9A

Puhe

Pidetään yksin tai parin kanssa.
Yleisönä oma luokka.
Pituus 2-5 min.
Aihe: Yhdeksäsluokkalaisen jäähyväispuhe.

ARVIOINTI

Puheen rakenne on selkeä. (aloitus, lopetus, asioiden esittämisjärjestys)
Puheen aihe ja syy tai tavoite käyvät ilmi.
Puheen sisältö sopii tilanteeseen
Esiintyminen, tauot ja äänenkäyttö ovat asianmukaisia.
Puhuja säilyttää katsekontaktin ja huomioi yleisön.
Puhe on valmisteltu ja harjoiteltu huolellisesti



Aineistopohjainen essee

TEHTÄVÄNANTO 

Kirjoita enintään kolmen sivun mittainen (n. 450 sanaa) pohtiva teksti, jossa käsittelet sitä, miten suhtaudut ilmastonmuutokseen ja ilmastohätätilaan. Pohdi lisäksi niistä esitettyjä väitteitä (esimerkiksi so- siaalisessa mediassa liikkuvia viestejä) ja niiden luotettavuutta. Pohdi mahdollisimman monipuolisesti ja eri näkökulmista. 

Silmäile ensin kaikki annetut aineistot. Käytä apunasi vähintään yhtä näistä aineistoista. Myös muiden aineistojen käyttö on sallittua. Aineis- ton tai aineistojen käyttämisestä on ilmoitettava täsmällisillä lähdeviitteillä. Kiinnitä huomiota myös siihen, kuka tai mikä on kunkin aineiston tekijä tai julkaisija. 

Anna tekstillesi oma otsikko sisällön mukaisesti. 

Muista suunnitella, mitä ja missä järjestyksessä kirjoitat. Pituus ei ratkaise arvosanaa, mutta liian pitkässä tekstissä ajatus katoaa ja liian lyhyessä tekstissä ajatusta ei ehdi muodostua. 

Käytä fonttia Arial, fonttikokoa 12 ja riviväliä 2. Tasaa teksti vasempaan laitaan. Älä leikittele fonteilla. 



Linkkiaineisto:
  

Elokapina: Tehdään jälkipolville elinkelpoinen maailma (mainosvideo). Youtube.com 27.10.2020. https://youtu.be/SUGvjSRsrjA 

Lahden kaupunginkirjasto: Nuorten kirjailijavieras: Karri ”Paleface” Miettinen, 22.9.2021 (pu- heenvuoro). Kohdat 19.55 – 23.30. https://www.youtube.com/watch?v=vDLGPESr5V4 

Luonnonvarakeskus. Luke Tietokortti 2017: Ilmasto muuttuu – miten se vaikuttaa luonnonva- roihin ja elinkeinoihin? https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/538894/tietokortti_ilmasto.pdf?sequen- ce=1&isAllowed=y  

Uutta Helsinkiä: Helsinki julisti ilmastohätätilan (uutinen). 25.9.2020. https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutiset/2020-09-25/helsinki-julisti-ilmastohatatilan 

Vattenfall: Ilmastonmuutos – miten vakava uhka se on? (haastattelu, viitattu 13.1.2022). https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/fossiilivapaa/ilmastonmuutos--miten-vakava-uhka-se-oikeas- taan-on/ 

 

Palautuskansio

  • Palauta kuva tai muu tiedosto

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Päättötyön palautus

11.4. viimeinen palautuspäivä
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Päättötyö

Tee omaan työhösi: 


  • Kansi, jossa on oma nimesi, kirjailijan ja teoksen nimi. 
  • Sisällysluettelo 
  • Johdantokappale, jossa kerrot miksi valitsit tämän kirjan, millaista työn tekeminen oli ja mitkä taidot kehittyivät työn aikana. Pohdi myös, mitä sinun pitää kehittää kirjoittamisessasi tulevaisuudessa. 
  • Osa 1. Kirjailijan esittely 
  • Osa 2. Kirja-analyysi 
  • Osa 3. Luova tehtävä 
  • Lähdeluettelo, johon on merkitty kaikki tiedonhaussa käyttämäsi teokset, lehtijutut ja nettisivut. 
Fontti 12 leipäteksti ja 16 otsikko riviväli 1,5
kappaleet erotetaan tyhjällä rivillä

