VKO 3: IHMINEN

Tiimijakson ensimmäisen puolikkaan itse- ja tiimiarvioinnit

VKO 3: IHMINEN

Viikkotehtävä ja tavoitteet:

Jukka määrittelee artikkelin toteuttamisen/ luonteen Sway- ohjelmalla tehtäväksi.

Mikan historiassa matkamme jatkuu (Forumissa s. 18- 59) Maanviljelystä jokilaaksojen- ja Välimeren korkeakulttuureihin. Loppuviikosta testaamme perusosaamista aihepiireistä!

Marin maantiedossa korostuu luonnon ilmiöt kappaleiden (Manner s. 23- 58) tietojen hallinta, sekä kytkös historiaan ympäristön muutokset jakson kappaleiden kautta eli kappaleet ilmastonmuutoksesta aavikoitumiseen. (Manner s. 59- 79).

Englanninkielellä vierailette ainakin British Museumin suurten kulttuurien sivuilla jne..

Artikkeleissanne käytätte seuraavia isoja otsikkoja:

Tiimi 1 Neoliittinen vallankumous
Tiimi 2 Mesopotamian kulttuuri ja ensimmäiset ympäristöongelmat
Tiimi 3 Egypti, Niilin Lahja
Tiimi 4 Antiikin Kreikka
Tiimi 5 Rooman valtakunta

Tiimi 6 Neoliittinen vallankumous
Tiimi 7 Mesopotamian kulttuuri ja ensimmäiset ympäristöongelmat
Tiimi 8 Egypti, Niilin lahja
Tiimi 9 Antiikin Kreikka
Tiimi 10 Rooman valtakunta

Maanantaina:

Jokainen tiimissä toimija tuottaa sähköisesti pienen esseen itsenäisesti omaan aihealueensa aiheesta:

Jokaisesta aihealueesta tulee siis tuottaa itsenäisesti erilliset esseetekstit:

  1. Aihepiirin yleisesittely, esim. Mikä oli neoliittinen vallankumous/ Egyptiläinen kulttuuri/ Rooman valtakunta jne..
  2. Elinkeinot, ammatit ja elämäntapa, Rooman elinkeinorakenne ja yhteiskunnan eri ammattiryhmät/ Mesopotamian yhteiskuntarakenne ja elämäntapa/ Minkälaista oli elämä Kreikkalaisessa kaupunkivaltiossa jne..
  3. Ympäristö ja talous, Minkälainen oli luonnonympäristö ja minkälaista taloudellinen toiminta. Tämä maanviljelyyn siirtymisen aikaan/ muinaisessa Egyptissä/ Kreikassa jne..
  4. Luonnonilmiöt kulttuurien muokkaajina. Maanviljelyn aloittamisen vaikutukset luonnonympäristöön, Mesopotamian maanviljelykulttuuri- aavikoituminen ja suolaantuminen, Egypti - tulvat tuhoajina ja pelastajina, Kreikka - ensimmäisen eurooppalaisen kulttuurin, Minolaisuuden tuho maanjäristyksien ja tsunamin vaikutuksesta. Rooma - Pompeiji, Vesuviuksen tuhkaan hautaama kaupunki.
  1. Varhaisten kulttuurien vaikutus luonnonympäristöön. eli Maanviljelyn aloittamisen / mesopotamialaisten/ egyptiläisten / kreikkalaisten/ roomalaisten/ vaikutukset luonnonympäristöön.

Jos tiimissänne on kuusi jäsentä, niin aiheena kuutoselle:

  1. Kulttuurin yleiset vaikutukset: Miten suurkulttuurin (maanviljelykulttuurin) aika, Mesopotamia, Egypti, Kreikka, Rooma elää edelleen keskuudessamme. (keksinnöt jne..)

Kun kukin oppilas on kirjoittanut oman esseevastauksensa ja palauttanut sen Pedanetissä Mikalle, voi tiimi aloittaa tekstien muokkaamisen Sway- artikkeliksi. Ensimmäisenä esseensä valmiiksi saavat alkavat etsiä näyttävää artikkelissa käytettävää kuvamateriaalia! Jos tämä ei kiinnosta, niin painu itseohjaavasti tutustumaan Mesopotamian ja Egyptin historiaan alla olevan linkin kautta:

Joemoodle- Humanistiset ja yhteiskunnalliset- HI1 TIIMIJAKSO- Aihe 4 Egypti ja Mesopotamia.

http://joemoodle.jns.fi/course/category.php?id=24

Kirjaudu Wilma-tunnuksilla..

 

 

 

Tiimin viikkotehtävänä artikkeli

  1. Kirjoittakaa sähköinen asia-artikkeli, jossa on hyödynnetty artikkelille tyypillisiä tekstikokonaisuuden eri elementtejä. Käyttäkää artikkelin teossa Swayta, jonne pääsette kirjautumaan Wilma-tunnuksilla. Helpointa on toimia siten, että yksi tiimistä aloittaa uuden Swayn ja jakaa muokkauslinkin muille ryhmän jäsenille.
  2. Pyrkikää kiinnostavuuteen ja havainnollisuuteen. Käyttäkää erilaisia ulkoasuelementtejä (katso Särmä s. 30-31): otsikko, ingressi, nostot, väliotsikot/iskusanat, kuvat, kuvatekstit, grafiikat, kartat, kainalojutut, faktalaatikot. Artikkelissa voi olla myös nettilinkkejä esimerkiksi videoihin tai ääninäytteisiin.
  3. Artikkelin sisällön pohjana ovat aihealueenne eri näkökulmista tekemänne omat esseet. Kaikkia esseitä voi artikkelissa hyödyntää, mutta kiinnostavinta olisi syventyä ympäristön ja luonnonilmiöiden näkökulmiin. Mitä yllättävää ja uutta tietoa aiheesta voisi lukijalle tuoda? Mikä mahtaisi keskivertolukijaa eniten kiinnostaa? Älkää tyytykö aiheen yleisesittelyyn!
  4. Muistakaa käyttää vain sellaista materiaalia esimerkiksi kuvituksessa, johon teillä on käyttöoikeus. Swayn materiaalihaku antaa Creative Commons -lisenssillä varustettuja kuvia ja videoita, joita voi siis tehtävässä käyttää. Laittakaa artikkelin loppuun myös lähdeluettelo.
  5. Palauttakaa artikkelinne pe-aamupäivällä tiimijakson Peda.netin palautuskansioon.