Ehdotuksia kuvistöiksi

KUVA-ANALYYSI. Eri tapoja tulkita kuvia

1. Luettelo asioista joita kuvassa on

2. Tarkastellaan kuvan peruselementtejä (viiva, väri, muoto, tila, tekstuuri, valööri)

3. Eläytyminen  "Asettukaa kuvan ihmisten mukaisesti ikään kuin patsaiksi ja olkaa valmiit vastaamaan haastattelijan kysymyksiin."

4. Rinnastus ja vertailu. Luo yhtäläisyyksiä ja eroja kuvien välillä. Lue puhe- ja ajatuskuplia kuvien hahmoille niin että syntyy elokuvaleikkauksen tapainen tilanne.

5. Kuvan merkityksen etsintää. Miksi kuva on tehty? Mitä arvoja se välittää? Mitä se kertoo omasta ajastaan?

6. Pohdin ja otan selvää millainen ihminen taiteilija on ollut

7. Mitä tunteita ja muistoja teos minussa herättää

Lähde: paaskytienkuvista.wordpress.com

Köynöskasvi tiilimuurin tai pylvään päällä (kopio)



  Piirrä köynöskasvi pylvään tai tiilimuurin päällä. Voit piirtää joko yleiskuvan, kuten tämän ohjeen ensimmäinen kuva, tai lähikuvan kuten alla oleva kuva. 
Jos valitset yleiskuvan, tavoittele pylväässä/tiilimuurissa kolmiulotteista vaikutelmaa ja keskity kasvin piirtämisessä siihen että saat köynöstävän kasvin rakenteen mahdollisimman luonnolliseksi. Lehtien tulisi olla oikean muotoiset, mutta tarkemmat yksityiskohdat voit unohtaa. Niitä ei näy myöskään esimerkkinä olevissa valokuvissa.

Jos valitset lähikuvan, piirrä myös lehtiruodit ja pylvään tai seinän pintarakenteet mahdollisimman tarkasti. 
Voit tehdä työstä mustavalkoisen tai värillisen.

Lähde: https://pin.it/7xHXkKMJr

Lähde: https://pin.it/7bizWA9yp

Lähde: https://pin.it/2gvIeyN8l

Kuvilla vaikuttaminen

Ex libris tai logo/liikemerkki 5 - 12.5.2022 (kopio)

Sisältää kuvan: Anton Franciscus Pieck. Holanda (1895-1987) Sisältää kuvan: Homepage Equator MedicareSisältää kuvan: [Ex libris Ingeborg Uddén]Sisältää kuvan:

Mikä on exlibris

 

Ex libris on latinaa, vapaasti käännettynä sanapari tarkoittaa: minun kirjani/ kirja hyllystäni/ kuuluu kirjastooni. 

Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe usein kuvaa symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja jne.

Merkki kiinnitetään kirjan etusisäkanteen, sen vasempaan yläkulmaan. Ohje on vanha ja sovellettavissa, sillä muutenhan kirjan kaunistukseksi tarkoitettu exlibris jää paperikannen läpän taakse piiloon. Näissä tapauksissa oikea ylänurkka on parempi.

Logo vai liikemerkki?

Logolla tarkoitetaan yrityksen, yhdistyksen tai tuotteen kirjoitusasua. Kreikan kielessä logos tarkoittaakin sanaa, järkeä, periaatetta. 

Liikemerkillä puolestaan tarkoitetaan kuvallista symbolia. Joskus liikemerkissä on kuvan lisäksi myös tekstiä.

Suunnittele ja piirrä itsellesi ex libris tai logo/liikemerkki

Millaisen merkin sinä voisit kiinnittää kirjojesi etulehdelle? Miten suunnittelemasi merkki kuvastaa sinua? Onko siinä muuta tekstiä kuin sinun nimesi? Tai millaisen logon voisit suunnitella itsellesi tai liikemerkin tulevalle yrityksellesi?

Tämä on pieni työ, suunnittele se huolella ja toteuta tarkasti. Kun työ on valmis, siitä voidaan halutessasi ottaa kopioita, ja voit liimata niitä omistamiesi kirjojen etulehdelle.

Toteuta työ koossa 10 x 15 cm tai 10 x 20 cm.

P.S. Äitienpäivä on ensi sunnuntaina, joten voit myös tehdä äitienpäiväkortin jos se vielä on tekemättä.

