9 val taide

Palauta viisi työtä 17.5. mennessä

Näytä opettajalle tunnilla keväällä tekemiäsi töitä tai palauta tähän palautuskansioon viisi työtä keskiviikkoon 17.5. klo 12 mennessä.
Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Unimaisema 16.5.2023

Piirrä unimaisema: metsä, huone, niitty, järvenranta tai jokin muu paikka, valoisa tai pimeä. Mikä tekee tilasta unenomaisen? Mitä siellä näkyy? Mitä värejä näet? Onko maisema mukavasta unesta vai painajaisesta?

Saat valita paperin värin ja käyttämäsi tekniikan itse. Jos päätät tehdä työn lyijykynätyönä tai hiilellä, keskity erityisesti varjostuksiin. Muissa tekniikoissa mieti millaisen värimaailman työhösi haluat.

Pinterestistä voit hakea ideoita esim. hakusanoilla dreamscape aesthetic tai dreamscape aesthetic night.

Juliste 25.4.-2.5.2023

Julistetaide

Juliste (vanh. afišši, ransk. affiche, tai plakaatti, saks. Plakat, nyk. arkik. posteri, engl. poster)[1] on yleensä julkiselle paikalle tarkoitettu viestinnän väline, jota käytetään jonkin asian julkituomiseen tai mainostamiseen. Julisteen viesti voi olla pelkästään kuvallinen tai pelkästään kirjallinen, mutta useimmiten se on näiden yhdistelmä. Juliste kiinnitetään yleensä seinään, muuriin, ikkunaan, ilmoitustaululle tai muuhun näkyvään paikkaan, sillä julisteen tarkoituksena on kiinnittää huomiota.

Listätietoa alla olevista linkeistä:

Juliste, mikä on juliste

Pinterest vanhoja julisteita


Tarvikkeet: A3-paperi, pullopeitevärit/vesivärit, rajaustussit

TEHTÄVÄ:

1. Tee juliste A3-Kokoisena yksilö- tai parityönä.

2. Julisteen aihe voisi olla "Mitä hyvää vaadit lisää?" tai jopa mielenosoituskyltti jonkun asian parantamisen vuoksi.

3. Juliste tai kyltti sisältää useimmiten kuvan ja tekstiä. Useimmiten Juliste on värikäs ja "iskevä", sen huomaa helposti ja se kiinnittää ja herättää huomiota --> kiinnitä huomiota värimaailmaan.

https://peda.net/id/1b3bbdac19e:medium

Mosaiikkityö 4.4.-18.4.2023

Tehdään mosaiikkityö paperista! Mosaiikki on pienistä paloista tehty sommitelma.

Tarvikkeet: A4-paperi, lyijykynä, sakset, eri värisiä kartonkipaloja, liimapuikko

1. Etsi ideakuva, josta haluat tehdä mosaiikkityön. Etsi ideoita Pinterestistä hakusanalla "paper mosaic art" tai "paper mosaic ideas". Mieti onko aiheesi esim. eläimet, kukat tai kasvit.
2. Piirrä kuva mustalle tai valkoiselle A4-paperille lyijykynällä.
3. Revi sanomalehdistä ja kartongeista eri värisiä paperinpalasia työhösi.
4. Liimaa paperinpalat piirroksen päälle.

Ideakuvia:
a:

https://fi.pinterest.com/pin/17451517299128728/


https://fi.pinterest.com/pin/28991991330815121/

Kolmiulotteinen piirtäminen ja varjostaminen 28.3.2023

Tarvikkeet: Kaksi A4-kopiopaperia, A3-piirruustuspaperi, lyijykynä tai hiili

1. Muotoile paperista jokin sana (esimerkiksi oma nimesi) tai asetelma.
2. Asettele paperinpalat A4-kopiopaperin päälle.
3. Piirrä A3-paperille lyijykynällä tai hiilellä muotoilemasi kuvio kolmiulotteisena.
4. Havainnoi, mistä suunnasta valo tulee kuvioon ja taustapaperille. Piirrä varjostukset tummalla ja valokohdat vaalealla, jotta saat piirrokseen kolmiulotteisen vaikutelman.
5. Viimeistele piirros pehmentämällä kynänjälkeä varjokohdista stompilla.


Ideakuvia:

https://fi.pinterest.com/pin/68609594308717192/


https://fi.pinterest.com/pin/65935582034970360/

Erilaisia varjostustyylejä: https://fi.pinterest.com/pin/48484133478603134/feedback/?invite_code=2f5a67d65af7448ab519049b24f935c0&sender_id=843088130151245740

Silmä, josta avautuu maisema 21.3.2023


Piirrä silmä, josta heijastuu jonkinlainen maisema.

