Kuvaajan laatiminen mittauksista ja voimakuvion tekeminen (Nspire)

Esim. vFY2 kurssin kuvaajatehtävä T2-7 Nspirellä

Tehtävä näyttää tältä:

  • Nspirellä kuvaajia piirrellään erillisellä sovelluksella nimeltä Vernier DataQuest. Käynnistä se.
  • klikkaudu taulukkonäkymään alareunasta
  • jos yrität tuoda valmiin ison taulukkoaineiston kirjan kustantajan aineistosta, se pitää ensin muuttaa taulukkolaskentaohjelmalla sellaiseen muotoon, jossa desimaalieroitin on PISTE. Kurssi ja YO-kokeissa aineistot ovat valmiiksi Nspire -muodossa.
  • Tämän tehtävän aineisto on tässä: teht2-7.xlsx
  • Aineiston voi avata esim. LibreOffice calc -ohjelmalla tai Excelilläkin. Suosittelen LibreOfficen käyttöä, koska se on myös Abitissa.
  • Tässä tehtävässä aineistossa ei desimaaleja, joten kopiointi onnistuu suoraan. Nspiressä pitää maalata vaikka x ja y sarakkeen ekat rivit siniseksi ennen liittämistä. Seuraavaksi kerrotaan Nspirelle minkä suureiden arvoja syötimme ja mitkä niiden yksiköt ovat.
  • Tuplaklikkaa sarakkeiden otsikkoa (x tai y), niin sarakevalintaikkuna aukeaa. Syötä tähän suureen tunnus ja yksiköt.


  • Siirrytään sitten kuvaaja välilehdelle (keskimmäinen nappula vasemmasta alareunasta).
  • Kuvaaja on jo melkein valmis! Jos akselit on vikoperin, niin ne voi vaihtaa klikkaamalla selitettä.
  • Poistetaan näkyvistä Nspiren tekemä automaattinen "häröviiva", joka vain yhdistää datapisteet murtoviivalla: klikkaa yhden mittapisteen päältä hiren oikeella, ja valitse kuvaaja-asetuksista valikko pistevalinnat, ja poista sieltä ruksi "yhdistä datapisteet"


  • Lisätään enää lopuksi sopiva sovite, joka kuvaa datapisteitä mahdollisimman hyvin. Oikea klikkaus jonkin datapisteen päällä, Analysoi - käyränsovitus ja valitse sitten sopiva malli. Tässä tehtävässä hyvä voisi olla vaikkapa luonnollinen eksponentiaalinen tai logistinen.
  • Klikkaa Nspiren tekemää sovitetta ja valitse Analysoi -valikosta "interpoloi", niin pääset liikkumaan sovitekäyrällä kohdistimella nuolinäppäimillä. Vasemmasta sarakkeesta voit seurata korkeus ja paine -arvojen muuttumista ja etsiä vastaukset kysymyksiin...


Eli: Kun korkeus on 10 km, on ennustuksen mukaan paine noin 260 hPa.

(Ei siis kehata väittää, että se olisi täsmälleen 261 hPa, koska mitatuissa arvoissa voi olla heittoa eikä sovite vastaa mittapisteitä aina täydellisesti)

Fysiikan piirto -widget Nspiressä

Voimakuvio (aina pakollinen osa dynamiikan laskutehtäviä, jossa mukana voimia) Nspirellä: tarvitaan widget, eli lisäosa nimeltä Fysiikan piirto. Lataa se täältä:
https://nspire.fi/widget/

Asiakirjatyökaluvalikosta perusmuodot kappaleisiin, esim suorakulmio1.
Samasta valikosta löytyy voima&liike, ja sieltä valitaan vektorit, niin päästään piirtämään vektoreita ja nimeämään ne helposti:
Vedetään vektori keskipallukasta oikeaan paikkaan, pääpallukasta oikea pituus ja näppiksellä syötetään voimavektorin tunnuskirjain, esim. F ja Nspire tekee siihen automaattisesti vektorimerkin päälle. Jos alaindeksi, jatka kirjoittamista, esim. F1 tai F_mu ja homma toimii.
Myös siirto ja peilaus (TAB, eli sarkain) onnistuu nopeasti, kuten myös kopiointi (enter).

Kalteva taso aika kätevä tehdä kans:


Widgetillä voi myös tehdä virtapiiristä kuvia: https://nspire.fi/fysiikanpiirto/