Tehtävänä abstrakti viivasotku



Abstraktio taiteessa

Taiteessa käytetään sanaa abstrakti, jos kuva ei esitä mitään esinettä tai joko todellisen tai kuviteltavan maailman hahmoa. Sanat abstrakti, abstraktio ja abstrahointi tulevat vanhan kreikan sanasta abs-trahoo, joka tarkoittaa irrottamista tai irtirepäisemistä. Mutta miten taiteeseen liittyy joku irroittaminen? Ja miten tuo oheinen oranssi ruutu liittyy mihinkään?

Oranssius

Abstrahointi on ehkä helpompi ymmärtää värin kautta. Oranssin voi ymmärtää vaikkapa appelsiinin, fiskarsin saksien tai pulloväripönikän avulla. Oranssius saattaa näin kuulua johonkin nähtävään hahmoon. Mutta millaista on pelkkä oranssius? Mikä se on?

Oranssius on väri tai ehkä tietynlaisen valon aistiminen eikä se välttämättä liity mihinkään esineeseen. Värin voidaan sanoa olevan tietynlaista sähkömagneetista säteilyä, mutta tällöinkään ei ole kyse pelkästä oranssiudesta. Jos karsitaan myös hiukkaset ja niiden värähtely pois, jää oranssiuden kanssa vain se oranssiuden aistiminen. Mutta siinäkinhän oranssiuden kanssa on se "aistiminen".

Oranssius välttämättä liity mihinkään konkreettiseen hahmoon. Voidaan kuvitella pelkkää oranssiutta. Jos tämä pelkkä oranssius ei liity mihinkään nähtävään hahmoon, jää se pelkäksi abstraktioksi, josta on irrotettu kaikki muu. Jäljelle jää vain pelkkä oranssius.

Abstrahointi on usein osittaista

Oranssin täydellinen abstrahointi onnistuu puheessa ja ajattelussa, mutta koetapa maalata oranssin abstraktio! Yllä on yksi kokeilu, mutta siinäkin on oranssiuden ohella vaikka mitä, kuten suorakulmious, digitaalinen kuvanmuodostaminen tai jopa havainnollistaminen. Oranssin osittainen abstrahointi on melko helppoa ymmärtää.

Vaikeampaa on esimerkiksi on suoruuden abstrahointi. Onnistutko piirtämään suoruuden abstraktion ilman viivaa?
Voiko katua tai tähteä abstrahoida visuaalisesti edes vähän? Mutta varmasti voidaan abstrahoida jotain muutakin kuin värejä. Eikö jo pelkistäminen ole jonkinlaista abstrahointia? Joka tapauksessa abstraktissa taiteessa koetetaan pelkistää jotain asiaa ja ilmaista (express) se mahdollisimman puhtaana. Nyt on tehtävänä tehdä viivasotkusta mielikuvituksellinen abstraktio! Tai jotain sen suuntaista.

Välineet

A3-kokoinen piirustuspaperi
Lyijykynä
Mieleisesi puuvärikynät

Tehtävä

1. Piirrä lyijykynällä syherö. Voit piirtää myös sotkun, sutun tai viivatakun. Älä paina lyijykynällä kovasti, koska näin voit myöhemmin kumittaa sen helpommin.
2. Etsi tekemästäsi sotkusta joitain hahmoja, jotka vahvistat kapealla rajauskynällä. Voit myös jättää viivasyherön hahmottomaksi abstraktioksi eli esittäviä hahmoja ei ole pakko löytää.
3. Väritä kaikki alueet valitsemillasi puuväreillä, myös tausta. Älä väritä rajauskynillä alueita. Pienien mustien alueiden värittämiseen voi käyttää paksuja tusseja. Jos haluat alueita mahdollisimman tummiksi, voit käyttää siihen pehmeitä (B6) grafiittikyniä tai mustaa pullopeiteväriä.

Tunnin päätteeksi
Kun tunti päättyy tai kun työsi on valmis, ota tekemästäsi työstä valokuva puhelimellasi. Ota siis valokuva, vaikket olisi saanut työtäsi vielä valmiiksi, koska on mahdollista että teoksesi, päivän työsi, häviää. Kuvalla voit kuitenkin todistaa, että sinä olet työstänyt sitä jo paljon. Jos tarvitset kuvan varaamaa tallennustilaa muuhun, voit palauttaa työsi jo keskeneräisenäkin peda.nettiin. Kirjoita kuvan oheen tekstikenttään, että työ on vielä kesken ja aiot vielä jatkaa sitä. Voit myöhemmin lisätä siihen kuvan valmiistakin työstäsi.

