmoittaa sähköpostitse voittajat niille ryhmän jäsenille, jotka eivät ole paikalla.

3. Palautettiin mieleen, että seuraava kokous on Miinan koulun opettajistossa maanantaina 13.5.2019 kello 15.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä