Oppilashuolto ja oppimisen tuki

Oppilashuolto ja oppimisen tuki

OPPILASHUOLTO JA OPPIMISEN TUKI

 

OPPILASHUOLTO

 

Kuvaus yhteisöllisestä oppilashuollosta ja sen toimintatavoista

 

Yhteisöllinen opiskeluhuollon johtajana on rehtori ja lisäksi ydinryhmään kuuluvat opettajaedustajat, kuraattori, terveydenhoitaja, psykologi, hyvinvointiohjaaja ja opo. Tarvittaessa ryhmään kutsutaan muita tahoja, kuten poliisi, huoltajien-, nuorisotyön-, sosiaalitoimen-, koulun muun henkilökunnan- tai nuorisoaseman edustaja. Ryhmä kokoontuu useita kertoja lukuvuodessa ja tarpeen mukaan. Ryhmän kokoontumisista kootaan muistio.

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto toimii ja suunnittelee toimintaansa kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Jatkuvan arkipäivästä saatavan tiedon lisäksi tietoa kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta kerätään joka kolmas vuosi toteutettavasta kouluyhteisön terveellisyys ja turvallisuus tarkastuksesta. Oppilaan näkökulmaa Uimaharjun koulun terveellisyydestä ja turvallisuudesta saadaan kouluterveyskyselyistä ja oppilaiden kanssa käytävistä arviointikeskusteluista.

 

Kodin ja koulun yhteistyössä seurataan oppilaan poissaoloja. Oppilaan poissaoloon koulusta tulee pyytää lupa. Koulu tiedottaa huoltajille vanhempainilloissa ja kouluviestissä koulun menettelytavoista, jotka koskevat poissaoloja ja niiden seuraamista. Huoltajalla on heti ensimmäisenä poissaolopäivänä ilmoitusvelvollisuus oppilaan poissaolosta ja sen syystä. Opettaja ottaa yhteyttä huoltajaan viimeistään oppilaan kolmantena poissaolopäivänä, jos huoltaja ei ole ilmoittanut oppilaan poissaolon syytä. Opettaja tarkkailee ja kirjaa poissaolot Wilmaan. Luvattomista poissaoloista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle.

 

Kuvaus yksilökohtaisen oppilashuollon järjestämisestä

 

Yksilölliseen oppilashuoltoon kuuluu kiinteästi oppilaan oikeus saada riittävää tukea oppimiseensa. Tukea tulee antaa heti, kun sille ilmenee tarvetta ja tuen tarvetta tulee arvioida jatkuvasti. Tuki suunnitellaan tarvittaessa erikseen muodostetussa monialaisessa asiantuntijatyöryhmässä. Tuen suunnittelussa ovat tärkeänä osana oppilaan huoltajat.

 

Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon kuuluvat opiskelijan psykologin ja kuraattorin tapaamiset sekä terveydenhoitajalla käynnit. Olennaista on, että opettaja ilmaisee huolen opiskelijasta ja ottaa yhteyttä nuoren kanssa tarpeen mukaan kuraattoriin / psykologin / terveydenhoitajaan monialainen asiantuntijaryhmän kokoamiseksi. Monialaiseen asiantuntijaryhmään voivat kuulua tuen tarpeen esimerkiksi terveydenhoitaja, erityisopettaja, sosiaalihuollon edustaja, luokanopettaja, nuoriso-ohjaaja, kuraattori ja psykologi. Tarkoituksena on kerätä oppilaan tueksi tehokas ryhmä, joka pystyy juuri häntä kyseisessä asiassa auttamaan. Monialaisessa asiantuntijaryhmässä tehdään tarvittaessa yhteistyötä koulun ulkopuolisten palvelujen- ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen kun opiskelija, hänen huoltajansa tai muu henkilö on tätä pyytänyt, kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä jo samana päivänä. Asian käsittelijällä on myös tarpeen vaatiessa velvollisuus ohjata oppilas muihin palveluihin, kuten nuorisoasemalle. Terveydenhoitajan työaika on koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa järjestettävä siten, että oppilas voi tarvittaessa päästä terveydenhoitajan vastaanotolle myös ilman ajanvarausta.

Pedagogisten asiakirjojen käsittely tapahtuu erikseen muodostetussa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Siihen voivat kuulua esimerkiksi opettaja, erityisopettaja, kuraattori ja psykologi. Pedagogisten asiakirjojen laatimiseen ja käsittelyyn ei Uimaharjun koulussa nimetä erikseen ryhmää, vaan ne käsittelee kulloinkin asiaa valmistelleet tahot.

 

 

Kuvaus oppilashuollon yhteistyön järjestämisestä oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa

 

Huoltajalle tulee ilmoittaa siitä, että oppilaan asioita käsitellään yksilökohtaisessa opiskeluhuollon työryhmässä, mutta huoltajalla ei ole oikeutta kieltää lasta käyttämästä oppilashuollon palveluja. Kirjallinen suostumus huoltajilta tarvitaan vain, kun ryhmässä mukana muita yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä.

 

Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa. Yksilökohtaisen asiantuntijaryhmän kokoontumiseen pyydetään aina kirjallinen lupa. Esioppilaan ja pienen lapsen (alakouluikäisen) kohdalla päätöksen ryhmän kokoonpanosta tekee huoltaja, alakouluikäinen tosin pidetään jo mukana prosessissa. Ko. asian vastuuhenkilö kirjaa oppilaan käsiteltävistä asioista opiskeluhuoltokertomuksen.

 

Arvio oppilashuollon tarpeesta ja käytettävissä olevat palvelut

Oppilashuollon tarve määrittyy kunkin oppilaan omista lähtökohdista ja tarpeista käsin. Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon voi kuulua esim. oppilaan psykologin ja kuraattorin tapaamisen ja terveydenhoitajalla käynnit. Olennaista on, että opettaja ilmaisee huolen oppilaasta ja ottaa yhteyttä lapsen/nuoren kanssa tarpeen mukaan kuraattoriin / psykologiin / terveydenhoitajaan monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseksi. Tarkoituksena on kerätä oppilaan tueksi tehokas ryhmä, joka pystyy juuri häntä kyseisessä asiassa auttamaan.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto toimii ja suunnittelee toimintaansa kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Yhteisöllisen opiskeluhuollon johtajana on rehtori ja lisäksi ydinryhmään kuuluvat opettajaedustajat, kuraattori, terveydenhoitaja, hyvinvointiohjaaja, psykologi ja opinto-ohjaaja.

 

Oppilashuollon järjestäminen Uimaharjun koulussa

Uimaharjun koulussa oppilashuolto jaetaan yhteisölliseen ja yksilölliseen opiskeluhuoltoon.

1) Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yhteisöllinen opiskeluhuolto seuraa ja arvioi kouluyhteisön ja oppilasryhmien hyvinvointia. Oppilashuoltosuunnitelmaan kirjataan yhteisöllisen oppilashuollon järjestäminen ja toimintatavat. Yhteisöllisen opiskeluhuollon tarkoituksena on edistää opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Ryhmän toiminta keskittyy edistämään koulun tasolla ennaltaehkäisevää oppilashuoltoa ja varhaista puuttumista.

Yhteisöllisen opiskeluhuollon keskeisiä teemoja ovat:

- toimintakulttuuri ja toimet, joilla koko kouluyhteisössä edistetään oppilaiden oppimista, hyvinvointia, sosiaalista vastuullisuutta ja vuorovaikutusta

- siirtymävaiheiden sujuvuus, tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä mielen hyvinvointi (verso)

-yhteistoiminta koulun ulkopuolisten tahojen kanssa (srk, nuorisotoimi, nuorisoasema, iltapäiväkerhot, sosiaalitoimi, poliisi, urheiluseurat)

-kiusaamisen ja häirinnän ehkäiseminen

- kouluyhteisön ja –ympäristön terveellisyys, turvallisuus ja esteettömyys (koulun turvallisuussuunnitelma)

-oppilaiden ja huoltajien osallisuus (vanhempainvartti, oppimis- ja arviointikeskustelut, Vankkuri, oppilaskunta)

Yhteisöllinen opiskeluhuolto toimii ja suunnittelee toimintaansa kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Jatkuvan arkipäivästä saatavan tiedon lisäksi tietoa kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta kerätään joka kolmas vuosi toteutettavasta kouluyhteisön terveellisyys ja turvallisuus tarkastuksesta. Oppilaan näkökulmaa Uimaharjun koulun terveellisyydestä ja turvallisuudesta saadaan kouluterveyskyselyistä ja oppilaiden kanssa käytävistä oppimis- ja arviointikeskusteluista.