 

OSA 1: Kirjailijan esittely (1 sivu)

Vaihtoehto 1: Esittele kirjailijan elämää aikajanana, sarjakuvana tai karttana (ei miellekartta). Kerro perusasiat elämästä ja urasta. Sen jälkeen voit lisätä kuvia, kiinnostavia faktoja, tietoa teoksista tai sitaatteja. Tarkoituksena on etsiä ja tiivistää tärkeää, kiinnostavaa tietoa sekä esittää se visuaalisesti ja selkeästi. Muista ottaa lähteet talteen!

Voit tehdä tämän käsin, popletilla tai jollain muulla ohjelmalla.


Vaihtoehto 2: Voit tehdä myös kirjeen. Kirjeen idea on hieman erilainen. Kirjoita kirje kirjailijan näkökulmasta, jossa hän yrittää perustella miksi hänelle pitäisi myöntää kansalliskirjailijan arvonimi.



OSA 2: Kirjoita kirja-analyysi lukemastasi kirjasta 

 

– Laita otsikkoon tekstilaji (kirja-analyysi), kirjailija ja teoksen nimi sekä teoksen kirjallisuudenlaji. Voit myös laatia oman otsikon, joka sopii analyysitekstiisi. Malli: Kirja-analyysi Minna Canthin näytelmästä Anna Liisa. 

– Kirjoita kirja-analyysiin 6-8 kappaletta. Kirjoita kappaleet yhtenäiseksi tekstiksi kokonaisin virkkein.  

Rakenna kappale niin, että ensimmäinen virke kertoo pääasian (esim. Minna Canthin vuonna 1895 ilmestynyt näytelmä Anna Liisa kertoo aikansa tyypillisestä ongelmasta, ei-toivotusta raskaudesta ja lapsen-murhasta). Kappaleen muut virkkeet avaavat ja tarkentavat ensimmäistä virkettä. Painota niitä asioita, jotka kirjassasi ovat olennaisia. Tuo esille kaikki havaintosi, myös jonkin asian puuttumisesta kertominen voi olla olennaista (esim. kertojan vaihtuminen, dialogin puuttuminen). 

Ole havainnollinen. Ota esimerkkejä kirjastasi. Myös lyhyet sitaatit (lainausmerkeissä oleva katkelma) saattavat olla paikallaan, jos nimenomaan haluat esittää, miten asia kirjassasi on sanottu. Huomaa, että sitaatilla ei voi korvata omaa tekstiä ja pohdintaa; sitaatti todentaa ja havainnollistaa.  

Älä numeroi kappaleita, vaikka ohjeet on numeroitu. Merkitse kappalejako tyhjällä rivillä.

 

