1. NÄIN SYNTYI LYSEON LUKION OPETUSSUUNNITELMA (ops)

Perimmäisten kysymysten äärellä

Kunnianarvoisan koulumme Joensuun lyseon lukion opetussuunnitelma perustuu lyseoideologiaan, jota olemme yhteisöllisesti rakentaneet ja hioneet vuosien varrella. Lyseoideologia sisältää koulumme opetuksen ja oppimisen johtoajatuksen, painotukset, erityistehtävät, arvot, toiminta-ajatuksen, tulevaisuuden vision sekä oppimiskäsityksen ja oppijaprofiilin. Punaisena lankana lyseoideologialle ovat vahvat yli 150-vuotiset perinteet ja niihin sisältyvä ajatus sydämellä tehtävästä sivistystyöstä. Parhaimmillaan sydämellä tehty sivistystyö jalostuu sydämen sivistykseksi, jonka edistämiseen myös tähtäämme. Sydämen sivistyksestä on iloa paitsi ihmiselle itselleen, myös hänen ympäristölleen. Tällainen tavoittelemisen arvoinen ominaisuus kiteytyy oivallisesti Tommy Tabermannin runossa Täyttymys:

On elettävä

käsi sydämellä.

Kunnes käsi

muuttuu sydämeksi,

sydän kädeksi.

Kunnes on yhdentekevää

kummalla ojentaa.

Rikkaat sivistysperinteemme ovat kuin majakka, joka valaisee koulumme tietä tulevaisuuteen. Kansainvälisenä IB-kouluna olemme saaneet hyviä vaikutteita ja virikkeitä lyseoideologiaamme maailmanlaajuisen IB-organisaation tavoitelausumasta eli mission statementistä, oppimisfilosofiasta ja oppijaprofiilista eli learner profilesta. Ne tuovat oman merkittävän ulottuvuutensa lyseoideologiaamme.

Lyseoideologian ja samalla koulumme opetussuunnitelmatyön johtoajatus on Learning is life, jonka olemme suomentaneet muotoon oppiminen elämäntapana. Haluamme ruokkia ihmisten luontaista uteliaisuutta ja tutkimishalua siten, että uuden oppimisesta tulee elinikäinen elämäntapa. Haluamme auttaa opiskelijaa oivaltamaan oman potentiaalinsa ja käyttämään sitä. Koulumme toiminnan perustana olevat arvot olemme koko kouluyhteisön yhteisen keskustelun perusteella hioneet muotoon Innostus – luovuus – kansainvälisyys, Perinteet – yhteishenki – tulevaisuus. Tärkeitä perinteisiä lyseolaisarvoja meille ovat myös avoimuus, reiluus ja suvaitsevaisuus.

Jotta johtoajatus ja arvot toteutuvat mahdollisimman hyvin ja innostavasti, olemme määritelleet koulumme tulevaisuuden vision muotoon Lyseo on oppimisen edelläkävijä. Tätä unelmaa kohti menemme seuraavia vision portaita tavoittelemalla:

  • Jokainen oppimistuokio on innostava kokemus.
  • Esteettinen ja moderni oppimisympäristö.
  • Lyseohenkinen toimintakulttuuri.
  • Sitoutuminen lyseotason työskentelyyn.
  • Kaikilla hyvät työelämätaidot.
  • Laadukas verkostoituminen.

Jokapäiväisessä arjessa toteutamme yhdessä muotoilemaamme koulumme toiminta-ajatusta: Me olemme kannustava kansainvälinen kasvun yhteisö. Tarjoamme henkevän oppimisympäristön, laadukkaat oppimismahdollisuudet ja vahvan perustan jatko-opintoihin.