7. Erikoislähikuva 2.12.2021 (kopio)

Kun olet saanut pohjapiirroksen tehtyä, piirrä erikoislähikuva itse valitsemastasi aiheesta. Erikoislähikuvassa kohde kuvataan niin läheltä, että vain osa kohteesta mahtuu kuvaan. Erikoislähikuva voi olla osa kasvoista tai kädestä, osa kirjasta, kengästä tai tai koriste-esineestä, osa jostain kasvista.... Aiheita erikoislähikuviin löytyy netistä, tai voit ottaa padilla tai puhelimella erikoislähikuvan jostain lähellä olevasta esineestä ja piirtää sen.

Tutki kuvaa ensin tarkasti ja havainnoi kaikki yksityiskohdat, valot ja varjot. Paperiksi sopii koko A4. Piirustus- tai maalaustekniikan voit päättää itse.


erikoislähikuva koirasta

erikoislähikuva kasvoista

Valokuvakikkailuja 29.1.2024 (kopio)

Lähde: https://pin.it/370BqLeIt

Lähde: https://pin.it/5kHild2UE


Ota padilla tai puhelimella kuva/kuvia, jossa huijaat esimerkiksi perspektiivin tai kuvakulman avulla. Toisistaan kaukana olevat kohteet saattavat näyttää olevan aivan lähellä toisiaan. Linkeistä löytyvät kuvat auttavat sinua suunnittelemaan omia kuviasi. Voit tehdä tämän työn yksilötyönä, tai voitte suunnitella ja toteuttaa kuvat pareittain tai pienissä ryhmissä.

Jokainen oppilas palauttaa omat kuvansa palautuskansioon vaikka kuvat olisikin suunniteltu ja toteutettu parin kanssa tai ryhmässä.

Alla pari virikelinkkiä Pinterestistä. Lisää löydät hakusanoilla forced perspective photography tai perspective trics photography

ämpäri uhkaa

taiteilua pullon päällä

sitruunamehua hiuksiin

Palauta valokuvakikkailusi tähän

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Valokuvaus - loka-marraskuu 2022 (kopio)

Tässä tehtävässä kierrät yhden kaksoistunnin koulun ympäristössä Joensuun keskustassa valokuvaamassa erilaisia kohteita ja toisen kaksoistunnin aikana valitset otoksistasi parhaat versiot ja muokkaat niitä sen verran kuin on tarvis.
Kuvauspäiväksi valitaan jokin sateeton maanantaipäivä.


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Lue tämä ennen kuin lähdet valokuvaamaan:

1. KULTAINEN LEIKKAUS vs. KOLMASOSIEN SÄÄNTÖ

Kultainen leikkaus on antiikin Kreikan teoriaan perustuva sommittelusääntö, jonka mukaan ihmissilmä näkee ensin tietyt pisteet kuvassa ja että pääkohde tulisi siksi sijoittaa näihin kohtiin. Kultaiselle leikkaukselle on olemassa oma matemaattinen laskukaava ja klassisen kuvataiteen puolella tarkat säännöt, mutta tämä esitys on eräänlainen karvalakkimalli tästä aiheesta.

Kultaisella leikkauksella kuva jaetaan yhdeksään osaan neljällä viivalla pitkittäin ja poikittain. Jos pääkohteen tärkeimmät osat asetetaan viivojen leikkauspisteisiin, kuvaa katsoja kokee sommitelma harmonisena.

Jos horisontti tai henkilö on kultaisessa leikkauspisteessä, näyttää siltä, ​​että kuva on tasapainoisempi kuin jos ne sijoitettaisiin esimerkiksi kuvan keskelle.

Kolmasosien sääntö on yksinkertaistettu versio kultaisesta leikkauksesta, jota valokuvaajat käyttävät siksi, että sitä on helpompi soveltaa kuin kultaista leikkausta. Sekin jakaa kuvan yhdeksään kenttään, mutta tässä ne ovat yhtä suuret.


Kurkkaa alla olevan linkin kuvista
mitä kultainen leikkaus ja kolmasosien sääntö tarkoittaa käytännössä:

Kultainen leikkaus/kolmasosien sääntö

2. PERSPEKTIIVI
Usein valokuvat otetaan silmän korkeudelta, mutta perspektiiviä vaihtamalla voit saada kuviin uudenlaista tunnelmaa ja tehokeinoja.
SAMMAKKOPERSPEKTIIVI - Sammakkoperspektiivissä kuva otetaan alhaalta yläviistoon ja kohde saadaan näyttämään suuremmalta.
LINTUPERSPEKTIIVI - Tässä kuva otetaan joko yläviistosta tai suoraan ylhäältä alaspäin. Kohde saadaan vaikuttamaan pienemmältä.