  1. kappale: Tuo ensimmäisessä kappaleessa esiin seuraavat perusasiat: kirjailija, teoksen nimi ja kirjallisuudenlaji uudestaan, teoksen ilmestymisvuosi, aihe, kirjan kertojaratkaisu ja näkökulma tai näkökulmat (kenen tai keiden kautta tapahtumat ja tilanteet kerrotaan). Tuo esille myös näkökulmasi teokseen. (mahdollisia näkökulmia esim. päähenkilö ja heidän väliset suhteensa, yhteiskunnalliset ongelmat, huumori jne.)
  2. kappale: Käsittele juonta: Mistä tilanteesta kirja alkaa, ja mihin tilanteeseen kirja päättyy? Mitkä asiat vievät juonta eteenpäin? Esittele tapahtumien kulun eli juonen käännekohdat napakasti mutta havainnollisen selkeästi. Eteneekö juoni kronologisesti eli aikajärjestyksessä vain jollakin muulla tavoin? Onko takaumia tai ennakointia? Millaisia ja miksi? 
  3. kappale: Käsittele miljöötä. Mihin historialliseen aikaan kirjan tapahtumat kytketään? Onko tapahtuma-ajalla merkitystä? Millä tavalla? Hypitäänkö ajanjaksoja yli vai seurataanko ajan kulumista tasaisesti? Kuinka kauan kirjan tapahtumat kestävät? Mihin paikkoihin tapahtumat sijoittuvat? Miten paikkoja kuvataan? Millaisina ne kuvataan? Ovatko ne todellisia vai kuvitteellisia? Havainnollista väitteitäsi kirjasta otetuilla esimerkeillä. Mikä merkitys paikoilla on kirjan kokonaisuuden kannalta? 
  4. kappale: Käsittele päähenkilöä: Esittele päähenkilö. Tuo esiin ulkoisia seikkoja, elämäntilannetta, luonnetta ja persoonallisuutta. Kerro, mitä hän kokee kirjan aikana. Havainnollista havaintojasi kirjasta otetuilla esimerkeillä. Onko henkilö yksiulotteinen (hallitseva ominaisuus) vai moniulotteinen (mitä ominaisuuksia tuodaan esille)? Millainen kuva hänestä piirtyy lukijalle? Miten päähenkilö muuttuu kirjan aikana? Mikä häntä muuttaa? 
  5. kappale: Käsittele sivuhenkilöitä: Keitä muita henkilöitä teoksessa on? Kerro heistä muutakin kuin nimet. Mikä merkitys eri sivuhenkilöillä on kirjan kokonaisuuden kannalta? Miten he vaikuttavat päähenkilöön, hänen elämäänsä ja kirjan tapahtumiin? Havainnollista havaintojasi kirjasta otetuilla esimerkeillä.
  6. -8. kappaleet: Päätä analyysisi teeman, näkökulmasi tai vaikkapa kielen pohdiskeluun. Mikä tai mitkä ovat kirjasi teemat eli mitä se väittää aiheestaan? Miten teema näkyy nykypäivänä? Millaisia asioita lukija alkaa kirjan myötä pohdiskella? Miten teos pyrkii vaikuttamaan lukijaan? Millaista kieltä kirjassa on käytetty? Onko se kirjoitettu yleiskielellä, käytetäänkö murretta tai jonkin ryhmän erikoiskieltä? Miten kuvailet kirjan tyyliä (sanasto, virkerakenteet, tapa kirjoittaa)? 

Lue lopuksi tekstisi. Korjaa kielivirheet. Tarkista välimerkit. 

 

OSA 3: Luova tehtävä 

Valitse yksi seuraavista tehtävistä: 

  • Kirjoita runo teoksen vaikuttavimman kohdan pohjalta. 
  • Kirjoita kirjan henkilön kuvitteellinen päiväkirjamerkintä, kirje tai haastattelu. 
  • Laadi kirjan henkilön some-tili päivityksineen ja kommentteineen. 
  • Kirjoita luku, jota ei ole kirjassa, mutta voisi olla. Jäljittele kirjan tyyliä mahdollisimman paljon. 
  • Kirjoita kirjalle uusi loppu.  
  • Laadi kirjan henkilön vlogi. Pukeudu, esitä ja kuvaa kirjan henkilöä hänen omassa vlogissaan. 

  • Kirjoita kirjailijalta kirje nykypäivän 9.luokkalaiselle nuorelle.

 

ARVIOINTI 

Sisällysluettelo, johdanto ja lähteiden käyttö 

Kirjailijan esittely 

Kirjan tulkitseminen 

Itsensä ilmaisu, luovuus 

Oikeinkirjoitus ja kieliasu 

Työskentelyprosessi 


9. lk. päättötyö arviointi.docx

 

LÄHDEMERKINNÄT

Lähteet ovat tekstejä, joista otat tietoa omaan tekstiisi. Kaikki käytetyt lähteet tulee merkitä tektin loppuun lähdeluetteloon. Merkintätapa vaihtelee lähteen tyypin mukaan.