Tärkeänä perustana opetussuunnitelman uudistukselle myös ovat koulumme painotukset ja erityistehtävät, jotka kaupungin varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta on vahvistanut. Painotuksiksi on määritelty koulumme vahvuusalueiden mukaisesti 1) yhteiskunta ja kansainvälisyys, 2) luonnontieteet ja teknologia sekä 3) media ja kulttuuri. Nämä muodostavat toisiaan tukevan myönteisen oppimisen kehän, jonka ytimeen on määritelty koulumme erityistehtävät. Valtakunnallisena erityistehtävänä Lyseon lukiolla on IB-opetus. Sen ohella koulumme erityistehtävät ovat seuraavat: 1) tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittäminen, 2) akateemiseen maailmaan valmentaminen ja 3) yhteistyö työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Näitä painotuksia ja erityistehtäviä noudatamme nyt ja tulevaisuudessa suurella sydämellä:



Opetus ja oppiminen koulussamme perustuu oppimiskäsitykseen, jossa painotetaan aktiivista osallistumista. Hyvä oppiminen rakentuu aktiivisen opiskelijan, opettajan ja ympäristön vuorovaikutuksessa. Oppimisympäristö ja koulumme toimintakulttuuri tukevat opiskelijan oppimisprosessia. Opiskelijan aikaisemmat tiedot nähdään oppimisen perustana, jonka pohjalta uudet tiedot ja taidot rakentuvat ja jäsentyvät. Opettaja tukee ja ohjaa oppimisprosessia. Opetusmenetelmissä korostuvat faktojen opettelun ja ulkoa oppimisen sijaan ongelmien luova ratkaisu ja ymmärtäminen, erilaisten tulkintojen ja näkökulmien huomioon ottaminen, opiskeltavien asioiden kriittinen tarkastelu, sosiaalinen vuorovaikutus sekä tieto- ja viestintätekniikan mielekäs käyttö. Kannustamme opiskelijaa kehittämään ja arvioimaan omia oppimis- ja opiskelutaitojaan sekä opitun aineksen soveltamista eri tilanteissa.

Opettamisen ja oppimisen periaatteet kiteytyvät hyvin opiskelijaprofiilissamme, joka perustana on IB-organisaation muotoilema Learner Profile:



Oppijaprofiilin kokonaisuus rakentuu kymmenestä toisiaan tukevasta palasesta, joiden avulla autetaan opiskelijoita tulemaan yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi paikallisesti, kansallisesti ja globaalisti. Oppijaprofiilin tavoitteena on, että opiskelijat ovat kansainvälisesti ajattelevia ja heistä tulee

  • Tiedonhaluisia
  • Tiedostavia
  • Ajattelevia
  • Vuorovaikutteisia
  • Arvolähtöisiä
  • Avoimia
  • Välittäviä
  • Riskiä ottavia
  • Tasapainoisia
  • Pohdiskelevia

Oppijaprofiili tukee hyvin lyseoideologiaan kuuluvaa IB:n yhteiskunnallista tavoitelausumaa: Pyrimme kehittämään tiedonhaluisia, tiedostavia ja välittäviä nuoria, jotka auttavat luomaan paremman ja rauhallisemman maailman kulttuurien välistä ymmärrystä ja kunnioitusta kasvattamalla. Tämän saavuttamiseksi työskentelemme koulujen, hallitusten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa kehittääksemme haastavaa kansainvälistä koulutusta ja sen täsmällistä arviointia. Koulutus rohkaisee opiskelijoita ympäri maailman tulemaan aktiivisiksi, myötätuntoisiksi elinikäisiksi oppijoiksi, jotka ymmärtävät, että erilaiset ihmiset erilaisine näkökulmineen voivat myös olla oikeassa.

Koulumme toiminta on kiteytetty oheiseen arjen timanttiin, jonka keskiössä ovat hyvä oppiminen ja hyvinvoivat ihmiset.

Oppiaineemme on jäsennelty neljään kokonaisuuteen, jotka osaltaan tukevat koulumme painotuksia ja erityistehtäviä: 1) Science & Technology, 2) Arts & Society, 3) Communication & Media ja 4) Wellness & Sport. Tarkoituksena on, että jokainen opiskelija saa koota näistä opintokokonaisuuksista itselleen mielekkään, yksilöllisen opinto-ohjelman. Design your Future –periaatteen mukaisesti opiskelija voi valita opintoja vaikka kaikista opintokokonaisuuksista tai painottaa niitä haluamallaan tavalla.

