Koulukoiratoiminta lukuvuonna 2024-2025
Tiedote koteihin koulukoiratoiminnasta
Koulukoirat?
Mysti on 10-vuotias suomenlapinkoira ja Nasu on 1-vuotias novascotiannoutaja, jotka ovat toukokuussa suorittaneet hyväksytysti Joensuun koulukoirat pilotin soveltuvuuskokeen. Testin mukaan koirat soveltuvat käytettäviksi lasten ja nuorten kanssa tehtävässä työssä esimerkiksi koulussa.
Lisäksi me opettajat, Elisa Haverinen ja Hanna-Mari Kiiskinen, olemme mukana Joensuun koulukoirapilotissa kouluttautumassa virallisiksi koulukoiraohjaajiksi. Ennen valmistumista virallisiksi koulukoiraohjaajiksi, meidän on suoritettava vähintään 30 h harjoittelu omassa koulussa.
Mitä koirat luokassa tekevät?
Ajatus koiran kanssa luokassa työskentelylle on, että sille on oltava jokin selkeä tehtävä ja tavoite. Koira tulisi luokkaan noin yhtenä päivänä viikossa ja voimme työskennellä sekä ulkona, että sisällä. Koirien kanssa on harjoiteltu erilaisia koulukoiralle sopivia taitoja, kullakin omat temppunsa ja taitonsa. Koira voi toimia mm. rauhoittavana tekijänä, päivän piristäjänä, se voi kuunnella lukemista ja olla mukana toiminnallisissa tehtävissä.
Miksi koira luokkaan?
Koira on yksi oppimisen apuväline, opettajan "oikea käsi" ja työpari.
Tutkitusti koiran kanssa työskentelyllä on todettu olevan lukuisia hyötyjä:
-
antaa iloa ja lisää ryhmän yhteishenkeä.
-
koira läsnäolollaan lisää ihmisen hyvinvointia.
-
motivoi ponnistelemaan opinnoissa sekä innostaa lasta tulemaan kouluun ennaltaehkäisten koulutuksesta putoamista tai syrjäytymistä.
-
auttaa lasta taitojen kehittämisessä erilaisten harjoitteiden, yhdessä toimimisen ja leikkien kautta.
Koiran kanssa työskentelyllä voi olla positiivisia vaikutuksia mm. :
-
keskittymiseen
-
oman toiminnan säätelyyn ja tunnetaitoihin
-
hienomotorisiin taitoihin
-
sosiaalisiin taitoihin (esim. lasten välisessä toiminnassa tai aikuisen ja lapsen välillä)
-
itsetunnon vahvistumiseen (esim. stressinsäätely, traumaattiset kokemukset, välittäminen, kosketus, lohdutus, turvallisuus, hyväksyvyys ja luotettavuus)
-
motivoitumiseen opiskeluun ja liikkumiseen
-
rauhoittumiseen ja vaikeista asioista puhumiseen