Tarvikkeet: luonnospaperi, lyijykynä, A4-paperi, musta tussi

1. Piirrä yksi silmä (opetusvideosta saat apuja).
2. Luonnostele kopiopaperille, millainen maisema silmästä voisi heijastua (metsamaisema, kaupunkimaisema, jotain muuta..?).
3. Piirrä silma ja maisema A4-paperille lyijykynällä. Muista varjostukset. Väritä halutessasi esimerkiksi puuväreillä.
4. Vahvista ääriviivat tussilla.


Opetusvideo silmän piirtämiseen: https://www.youtube.com/watch?v=DN-7RsH2WWk

Ideakuvia:
https://fi.pinterest.com/pin/833447474810399759/

https://fi.pinterest.com/pin/963911126465660337/

https://fi.pinterest.com/pin/501377371027290513/

Jokin mikä aukeaa 14.3.2023

Tarvikkeet: A4-paperi ja muuten tekniikka vapaa: puuvärit, peitevärit, liidut; mikä työhösi parhaiten sopii.

1. Suunnittele kuva, jossa on jokin aukeava osa: ovi, (pesukoneen) luukku, kännykkäkotelon kansi...
2. Piirrä oven/luukun kannen taakse jokin yllätys.


Kalevala-aiheinen pressprint-työ 28.2.2023

Suunnittele Kalevala-aiheinen pressprint-kaiverruslaatta.

1. Piirrä Kalevala-aiheinen luonnos A4-paperille. Etsi ideoita Pinterestistä hakusanalla "Kalevala".
2. Kaiverra kuviointi pressprint-laatalle. Kaiverrusohjeet: Pressprint

3.Vedosta työ värillisellä linovärillä ruskealle tai mustalle A4-paperille.

Kirjalliset ohjeet: VEDOSTUS

Pressprint-työ tehdään pehmeää mutta ohutta pressprint-levyä työstämällä. Kuva/kuvio syntyy alas painetuista urista tai niin, että kuvio syntyy siitä, mikä jää pinnalle, kun taustaa kaiverretaan.

Varo puhkomasta levyä. Käytä lyijykynää kaivertamisessa. Voit kokeilla myös erilaisia välineitä, kuten savityökaluja. Kun levy on valmis, telataan piirtoheitinkalvolle linoväriä tasaisesti, "takertuvaksi" kerrokseksi (ei liikaa, jottei väri valu uriin), sitten otetaan vedoksia erivärisille papereille. Jos vaihdat väriä, pese piirtoheitinkalvo ja kuivaa se.

Ennen kuin laitat vedoksen kuivamaan, signeeraa se. Grafiikkavedokset signeerataan yleensä lyijykynällä. Signeeraus tarkoittaa allekirjoitusta. Taiteilija kirjoittaa työn alle työn vedostusnumeron, mahdollisesti työn nimen, oman nimikirjoituksensa ja vuosiluvun. Yhdellä levyllä voi tehdä useita vedoksia. Jos sinä haluat tehdä samalla levyllä vaikkapa viisi vedosta, ensimmäinen numeroidaan 1/5, toinen 2/5, kolmas 3/5 jne. Numeroiden eteen kirjoitetaan Tpl'a (taiteilijan itsensä vedostama).

Saippuakuplatyö pastelliliiduilla 21.2.2023

Piirretään saippuakuplia pastelliväreillä.

Tarvikkeet: Musta A4-paperi, pastellivärit,
1. Piirrä lyijykynällä erikokoisia ympyröitä mustalle A4-paperille. Käytä muottina luokasta löytyviä purkkeja ja maalarinteippirullia.
2. Väritä ympyröiden ulkoreunoja eri väreillä.
3. Etsi ideoita erilaisiin tekniikoihin Pinterestistä hakusanalla "Bubble painting tutorial". (Tekniikka esim. pastellivärit tai puuvärit)
4. Piirrä valokohdat vaalealla värillä. Kokeile kynillä erilaisia tekstuureja ja muista saippuakuplien pyöreä muoto.




Lähde: https://fi.pinterest.com/pin/329888741465282159/

Linkkejä ideavideoihin:
https://fi.pinterest.com/pin/68744499632/
https://fi.pinterest.com/pin/1407443624605438/

Ystävänpäiväkortti tai -kuva 14.2.2022

Tee kortti tai piirrä/maalaa kuva ystävälle, kaverille tai vaikka perheenjäsenelle. Mitä värejä laittaisit työhösi? Mitä tekniikoita käyttäisit? Nyt mielikuvitus laukkaamaan tee kortti tai piirrä kuva. Liitteissä on muutamia ideoita ja Pinterestistä löydät lisää.

sydän 1

sydän 2

sydän 3

Ja vaikka ystävänpäivänä piirretään aina sydämiä, niin voihan aihe olla myös joku muu.