Vaalimme osallistavaa toimintakulttuuria, jonka tavoitteena on, että mahdollisimman moni opettaja ja opiskelija pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan koulun kehittämiseen. Opettajakunta toimii em. opintokokonaisuuksien jaottelun mukaisesti Lyseon tiimeinä eli lysteinä. Kunkin neljän tiimin vetäjät eli lystipomot muodostavat johtotiimin eli johtolystin yhdessä rehtorin, apulaisrehtorin, IB-koordinaattorin/aikuislinjan apulaisrehtorin sekä koulumme viestintä- ja some-vastaavan kanssa. Lisäksi kehittämisestä erityisen kiinnostuneet opettajamme ovat mukana kehittämistiimeissä eli kesteissä: 1) Paremman arjen kesti, 2) Tvt-kesti, 3) Myy-kesti ja 4) IB-kesti. Olennaisena osana osallistavaa toimintakulttuuria on myös opiskelijoiden osallisuuden tukeminen. Aktiivisesti toimivalla opiskelijakuntamme hallituksella onkin koulussamme erityisen vahva ja arvostettu asema. Opiskelijakunta järjestää monia merkittäviä aktiviteetteja ja ideoi jatkuvasti koulun kehittämistä. Rehtori ja opiskelijakunnan ohjaavana opettajana toimiva apulaisrehtori ovat mukana hallituksen kokouksissa. Hallituksen jäsenet vierailevat lähes joka kerta keskustelemassa ajankohtaisista asioista opettajainkokouksissa. Opiskelijoiden osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien kannalta merkittävä toimintamuoto ovat myös luokkien puheenjohtajien, ryhmänohjaajien ja opiskelijakunnan hallituksen yhteiset PuRo-tapaamiset kerran kuussa. Niissä käydään läpi ajankohtaisia asioita ja luokkien kuulumisia sekä valmistellaan seuraavana päivänä järjestettävät ryhmänohjaustuokiot, jonka pitävät kullekin luokalle ryhmänohjaaja ja luokan puheenjohtaja yhdessä.

Koulumme kasvatus- ja opetustavoitteet kiteytyvät yhdessä laadituissa toimintatavoissa eli Lyseon kympissä. Kouluyhteisön toimintatapoja muotoilemassa ovat olleet opettajakunnan lisäksi opiskelijakunnan ja vanhempain yhteistyötoimikunnan edustajat. Lyseon kympin tavoitteena on edistää hyvää oppimista ja ihmisten hyvinvointia. Aika ajoin voimme itse kukin pohtia päivän päätteeksi näitä kymmentä kysymystä. Pohdimme näiden toteutumista myös yhteisöllisesti: millainen toiminta on näiden mukaista ja millainen näiden vastaista? Ohessa esitelty Lyseon kymppi tuo oman tärkeän punaisen lankansa opetussuunnitelman perusteena olevaan lyseoideologiaan.

Lyseon kymppi

(Lyseon kouluyhteisön toimintatavat)

Tavoitteet:

Hyvä oppiminen ja hyvinvoivat ihmiset

Päivän päätteeksi pohdittavia kysymyksiä:
1) Hoidinko työni parhaani mukaan?
2) Kohtelinko kouluyhteisön jäseniä niin kuin toivon itseäni kohdeltavan?
3) Kunnioitinko yhteisiä sopimuksia ja ohjeita?
4) Olinko täsmällinen ja huolellinen?
5) Olinko avoin, reilu ja oikeudenmukainen?
6) Olinko hienotunteinen ja suvaitsevainen?
7) Osallistuinko aktiivisesti yhteisiin tapahtumiin ja yhteisten asioiden hoitoon?
8) Muokkasinko ongelmat tavoitteiksi?
9) Sallinko epäonnistumiset? Opinko kokemastani?
10) Loinko ympärilleni myönteistä ilmapiiriä: tervehdinkö, kuuntelinko, kannustinko?

Kuvaile

1) Millainen toiminta on näiden mukaista?
2)
Millainen toiminta on näiden vastaista?

Tämä lyseoideologia muodostaa vankan kivijalan, jolle olemme rakentaneet koulumme uuden opetussuunnitelman. Jatkamme innokkain mielin ja suurella sydämellä sivistystyötä lyseolaisten hyväksi.

Petri Lehikoinen,
Joensuun lyseon lukion rehtori