Yhteisöllinen opiskeluhuollon johtajana on rehtori ja lisäksi ydinryhmään kuuluvat opettajaedustajat, kuraattori, terveydenhoitaja, psykologi, hyvinvointiohjaaja ja opo. Tarvittaessa ryhmään kutsutaan muita tahoja, kuten poliisi, huoltajien-, nuorisotyön-, sosiaalitoimen-, koulun muun henkilökunnan- tai nuorisoaseman edustaja. Ryhmä kokoontuu useita kertoja lukuvuodessa tarpeen mukaan. Yhteisöllistä oppilashuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat.

2) Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon kuuluvat opiskelijan psykologin ja kuraattorin tapaamiset sekä terveydenhoitajalla käynnit. Olennaista on, että opettaja ilmaisee huolen opiskelijasta ja ottaa yhteyttä nuoren kanssa tarpeen mukaan kuraattoriin / psykologin / terveydenhoitajaan monialainen asiantuntijaryhmän kokoamiseksi. Monialaiseen asiantuntijaryhmään voivat kuulua tuen tarpeen esimerkiksi terveydenhoitaja, erityisopettaja, sosiaalihuollon edustaja, luokanopettaja, nuoriso-ohjaaja, hyvinvointiohjaaja kuraattori ja psykologi. Tarkoituksena on kerätä oppilaan tueksi tehokas ryhmä, joka pystyy juuri häntä kyseisessä asiassa auttamaan. Monialaisessa asiantuntijaryhmässä tehdään tarvittaessa yhteistyötä koulun ulkopuolisten palvelujen- ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Huoltajalle tulee ilmoittaa siitä, että oppilaan asioita käsitellään yksilökohtaisessa opiskeluhuollon työryhmässä, mutta huoltajalla ei ole oikeutta kieltää lasta käyttämästä oppilashuollon palveluja. Kirjallinen suostumus huoltajilta tarvitaan vain, kun ryhmässä mukana muita yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa. Yksilökohtaisen asiantuntijaryhmän kokoontumiseen pyydetään aina kirjallinen lupa. Esioppilaan ja pienen lapsen (alakouluikäisen) kohdalla päätöksen ryhmän kokoonpanosta tekee huoltaja, alakouluikäinen tosin pidetään jo mukana prosessissa.

Ko. asian vastuuhenkilö kirjaa oppilaan käsiteltävistä asioista muistion Wilmaan, johon kirjataan:

- nimi, hetu, kotikunta, yhteystiedot

- alaikäisen tai muutoin vajaavaltaisen opiskelijan huoltajan tai muun laillisen edustajan nimi ja

yhteystiedot

- asian aihe ja vireillepanija

- opiskelijan tilanteen selvittämisen aikana tehdyt toimenpiteet

- tiedot käsittelystä opiskeluhuoltoryhmän kokouksessa

- kokoukseen osallistuneet henkilöt ja heidän asemansa

- kokouksessa tehdyt päätökset

- päätösten toteuttamissuunnitelmat sekä toteuttamisesta ja seurannasta vastaavat tahot

- toteutetut toimenpiteet

- kirjauksen päivämäärä ja tekijän nimi ja hänen ammattinsa ja virka-asemansa

 

Toimintaohje, kun huoli oppilaasta herää:

  1. Yhteys huoltajiin ja/ tai oppilaaseen.
  2. Yhteys erityisopettajaan, psykologin, terveydenhoitajan tai kuraattoriin -> konsultointi ja tilanteen arviointi.
  3. Tarvitaan yksilökohtaista oppilashuoltoa: vastuuhenkilö kutsuu koolle monialaisen oppilashuoltoryhmän ja laatii asian käsittelystä oppilashuoltokertomuksen (mm. toimenpiteet, tukitoimet, päätökset, toteuttamissuunnitelma, toteuttamista ja seurannasta vastaavat tahot).
  4. Oppilashuoltokertomuksen sekä muut oppilashuollon tehtävissä laaditut tai saadut yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan oppilashuoltorekisteriin.

 

OPPIMISEN TUKI

Tuen muodot ja siihen liittyvät pedagogiset asiakirjat:

Yksilölliseen oppilashuoltoon kuuluu kiinteästi oppilaan oikeus saada riittävää tukea oppimiseensa. Tukea tulee antaa heti, kun sille ilmenee tarvetta ja tuen tarvetta tulee arvioida jatkuvasti. Tuki suunnitellaan tarvittaessa erikseen muodostetussa monialaisessa asiantuntijatyöryhmässä. Tuen suunnittelussa ovat tärkeänä osana oppilas ja oppilaan huoltajat. Annettu tuki merkataan Wilmaan tuki-välilehdelle.