Tsukumogami ja varjostukset 7.2.2023

Tsukumogami


Tässä tehtävässä tutustutaan japanilaisiin tsukumogameihin ja tehdään lyijykynäpiirustus aiheesta. Tehtävässä harjoitellaan muun muassa varjostusten luomista lyijykynällä. Aloitetaan pienellä lämmittelytehtävällä tähän liittyen.

Piirrä paperille kolme ympyrää, jotka ovat noin kurkkuviipaleen kokoisia. Väritä ensimmäinen ympyröistä lyijykynällä vaalean harmaaksi painamalla kynällä vain vähän. Tee seuraavasta ympyrästä tummempi painamalla vähän enemmän ja väritä viimeisestä ympyrästä tummin. Mikäli tämä sujui helposti voit piirtää ympyröitä ja laajentaa sävyskaalaasi. Kuinka monta toisistaan erottuvaa harmaata saat kynällä aikaan?


Hyvä! Erilaisia harmaita sävyjä käytetään varjostusten luomiseen lyijykynäpiirustuksessa. Tällä tavoin voit luoda illuusion kolmiulotteisesta esineestä litteälle paperille ja saat piirustuksestasi aidomman näköisen. Lämmittelyn jälkeen piirrämme kotoasi/koululta/netistä löytyvän esineen hyödyntäen erilaisia harmaasävyjä, mutta ensin tutustumme tsukumogameihin.

Tsukumogami, mikä se on?

Tsukumogamit ovat japanilaisessa kansanperinteessä esiintyviä kummittelevia esineitä. Yleensä ne ovat arkisia tavaroita, kuten sandaaleja tai lyhtyjä, jotka saavutettuaan noin sadan vuoden iän heräävät henkiin. Tavallisesti nämä kummittelevat tavarat ovat harmittomia ja tyytyvät tekemään ihmisille korkeintaan pieniä kepposia, mutta huonosti kohdellusta hylätystä esineestä saattaa olla myös paljon harmia omistajalleen. 

Tässä muutamia esimerkkejä erilaisista tsukumogameista. (Nimeä klikkaamalla aukeaa kuva)

Bakezori on vaelteleva sandaali, jolla on kaksi kättä ja jalkaa sekä yksi silmä. Perinteinen japanilainen  varvassandaali saataa muuttua hylättynä tai kaltoin kohdeltuna bakezoriksi, jonka suosikkikepponen on juoksennella keskellä yötä ympäri taloa ja lällättää lorua, joka pilkkaa toista perinteistä japanilaista sandaalimallia getaa. 

Kasa obake on hylätty sateenvarjo, joka hyppii ympäriinsä yhdellä jalalla. Sillä on yksi silmä ja toisinaan pitkä kieli. Se huvittaa itseään pelottelemalla ihmisiä tai saattaa lipaista pitkällä kielellään. Toisinaan se tekee kiusaa käyttäjälleen sulkeutumalla kesken rankkasateen tai lennättämällä tuulisena päivänä omistajansa ilmaan. 

Chōchin obake on vanha paperilyhty, joka on revennyt. Repeämäkohdasta syntyy lyhdylle suu, josta roikkuu pitkä kieli. Lyhdyllä on myös yksi tai kaksi silmää ja toisinaan myös esimerkiksi kädet, jalat tai siivet. Se pitää ihmisten säikyttelystä ja sattaa pyöritellä silmiään ja nauraa hohottaa karmivasti. 

Piirretään oma tsukumogami

Aloita etsimällä itsellesi jokin esine malliksi. Aseta esine eteesi ja käytä hetki sen tutkimiseen. Pohdi, mistä näkökulmasta se olisi paras kuvata.
Jos jostain syystä et inspiroidu lähellä olevista esineistä, voit googlettaa jonkun (arkisen) esineen kuvan itsellesi malliksi.




Luonnostele esine paperille. Paina kynällä vain kevyesti.


Tutki piirtämääsi esinettä ja pohdi millainen henki siitä voisi syntyä. Mihin kohtaan olisi hyvä piirtää silmä tai silmiä? Onko esineessä jotain yksityiskohtia, jotka muistuttvat esimerkiksi nenää tai suuta? Minkälainen kummitusesine voisi olla luonteeltaan ja millaisia kepposia se voisi tehdä? Millainen ilme esineelläsi on? Vahvista ääriviivat, kun olet tyytyväinen kuvaasi.  


Nyt on aika tehdä varjostukset. Katso tarkkaan mallina käyttämääsi esinettä. Mitkä kohdat näyttävät tummemmilta? Aloita tummentamalla näitä kohtia piirustuksessasi. Etsi sitten kaikista vaaleimmat kohdat ja jätä nämä paperinvakoiseksi. Tummenna sen sijaan näiden alueiden ympäriltä värittämällä ne harmaiksi.  Lisää lopuksi erilaisia harmaita välisävyjä. Viimeiseksi voit tutkia näyttääkö ääriviiva varjojen kohdissa tummemmalta. 