3. VÄRIKUVA vai MUSTAVALKOINEN
Kuvia voidaan muokata jälkikäteen värikkäämmiksi tai vastaavasti mustavalkoisiksi. Värin kylläisyyden lisäämistä käytetään usein maisemakuvien muokkaamisessa jotta saataisiin esim. ruskan värit loistamaan kuvassa paremmin. Joskus taas kuva on dramaattisempi mustavalkoisena kuin värillisenä.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TEHTÄVÄ:
Kiertele kaupungilla kuvaamassa eri kohteita. Ota kuvia eri kuvakulmista, sommittele osa kuvista kultaisen leikkauksen tai kolmasosien säännön mukaan. Tutki mitä heijastavia pintoja kaupungilla on ja mitä ne heijastavat. Ota valokuvia näistä heijastuksista. Ota enemmän kuvia kuin mitä tarvitset, niin voit koululla valita otoksistasi parhaat muokkaamista varten.

Palauta vähintään kolme kuvaa:
1. Kuva, joka on sommiteltu joko kultaisen leikkauksen tai kolmasosien säännön mukaan.
2. Kuva, jossa on joko sammakko-, tai lintuperspektiivi
3. Kuva, jossa on jokin heijastus

Koululla voit muokata kuviasi padin tai puhelimesi kuvanmuokkausohjelmilla. Keksi jokaiselle palauttamallesi kuvalle nimi. Liitä kuvan mukaan myös lyhyt selostus siitä, miksi valitsit juuri tämän otoksen. Kerro myös millä tavalla olet muokannut kuvaa.

 

Valokuvaus

Palauta editoimasi valokuvat (vähintään kolme) tänne. Muista keksiä jokaiselle palauttamallesi kuvalle nimi. Kerro miksi valitsit juuri tämän kuvan. Kerro myös miten olet rajannut/muokannut kuvaa
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Eläinpiirros valkoisella pastelli- tai vahaliidulla 2.10.2023 (kopio)

Tarvikkeet: musta A4-paperi, lyijykynä, pastelliliidut tai vahaliidut, fiksatiivi

1. Katso ideoita erilaisista eläimistä Pinterestistä hakusanalla "animal art black and white chalk".
2. Luonnostele lyijykynällä jokin eläin mustalle A4-paperille. Piirrä myös valot ja varjot
3. Vahvista valkoisella vahaliidulla tai pastelliliidulla. Levitä pastelliliitua käsipyyhepaperilla.
4. Kiinnitä pastelliliidun väri työhön fiksatiivillä.

Ideakuvia:

 https://fi.pinterest.com/pin/329325791492258169/

https://fi.pinterest.com/pin/385057836904336522/

Lähde:https://pin.it/4rfUvDB

Lähde: https://pin.it/5eY1Sfx



Lisää ideakuvia: https://fi.pinterest.com/search/pins/?q=animal%20drawing%20with%20whitw%20chalk&rs=typed

Kahvimaalaus 18.9.2023 (kopio)

Ota kuppiin pieni määrä esim, Cold Brew kahvitiivistettä tai muuta vahvaa kahvia/teetä/mehua.

Maalaa joko hyvinkin suunnitelmallisesti tai anna tajunnanvirran viesä kahvimaalaustasi. Anna kuivahtaa, jos puhallutat kuivaksi, varo puhaltimen liikaa levittämistä märkää kahvia puhaltimen tuulen mukana.

Viimeistele halutesasi kiinalaisella pullotussilla tai myös tummat peitevärit voivat toimia korostusväreinä.

Toinen tapa on tehdä pullotusskuvio ensin ja lisätä kuivuneen tussin päälle kahvimaalaus. HUOM. joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös huopakyniä koristuksiin mutta ne ovat vesiluikoisia eli sen päälle ei voi maalata kahvilla.

Coffeepaintings at Pinterest


 




3. TYYLITTELY (kopio)


A3-kokoinen paperi jaetaan neljään osan. Vasempaan yläkulmaan piirrät eläimen, joka on mahdollisimman realistisen/luonnollisen näköinen varjostuksineen. Vasempaan alakulmaan tulee samasta eläimestä tyylitelty lelu tai satuolento. Oikea yläkulma: Yksinkertaistus tai logo. Oikea alakulma: tuote, ruoka, peli, paita, muki tms. Eli yksi majhdollisimman realistinen kuva ja kolme erilaista tyylittelyä, joissa kuvaat kohteesta vain olennaisimman.

Vasemman yläkulman työ toteutetaan lyijykynätyönä. Muissa kuvissa voit lyijykynän lisäksi käyttää mm. tusseja ja puuvärejä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä