Filosofian opiskelusta

Filosofian opiskelusta lukiossa

Filosofia on suhteellisen uusi lukion oppiaine. Se kuuluu katsomusaineiden ryhmään. Moni lukioaine sivuaa filofosiaa. Uskontojen ja elämänkatsomustiedon kysymyksenasettelu, historian kehitys ja tapahtumat ja biologiankin tapa selittää maailmaa sivuavat filosofian kysymyksiä.
MITÄ ON SE , MITÄ ON OLEMASSA ? voisi olla ydinkysymys. Siitä aukeavat filosofian eri osa-alueet: filosofian historia, etiikka (moraalioppi, millä perusteella jokin on oikein/värin tai hyvää/pahaa), tieto-oppi (mitä on tosi tieto ja miten sitä voi saada), yhteiskuntafilosofia (millainen on tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen valtio).
Filosofian ensimmäinen kurssi on kaikille pakollinen kurssi. Siinä luodaan johdannon omainen katsaus eurooppalaisen ajattelun kehitykseen (vähän aatteiden historian tapaan) ja katsaus filosofian eri osa-alueisiin. Toinen, kolmas ja neljäs kurssi ovat syventäviä kursseja.
Toinen kurssi käsittelee moraalia. Kysymys oikesta ja väärästä sekä hyvästä pahasta on tulenpolttavan ajankohatainen. Etiikan ymmärrys tuntuu olevan maailmassa kovin vähissä.
Kolmannella kurssilla paneudutaan tietoon. Millä perustella voimme yleensä sanoa tietävämme jotain? Miten tietoa voi hankkia ? Millä perusteella sitä voi pitää totena ?
Neljäs kurssi käsittelee yhteiskuntaa. Millainen on oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen yhteiskunta.
Tervetuloa paneutumaan filosofian kysymyksiin.
Jorma Kuikka