Palauta valokuva ja poptaideteos tänne

Palauta kaksi kuvaa: valokuva ja maalaus.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Valokuvasta poptaideteos 31.1.2023

POPTAIDE

Poptaide syntyi Britanniassa ja Amerikassa 1950-luvulla ja sen huippukausi oli 1960-luvulla.

Poptaiteessa taiteen tekemisen lähtökohdaksi otettiin kulutustavarat, mainokset ja elokuva. Sille oli myös tunnusomaista kantaaottavuus, yhteiskuntakriittisyys ja poliittisuus.

Poptaiteen tyypillisiä tunnuspiirteitä ovat esittävyys, paksu viiva ja kirkkaat värit. Yksi kuuluisimmista poptaiteen teoksista on Andy Warholin Marilyn Monroeta esittävä teos, jossa Marilynin valokuvaa on muokattu voimakkaasti.

Marilyn

Arkiset kulutustavarat sopivat hyvin maalausten aiheiksi.

Tomaattikeittopurkit

-----------------------------------------------------------

Sinun tehtäväsi on käyttää jotain itse ottamaasi valokuvaa oman poptaideteoksesi lähtökohtana. Voit käyttää jo olemassa olevaa kuvaa tai voit ottaa uuden.

Kun olet ottanut/valinnut kuvan, kokeile puhelimesi kuvanmuokkaussovelluksia: rajaa kuvaa ja säädä valotusta, kontrastia, kylläisyyttä ja sävyä. Kun saat aikaan riittävän kirkkaan ja villin kuvan, tallenna se puhelimeesi ja käytä mallina.

Tähän työhön kannattaa ottaa A3-kokoinen paperi. Tee suuri ja näyttävä pop-taideteos. Hahmottele kuva paperille lyijykynällä ja maalaa pullopeiteväreillä. Käytä kirkkaita värejä ja maalaa selkeitä väripintoja. Jos haluat tehdä rajauksia, maalaa rajaukset mustalla peitevärillä ja ohuella siveltimellä.

Pointillismi eli pumpulipuikkotaide 17.1.2023

Tänään 17.1.2023 tehdään pumpulipuikkotaidetta!


Pointillismi on taidemuoto, jossa teos koostuu kokonaisuudeksi pistemaalauksesta.

Pointillismi eli pistemaalaus tai täplämaalaus on maalaustekniikka, jossa värejä sekoitetaan niin, että kankaalle tehdään pääväreillä lähekkäin pieniä pisteitä, jotka luovat katsottaessa vaikutelman sekoittuneesta väristä. Muissa tekniikoissa värit sekoitetaan paletilla. Television ja tietokoneen näytöt toimivat samalla tavalla luodessaan kaikki värit punaisten, sinisten ja vihreiden pisteiden yhdistelmistä.[1]

Pointillismi oli neoimpressionistien käyttämä tekniikka. Pointillismin keksijänä pidetään Georges Seurat’ta.[2] Muita tunnettuja pointillisteja olivat Paul Signac ja belgialais-englantilainen, Suomessakin vaikuttanut Alfred William Finch.

/pointillismi/ Pinterestissä

***

Tässä esimerkkejä ja ideoita pumpulipuikkotaiteeseen:

/pumpulipuikkotaide/


Ilotulitemaisema 10.1.2023


Tarvikkeet: eri väriset kartongit, vahavärit, liimapuikko, sakset, musta A4-paperi

1. Valitse eri värisiä kartonkeja työhösi.
2. Piirrä kartonkeihin öljypastelliliiduilla (vahaväreillä) raitoja ja kuviota.
3. Leikkaa kartongista mosaiikkipaloja.
4. Muotoile ja liimaa paloista eri kokoisia ja värisiä ilotulitteita mustalle A4-paperille.
5. Kiinnitä huomiota sommitteluun, väreihin ja syvyysvaikutelmaan.
6. Voit yhdistää työhön myös muita tekniikoita, esimerkiksi puuvärit.


Lähde: https://fi.pinterest.com/pin/56506170326245185/


Lähde: https://fi.pinterest.com/pin/311452130493061401/

+Tässä lisätyö, jos ehdit tehdä ensimmäisen työn.

1. Mieti Pinterestin ideakuvien avulla millaisen ilotulitemaiseman piirrät. Luonnostele lyijykynällä.
2. Piirrä etualalle ihmishahmot, talot tai puumaisema mustalla vahavärillä eli silhuettina.
3. Piirrä taustalle ilotulitteita eri värisillä vahaväreillä.
4. Viimeistele vahvistamalla valoisat kohdat työstä valkoisella vahavärillä.

Linkit lisätyön ideakuviin:
https://fi.pinterest.com/pin/18436679714314308/
https://fi.pinterest.com/pin/823173638158720399/