  1. KIRJA: Kirjailijan sukunimi, etunimi: Kirjan nimi. Kirjan julkaisija ja julkaisuvuosi. Christie, Agatha: Murha Mesopotamiassa. WSOY 2010.


  2. NETTILÄHTEET
    Jutun tai sivuston otsikko. nettisivun nimi ja osoite. Julkaisuaika tai päivä, jolloin luettu.

    Agatha Christie. Wikipedia, http://fi.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie. Luettu 16.3.2015.

  3. LEHDET
    Toimittajan sukunimi, etunimi: Jutun otsikko.Lehden nimi ja lehden julkaisu päivä.

    Ahvenniemi, Ulla: Huomaa hyvä teineissäsi. Kodin Kuvalehti 12.3.2015.

  4. KUVAT

    Internet-sivulta peräisin oleva kuva:
    Kuvapankki / kuvaaja. Kuvan nimi. Päivämäärä, jolloin sivu luettu. Verkko-osoite.
    Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen. Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset
    (Kaski), 1893. Viitattu 19.10.2016. http://www.ateneum.fi/taideteokset-verkossa/

    Internet-sivulta peräisin oleva kuva, jolla on CC-lisenssi:
    Kuvaajan nimi. CC-lisenssi. Linkki alkuperäisen kuvan verkkosivulle /
    verkkosivun osoite. Päivämäärä, jolloin sivu on luettu.
    Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen. CC0. http://www-osoite. Luettu 19.10.2016.



Lähde:
Karvonen K., Lottonen S., Ruuska H.: Kärki 7. Sanoma Pro Oy 2014. Sekä yhteistyössä Arja Selin, Silja Kivistö, Ida Alanissi ja Heli Lahti (Porin Lyseon koulu).

Kirjalistoja

Olen jakanut osan kirjailijoista kolmeen kategoriaan: helppo -  keskitaso – haastava. Jos haluat kiitettävän arvosana, valitse vähintään keskitason teos. Kirjailijalta luettavat teokset saatte valita itse. Jos sinulle tulee mieleen jokin muu kirjailija tai kirja, kysy opettajalta.

Kirjoja voi selailla myös osoitteissa

30 klassikkoa
https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/kulttuuri/kotimaiset-klassikot-top-30-kuinka-monta-olet-lukenut/

101 kirjaa
https://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi/101-kirjaa

Helppo

Klassikoiden selkoversiot
Tove Jansson
Minna Canth
Teuvo Pakkala
Ilmari Kianto
Maria Jotuni
Arto Paasilinna

 

Keskitaso

Anna-Leena Härkönen
Rosa Liksom
Aleksis Kivi
Runeberg
Juhani Aho
Veijo Meri
Veikko Huovinen
Risto Isomäki
Matti Yrjänä Joensuu
Leena Lehtolainen

Haastava

Mika Waltari
Eino Leino
Väinö Linna
Sofi Oksanen

Tietoisku

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kirjavideo ja lukupäiväkirja

Lukupäiväkirjan palautus ma 15.11.
Videon palautus ke 17.11.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Tet -raportti

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Innostava kirjavideo ohjeistus


ARVIOINTI:

Lukupäiväkirja noudattaa tehtävänantoa.
Lukupäiväkirja osoittaa, että kirja on luettu kokonaan ja ajoissa.
Lukupäiväkirja sisältää syvällistä, omaperäistä pohdintaa.

Videon sisältö on kiinnostava ja innostava
Videolla puhe on selkeää ja luontevaa
Video on siisti ja viimeistelty sekä se on tarpeeksi pitkä (2-5min)

Lukupäiväkirjaohjeistus


lukupäiväkirja.odt

Kieliessee

Arviointikriteerit:

Rakenne (aloitus, lopetus, asioiden esittämisjärjestys)
Oikeinkirjoitus
Tyyli ja sidosteisuus (asiatyyli, sidostuskeinojen käyttäminen, virkerakenteet)
Persoonallinen ja henkilökohtainen ote
Aiheen monipuolinen käsittely ja havainnollistaminen
Otsikko
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Murretehtävän palautus

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.