Yleinen tuki

Yleisen tuen vaiheessa opettaja ohjaa oppilasta joustavin ja monipuolisin opetuksen järjestelyin. Oppilaalle voidaan tarvittaessa antaa tukiopetusta, osa-aikaista erityisopetusta, avustajapalveluita ja opetusta voidaan eriyttää monin eri keinoin. Mikäli yleisen tuen menetelmät eivät kuitenkaan riitä oppimisen turvaamiseksi, luokanopettaja laatii yhteistyössä huoltajien ja erityisopettajan (ja tarvittaessa muiden oppilasta opettavien opettajien) kanssa pedagogisen arvion, jossa arvioidaan onko tarvetta siirtyä tehostettuun tukeen.

Tehostettu tuki

Pedagogisessa arviossa kuvataan oppilaan tilanne kokonaisuutena sekä hänen saama tuki, ja arvioidaan oppilaan oppimisvalmiuksia ja koulunkäyntiin liittyviä erityistarpeita. Pedagogisessa arviossa liitteenä voi olla esimerkiksi jonkin muun asiantuntijan lausunto tuen tarpeesta. Pedagoginen arvio käsitellään yksilöllisessä oppilashuoltotyöryhmässä ja mikäli tarpeelliseksi nähdään, oppilas siirretään tehostettuun tukeen monialaisen oppilashuoltotyöryhmän päätöksellä. Oppilaan saama tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan. Tehostetun tuen vaiheessa oppilaan saama tuki on jo luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Siinä tuetaan suunnitelmallisesti oppilaan oppimista ja koulunkäyntiä, jotta ongelmat eivät kasvaisi ja kasaantuisi.

Erityinen tuki

Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei onnistu riittävästi aiemmin mainituilla tukitoimilla. Erityiseen tukeen siirtämisestä tulee tehdä pedagoginen selvitys oppilaan oppimisen etenemisestä ja hänen saamastaan tehostetusta tuesta. Huoltajia tulee kuulla osana pedagogista selvitystä. Pedagoginen selvitys tehdään moniammatillisena yhteistyönä ja siihen tulee liittää muita asiantuntijalausuntoja, kuten psykologin tai lääkärin lausunto oppilaan tilanteesta. Oppilashuoltotyöryhmän tarkastelun jälkeen pedagoginen selvitys toimitetaan koulutuspalvelukeskuksen vastaavalle psykologille, joka tekee yhdessä erityisopetuksen koordinaattorin kanssa arvion oppilaan erityisen tuen tarpeesta. Lopullisen päätöksen erityiseen tukeen siirtämisestä tekee koulutustoimenjohtaja. Erityisen tuen tarpeellisuus tulee tarkistaa toisen

vuosiluokan jälkeen ja ennen seitsemännelle luokalle siirtymistä. Erityisessä tuessa olevalle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimista koskeva suunnitelma, jossa määritellään henkilökohtaiset tavoitteet oppimiselle, tukitoimet ja mahdolliset yksilöllistetyt oppiaineet.

Pedagogisten asiakirjojen käsittely

Pedagogisten asiakirjojen käsittely tapahtuu erikseen muodostetussa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Siihen voivat kuulua esimerkiksi opettaja, erityisopettaja, kuraattori ja psykologi. Pedagogisten asiakirjojen laatimiseen ja käsittelyyn ei Uimaharjun koulussa nimetä erikseen ryhmää, vaan ne käsittelee kulloinkin asiaa valmistelleet tahot.

Määräajat

Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen kun opiskelija, hänen huoltajansa tai muu henkilö on tätä pyytänyt, kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä jo samana päivänä. Asian käsittelijällä on myös tarpeen vaatiessa velvollisuus ohjata oppilas muihin palveluihin, kuten nuorisoasemalle.

Terveydenhoitajan työaika on koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa järjestettävä siten, että oppilas voi tarvittaessa päästä terveydenhoitajan vastaanotolle myös ilman ajanvarausta.

Salassapito

Opiskelijan yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseen ja toteuttamiseen osallistuvilla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus saada toisiltaan ja luovuttaa toisilleen sekä opiskeluhuollosta vastaavalle viranomaiselle sellaiset tiedot, jotka ovat välttämättömiä yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot on välitettävä kyseessä olevan oppilaan opettajille.

 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä